14 Φεβ 2023

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για τους πλειστηριασμούς

- Εξαρχής είχαμε τονίσει στην κυβέρνηση ότι το ζήτημα δεν αφορά μία δικονομικού τύπου διαφορά, αλλά ότι θα έπρεπε να έχει νομοθετήσει για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση επέμεινε στον πτωχευτικό της νόμο και έχει δημιουργήσει μια οριακή συνθήκη για νοικοκυριά και επαγγελματίες.

- Η κυβέρνηση Μηστοτάκη έχει κάνει συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές:

1. Ο πτωχευτικός νόμος, με τον οποίο κατάργησε κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας, ακόμα και για τους πλέον ευάλωτους δανειολήπτες.

2. Ο αποτυχημένος εξωδικαστικός μηχανισμός, που δεν υποχρεώνει κανέναν πιστωτή να καθίσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Αν θέλουν κάθονται οι τράπεζες και τα funds, αν δεν θέλουν δεν κάθονται. Αν θέλουν δέχονται μία ρύθμιση, αν δεν θέλουν δεν τη δέχονται. Γι' αυτό δεν ρυθμίζονται τα δάνεια, γιατί δεν υπάρχει δεσμευτικότητα των πιστωτών.

3. Ο "Ηρακλής", όπου ουσιαστικά τα κόκκινα δάνεια από τους ισολογισμούς των τραπεζών περνάνε στα funds με το νομικό πλαίσιο του 2003, δηλαδή χωρίς καμία φορολογική επιβάρυνση για τα funds και καμία υποχρέωση προηγούμενης πρότασης ρύθμισης στον δανειολήπτη.

- Επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη το ιδιωτικό χρέος έχει αυξηθεί περίπου κατά 40 δισ., ενώ η αγοραστική δύναμη μισθών και εισοδημάτων έχει καταρρακωθεί.

- Η Ελλάδα αντιμετωπίζει πολύ σοβαρή στεγαστική κρίση. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat το 32% του πληθυσμού στην Ελλάδα δαπανά άνω του 40% του εισοδήματος για κόστος στέγης, ενώ στην Ε.Ε. ο Μ.Ο. είναι 10% του πληθυσμού.

- Ακόμη και οι μέχρι σήμερα ενήμεροι δανειολήπτες μπορεί να απειληθούν άμεσα από πλειστηριασμούς λόγω της αύξησης των επιτοκίων. Δηλαδή, άνθρωποι που εξυπηρετούσαν κανονικά το δάνειό τους, με την αύξηση των επιτοκίων βλέπουν να εκρήγνυνται οι δόσεις τους, κινδυνεύουν το δάνειό τους να κοκκινίσει και να βρεθούν αντιμέτωποι με πλειστηριασμούς.

- Με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη γινόμαστε μάρτυρες μίας γιγαντιαίας αναδιανομής πλούτου από τα λαϊκά και μεσαία στρώματα προς τα funds, υπό τον έλεγχο των οποίων βρίσκονται αυτή τη στιγμή 700.000 ακίνητα.

- Το ανώτατο δικαστήριο έδειξε μία απίστευτη σπουδή και έβγαλε μία τέτοια απόφαση πολύ γρήγορα, ενώ η ΤτΕ και ο διοικητής της ο κ. Στουρνάρας ήδη από τον Νοέμβριο είχαν προεξοφλήσει το αποτέλεσμα της απόφασης.

 


- Η ΝΔ χρωστά 400 εκ. στις τράπεζες και επιτρέπει στα funds να βγάζουν στο σφυρί σπίτια για μερικές χιλιάδες ευρώ. Ο κ. Μητσοτάκης, αφού πρώτα άνοιξε την πόρτα στους κάθε λογής Πάτσηδες να βγάλουν στο σφυρί ακόμα και πρώτες κατοικίες δανειοληπτών, συνεχίζει τα χυδαία ψέματα.

- Επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και γι' αυτό δεν έγινε ούτε ένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. Η ΝΔ με τον πτωχευτικό της νόμο κατήργησε κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας, ακόμα και των πιο ευάλωτων δανειοληπτών.

- Στις 30 Απριλίου του 2020 ο κ. Μητσοτάκης παραδέχονταν στη Βουλή πως όχι μόνο υπήρχε πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας καθ' όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είχε μεριμνήσει να διατηρηθεί και για τουλάχιστον έξι μήνες μετά τις εκλογές, έως τον Δεκέμβριο του 2019. Πώς παρατάθηκε επί ΝΔ κάτι που δήθεν ήδη είχε καταργηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ, είναι απορίας άξιο. Η αλήθεια είναι ότι:

- Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε διασφαλίσει σε διαπραγμάτευση με τους θεσμούς προστασία της πρώτης κατοικίας μέχρι τέλους του 2019 (γι' αυτό και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε ούτε ένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας), οπότε και θα έθετε σε εφαρμογή ένα ολιστικό σχέδιο για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους.

- Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αυτή που μετά την εκλογή της αγνόησε τον σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ και προχώρησε στην ψήφιση δικού της πτωχευτικού κώδικα με άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, κάτι που αποτυπώνεται ρητά και στις εκθέσεις μεταμνημονιακής εποπτείας Νοεμβρίου 2019 και Φεβρουαρίου 2020.

- Ο νέος πτωχευτικός νόμος της ΝΔ αποκρούστηκε τότε από τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ΜΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ στον υπουργό Οικονομικών.

- Τον Ιούλιο του 2020, τον Σεπτέμβριο του 2020 και τον Ιούλιο του 2021 καταθέσαμε τροπολογίες για διεύρυνση των κριτηρίων για υπαγωγή μεγαλύτερου αριθμού δανειοληπτών, για αναστολή πλειστηριασμών κύριας κατοικίας. Όλες οι τροπολογίες μας απορρίφθηκαν από την κυβέρνηση της ΝΔ.

- Η ΝΔ συνέδεσε τον "Ηρακλή", με τον οποίο γίνονται οι μεταβιβάσεις των δανείων από τράπεζες σε funds, με τον νόμο 3156/2003 περί τιτλοποιήσεων, που προβλέπει ότι τα funds δεν φορολογούνται και δεν υποχρεώνονται σε καμία πρόταση ρύθμισης στους δανειολήπτες. Επί αυτού του πλαισίου που δημιούργησε η ΝΔ με τη σύνδεση "Ηρακλή" – νόμου 3156/2003 έκρινε ο Άρειος Πάγος. Η σύνδεση του "Ηρακλή" με τον νόμο του 2003 όχι μόνο οδηγεί σε γενικευμένους πλειστηριασμούς, και πρώτης κατοικίας, αλλά στερεί περί τα 50 δισ. φορολογικά έσοδα από το ελληνικό Δημόσιο.

- Ο ν. 4354/2015 για πωλήσεις δανείων που επικαλείται η κυβέρνηση σε μια απρόσφορη απόπειρα αντιπερισπασμού, δεν αφορά πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, καθώς καθ' όλη τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε νομοθετικό πλαίσιο προστασίας της και προβλέπει φορολόγηση των ενεργειών των funds και υποχρέωσή τους για πρόταση ρύθμισης προς τους οφειλέτες.

 

Ποιες είναι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ;


- Καλούμε τον κ. Μητσοτάκη άμεσα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να αναστείλει κάθε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης μέχρι τις εκλογές.

- Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει δεσμευτεί ότι θα καταργήσει τον πτωχευτικό νόμο της ΝΔ και θα νομοθετήσει πλαίσιο προστασίας της λαϊκής πρώτης κατοικίας και πραγματικής δυνατότητας ρύθμισης των οφειλών των πολιτών – προς το Δημόσιο και τις τράπεζες - με δεσμευτικότητα για τους πιστωτές (τράπεζες και funds), με 120 δόσεις και κούρεμα βασικής οφειλής για τα χρέη προς το Δημόσιο, με αυστηρούς κανόνες για τα funds και τους servicers, που σήμερα λειτουργούν ασύδοτα.