27 Αυγ 2023

Για τον Νόρμαν Μπετύν

🗣️Ο σύντροφος Νόρμαν Μπετύν ήταν μέλος του κομμουνιστικού κόμματος του Καναδά. Ήταν γύρω στα πενήντα όταν εστάλη στην Κίνα από το κομμουνιστικό κόμμα του Καναδά και το κομμουνιστικό κόμμα των Ηνωμένων Πολιτειών· δεν δίστασε να διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα για να έρθει να μας βοηθήσει στον πόλεμο κατά της Ιαπωνίας. Έφτασε στο Γενάν την περασμένη άνοιξη, έπειτα πήγε να δουλέψει στο Γουταϊτσάν όπου, προς πολύ μεγάλη μας λύπη, πέθανε επί των επάλξεων, Να λοιπόν ένας ξένος που, χωρίς να υποκινηθεί από κανένα προσωπικό συμφέρον, έκανε δική του υπόθεση την απελευθέρωση του κινεζικού λαού. Ποιο είναι το πνεύμα που τον ενέπνευσε; Είναι το πνεύμα του διεθνισμού, του κομμουνισμού, αυτό που κάθε κινέζος κομμουνιστής οφείλει να ασπαστεί.

Ο λενινισμός διδάσκει ότι η παγκόσμια επανάσταση θα θριαμβεύσει υπό την προϋπόθεση ότι το προλεταριάτο των καπιταλιστικών χωρών θα υποστηρίξει τον απελευθερωτικό αγώνα των αποικιακών και ημιαποικιακών λαών και, επιπλέον, το προλεταριάτο των αποικιών και ημιαποικιών θα υποστηρίζει τον απελευθερωτικό αγώνα των καπιταλιστικών χωρών.

Ο σύντροφος Μπετύν εφάρμοσε στην πράξη ετούτη τη λενινιστική γραμμή. Εμείς, τα μέλη του κινεζικού κομμουνιστικού κόμματος, οφείλουμε να πράξουμε το ίδιο. Πρέπει να ενωθούμε με το προλεταριάτο όλων των καπιταλιστικών χωρών, με το προλεταριάτο της Ιαπωνίας, της Μεγάλης Βρετανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γερμανίας, της Ιταλίας και κάθε άλλης καπιταλιστικής χώρας προκειμένου να γκρεμίσουμε τον ιμπεριαλισμό, να επιτύχουμε την απελευθέρωση του έθνους μας και του λαού μας, των εθνών και των λαών ολόκληρου του κόσμου. Αυτός ακριβώς είναι ο διεθνισμός μας, αυτόν αντιπαραθέτουμε στον στενόμυαλο εθνικισμό και πατριωτισμό.

Το πνεύμα του σύντροφου Μπετύν, πλήρης παραμερισμός του εαυτού μας και απόλυτη αφοσίωση στους άλλους, απο τυπώθηκε στη βαθιά συναίσθηση των ευθυνών του απέναντι στην εργασία και στην απεριόριστη αφοσίωσή του στους συντρόφους, στον λαό (...)

Ο σύντροφος Μπετύν ήταν γιατρός. Το θεραπεύειν ήταν το επάγγελμά του, τελειοποιούνταν σε αυτό ασταμάτητα και διακρίθηκε για τις εξαιρετικές ιατρικές υπηρεσίες που πρόσφερε στην όγδοη στρατιά. Η υποδειγματική του περίπτωση θα πρέπει να προβληματίσει όλους αυτούς που δεν σκέφτονται παρά ν' αλλάξουν επάγγελμα μόλις τους παρουσιαστεί κάποια ευκαιρία, ή που περιφρονούν την τεχνική εργασία, θεωρώντας την ασήμαντη, χωρίς μέλλον.

Μία και μοναδική φορά συνάντησα τον σύντροφο Μπετύν. Έκτοτε, μου έγραφε συχνά. Αλλά, αφοσιωμένος στα καθήκοντά μου, του απάντησα μόνο μία φορά, και δεν ξέρω και αν έλαβε το γράμμα μου. Ο θάνατός του με λύπησε πολύ.

Τώρα, ας τιμήσουμε όλοι μαζί τη μνήμη του, δηλαδή το βάθος των συναισθημάτων που μας εμπνέει το παράδειγμά του. Μας διδάσκει ετούτο το τέλειο πνεύμα αυταπάρνησης Έτσι, ο καθένας μας μπορεί να γίνει πολύ χρήσιμος στον Λαό. 

Ανεξάρτητα από τη μεγαλύτερη ή μικρότερη ικανότητα του καθενός, αρκεί να μας διακατέχει ετούτο το πνεύμα για να γίνουμε άνθρωποι με ευγενή αισθήματα, ακέραιοι, άνθρωποι υψηλής ηθικής υπόστασης, που περιφρονούν τα ευτελή συμφέροντα, άνθρωποι χρήσιμοι στον λαό.

ΜΑΟ ΤΣΕ ΤΟΥΝΓΚ