30 Ιουν 2019

Ο Αλ. Τσίπρας την Τρίτη το βράδυ στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ

«Αποφάσισα την Τρίτη το βράδυ να πάω στη τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Να ακουστούν και εκεί τα επιχειρήματά μας. Αν ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να δοξαστεί κρυπτόμενος, εμείς θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες για να φτάσει η αλήθεια σε όλο τον λαό. Χωρίς κανέναν φόβο, σε οποιοδήποτε περιβάλλον» τονίζει σε μήνυμά του ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ο κ. Μητσοτάκης τόσο καιρό, αποφεύγει την προγραμματική αντιπαράθεση. Δε θέλει debate, γιατί δεν θέλει οι πολίτες να ακούσουν τι πρεσβεύει ο καθένας. Ποιο πρόγραμμα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ για την ανάπτυξη, τις φορολογικές ελαφρύνσεις, τις συντάξεις, τις αυξήσεις στους μισθούς, το κοινωνικό κράτος. Και ποιο είναι το πραγματικό πρόγραμμα της ΝΔ, που ο κ. Μητσοτάκης εξωραΐζει με διαφημιστικά ευχολόγια, προκειμένου να κρύψει την επιστροφή στα πιο σκοτεινά χρόνια της λιτότητας που απεργάζεται. Η προγραμματική αντιπαράθεση όμως, δε θα αποφευχθεί όσο και να το θέλει. Ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε κρύβεται, ούτε φοβάται. Έχουμε επιχειρήματα, έχουμε το δίκιο με το μέρος μας.

Προχθές, στην Τρίπολη, με πλησίασε ένας άντρας γύρω στα εξήντα. Μου είπε, «θέλω να σου πω κάτι. Αφού ο Μητσοτάκης αρνείται το debate, πήγαινε εσύ στο γήπεδό του και άστον αν θέλει να μην έρθει να αγωνιστεί».

Του λέω τί εννοείς; Μου λέει, «πήγαινε στον ΣΚΑΙ και άστους να σε ρωτήσουν ό,τι θέλουν ανοιχτά και να απαντήσεις ανοιχτά. Και άστον να μην έρθει, αφού δεν τολμά. Εσύ τολμάς...». Του είπα δεν έχεις άδικο.

Αποφάσισα λοιπόν τη Τρίτη το βράδυ να πάω στη τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Κι' εκεί, σε μια συνέντευξη εφ'όλης της ύλης, να εκθέσω τις θέσεις μας και την προγραμματική μας αντιπαράθεση με τη ΝΔ.

Να ακουστούν και εκεί τα επιχειρήματά μας. Αν ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να δοξαστεί κρυπτόμενος, εμείς θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες για να φτάσει η αλήθεια σε όλο τον λαό. Χωρίς κανένα φόβο, σε οποιοδήποτε περιβάλλον»


28 Ιουν 2019

Κάλυψη 35% του συνολικού ποσού για κάθε οπτικοακουστική παραγωγή ως το 2022 #ΤώραΣΥΡΙΖΑ #Εκλογές2019


Μείωση του ΦΠΑ στο 6% για τις συναυλίες #ΤώραΣΥΡΙΖΑ #Εκλογές2019


Άσσο ημίχρονο - Διπλό τελικό #ΤώραΣΥΡΙΖΑ #Εκλογές2019


Τώρα αποφασίζουμε για τη ζωή μας #ΤώραΣΥΡΙΖΑ #Εκλογές2019


533 εκατ. χρωστούν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ

Η Ν.Δ. το 2018 όφειλε 278.951.569,84 ευρώ και το ΠΑΣΟΚ το 2018 όφειλε 254.073.885,35 ευρώ. Τα χρέη στις τράπεζες αυξάνονται κάθε χρόνο από 23 έως και 38 εκατ. ευρώ!

Δύο πτωχευμένα κόμματα υπόσχονται να οδηγήσουν την Ελλάδα σε μεγαλύτερη ανάπτυξη. Μιλάμε για τη Ν.Δ. και το “συνεταιράκι” της, το ΠΑΣΟΚ, που θα της δώσει ψήφο ανοχής σύμφωνα με όσα λέει η Φώφη Γεννηματά. Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που μπήκε σε Μνημόνια και τα κόμματα που την έριξαν σε αυτά μπορεί να επιστρέψουν στην εξουσία. Είναι η μόνη χώρα που δύο κόμματα που χρωστούν της Μιχαλούς με πολιτική αναίδεια θέλουν να κυβερνήσουν και πάλι.

Μόνο στις τράπεζες η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ οφείλουν 533 εκατ. ευρώ! Πάνω από μισό δισ.! Η δε πορεία των οφειλών τους αυξάνεται κάθε χρόνο γεωμετρικά, κι ας λένε ότι πληρώνουν τα δάνειά τους. Τα στοιχεία από τους ισολογισμούς τους -το ΠΑΣΟΚ πρόσφατα κατάφερε να δημοσιεύσει ισολογισμό- είναι αποκαλυπτικά.

Η Ν.Δ. το 2018 όφειλε 278.951.569,84 ευρώ. Και το ΠΑΣΟΚ το 2018 όφειλε 254.073.885,35 ευρώ. Τα χρέη στις τράπεζες αυξάνονται κάθε χρόνο από 23 έως και 38 εκατ. ευρώ!

Το 2016 η Ν.Δ. όφειλε 224 εκατ. ευρώ, το 2017 όφειλε 250,5 εκατ. ευρώ και το 2018 όφειλε 279 εκατ. ευρώ. Δηλαδή το χρέος στις τράπεζες αυξήθηκε από το 2016 στο 2017 κατά 26,5 εκατ. ευρώ και από το 2017 στο 2018 κατά 28,5 εκατ. ευρώ. Δεν το λες και χρηστή διαχείριση...

Η πορεία των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ είναι ευθέως ανάλογη. Το 2016 όφειλε 203 εκατ. ευρώ, το 2017 το ποσό ανέβηκε στα 226 εκατ. ευρώ και το 2018 στα 254 εκατ. ευρώ. Δηλαδή το χρέος στις τράπεζες αυξήθηκε από το 2016 στο 2017 κατά 23 εκατ. ευρώ και από το 2017 στο 2018 κατά 38 εκατ. ευρώ.

Το ερώτημα είναι τι θα κάνουν με την αποπληρωμή των δανείων τους. Θα τα πληρώσουν; Πότε; Και πώς; Οι απαντήσεις τους είναι πιο θολές από το πρόγραμμα της ΝΔ. Και η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ αρνούνται να δώσουν ένα χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής. Άσε που όλοι λένε ότι ο στόχος τους σε περίπτωση που συγκυβερνήσουν είναι να διαγράψουν τα δάνειά τους ή να τα ρίξουν σε μία bad bank (“κακή τράπεζα”).

Υπάρχει και ένα άλλο θέμα: ο Κ. Μητσοτάκης, που εμφανίζεται ως ο εκφραστής των “νοικοκυραίων”, πώς αντέχει τα χρέη της Ν.Δ. να ανεβαίνουν κάθε χρόνο περίπου 25 εκατ. ευρώ; Υποτίθεται ότι πήρε μέτρα για να μειώσει τα κόστη, αλλά τα χρέη ανεβαίνουν.



Κώστας Πουλακίδας

πηγή: Αυγή

27 Ιουν 2019

Οι πόλεις μας θα γίνουν πιο όμορφες, όταν οι πολίτες τους ευημερούν #ΤώραΣΥΡΙΖΑ #Εκλογές2019


Λέμε όχι στο ρατσιμό #ΤώραΣΥΡΙΖΑ #Εκλογές2019


Ορατοί άνθρωποι με ορατή ζωή #ΤώραΣΥΡΙΖΑ #Εκλογές2019


Δεν ρίχνουμε ιδέες. Έχουμε πρόγραμμα. #ΤώραΣΥΡΙΖΑ #Εκλογές2019


Δεν ρίχνουμε ιδέες. Έχουμε πρόγραμμα. #ΤώραΣΥΡΙΖΑ #Εκλογές2019


Θέλεις να επιστρέψουν οι νέοι που έφυγαν στον εξωτερικό ή εκείνοι που τους έδιωξαν; #ΤώραΣΥΡΙΖΑ #Εκλογές2019


Η Υγεία δεν μπορεί να εξαρτάται από το πορτοφόλι μας #ΤώραΣΥΡΙΖΑ #Εκλογές2019


Χαμηλότερος μισθός για τους νέους; Όχι #ΤώραΣΥΡΙΖΑ #Εκλογές2019


7ήμερο; Ωράρια λάστιχο; Απλήρωτες υπερωρίες; Δεν είναι αυτό το μέλλον #ΤώραΣΥΡΙΖΑ #Εκλογές2019


Θυμήσου ότι η ανεργία είχε φτάσει στο 28% - Σκέψου ότι έπεσε στο 18% μέσα από συγκεκριμένο αναπτυξιακό σχέδιο - Αποφάσισε #ΤώραΣΥΡΙΖΑ #Εκλογές2019


Ας μιλήσουμε με αριθμούς Σκέψου - Θυμήσου - Αποφάσισε #ΤώραΣΥΡΙΖΑ #Εκλογές2019


Πιστεύουν πως έχεις μνήμη χρυσόψαρου Σκέψου - Θυμήσου - Αποφάσισε #ΤώραΣΥΡΙΖΑ #Εκλογές2019


Η υπόσχεση των προσφύγων: Μαθήματα αθλητισμού και αλληλεγγύης στη Λέρο

Το προσφυγικό ταξίδι του Κεναν και το Τάρικ είχε happy end, όμως οι δύο Σύροι δεν ξέχασαν εκείνους που τους βοήθησαν και τήρησαν την υπόσχεση της επανασύνδεσης, διδάσκοντας σεβασμό και αλληλεγγύη στη Λέρο.
Η ζωή του κάθε πρόσφυγα αποτελεί ξεχωριστή ιστορία. Γραμμένη με πόνο και δάκρυα, απώλεια και ξεριζωμό. Κάποιες φορές, όμως, το φινάλε είναι καλό. Και το σενάριο διανθίζεται από αλληλεγγύη, σεβασμό και ευγνωμοσύνη για εκείνους που δεν έκλεισαν την πόρτα, αλλά την άνοιξαν διάπλατα. Mοιράστηκαν, έκαναν τον συνάνθρωπό τους να πιστέψει πως εκεί έξω δεν υπάρχει μόνο φρίκη και φόβος. Τα ονόματα κάθε φορά αλλάζουν, όμως οι ιστορίες μένουν. Κι όλες μαζί, ίσως κάποτε φτιάξουν το βιβλίο του σύγχρονου ξεριζωμού, μιας κατάστασης που συνδέθηκε και με την Ελλάδα, άλλοτε έχοντας θετικό, άλλοτε αρνητικό πρόσημο.

Ο Κενάν και ο Τάρικ έχουν περάσει πια στα επόμενα κεφάλαια. Ο πρώτος ζει στην Γερμανία και βγάζει το ψωμί τους ως γυμναστής. Ο Τάρικ, πέρασε στην Ολλανδία, όπου συνάντησε ξανά τη σύζυγο και τα τρία παιδιά τους. Οι δυο τους συναντήθηκαν πριν από τέσσερα χρόνια στον Λίβανο, πριν ξεκινήσουν το δρομολόγιο της προσφυγιάς και έδωσαν υπόσχεση να ξανασυναντηθούν κάποια στιγμή, σε έναν από τους τόπους της νέας τους ζωής. Το έκαναν στη Λέρο, προκειμένου να δουν ξανά ανθρώπους που τους βοήθησαν, να τους ευχαριστήσουν και να επιστρέψουν λίγη από την ζεστασιά που αισθάνθηκαν σε πρόσφυγες που βρίσκονται τώρα στο κεφάλαιο της ιστορίας που οι ίδιοι έχουν περάσει.

Ο Τάρικ και η Μαρίνα

Ο Τάρικ έφτασε στη Λέρο το 2016 και έμεινε στο Hot Spot. Έγινε μαθητής του HUB, ενός εκπαιδευτικού κέντρου για ενήλικες της οργάνωσης ECHO 100+, το οποίο βρισκόταν στο νησί πριν η ΑΡΣΙΣ οργανώσει το Κέντρο Μη Τυπικής Μάθησης LEDU. Ο Τάρικ γνώρισε την Μαρίνα από την Ολλανδία, η οποία έμελλε να του αλλάξει τη ζωή. Η Μαρίνα, η οποία υποστηρίζει έμπρακτα την οργάνωση, ήταν εκείνη που έκανε τα πάντα για τον βοηθήσει με τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε τον πρώτο καιρό που κατάφερε να περάσει στην Ολλανδία. Αφού η ζωή του ομαλοποιήθηκε και συνάντησε ξανά την οικογένειά του, ήθελε με κάποιο τρόπο να προσφέρει κι εκείνος ό,τι του έδωσαν. Την αλληλεγγύη.

Άλλωστε, o Τάρικ αποκαλεί την Μαρίνα μητέρα που του χάρισε ο Θεός, καθώς του συμπεριφέρθηκε σαν να ήταν πραγματικό παιδί της. Χωρίς να τον γνωρίζει, χωρίς να ξέρει το παρελθόν του. Όπως, άλλωστε, έκανε και για όλους τους πρόσφυγες. Mέσω της ECHO, ο Ταρίκ έκανε την επαφή με ΑΡΣΙΣ, προκειμένου να τους γνωστοποιήσει τα σχέδιά του. Η ώρα για την συνάντηση με τον Κενάν είχε έρθει. Οι δύο παλιοί φίλοι έκαναν το ταξίδι για την Ελλάδα και τη Λέρο μαζί. Όχι για να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή, όπως τότε, αλλά για να βοηθήσουν άλλους να τη βρουν.

Το Κέντρο Μη Τυπικής Εκπαίδευσης

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα EDU της Άρσις ξεκίνησαν την λειτουργία τους τον χειμώνα του 2018 στη Λέρο και την Κω, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στόχος, φυσικά, είναι η ένταξη όλων των παιδιών στο χώρο της εκπαίδευσης μέσω ενός πλαισίου που τους εξασφαλίζει τη συμμετοχή: Με εξειδικευμένο προσωπικό, διερμηνείς, κοινωνικούς λειτουργούς, νομικούς κ.ο.κ τα Κέντρα Μη Τυπικής Εκπαίδευσης ξεκίνησαν ούτως ώστε να αποτελέσουν τον προθάλαμο για τα παιδιά πρόσφυγες στη δημόσια εκπαίδευση, ούτως ώστε να ομαλοποιηθεί η μετάβαση σε κανονικές σχολικές τάξεις. Τα κέντρα υποδέχονται καθημερινά πάνω από 100 μαθητές ηλικίας 6 -18 ετών στις εγκαταστάσεις τους, από όλες τις δομές φιλοξενίας των νησιών.

Η μέθοδος Project που ακολουθείται, εξασφαλίζει ότι το γλωσσικό χάσμα δεν αποτελεί εμπόδιο. Σε εβδομαδιαία βάση επιλέγεται μία θεματική, η οποία πλαισιώνεται από 3 ενότητες, τα αγγλικά, τα ελληνικά και τις φυσικές επιστήμες.Η μέθοδος του Project δίνει κίνητρο στα παιδιά να αναπτύξουν ταλέντα παντός τύπου καθώς η εκπαιδευτική διαδικασία συχνά εμπλέκει τέχνες όπως τη μουσική, τα καλλιτεχνικά, το θεατρικό παιχνίδι και τον αθλητισμό, ο οποίος έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κοινωνικό εργαλείο για την ένταξη και την κοινωνικοποίηση των προσφύγων. Και φυσικά, πέραν της διαδικασίας της μάθησης αυτής καθεαυτής, γίνεται πολλή δουλειά στο κομμάτι της αυτοπεποίθησης, της ψυχοκοινωνικής στήριξης που παρέχεται στους μαθητές και τις οικογένειές τους. Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά στην ΑΡΣΙΣ, «Τα -EDU της ΑΡΣΙΣ είναι Κέντρα Μη Τυπικής Εκπαίδευσης, είναι καταφύγια, είναι σπίτια, είναι σχολεία, είναι διαπολιτισμικά κέντρα, είναι εκεί να αντιπροσωπεύσουν ένα όραμα απελευθερωτικής ένταξης όλων των παιδιών στον κόσμο της εκπαίδευσης και της κοινοτικής συμμετοχής».

Μια εβδομάδα γεμάτη σεβασμό και αλληλεγγύη

Η λέξη σεβασμός ήταν αυτή που κυριάρχησε στην συζήτηση των μαθητών του Κέντρου Μη Τυπικής Μάθησης με τους δύο επισκέπτες. «Με σεβασμό μπορείτε να καταφέρετε τα πάντα» είπε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ο Τάρικ, ο οποίος δεν ξέχασε ποτέ ποιοι άνθρωποι τον βοήθησαν να πατήσει στα πόδια του και να επανενωθεί με τη γυναίκα και τα 3 παιδιά του. «Πίστη θέλει και προσπάθεια. Και τότε όλα μπορούν να συμβούν», είπε από την πλευρά του ο Κενάν. Τα παιδιά, σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, κοιτούσαν γεμάτα θαυμασμό και όρεξη για ζωή. Γιατί είναι διαφορετικό να ακούς κάτι από δασκάλους ή ανθρώπους που σε δέχθηκαν στη χώρα τους, παρά τις καλές τους προθέσεις και διαφορετικό από κάποιους που πέρασαν τα ίδια, άντεξαν στις δυσκολίες και κατάφεραν να βρουν μια καλύτερη ζωή. Ο Τάρικ με τον Κενάν έμειναν σχεδόν μια εβδομάδα στην δομή και με τον δεύτερο να έχει την εμπειρία και τις γνώσεις του γυμναστή, διοργάνωσαν μια σειρά από δραστηριότητες.

Η αρχή έγινε με αθλητικές δραστηριότητες, οι οποίες κορυφώθηκαν με έναν ποδοσφαιρικό αγώνα κοριτσιών εναντίον αγοριών, που στόχο είχε να δείξει ότι όλοι έχουν ίσα δικαιώματα στο ποδόσφαιρο, κόντρα σε προκαταλήψεις και στερεότυπα. Την επόμενη μέρα, το πρόγραμμα περιελάμβανε μαθήματα μουσικής, τα οποία εξελίχθηκαν σε ένα ξέφρενο πάρτι με μπόλικο τραγούδι και χορό, το οποίο χάρηκαν με την καρδιά τους τόσο οι μαθητές, όσο και φιλοξενούμενοι.

Οι αθλητικές δραστηριότητες επέστρεψαν την επόμενη μέρα, μόνο που στο επίκεντρο είχαν τους νεότερους. Παιδιά από 6-12 ετών έπαιξαν ποδόσφαιρο, χάντμπολ, μήλα και άλλα παιχνίδια με μπάλα, έγιναν ομάδες, συνεργάστηκαν, πανηγύρισαν, πάντα με σεβασμό στον αντίπαλο. Στο φινάλε, το ποδόσφαιρο είχε ξανά την τιμητική του, μόνο που αυτή τη φορά οι ομάδες ήταν ξεχωριστές.Οι μαθητές, έπαιξαν αντίπαλοι με τους καθηγητές! Και μολονότι κάποιοι δεν έχουν ιδιαίτερη σχέση με την στρογγυλή θεά, το χάρηκαν με την ψυχή τους.

Η Άννα Μαρία Παλυβού, συντονίστρια LEDU, μετέφερε στο Κουτί της Πανδώρας το κλίμα που επικράτησε στις συναντήσεις των προσφύγων με τα παιδιά: «Κυρίως ο Τάρικ ήταν πάρα πολύ κοντά με τα παιδιά, δηλαδή ήταν κοντά τους όλες τις στιγμές και μοιράζονταν εμπειρίες. Ο Κενάν είχε λίγο πιο πρωταγωνιστικό ρόλο όσον αφορά τον αθλητισμό και τη μουσική. Η συγκινητική στιγμή ήταν όταν τελείωσαν οι εκδηλώσεις και μίλησαν με τα παιδιά. Τους μίλησαν με πάρα πολλή αγάπη και για το σεβασμό που πρέπει να δείχνουν στο νέο τόπο που πηγαίνουν και να έχουν μια καλή συμπεριφορά ώστε να δημιουργούν μια αντίστοιχα καλή εικόνα. Εν ολίγοις τους είπαν ότι το σεβασμό που θα δείξετε εσείς θα δείξουν και οι άλλοι απέναντί σας και γεγονός είναι ότι τους έδωσαν μια πολύ θετική εικόνα, γιατί και οι ίδιοι ήταν πρόσφυγες, και οι ίδιοι είχαν βρεθεί στη θέση τους, χαμένοι σε ένα νέο μέρος χωρίς κανέναν μαζί τους και κατάφεραν να επανενωθούν με τις οικογένειες και τους φίλους τους. Τώρα πήραν τον ρόλο του βοηθού και αυτοί».

Ο Κενάν και ο Τάρικ πήραν τον δρόμο της επιστροφής γεμάτοι. Είχαν εκπληρώσει την υπόσχεσή τους με τον καλύτερο τρόπο, δίνοντας ελπίδα στα παιδιά...


koutipandoras.gr

26 Ιουν 2019

Fwd: ΗΠΑ: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο «East Med Act» για την Ανατολική Μεσόγειο




Με την ψήφο της συντριπτικής πλειοψηφίας των παρόντων μελών της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ ανοίγει πλέον ο δρόμος για την κατάθεση του «East Med Act»στην ολομέλεια του Σώματος.

Ειδικότερα, το «Νομοσχέδιο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο», όπως ονομάζεται επίσημα, συζητήθηκε την Τρίτη στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, όπου εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία, καθώς μόνο οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές Τζεφ Μέρκλεϊ και Εντ Μάρκι δεν το υπερψήφισαν. Οι αντιρρήσεις, όμως, των συγκεκριμένων γερουσιαστών δεν σχετίζονται τόσο με το γεωπολιτικό περιεχόμενο του νομοσχεδίου όσο με το ενεργειακό σκέλος του, καθώς και οι δύο στηρίζουν την «Νέα Πράσινη Συμφωνία» και έχουν εκφράσει επανειλημμένα παρόμοιες οικολογικές ευαισθησίες.

Υπενθυμίζεται ότι το διακομματικό νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί από τους γερουσιαστές Μπομπ Μενέντεζ και Μάρκο Ρούμπιο επιχειρεί να αναμορφώσει την γεωπολιτική στρατηγική των ΗΠΑ στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου τοποθετώντας την τριμερή συνεργασία Ελλάδας–Ισραήλ–Κύπρου στο επίκεντρο του στρατηγικού ενδιαφέροντος της Ουάσινγκτον. Ανάμεσα στις πολλές προβλέψεις του περιλαμβάνεται και η άρση του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και η καταγραφή των τουρκικών παραβιάσεων.

Την ίδια στιγμή η πορεία του νομοσχεδίου έχει δρομολογηθεί και στην αμερικανική βουλή με διακομματική στήριξη, καθώς οι ομοσπονδιακοί βουλευτές Γκας Μπιλιράκη, Ντέιβιντ Σίσιλιν, και Τεντ Ντόιτς έχουν ήδη καταθέσει το νομοσχέδιο στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Γερουσιαστής Μενέντεζ: Το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος είναι βασικοί εταίροι των ΗΠΑ

Χαιρετίζοντας με ενθουσιασμό την ισχυρή διακομματική στήριξη που έλαβε το νομοσχέδιο, ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ υποστήριξε ότι το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος είναι βασικοί εταίροι των ΗΠΑ και ότι η ψηφοφορία της Τρίτης επιβεβαιώνει ότι η Ουάσινγκτον χρειάζεται μια νέα στρατηγική που θα αντικατοπτρίζει τα αμοιβαία συμφέροντα που έχει με αυτές τις χώρες.

«Η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια περιοχή που έχει κεντρική σημασία για τη χώρα μας και γι 'αυτό πρέπει να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο στον τρόπο με τον οποίο διαθέτουμε τη διπλωματική ενέργεια, τη δέσμευση και τους πόρους μας. Ανυπομονώ να συνεργαστώ με τους συναδέλφους μου έτσι ώστε αυτή η σημαντική νομοθεσία να εξεταστεί γρήγορα και να εγκριθεί από ολόκληρη την Γερουσία», τόνισε ο Αμερικανός γερουσιαστής στη δήλωσε που έκανε μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας.

Ικανοποίηση Ελληνοεβραϊκών οργανώσεων

Χαιρετίζοντας την υπερψήφιση του νομοσχεδίου ως ένα σημαντικό βήμα για την υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης περιφερειακής στρατηγικής για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), Έντι Ζεμενίδης, τόνισε ότι οι θετικές τάσεις που παρατηρούνται ήδη στην περιοχή, όπως η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και της ασφάλειας, θα επιταχυνθούν ακόμα περισσότερο.

«Η ηγεσία των γερουσιαστών Μενέντεζ και Ρούμπιο αλλά και της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας θα καταστήσει την περιοχή πιο σταθερή και ευημερούσα και θα προωθήσει τόσο τα αμερικανικά συμφέροντα όσο και τις αξίες», σημείωσε ο κ. Ζεμενίδης.

Από την πλευρά της η διευθύντρια πολιτικής προσέγγισης του «American Jewish Committee» (AJC), Julie Rayman, είπε ότι «το 'Νομοσχέδιο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο' θα ενισχύσει την περιφερειακή ασφάλεια, θα διευρύνει την υφιστάμενη συνεργασία καιθα διασφαλίσει τον ηγετικό ρόλο της Αμερικής».

Κάνοντας λόγο για ένα «τεράστιο άλμα προς τα εμπρός» για τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία, ο αντιπρόεδρος Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, Τάσος Ζαμπάς, είπε ότι το νομοσχέδιο «θέτει την Ελλάδα στο επίκεντρο μιας νέας αμερικανικής στρατηγικής για την Ανατολική Μεσόγειο και σταματά την αντιμετώπιση της Κύπρου απλώς ως πρόβλημα, αλλά την τοποθετεί ως λύση».



23 Ιουν 2019

Ενα κείμενο για όλους και για όλα.Τώρα, θα αποφασίσουμε για την ζωή μας.

Η εικόνα ίσως περιέχει: σχέδιο και κείμενο

ΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ 
ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΑ.

ΤΩΡΑ, ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ;

Από την Άνοιξη του 2010, όταν ξέσπασε και επίσημα η κρίση του ελληνικού χρέους , ως σήμερα, έχει περάσει σχεδόν μια δεκαετία. Είναι πολύς ο χρόνος για τα ανθρώπινα μέτρα. Ήμουν τότε 45 χρονών και τα παιδιά μου ήταν μαθητές στο δημοτικό. Ο χρόνος που πέρασε από πάνω μας ήταν αδυσώπητος. Όσο για τον εσωτερικά βιωμένο χρόνο, ας μην μιλήσουμε καλύτερα. Ο καθένας και η ψυχούλα του, το ξέρει καλά, τι του κόστισαν αυτά τα χρόνια.
Ζήσαμε έναν πόλεμο χωρίς τη χρήση συμβατικών όπλων. Το 2010 κατέρρευσε ολοκληρωτικά και βίαια, όλο το φαντασιακό μας οικοδόμημα. Εκείνο τον Απρίλιο, στο ειδυλλιακό Καστελόριζο, η ισχυρή χώρα του Σημίτη και του Καραμανλή, η Ελλάδα της ζώνης του ευρώ και των Ολυμπιακών Αγώνων, της ανάπτυξης και των νεόπλουτων, του life style,της έπαρσης και της χρηματιστηριακής φρενίτιδας, πήγε κατά διαβόλου. 
Οι Έλληνες ακούσαμε ότι ζούσαμε διεφθαρμένο βίο σε μια διεφθαρμένη χώρα. Ότι όλοι μαζί φάγαμε τα χρήματα κι ότι τώρα είχε έρθει η ώρα να τιμωρηθούμε και να πληρώσουμε για όλα. Γιατί είχαμε σαράντα χρόνια πάρτι, το πάρτι τελείωσε, κι είχε έρθει βαρύς ο λογαριασμός. Γιατί όλοι συμμετείχαμε στο πάρτι με τον τρόπο μας. Κάποιοι, ελάχιστοι, ως σταρ κι οι πολλοί, είτε ως κομπάρσοι , είτε απλά κοιτάζοντας από τον μαντρότοιχο. Κατανοήσαμε τότε τραυματικά ποιο ήταν το πραγματικό πολιτικό σύστημα της χώρας: Ένα υβρίδιο. Καπιταλισμός όταν έχουμε κέρδη, που τα παίρνουν κάποιοι και τα βγάζουν έξω να αερίζονται, ή να κυκλοφορούν στις παράκτιες. Σοσιαλισμός στις ζημίες. Στις ζημίες, πρέπει να μοιραστούμε τα χρέη και τους απλήρωτους λογαριασμούς. Και τα χρήματα που αποκτήθηκαν; Είπαμε, αυτά βρίσκονται ασφαλή και τακτοποιημένα …έξω από ’δω. 
Τα ταμεία άδεια κι οι αγορές να μη σε δανείζουν. Το 2009 η ΝΔ, αποχωρώντας, παρέδωσε κρυφό έλλειμμα 15% του ΑΕΠ. Και τι ζήσαμε μετά; Μετά ζήσαμε την απώλεια του 25% του ΑΕΠ. Το κούρεμα των ασφαλιστικών ταμείων. Την κατάρρευση ουσιαστικά του ασφαλιστικού μας συστήματος. Την εξαύλωση των αποθεματικών. Την κατάρρευση των τραπεζών. Την απώλεια του 40% του εισοδήματός μας. Τις απολύσεις. Την ανεργία στο 28% και στο 60% για τους νέους. Τα λουκέτα στις επιχειρήσεις. Τους έρημους, εμπορικούς άλλοτε, δρόμους. Τους 3.000.000 ανασφάλιστους Έλληνες. Τα συσσίτια και τους ανθρώπους που έψαχναν στα σκουπίδια. Τις πλατείες των αγανακτισμένων και της καταστολής. Τα κιγκλιδώματα στις εθνικές επετείους. Τη μοναξιά της πλατείας αλλά και τη δική μας, αφού πουθενά δεν υπήρχε δίκιο για να το βρεις. Την αξιοπρέπεια που χάσαμε. Τις αυτοκτονίες. Τη συλλογική μας ενοχοποίηση.
Καταλαβαίνω πόσο μεγάλη είναι η ανάγκη να τ’ αφήσουμε πίσω όλα αυτά, να τα ξεχάσουμε, τώρα που η ζωή δείχνει να ξαναγυρίζει σε μια δύσκολη κανονικότητα, αλλά κανονικότητα, που να πάρει. Να δούμε τη ζωή με αισιοδοξία σα να μην τα ζήσαμε ποτέ. Όμως, για όλα όσα έγιναν, οι αιτίες και οι υπεύθυνοι υπήρχαν και παρήγαν αποτελέσματα για σαράντα ολόκληρα χρόνια , μέρα τη μέρα, ανοχή την ανοχή. Κι έχουν όνομα. Κι είναι ακόμα εδώ και ξαναζητούν σήμερα να σε σώσουν, λες και μπορεί ποτέ να σου εγγυηθεί ο κλέφτης ότι μπορεί να διαφυλάξει το νέο εισόδημα που απέκτησες…
Πάμε πάλι πίσω στα χρόνια της οργής. Τότε που ολόκληρο το παλαιό πολιτικό σύστημα κατέρρεε υπό το βάρος της αγανάκτησης του κόσμου, ένα μικρό κόμμα του 3%, σταδιακά εκσφενδονίζεται στο 35%. Τα στελέχη του δεν ανήκουν σε πολιτικά τζάκια. Δεν έχουν ασκήσει εξουσία. Έχουν το ηθικό πλεονέκτημα γιατί δεν έχουν βάλει το δάκτυλο στην μαρμίτα. Η απελπισμένη και τραυματισμένη κοινωνία, ψάχνει σ΄ αυτούς την ελπίδα της και τη συνοχή της. Κι έκανε στον Σύριζα ό,τι πολλές φορές κάνουμε, συνειδητά ή ασυνείδητα, στα παιδιά μας. Τα συντρίβουμε με τις υψηλές μας προσδοκίες, όταν αυτές δεν δικαιώνονται. 
Εδώ είμαστε σήμερα. Το 9,5% των ευρωεκλογών υπέρ της ΝΔ, μοιάζει με την τιμωρία και την εκδίκηση μιας, για χρόνια μαστιζόμενης και κουρασμένης πια κοινωνίας, προς εκείνο τον πολιτικό χώρο που δεν εκπλήρωσε τις προσδοκίες της. Γιατί δεν ανέβηκε, ξέρω κι εγώ πού;… Ας πούμε στο Έβερεστ. Γιατί θα ’πρεπε να μπορεί ν’ ανέβει. Όταν οι αντίπαλοί του ασθμαίνοντας, δεν μπορούσαν ν’ ανέβουν ούτε το λόφο του Στρέφη. Όμως, για να είμαστε δίκαιοι, αν σου πω πως μπορώ ν’ ανέβω μαζί σου εκεί πάνω, φταις μόνον εσύ που το πιστεύεις ή κι εγώ που στο υπόσχομαι; Γιατί στο υποσχέθηκα. Ο Σύριζα το υποσχέθηκε. Θα έσκιζε τα μνημόνια με έναν νόμο, είπε. Και δεν το έκανε. Ωστόσο, είναι άλλο πράγμα η απάτη, το συνειδητό κι εμπρόθετο ψέμα κι άλλο η έλλειψη εμπειρίας και η άγνοια κινδύνου. Κατακριτέα και τα τελευταία, αλλά όχι ισοβαρή με τα πρώτα. 
Τον Ιανουάριο του 2015 η αριστερά ( με ποσοστό 36,3%) ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας συμπράττοντας με τους ΑΝΕΛ. Το ΚΚΕ αρνήθηκε την συνεργασία. Βασικός στόχος η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου. Η κυβέρνηση εκείνη πέρασε (μαζί της κι εμείς) δια πυρός και σιδήρου. Έξι μήνες άγονης διαπραγμάτευσης που κατέληξαν στο δημοψήφισμα του Ιουλίου. Στις κλειστές τράπεζες , στα κάπιταλ κοντρόλ, στις ουρές για 300 ευρώ και τα χρήματα στα μαξιλάρια. Στο ΟΧΙ που έγινε ΝΑΙ και στη διάσπαση του κόμματος. 
Μισό λεπτό όμως. Ο Τσίπρας δεν πήρε ποτέ λαϊκή εντολή να βγάλει τη χώρα από τη ζώνη του ευρώ. Το δημοψήφισμα δεν είχε τέτοιο ερώτημα. Ο στυγνός ευρωπαϊκός εκβιασμός αλλά και η αντιπολίτευση, μετέτρεψαν το ερώτημα σε δίλλημα παραμονής στο ευρώ ή ακόμα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Άλλο ψηφίζαμε κι άλλο μας έβγαινε. Ή παίρνεις το μνημόνιο όπως είναι και μένεις ή το αφήνεις και φεύγεις. Απλά. Δεν υπήρχε πια παρά πέντε. Η ώρα ήταν και δέκα , οι τράπεζες κλειστές, το μέλλον άδηλο και ο κόσμος σε υπαρξιακή αγωνία. Τι τρομερά πράγματα ζήσαμε…
Η συνθηκολόγηση που ακολούθησε, στις 12 Ιουλίου, ήταν μια νίκη του ισχυρού. Ήταν το μη χειρότερο, την ώρα που ο Σόιμπλε μεθόδευε την αποχώρησή μας. Η «βίαιη ωρίμανση» του Σύριζα, ευτυχώς, δεν εξώθησε τα πράγματα στον ξαφνικό θάνατο όλων ημών, που δεν είχαμε παρκαρισμένα στο εξωτερικό όσα από τα χρήματα μας απέμειναν. Ο συμβιβασμός ήταν μια οδυνηρή ήττα που ο Σύριζα ακόμα πληρώνει. Όμως, για πρώτη φορά, η μάχη δόθηκε. Χάθηκε αλλά δόθηκε. 
Εκείνο το καλοκαίρι του 2015 γεννήθηκε το αντι-Σύριζα μέτωπο. Διατυπώθηκε η άποψη ότι τάχα ο ΣΥΡΙΖΑ περιφρόνησε τη λαϊκή θέληση, είπε ψέματα κι υπέγραψε το τρίτο, «αχρείαστο» μνημόνιο. Η πολεμική ερχόταν κυρίως από εκείνους που δεν είχαν καταφέρει να κλείσουν ούτε μια αξιολόγηση μέχρι τότε, ενώ είχαν γονατίσει την κοινωνία εισάγοντας το 83% των μνημονιακών μέτρων που επιβάρυναν τους Έλληνες. Το υπόλοιπο 17% των επιβαρύνσεων χρεώνονται στην περίοδο της αριστεράς. Το Σεπτέμβριο του 2015, μετά την «κωλοτούμπα» του δημοψηφίσματος, ο Σύριζα προσέφυγε στο λαό. Αν οι Έλληνες εξαπατήθηκαν, τότε πώς στις εκλογές του έδωσαν την εντολή να συνεχίσει με ποσοστό 35,46 % έναντι 28,10% της ΝΔ; Πολλά λοιπόν θα μπορούσε να καταλογίσει κανείς στην περίοδο της «πρώτης φοράς Αριστερά», αλλά όχι ανεντιμότητα.
Το διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2015 ως τον Αύγουστο του 2018 καλύπτει τα τρία μνημονιακά χρόνια διακυβέρνησης του Σύριζα. Το υπόλοιπο διάστημα, περίπου εννιά μήνες ως τις πρόσφατες ευρωεκλογές, είναι το βραχύ διάστημα εξόδου από τα μνημόνια και της επιστροφής σε μια κανονικότητα, ξεχασμένης για μια σχεδόν δεκαετία. Το σύνολο, τέσσερα χρόνια και τέσσερις μήνες, αν προσθέσουμε και την περίοδο της διαπραγμάτευσης. Έχετε διάθεση να δούμε , σχεδόν σε τίτλους, ποιο είναι το έργο των κυβερνήσεων της Αριστεράς, που εξαπάτησαν τους Έλληνες;

Κατ’ αρχήν η οικονομία. Θυμάστε ότι επανεκκίνησε κι ολοκλήρωσε τα μεγάλα έργα υποδομής που είχαν παγώσει επί Σαμαρά; Αφού άλλαξαν οι συμβάσεις, χρηματοδοτήθηκαν κι ολοκληρώθηκαν τα ημιτελή, ενώ ξεκίνησαν κι άλλα, εξίσου σημαντικά: Η Ολύμπια οδός, η Ιόνια οδός, η επέκταση του προαστιακού, η ολοκλήρωση της ηλεκτροκίνησης της γραμμής Αθήνας - Θεσσαλονίκης, η προμήθεια νέων συρμών, το μετρό της Θεσσαλονίκης, που ήταν το συντομότερο ανέκδοτο τόσων χρόνων αδράνειας.
Το 2014 ο «επιτυχημένος» Σαμαράς του «succes story», παρέδωσε, (σιγά που παρέδωσε), μια οικονομία που είχε έλλειμμα στον προϋπολογισμό 2,5 δις, την ανεργία στο 27%, τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα 3 δις, τις επενδύσεις στο -4,7%, τις επενδύσεις για έρευνα κι ανάπτυξη στα 1,4 δις. Η τελευταία προσπάθεια δανεισμού από τις αγορές είχε επιτόκιο 4,95%. Οι κυβερνήσεις τις τετραετίας 2010-2014 δανείστηκαν από την τρόικα 220 δις ευρώ.
Ο «αποτυχημένος» Σύριζα, όχι μόνο μηδένισε το έλλειμμα του προϋπολογισμού, αλλά έκτισε πλεόνασμα 35 δις ευρώ, ώστε να λειτουργήσει ως ασπίδα κάλυψης των αναγκών της χώρας μέχρι να επανέλθει χωρίς προβλήματα στο δανεισμό από τις αγορές. Μείωσε την ανεργία στο 18,5%, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου στα 1,6 δις. Οι επενδύσεις το 2017 ανέβηκαν στο +9,1% και προβλέπεται να κυμανθούν στο +11,9% το 2019. Οι επενδύσεις για την έρευνα και την ανάπτυξη έφτασαν το 2017 στα 2,1 δις ευρώ. Η χώρα βγήκε από την ύφεση και γνωρίζει ανάπτυξη της οικονομίας της, σε ποσοστό 2% το 2018, με πρόβλεψη 2,2% το 2019,όταν η Ευρώπη επιβραδύνει. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι άμεσες επενδύσεις στη χώρα ήταν 2,5 δις το 2016 και 3,2 δις το 2017. Οι κυβερνήσεις Σύριζα της τετραετίας 2015-2019 δανείστηκαν από την τρόικα 62 δις ευρώ. Η χώρα αυξάνει τις εξαγωγές της 20% ετησίως και η απορροφητικότητα την ευρωπαϊκών προγραμμάτων (ΕΣΠΑ), αγγίζει το 90%.
Από τον Αύγουστο του 2018, έχουμε αφήσει πίσω μας την μαύρη περίοδο των μνημονίων. Οι διεθνείς οίκοι αναβαθμίζουν την πιστοληπτική μας ικανότητα. Η χώρα έχει ρυθμίσει το χρέος της. Έχει δημιουργήσει μαξιλάρι ρευστότητας. Μπορεί να δανείζεται από τις αγορές εκδίδοντας ομόλογα με επιτόκιο 3% . Με τέτοια επιτόκια δεν δανείζονταν ούτε οι κυβερνήσεις Σημίτη, τις εποχές εκείνες των παχιών αγελάδων …

Δεν έχω τις ειδικές γνώσεις ώστε να εκτιμήσω τι παραπάνω θα μπορούσε να γίνει στις δοσμένες συνθήκες. Ξέρω όμως πως η ευημερία των αριθμών είναι μια απόλυτη παγίδα, αν η κοινωνία δεν εισπράττει τίποτα ουσιαστικό στην καθημερινότητα. Κανείς δεν τοποθετεί… ποσοστά και μακροοικονομικούς δείκτες στο τραπέζι του. Οι κυβερνήσεις της Αριστεράς, κατάφεραν ό,τι κατάφεραν, προσπαθώντας συνειδητά να κρατήσουν όρθια μια κοινωνία που διαλυόταν, να αποκαταστήσουν την εργασία και τα εργασιακά δικαιώματα, να στηρίξουν τις ομάδες που είχαν συντριβεί από την ύφεση. Οι πολίτες είχαν απολέσει το 40% του εισοδήματός τους. Τα κόκκινα δάνεια ήταν το 2014 στα 100 δις. Ένας στους πέντε πολίτες ζούσε κάτω από το όριο της φτώχειας και το 35% των Ελλήνων έβλεπε το φάσμα της φτώχειας και του αποκλεισμού να πλησιάζει. 
Ενώ ο κοινωνικός Αρμαγεδδώνας ήταν εδώ, ψηφίστηκαν μέτρα για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, την υγεία, την κοινωνική ασφάλιση και την εργασία. 
Απαγορεύτηκαν οι πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία, κι όταν αυτό το μέτρο δεν μπορούσε να επιμηκυνθεί περαιτέρω, θεσπίστηκαν ευνοϊκές ρυθμίσεις χρεών και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός μεταξύ τράπεζας και οφειλέτη. Ρυθμίστηκαν τα δάνεια και οι οφειλές προς το δημόσιο. Θεσπίστηκε το μέτρο των 120 δόσεων για ρύθμιση οφειλών προς το δημόσιο και τον ΕΦΚΑ, με κούρεμα μέχρι 65% της συνολικής οφειλής. Έγινε μείωση και εξορθολογισμός των εισφορών στον ΕΦΚΑ και στον ΕΝΦΙΑ. Μικρομεσαίοι καταστηματάρχες, έμποροι κι άλλες κοινωνικές ομάδες μπόρεσαν να κρατήσουν ανοιχτές τις επιχειρήσεις τους.
Η προσπάθεια αναδιανομής των πλεονασμάτων του προϋπολογισμού υπέρ των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, των ανέργων, των ανασφάλιστων, των χαμηλοσυνταξιούχων, όσων γενικά βίωναν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό προκάλεσε αντιδράσεις. Κάποιοι επιβαρύνθηκαν πολύ και δυσκολεύτηκαν πληρώνοντας αυτές τις κοινωνικές πολιτικές. Αν δεν αποδεχόμαστε ως άποψη τον κοινωνικό δαρβινισμό, οφείλουμε να παραδεχτούμε πως κάτι έπρεπε να γίνει. Πέρα από τις νεοφιλελεύθερες γενικότητες για την ανάπτυξη της οικονομίας, υπήρξε κάποια άλλη πρόταση που να αντιμετωπίζει, σε πραγματικό χρόνο, τον κίνδυνο κατάρρευσης της κοινωνίας και της συνοχής μας;
Όταν 3 εκατομμύρια πολίτες, (ένας στους τέσσερις), ζουν έξω από το σύστημα ασφάλισης και περίθαλψης, τότε όλη η κοινωνία κάθεται πάνω σε μια βόμβα. Άλλοι δημιούργησαν το πρόβλημα κι άλλοι το έλυσαν. Έτσι, οι ανασφάλιστοι πολίτες ανέκτησαν το βασικό κοινωνικό δικαίωμα για ελεύθερη πρόσβαση στα νοσοκομεία και για πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Και , ώ του θαύματος, ούτε το σύστημα υγείας, ούτε το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας κατέρρευσαν. Αντίθετα, το «Ερρίκος Ντυνάν» ξαναγύρισε στο δημόσιο, τα νοσοκομεία έχουν πλεονασματικούς προϋπολογισμούς και λειτουργούν, το ασφαλιστικό σύστημα έχει εγγυημένη απόδοση για τα επόμενα 60 χρόνια, εκεί που δεν μπορούσε να πληρώσει τις συντάξεις του επόμενου μήνα. Επιπλέον ιδρύθηκαν κι άρχισαν να λειτουργούν οι Τοπικές Μονάδες Υγείας με στόχο να παρέχονται υψηλές υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ώστε τα νοσοκομεία να ασχολούνται με τα πιο σοβαρά περιστατικά.
Δεν έγινε κάποιο θαύμα. Όταν όμως μειώνεις την ανεργία από το 27,7% στο 18,5%, έχεις έσοδα στο ασφαλιστικό σου σύστημα. Όταν μειώνεις την αδήλωτη εργασία από το 20% στο 8%, έχεις έσοδα στο ασφαλιστικό σου σύστημα. Όταν ο ΕΦΚΑ είναι τέτοιος σε ύψος που να μπορούν οι άνθρωποι να τον πληρώσουν ή να τον ρυθμίσουν όταν δυσκολεύονται, έχεις έσοδα. Βγαίνουμε από έναν εργασιακό μεσαίωνα. Θυμάστε τις σκέψεις για τις Ζώνες Ελεύθερου Εμπορίου; Οι κυβερνήσεις Σύριζα κατήργησαν την ντροπή του υποκατώτατου μισθού και επανέφεραν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Όταν άλλοι ονειρεύονταν να δημιουργήσουν ανάπτυξη με εργασιακές συνθήκες Κίνας .Γιατί, επιτέλους, δεν αρκεί να λες «ανάπτυξη», σαν να πρόκειται για πασπαρτού. Πρέπει να ρωτάς και ποιους αφορά αυτή η ανάπτυξη. Αν είναι να τα μαζέψουν πάλι οι Χριστοφοράκοι, οι offshore και δέκα “δικά μας” παλληκάρια, τι να την κάνεις μια τέτοια ανάπτυξη. Μας την σέρβιρε άλλοτε κι ο Σημίτης, ως κρύο πιάτο ...

Οι μισές από τις εξαγωγές μας είναι αγροτικά προϊόντα. Μέσα στην κρίση, πιέστηκαν φορολογικά και οι αγρότες . «Από το πρώτο ευρώ», επί κυβέρνησης Σαμαρά. Ο Σύριζα , σε μια προσπάθεια στήριξης του αγροτικού εισοδήματος , αύξησε το αφορολόγητο στα 9.500 ευρώ. Ουσιαστικά φορολογούνται τα μεγάλα αγροτικά εισοδήματα, αφού το 85% των αγροτών παραμένει κάτω από το φορολογητέο επίπεδο. Επίσης θέσπισε το αφορολόγητο για τις επιδοτήσεις στα 12.000 ευρώ, ενώ ενεργοποίησε τους κοινοτικούς πόρους που αφορούν στον αγροτικό τομέα.
Ο αγροτικός τομέας, ο τουρισμός και οι ναυτιλία αποτελούν τους κρίσιμους πυλώνες της οικονομίας μας. Στον τουρισμό, τη βαριά βιομηχανία της χώρας, το 2018 είχαμε νέο ρεκόρ αφίξεων (33 εκ. τουρίστες) που άφησαν στη χώρα, 16 δις ευρώ.

Ένα μεγάλο θέμα που η πολιτική του Σύριζα δίχασε την κοινή γνώμη ήταν το μακεδονικό. Ήταν κι ο λόγος για τον οποίο διαλύθηκε η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ. Εμείς τους λέγαμε «Σκόπια» ή ΠΓΔΜ, κι όλος ο υπόλοιπος κόσμος «Μακεδονία». Σκέτο. Ο αλυτρωτισμός και η καπήλευση της ελληνικής ιστορίας και κληρονομιάς έδινε κι έπαιρνε. Οι Τούρκοι αλώνιζαν και πουλούσαν υπηρεσίες σε μια χώρα που βρίσκεται στο μαλακό μας υπογάστριο. Ευτυχώς που όλα αυτά δεν εμπόδιζαν τις οικονομικές σχέσεις των δυο λαών. Καμία πολυάσχολη σαρανταποδαρούσα, για τριάντα ολόκληρα χρόνια δεν έλυσε το θέμα. Γιατί έκαιγε. Ήταν ένα ζόμπι που σερνόταν χρόνια και κανείς δεν το άγγιζε. Ο Σύριζα πήρε το πολιτικό κόστος που κανείς δεν σήκωνε. Λύθηκε μια μεγάλη εθνική εκκρεμότητα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Με σεβασμό στη γεωγραφική πραγματικότητα, με αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Γιατί οι συμφωνίες έχουν αμοιβαίες υποχωρήσεις. Δεν τους νικήσαμε σε κάποιο πόλεμο για να τους επιβάλουμε όρους συνθηκολόγησης. Έτσι δεν είναι; Τι προπαγάνδα έπεσε πάνω σ’ αυτό το θέμα, θα’ χει η ιστορία να λέει. Κι όταν , στην προοπτική του χρόνου, η συμφωνία αποδειχτεί πόσο καλή είναι, τότε να θυμηθούμε όλους εκείνους που το 2018 πουλούσαν εθνική υπερηφάνεια και πατριωτισμό. Τότε να δούμε ποιος εξαπάτησε ποιον και ποιοι έκαναν το λαϊκισμό τέχνη. Ο πατριωτισμός είναι να βλέπεις μπροστά, να σχεδιάζεις και να λύνεις θέματα προς το συμφέρον της χώρας σου, με σεβασμό στο δίκιο του άλλου. Οι υπόλοιποι, αν το θέλουν, ας κάνουν μικροπολιτική. Τόσο μπορούν.
Η προσφυγική κρίση έφτασε τις αντοχές μας σε οριακό σημείο. Την ώρα που άλλοι έχτιζαν τείχη και ύψωναν συρματοπλέγματα, εμείς που βρισκόμασταν στην πιο δεινή θέση, δείξαμε την μεγαλύτερη αλληλεγγύη. Γιατί ευτυχώς είμαστε έτσι, γιατί είχαμε μια κυβέρνηση που δεν είχε δεύτερες σκέψεις πάνω στα ανθρωπιστικά ζητήματα και δεν αισθανθήκαμε να μας προσβάλλει με τη στάση της. Η κατάσταση δεν είναι ιδανική. Το φορτίο για τη χώρα μας παραμένει βαρύ. Οι τοπικές κοινωνίες στα νησιά μας του ανατολικού Αιγαίου δοκιμάζονται. Η υπόλοιπη Ευρώπη, εκτός κάποιων εξαιρέσεων, φέρεται σαν το πρόβλημα να μην την αφορά. Αλλά εμείς, στα χειρότερά μας, την ανθρωπιά μας, δεν τη χάσαμε.

Κάθε καλοπροαίρετος, ακόμα κι αν διαφωνεί, νομίζω αναγνωρίζει ότι κυβερνήσεις Σύριζα καταπιάστηκαν με πολύ δύσκολα θέματα. Στα τέσσερα αυτά χρόνια τόλμησαν κι έλυσαν χρονίζοντα ζητήματα της πολιτικής και της κοινωνίας μας. 
Ρύθμισαν το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, όπου για τριάντα ολόκληρα χρόνια επικρατούσε μια… δημιουργική αναρχία - ανομία. Εις βάρος των κρατικών εσόδων , υπέρ μιας ολιγαρχίας του πλούτου που είχε ανοιχτούς διαύλους με την πολιτική. Είχε δημιουργηθεί έτσι ο κατάλληλος βιότοπος για να ανθούν συμφωνίες και μπίζνες κάτω από το τραπέζι. Αυτό που ονομάστηκε γενικά διαπλοκή και δεν το άγγιζε κανείς.
Και πόσα χρόνια πήρε για να διατυπωθεί επιτέλους επίσημα η αξίωση της χώρας για τις λεγόμενες γερμανικές αποζημιώσεις, ύψους 377 δις; Και γιατί θα έπρεπε ένα διακομματικό έργο, όπως η ψήφιση του αναθεωρημένου ποινικού κώδικα, να μη ψηφισθεί τελικά απ’ αυτή τη βουλή; Επειδή έχουμε εκλογές και «πάσα αρχή παυσάτω»; Ούτε αυτά στα οποία θεωρητικά συμφωνούν όλοι να μην ψηφίζονται, επειδή έχουμε εκλογές;
Η απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά των αλλοδαπών που γεννήθηκαν και φοίτησαν στα ελληνικά σχολεία, η θέσπιση του συμφώνου συμβίωσης για όλα τα ζευγάρια, η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, η νομοθεσία για τα εγκλήματα μίσους με λόγια ή έργα. Άφησα για το τέλος την αναφορά στη θέσπιση μιας σειράς σημαντικών κοινωνικών μέτρων που έχουν να κάνουν με το σεβασμό της ανθρώπινης προσωπικότητας και αξιοπρέπειας. Επηρεάζουν θετικά τη ζωή χιλιάδων πολιτών και εμπεριέχουν ισχυρό συμβολισμό, όσον αφορά στον τρόπο που ο πολίτης αντιλαμβάνεται σήμερα τη θέση του σε έναν ανοιχτό, πολύπλοκο και πολυποίκιλο κόσμο, όπου ο σεβασμός της διαφορετικότητας είναι το κριτήριο και το στοίχημα, για να ξεμπερδεύουμε πια ως κοινωνία με στερεότυπα και λογικές φυλετικού, εθνοτικού ή όποιο άλλου μίσους.

Καθώς το κείμενο ολοκληρώνεται, οφείλω να πω ότι είναι πολλά όσα δεν αναφέρθηκαν. Αν έγιναν λάθη; Έγιναν πολλά λάθη. Ένας κοινωνικός οργανισμός όπως είναι μια κυβέρνηση, λειτουργεί σε πραγματικό χρόνο. Δεν μπορεί να πάει τα γεγονότα πίσω για να κάνει διορθώσεις. Ο στόχος του κειμένου ήταν να μη χαθεί, μέσα στην πολεμική του αντι- Σύριζα μετώπου, το θετικό αποτύπωμα των όσων έγιναν. Γιατί, όσων αφορά στα αρνητικά των κυβερνήσεων του Σύριζα είμαστε όλοι υπερ-πληροφορημένοι. Είναι άδικο, κυρίως για μας τους πολίτες, να μην έχουμε τοποθετήσει όλα τα βάρη πάνω στη ζυγαριά, πριν πάρουμε την απόφαση που μας αναλογεί.
Οι κυβερνήσεις της «πρώτης φοράς Αριστερά» και του Αλέξη Τσίπρα έκλεισαν τα έργα και τις ημέρες τους. Αν συνθέσαμε μαζί την μεγάλη εικόνα, αυτό είναι ένα κέρδος. Κανείς πια δεν είναι αθώος. Ούτε η Αριστερά. Γιατί κυβέρνησε. Ούτε οι άλλες πολιτικές δυνάμεις που διεκδικούν την εξουσία. Γιατί κυβέρνησαν για δεκαετίες. Ούτε κι εμείς. Εμείς, την αθωότητά μας τη χάσαμε πίσω στο 2010. Μετά απ’ όσα συνέβησαν, δεν μπορούμε να την επικαλεστούμε. Σήμερα όλοι ξέρουμε.
Κι αν δεν έχουμε άλλο κριτήριο κι εγώ άλλο επιχείρημα, θα σας ζητήσω τελικά να θυμηθείτε τις ανάσες που πήρατε αυτά τα τέσσερα χρόνια. Πιστεύετε λοιπόν πως στην ηγετική ομάδα που θα διαδεχθεί την κυβέρνηση που αποχώρησε, αξίζει να είναι ένας Σαμαράς (από το παρασκήνιο), ένας Άδωνις, ένας Βορίδης και βέβαια, ένας ακόμα Μητσοτάκης;

Αντρέας Καρβουντζής
19 Ιουνίου 2019

«Fake news και ΜΜΕ»

Την Τρίτη, 25 Ιουνίου, στις 19:30, ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία διοργανώνει προεκλογική εκδήλωση με θέμα «Fake news και ΜΜΕ», στο κεντρικό περίπτερο στην πλατεία Συντάγματος. 
Στο στρογγυλό τραπέζι θα μετέχουν οι υποψήφιοι βουλευτές Α’ Αθήνας: 
Χριστόφορος Βερναρδάκης, Σπύρος Δενδρινός, Μάγκυ Δούση, Αλεξάνδρα Κορωναίου, Ράνια Σβίγκου, Δημήτρης Στούμπος και Δημήτρης Τζανακόπουλος. 
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Άγγελος Τσέκερης, διευθυντής της εφημερίδας «Η ΑΥΓΗ».


18 Ιουν 2019

Ψηφίζουμε ΑΡΙΣΤΕΡΑ και ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΑ στις 7 Ιουλίου

Ψηφίζουμε ΑΡΙΣΤΕΡΑ και ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΑ στις 7 Ιουλίου
Είμαστε σε ένα κομβικό σημείο και σε μια δύσκολη εποχή. Για πολλούς και εκ διαμέτρου αντίθετους μεταξύ τους λόγους. Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, χωρίς ακόμη να έχουμε δει τα χειρότερα.
Η Αριστερά στην Ελλάδα του 20ου αιώνα έχει εντρυφήσει στην ήττα. Δεν έχει παρά υπέροχα τραγούδια, φοβερές αναμνήσεις και μεγάλες γιορτές. Δηλαδή “μνημόσυνα” που δεν είναι παρά συνώνυμα της ήττας.
Λες και προσπαθεί να πείσει τόσο εμάς όσο και τους άλλους πως ήττα και Αριστερά είναι δύο συνώνυμα ή μάλλον ταυτόσημα πράγματα. Μνημόσυνα και “τελετάρχες” πολλοί. Με το φοβερό, ιδιόμορφο δεδομένο να κάνει, να νομίζει μάλιστα και με έπαρση πως οι οδυνηρές ήττες είναι μεγάλες νίκες.
Έλα όμως που υπάρχει και ένα άλλο προς διερεύνηση δεδομένο. Το πως θα μάθει να μετουσιώνει τις επιτυχίες σε μικρές νίκες; Πάμε λοιπόν. - Είναι επιβεβλημένο να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να διεκδικεί τις επιτυχίες. Με αυτό τον τρόπο θα μάθει να “διώχνει” τον κακό εαυτό της από τα ξαφνικά στροβιλίσματα της πραγματικότητας.
- Είναι επιβεβλημένο να ξορκίσει τις ιδεοληψίες και τον κακό εαυτό της. Να πολεμήσει στα πλαίσια της πραγματικότητας το “εγώ” και το “εμείς”. Να παλέψει τις εσωτερικές μάχες και διαμάχες που έχουν να κάνουν με την υπεράσπιση των ιδεών που δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις φτάνει και σε επίπεδο κακοποίησης τους. - Οι εκπτώσεις για να μην δώσουμε στον σύντροφο ή στον πρώην σύντροφο μας λίγο αέρα για να ανασάνει λογίζονται ως έγκλημα και μάλιστα καθοσιώσεως.
Παγιωμένα χαρακτηριστικά και συνθήκες τα οποία έρχονται ως πρόταγμα στις δύσκολες και προκλητικές συνθήκες από πολλές απόψεις του επόμενου διαστήματος. Ας μεταφερθούμε νοητά κάμποσες εβδομάδες αργότερα και ας φανταστούμε τις μέρες κοντά στις βουλευτικές εκλογές. Μια διαδικασία που για την “καλή” Αριστερά στην Ελλάδα αποτελεί πάντα μια αποφράδα ημέρα. Μέχρι την Δευτέρα το απόγευμα που θα έχουμε τις πρώτες προς τα έξω αντιδράσεις για τους ψηφοφόρους που δεν έπραξαν τα δέοντα προς το συμφέρον τους.
Ένα κομβικό σημείο από πολλές απόψεις για να ανοίξει η συζήτηση και το μοιρολόι προς την ήττα. Τώρα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά και η συνθήκη μέσα σε ένα γενικότερο ζόφο περισσότερο ελπιδοφόρα.
Μια ελπιδοφόρα στροφή για να ξαναγυρίσουμε στο σήμερα, που πρέπει να σκεφτούμε, να αξιοποιήσουμε ως μια πολιτική μάχη με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και σημασία. Α, και μην ξεχνάτε: Δεν έχει σημασία τι σκεφτόμαστε εμείς, αλλά τι σκέφτεται η κοινωνία για εμάς (η οποία ευτυχώς δεν σκέφτεται σαν κι εμάς) σε αυτές τις περιπτώσεις.
Και για να γίνουμε ξανά “ορθόδοξοι”, αφού στόχος μας είναι να πείσουμε την εργατική τάξη, ας κάνουμε την αρχή μέσω ενός πιο ορατού τρόπου που δεν είναι άλλος από την εκλογική διαδικασία.
Αυτές οι εκλογές, δεν είναι κάτι άλλο παρά: o καιρός της πράξης. Της σύμπραξης και της συστράτευσης. Μια ενδιαφέρουσα περιπέτεια, ίσως η πιο ενδιαφέρουσα περιπέτεια (πολιτική) που έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια.
Στην Αριστερά (καλή και κακή) εντρυφήσαμε χρόνια τώρα στην κουλτούρα της ήττας, σαν να ήταν κομμάτι της καθημερινότητας μας. Όμως υπάρχει και το άλλο κομμάτι, αυτό της δράσης που όταν θα έλθει εκείνη η ώρα πρέπει να το δείξουμε αποφασιστικά και σύσσωμοι.

Σήμερα ο Αλέξης στο Θησείο (πλ.Ασωμάτων) #ΤώραΣΥΡΙΖΑ


ΝΔ: Ολοι οι δρόμοι οδηγούν σε απολύσεις!

ΝΔ: Ολοι οι δρόμοι οδηγούν σε απολύσεις!
Ξεχάσαμε πόσο υπερήφανοι ήταν, που έκαναν απολύσεις;
Ξεχάσαμε που αυτό-δοξαζόντουσαν;
Ξεχάσαμε -τόσο γρήγορα...- τη γαλάζια σφαγή;
Μα, ακόμη και αν τα διαγράψουμε όλα, αν πούμε ότι δεν ειπώθηκαν ποτέ, ότι δεν τα ζήσαμε…
...σήμερα, δεν ακούμε τι λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης;
Ότι έρχεται να ολοκληρώσει αυτό που άφησε στη μέση, λέει!
Τον απόλυτο τεμαχισμό του δημοσίου και την παράδοσή του στους ιδιώτες, ευαγγελίζεται!
Αλήθεια, αυτό θέλουμε;
- Θέλουμε λιγότερα δημόσια νοσοκομεία, για να έχουν περισσότερη δουλειά τα ιδιωτικά;
- Θέλουμε λιγότερους δασκάλους και καθηγητές στο δημόσιο, για να στραφεί ο κόσμος στα ιδιωτικά σχολεία;
- Θέλουμε λιγότερους στρατιωτικούς, για να νοικιάζουμε υπηρεσίες από ιδιώτες μισθοφόρους;
Τι στα κομμάτια θέλουμε;
Ας αποφασίσουμε.
Εγώ αποφάσισα.
Γιώργος Χριστοφορίδης, δημοσιογράφος – οικονομολόγος,
Υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στο Νότιο Τομέα της Β’ Αθήνας

Λόγια σταράτα, με αριθμούς και γεγονότα...Του Μάρκου Χατζησάββα


17 Ιουν 2019

Να πως υπερασπίζονταν τα εθνικά συμφέροντα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ πριν το 2015


Πώς χάσαμε τη βάση του ΑυλώναΤου Σταυρου Τζιμα
kathimerini.gr
(το άρθρο είναι 13-6-2010)


Οι Τούρκοι πήραν στο... παζάρι τη στρατηγικής σημασίας ναυτική βάση του Αυλώνα πληρώνοντας κάτω από το τραπέζι περισσότερα «γρόσια» στους Αλβανούς από όσα έδιναν οι Ελληνες.

Δεν έγιναν όλα αυτά την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αλλά μόλις πριν από λίγα χρόνια. Ηταν Ιούνιος του 1997, η εξέγερση των «πυραμίδων» είχε απομακρύνει τον Σαλί Μπερίσα από την εξουσία, ο σοσιαλιστής Φάτος Νάνο είχε κερδίσει τις εκλογές και η κατεστραμμένη χώρα έπρεπε να ανοικοδομηθεί με τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας.

Λίγες μέρες μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης, ταξίδεψε στην Αθήνα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Σαμπί Μπρόκαϊ, διακεκριμένο στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που μαζί με τον Γκραμός Ρούτσι, διατηρούσαν άριστες σχέσεις με το «σκληρό» ΠΑΣΟΚ και ειδικά τον τότε υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο.

Ο Μπρόκαϊ είχε εντολή από τον Νάνο να προωθήσει πακέτο συμφωνιών με την κυβέρνηση Σημίτη, μεταξύ των οποίων ήταν και η επισκευή της απηρχαιωμένης και λεηλατημένης από τους εξεγερμένους Αλβανούς βάσης του Πασά Λιμάνι στον Αυλώνα. Οι συζητήσεις απέφεραν στους Αλβανούς ένα ποσό της τάξης των δέκα δισ. δραχμών για την ανασυγκρότηση του στρατού τους, με την υπόσχεση από τα Τίρανα ότι θα δώσουν τρία νεκροταφεία για τους Ελληνες νεκρούς στρατιώτες του ελληνοϊταλικού πολέμου. Συμφωνία όμως για τη βάση του Πασά Λιμάνι δεν υπήρξε. Το γιατί θα αποκαλυφθεί αργότερα. Τρεις μήνες μετά και συγκεκριμένα στις 12 Σεπτεμβρίου, επισκέφθηκε τα Τίρανα ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας και στις 26 Δεκεμβρίου ο Αλβανός ομόλογός του ανταπέδωσε την επίσκεψη.

Οπως αποκάλυψε, όταν όλα είχαν τελειώσει, ο τότε ακόλουθους Αμυνας της Αλβανίας στην Αγκυρα Λίμαϊ, ο Μπρόκαϊ εντελώς απρόοπτα και εκτός πρωτοκόλλου της επίσκεψης έθεσε στο τραπέζι των συνομιλιών το αίτημα για την ανασυγκρότηση της βάσης του Πασά Λιμάνι. Σε σχετική ερώτηση του ακολούθου ο Μπρόγκαϊ φέρεται να του είπε ότι η κυβέρνησή του δεν μπορούσε να δώσει για ανασυγκρότηση μια τόσο ευαίσθητη βάση σε μια γειτονική χώρα και για μεγάλο διάστημα, όπως επιθυμούσε η Ελλάδα. Τον Μάρτιο του 1998, η συμφωνία με την οποία η Τουρκία ανέλαβε την ανασυγκρότηση της βάσης υπογράφτηκε στα Τίρανα, όμως ο Νάνο αμέσως μετά έδιωξε τον Μπρόγκαϊ από υπουργό Αμυνας. Ο ίδιος φέρεται να αποκάλυψε σε στελέχη της ελληνικής μειονότητας, αργότερα, ότι η Τουρκία έδωσε τα τριπλάσια λεφτά απ' όσα έδιναν οι Ελληνες και πήρε τη βάση στην οποία έκτοτε απαγορεύει και στους Αλβανούς να την επισκέπτονται...

Εξι χρόνια μετά και συγκεκριμένα στις 4 Απριλίου του 2003, η αλβανική Βουλή ενέκρινε ελληνοαλβανική συμφωνία για την ανασυγκρότηση της ήσσονος σημασίας ναυτικής βάσης Μπιστ Πέλλα λίγο έξω από το Δυρράχιο. Η Ελλάδα αναλάμβανε βάσει της συμφωνίας την ανακαίνισή της προϋπολογισμού πέντε εκατ. ευρώ για 5-7 χρόνια, διάστημα για το οποίο προβλέπεται στις εγκαταστάσεις της ο ελλιμενισμός ελληνικών πολεμικών πλοίων. Ομως, η υλοποίησή της αντιμετωπίζει προβλήματα, καθώς οι Αλβανοί αποδίδουν στην ελληνική πλευρά ευθύνες για κωλυσιεργία.

Με ορούς ο Γιώργος Αυτιάς – Αφυδατώθηκε μετά το πολύωρο γλείψιμο στον Μητσοτάκη



Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε εσπευσμένα ο Γιώργος Αυτιάς μετά τη συνέντευξη που πήρε το πρωί του Σαββάτου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην εκπομπή του, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Η υγεία του γνωστού δημοσιογράφου δεν κινδυνεύει, ωστόσο, κρίθηκε απαραίτητο να τοποθετηθεί ορός με φλεβοκαθετήρα, καθώς αφυδατώθηκε μετά τη συνέντευξη που πήρε από τον Πρόεδρο της ΝΔ.

Ο Γιώργος Αυτιάς κατάφερε με αυταπάρνηση να γλείφει για ώρες τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια του την υγεία. Ωστόσο, είναι γνωστό πως ο μεγάλος μας δημοσιογράφος, πάντοτε έβαζε το καλό της Ελλάδας πάνω από τον ίδιο του τον εαυτό.

Επιθυμεί να καμαρώσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη Πρωθυπουργό και θέλησε να βάλει κι αυτός το λιθαράκι του με μία συνέντευξη – μνημείο, η οποία θα μείνει στην ιστορία για τις φοβερές πάσες του δημοσιογράφου στον πρόεδρο της ΝΔ, που θύμισαν Μέσι στα καλύτερά του.


Ο κ. Αυτιάς με μαεστρικό τρόπο δεν έκανε καμία επί της ουσίας ερώτηση στον κ. Μητσοτάκη και σε όλη τη διάρκεια της συνέντευξης συμφωνούσε με όσα έλεγε ο πρόεδρος της ΝΔ και τα επικροτούσε.

Σα να μην έφτανε όμως αυτό στο τέλος της συνέντευξης ευχαρίστησε τον πρόεδρο της ΝΔ για την τιμή που του έκανε να του προτείνει να είναι υποψήφιος με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις εθνικές εκλογές, σε όποια εκλογική περιφέρεια το επιθυμεί.

Παρότι πληγώθηκε που τελικά δεν τον έβαλαν στα ψηφοδέλτια για την ευρωβουλή, ο Γιώργος Αυτιάς εκτίμησε το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης του πρότεινε θέση στο ελληνικό κοινοβούλιο. Ο ίδιος βέβαια δεν την αποδέχθηκε, αλλά αποφάσισε να υπηρετήσει το μητσοτακέικο με άλλον τρόπο. Από την εκπομπή του θα προμοτάρει τις επιλογές του κ. Μητσοτάκη και θα τις στηρίζει ακόμη περισσότερο, όταν με το καλό γίνει πρωθυπουργός.

Μάλιστα, για να αποδείξει απερίφραστα το πόσο σιχαμερό σκουλήκι (σαν τον Χλαπάτσα) είναι, είπε στον Κυριάκο Μητσοτάκη πως αν ο μη γένοιτο του ασκήσει άδικη κριτική, έχει το ελεύθερο να τον πάρει τηλέφωνο να του το πει. Ποια ελευθερία του Τύπου; Οι δημοσιογράφοι ζητούν πλέον από μόνοι τους τις παρεμβάσεις των πολιτικών, αν δεν τους αρέσει η κριτική που τους ασκείται! Πρόοδος.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
*Τη «Σαλαμάνδρα» τη βρίσκεται και στο facebook.

13 Ιουν 2019

Επιτέλους και μια αλήθεια.

Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο

«Το hoax ποιο είναι; Φαίνεται και είναι Μονταρισμένο, διάνοιες!»

"Ποιο είναι το hoax;" αναρωτιέται ο χρήστης του facebook που έφερε στην δημοσιότητα βίντεο από τη συζήτηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τους επιχειρηματίες στην Κω απαντώντας και ως προς το μοντάζ και ως προς την ουσία της συζήτησης.

"Φαίνεται και είναι μονταρισμένο" απαντά και σημειώνει ότι όσα είπε ο αρχηγός της Ν.Δ. ήταν απάντηση προς όλους. Εξάλλου μία φορά τοποθετήθηκε ο κ. Μητσοτάκης δίνοντας απαντήσεις προς όλους, όπως άλλωστε φαίνεται και στο εκτενέστερο βίντεο που κυκλοφόρησε μετά από την συζήτηση αυτή.
Αναλυτικά η ανάρτησή του - απάντηση στα hoaxes
Μονταρισμενο???? σωωωωωπα.. Φαίνεται κ είναι Μονταρισμένο διάνοιες! Αλλά κάπου χάσατε την ουσία, ο καταταλαιπωρημενος από πρόστιμα(προφανώς λόγω παρανομιών) που μυρίστηκε ασυδοσία με κούλη τα είπε καθαρά, κάνεις δεν αντέδρασε, πάω στοίχημα ότι μέσα τους χτυπούσε Χαρούμενα η καρδούλα τους.
Στην γενική τοποθέτηση του ο Κυριάκος αφού άκουσε όλους τους φορείς ξεκινά με τον οδοστρωτήρα των εμποδίων που προφανώς θεωρώ μίλησε για κάθε λογής εμπόδιο, εμπόδιο είναι κ τα πρόστιμα, τα ωράρια ,η γραφειοκρατεία κ πολλά άλλα βάλτε ότι θέλετε...το χοαξ πιο είναι; ότι είναι Μονταρισμενο;.
Ότι φάνηκε σαν απάντηση; απάντηση ήταν ναι προς όλους εκεί όχι μόνο στην εργοδοταρα, και η απάντηση του θεώρησα κ θεωρώ συμπεριλαμβάνει κ αυτόν ,εκεί ήταν άλλωστε..Η ουσία είναι ότι ο Κυριάκος με τα περί ευελιξίας εργασίας κ απαξίας ελέγχων άνοιξε την όρεξη σε κάθε κολίγα να απαιτεί ασυδοσία κ κερδοσκοπία. Κ αυτό πονάει να φαίνεται. Αυτά.
υ.γ.:Η ερμηνεία των Ελληνικών χοαξις κατά το δοκούν δημιουργεί ένα κακό παράδειγμα που θα μας απασχολήσει στο μέλλον κ αφορά την λογοκρισία και την στάμπα του ψεύτικου σε οτιδήποτε ,.
Ο Βελόπουλος είπε ψέμματα, η χελώνα ήταν ένα ψέμμα(για όλο αυτό υπάρχει θεματάκι αλλά τεσπα) και καλά κάνετε και τα δείχνετε...
Αυτά όμως που είπε ο επιχειρηματίας και ο Κυριάκος είναι ψέμα?,τα περί μη εμπλοκής στα χωράφια τους είναι ψέμα???....Ας προσέχει τι λέει τότε η θα απαγορεύετε να τονίζουμε την υποκρισία τους?..
υ.γ.1: η ανεξαρτησία της Athens Voice με ξεπερνάει...

8 Ιουν 2019

Κούλη, θ' αλλάξω επίθετο 😜 ..Δημήτρης Μητσοτάκης (βιντεο)


Αυτό το κείμενο θα δημοσιεύεται καθημερινά εδώ μέχρι 7/7. (αλιευμένο από το facebook)

Απευθύνεται σε όλους μας,
αλλά ιδιαίτερα σε όσους έχουν κοντή μνήμη!

Ιούνιος 2012
17/06: Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών ο Αντώνης Σαμαράς δηλώνει: “Θα σεβαστούμε την υπογραφή μας.” Έχουν περάσει μόλις 2 μήνες από το Ζάππειο 3 που του έδωσε την εξουσία.

Ιούλιος 2012
22/07: Καταργούνται 100 ΑΕΙ-ΤΕΙ, νοσοκομεία και ειρηνοδικεία.
27/07: Το υγιές κομμάτι της ΑΤΕ πηγαίνει στην Τράπεζα Πειραιώς
27/07: Τα ΜΑΤ εισβάλλουν στη Χαλυβουργία. Είναι η πρώτη εισβολή που γίνεται ξημερώματα. Θα ακολουθήσουν κι άλλες.

Αύγουστος 2012
08/08: 53.000 παιδιά μένουν εκτός παιδικών σταθμών λόγω περικοπών.
13/08: 23 ελληνικά λιμάνια τίθενται στη διάθεση του ΤΑΙΠΕΔ προς πώληση.

Σεπτέμβριος 2012
06/09: Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου καταργείται το ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής του Δημοσίου στις ΔΕΚΟ.
12/09: Υπερψηφίζεται το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ύψους 50 δις.
23/09: Αποφασίζονται δημοσιονομικές περικοπές και αυξήσεις φόρων ύψους 13,5 δις.

Οκτώβριος 2012
01/10: Η ανεργία στους νέους φτάνει το 50%.
10/10: Το ΥΠΕΚΑ δίνει εντολή να κοπεί όλο το δάσος των Σκουριών.
30/10: Συλλαμβάνεται ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης επειδή αποκάλυψε τη Λίστα Λαγκάρντ.

Νοέμβριος 2012
07/11: Υπερψηφίζεται το Πολυνομοσχέδιο που προβλέπει μειώσεις μισθών, συντάξεων κι εφάπαξ και αυξήσεις φόρων.
22/11: Σύμφωνα με την ΜΚΟ ΚΛΙΜΑΚΑ, 1 στους 5 νεοάστεγους είναι πτυχιούχος.
29/11: Καταψηφίζεται η πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για το Μνημόνιο.

Δεκέμβριος 2012
14/12: Αυξάνεται η φορολογία των ναυτικών ενώ δίνονται φορολογικές απαλλαγές στους εφοπλιστές.
18/12: Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η Ελλάδα, η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας παραιτούνται όποιας ασυλίας έναντι των δανειστών του EFSP.

Ιανουάριος 2013
17/01: Ο Ευάγγελος Βενιζέλος παραδέχεται ότι έχει τα αμυντικά σχέδια της χώρας σπίτι του.
24/01: Τράπεζες παρακρατούν ποσά από μισθούς, συντάξεις και επιδόματα ανεργίας.
25/01: Τα ΜΑΤ εισβάλλουν στο αμαξοστάσιο του Μετρό για να σπάσουν την απεργία. Οι εργαζόμενοι επιστρατεύονται,
27/01: Το ΕΣΡ κάνει υπόδειξη στα κανάλια να μην προβάλλουν εικόνες εξαθλίωσης.

Φεβρουάριος 2013
07/02: Πωλείται ο μοναδικός ελληνικός δορυφόρος Hellas SAT.
12/02: Στελέχη του ΔΝΤ παραδέχονται ότι χρησιμοποιήθηκε λάθος πολλαπλασιαστής στο πρόγραμμα λιτότητας της Ελλάδας. Έχουν περάσει ήδη 3 χρόνια.

Μάρτιος 2013
01/03: Δύοι φοιτητές στη Λάρισα πεθαίνουν από μαγκάλι γιατί δεν είχαν λεφτά για πετρέλαιο.
07/03: Τα ΜΑΤ εισβάλλουν στις Σκουριές. Πέφτουν δακρυγόνα σε σχολείο με μαθητές.

Απρίλιος 2013
14/04: Η Κυβέρνηση συμφωνεί για απολύσεις 14.000 δημοσίων υπαλλήλων.
30/04: Απολύεται από το Κολλέγιο Αθηνών η καθηγήτρια που έπιασε τον γιο του Αντώνη Σαμαρά να αντιγράφει.

Μάιος 2013
02/05: Σύμφωνα με τη Eurostat, το 45% του εισοδήματος των Ελλήνων καταλήγει σε φόρους.
08/05: Το ΣΕΦ, τα ΞΕΝΙΑ, το αεροδρόμιο Σέδες, ιαματικές πηγές και παραθαλάσσια ακίνητα τίθενται στη διάθεση του ΤΑΙΠΕΔ προς πώληση.
11/05: Με υπογραφή Σαμαρά, οι εκπαιδευτικοί επιστρατεύονται.
21/05: Χαρίζονται στην Τράπεζα Πειραιώς τα κυπριακά υποκαταστήματα.

Ιούνιος 2013
11/06: Η Κυβέρνηση κλείνει την ΕΡΤ. Μαύρο σε όλη την Ελλάδα.
24/06: Τοποθετούνται μόνιμα κάγκελα στη Βουλή.

Ιούλιος 2013
09/07: Υπερψηφίζεται πολυνομοσχέδιο που ανοίγει το δρόμο σε χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο.
12/07: Χωρίς περιβαλλοντικές μελέτες όλα τα μεγάλα έργα με απόφαση της Κυβέρνησης.

Αύγουστος 2013
04/08: Το Συμβούλιο της Επικρατείας κηρύττει αυθαίρετο το The Mall Athens του Λάτση. Την άδεια ανέγερσης είχε υπογράψει πριν από 10 χρόνια ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Είναι το μεγαλύτερο αυθαίρετο της Ευρώπης.
09/08: Η ανεργία στους νέους φτάνει το 65%.
14/08: Ο Θανάσης Καναούτης νεκρός για ένα εισιτήριο τρόλεϊ.
18/08: Ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ζητάει να απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί για να μην καταρρεύσουν οι τράπεζες.
18/08: Κυκλοφορεί φωτογραφία του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιου Σταυρίδη στο ιδιωτικό αεροσκάφος του Δημήτρη Μελισσανίδη. Ο Σταυρίδης παραιτείται. Πεθαίνει λίγους μήνες αργότερα από καρκίνο.
29/08: Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι ο μοναδικός Ευρωπαίος Υπουργός Εξωτερικών που ζητάει στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

Σεπτέμβριος 2013
02/09: Ο Παύλος Φύσσας δολοφονείται από τον χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά.
18/09: Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης λέει να πουλήσουν το σπίτι τους όσοι δεν έχουν να πληρώσουν το χαράτσι.
19/09: Πάνω από 3.000.000 Έλληνες ανασφάλιστοι.

Οκτώβριος 2013
18/10: Η ελληνική οικονομία μπαίνει σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας μέχρι το 2040. Η κρίση δεν είναι κρίση, θα κρατήσει για πάντα.
21/10: Η Ελλάδα είναι η χώρα με το μεγαλύτερο χρέος στην Ευρωζώνη.
24/10: Η Δίωξη Ναρκωτικών κάνει έφοδο στο Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού και τους Γιατρούς του Κόσμου με προτροπή του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη.
25/10: Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, 1 στους 2 φτωχούς Έλληνες ζει με κάτω από 300 ευρώ το μήνα.
30/10: 6.872 γιατροί της Αθήνας έχουν φύγει στο εξωτερικό την τελευταία 5ετία.

Νοέμβριος 2013
07/11: Τα ΜΑΤ εισβάλλουν στην κατειλημμένη ΕΡΤ τα ξημερώματα.
21/11: Η Ελλάδα έχει 1 νοσηλευτή ανά 250 πολίτες και 1 αστυνομικό ανά 200 πολίτες. Παγκόσμια πρωτοτυπία.

Δεκέμβριος 2013
02/12: Κορίτσι 13 ετών πεθαίνει από αναθυμιάσεις μαγκαλιού στη Θεσσαλονίκη.
03/12: Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ ανακοινώνει ότι το ασφαλιστικό σύστημα θα καταρρεύσει το 2016.
18/12: Απορρίπτεται από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ η πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τα υποβρύχια.

Ιανουάριος 2014
09/01: Οι εγγεγραμμένοι του ΟΑΕΔ ξεπερνούν το 1.000.000.ο
21/01: Το χρέος της Ελλάδας φτάνει τα 372 δις. Χρωστάμε το 180% του ΑΕΠ.

Φεβρουάριος 2014
03/02: Αποκαλύπτεται ότι οι ψηφιακές συχνότητες δόθηκαν στη Digea με στημένο διαγωνισμό.
12/02: Ο Υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος διαγράφει τα χρέη του Μεγάρου Μουσικής.
13/02: Αστυνομικοί επισκέπτονται σχολεία και ρωτούν τους μαθητές τί ψηφίζουν οι γονείς τους.

Μάρτιος 2014
11/03: Τίθενται στη διάθεση του ΤΑΙΠΕΔ άλλα 168 ακίνητα, ανάμεσά τους τα προσφυγικά της Αλεξάνδρας και τα Ολυμπιακά Ακίνητα.
14/03: Η ανεργία θα φτάσει το 29%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.
31/03: Η έκταση του Ελληνικού καταλήγει στη Lamda Development του Λάτση για 915 εκατομμύρια ευρώ. Είναι το μεγαλύτερο φιλέτο της Ευρώπης.

Απρίλιος 2014
02/04: Στη δημοσιότητα το βίντεο Μπαλτάκου-Κασιδιάρη.
28/04: Ο Νίκος Δένδιας αρνείται να συναντήσει τη Διεθνή Αμνηστία.
29/04: Η υποψήφια ευρωβουλευτής με τη ΝΔ Μαρία Σπυράκη ομολογεί ότι πριν τις εκλογές του 2012, όντας δημοσιογράφος, απέκρυψε το bank run ενώ το ήξερε.

Μάιος 2014
05/05: Πνίγονται 22 μετανάστες σε ναυάγιο ανοιχτά της Σάμου.
28/05: Η Ελλάδα καταδικάζεται για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση κρατουμένων.

Ιούνιος 2014
03/06: Ρύθμιση-σκάνδαλο. Ο Όμιλος Λάτση δε θα πληρώσει ούτε ένα ευρώ για το The Mall Athens.
04/06: Το ΤΑΙΠΕΔ, αντί για κέρδη, εμφανίζει ζημιές από τις αποκρατικοποιήσεις.
12/06: Άγριος ξυλοδαρμός των καθαριστριών από τα ΜΑΤ έξω από το Υπουργείο Οικονομικών.

Ιούλιος 2014
02/07: Ο βουλευτής Τρικάλων Μιχάλης Ταμήλος λέει ότι το ρεύμα δεν είναι κοινωνικό αγαθό, μπορούμε να ζούμε και με λάμπα.
08/07: Υπερψηφίζεται το νομοσχέδιο για τις φυλακές Τύπου Γ.
08/07: Αρχίζει η υδρόλυση των χημικών της Συρίας νότια της Κρήτης.
14/07: Ο Βασίλης Μηλιώνης, που κατηγορείται για υπεξαίρεση εκατομμυρίων από το Δημόσιο, κάνει πάρτι 100.000 ευρώ στη Μύκονο.

Αύγουστος 2014
04/08: Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ιδιωτών προς τράπεζες και Δημόσιο φτάνουν τα 163 δις.
29/08: Το Υπουργείο Υποδομών χαρίζει στους μεγαλοεργολάβους 350 εκατομμύρια.

Σεπτέμβριος 2014
01/09: Γνωστοποιείται ότι το Δίκαιο της ΕΕ δεν ισχύει σε χώρες που έχουν υπαχθεί σε μνημόνια.
10/09: H Ελλάδα απέχει από το ψήφισμα του ΟΗΕ για την προστασία των χωρών από τους κερδοσκόπους.

Οκτώβριος 2014
04/10: 20.632 λιγότερες γεννήσεις στην Ελλάδα του Μνημονίου.
29/10: Αθωώνονται οι κατηγορούμενοι της Μανωλάδας.

Νοέμβριος 2014
06/11: Σκάνδαλο Luxleaks. Εμπλέκονται Eurobank, Wind κι άλλες πολυεθνικές.
13/11: Η Εγνατία Οδός παραχωρείται σε ιδιώτες για 30 έως 40 χρόνια.
14/11: Κυκλοφορεί δημοσίευμα που δείχνει παιδιά με νοητικά προβλήματα κλεισμένα σε κελιά στο Ίδρυμα Λεχαινών.
25/11: 14 περιφερειακά αεροδρόμια πωλούνται στην κοινοπραξία Fraport-Koπελούζου.

Δεκέμβριος 2014
9/12: Ανακοινώνονται πρόωρες προεδρικές εκλογές .
16/12: Ο Guardian γράφει ότι υπάρχει εκστρατεία τρομοκράτησης της ελληνικής κοινής γνώμης εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης.
19/12: Το Υπουργείο Περιβάλλοντος θέτει προς ψήφιση νομοσχέδιο που προβλέπει νομιμοποίηση καταπατημένων εκτάσεων, άρση του αναδασωτέου χαρακτήρα καμένων εκτάσεων εντός πενταετίας, fast track αποχαρακτηρισμούς δασικών εκτάσεων και δασικούς χάρτες άνευ νοήματος, καθώς θα βρίσκονται πλέον υπό διαρκή αναδιαμόρφωση.


7 Ιουν 2019

Κερδισμένοι 3,4 εκατομμύρια φορολογούμενοι από τη διατήρηση του αφορολόγητου


"Ανάσα" στα χαμηλά εισοδήματα, και ειδικότερα σε περίπου 3,4 εκατομμύρια μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες, δίνει η διατήρηση του αφορολόγητου ορίου που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή. Και τούτο, καθώς η αποφευχθείσα εντέλει μείωσή του, όπως είχε προβλεφθεί "μέχρι νεωτέρας" πρόπερσι, θα προκαλούσε ετήσια επιβάρυνση έως και 650 ευρώ στον καθένα από αυτούς.

Ταυτόχρονα όμως, για να υπάρξει ένα όσο το δυνατόν πιο ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα και να μην εκτροχιαστεί ο κρατικός προϋπολογισμός του 2020 (αλλά και των επόμενων ετών), αφού θα επιβαρυνόταν με 1,92 δισ. ευρώ, μαζί με την απόσυρση της κατάργησης του αφορολόγητου ακυρώνονται και οι ελαφρύνσεις που προβλέπονταν ονομαστικά ως "αντίμετρα" τα οποία υπολογίζονται σε σχεδόν ανάλογο (και ελαφρώς χαμηλότερο) ύψος, αφού άλλωστε στην πορεία ίσχυσαν και ήδη εφαρμόζονται περισσότερα αντίμετρα εκείνων που αναφέρονταν ονομαστικά το 2017. Ωστόσο, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι με επανεκλογή της θα ισχύσουν κανονικά οι δεσμεύσεις της για τη θέσπιση των ελαφρύνσεων που "παγώνουν".

Οι τελευταίες συνίσταντο σε μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, μείωση του πρώτου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων από 22% σε 20% και κατάργηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι ήδη έχουν ψηφιστεί και ισχύουν "αντίμετρα" που δεν προβλέπονταν στον νόμο του 2017. Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν ότι η μεγάλη πλειονότητα των αντιμέτρων για 2019 και 2020 ήδη έχουν ψηφιστεί και εφαρμόζονται (σταδιακή μείωση φόρου επιχειρήσεων από 29% στο 25% σε βάθος τετραετίας που για φέτος έχει πέσει στο 28%, μείωση ΕΝΦΙΑ, επιδότηση ενοικίου, μείωση ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, μείωση φορολογίας διανεμόμενων κερδών, ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής και του προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι" μέσω μόνιμων προσλήψεων), ενώ όσα εκ των αντιμέτρων δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα έχουν εξαγγελθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό πριν τις ευρωεκλογές και προγραμματίζεται να υλοποιηθούν κανονικά από 1.1.2020 εφόσον είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ (μηδενισμός της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα μέχρι τις 20.000 ευρώ και μείωση του συντελεστή για τα εισοδήματα από 20.000 ευρώ και πάνω, περαιτέρω μεσοσταθμική μείωση ακόμα 20% στον ΕΝΦΙΑ).

Σημειωτέον ότι η μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για φέτος, όπως προβλέπει άλλωστε και ο προϋπολογισμός, δεν καταργείται. Το όφελος για τους φορολογούμενους από αυτή τη μείωση εκτιμάται ότι είναι της τάξης των 260 εκατ. ευρώ, με μέρος της δημοσιονομικής επίπτωσης να μεταφέρεται (λόγω των δόσεων καταβολής του φόρου) και στο 2020.

Οι αλλαγές αυτές συνεπάγονται μια τελική δημοσιονομική επιβάρυνση ύψους 450 εκατ. ευρώ, με τη διατήρηση του αφορολογήτου να οδηγεί σε απώλεια δημοσίων εσόδων 1.920 εκατ. ευρώ για το 2020 και την κατάργηση των αντιμέτρων να ενισχύει τα ταμεία του κράτους με 1.454 εκατ. ευρώ.

Με την τροπολογία, η οποία υπογράφεται από τον υπουργό και την υφυπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Κατερίνα Παπανάτσιου και με την οποία ακυρώνονται η μείωση του αφορολόγητου ορίου αλλά και τα συνοδευτικά αντίμετρα, καταργούνται τα άρθρα 10, 11, 12 και 13 του Ν. 4472/2017. Συγκεκριμένα, παύουν να ισχύουν:

* Η μείωση του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις. Προβλεπόταν ότι η έκπτωση από 1.900 ευρώ για τους άγαμους, 1.950 ευρώ για τους έγγαμους με ένα παιδί, 2.000 ευρώ για τους έγγαμους με δύο παιδιά και 2.100 ευρώ για τους έγγαμους για τρία η περισσότερα παιδιά θα μειωνόταν σε 1.250 ευρώ, 1.300 ευρώ, 1.350 ευρώ και 1.450 ευρώ αντίστοιχα.

* Τα φορολογικά αντίμετρα που θεσπίστηκαν σε αντιπαραβολή του προαναφερόμενου μέτρου. Αυτά συνίσταντο σε:

α. Μείωση του συνολικού ποσού του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων κατά ποσοστό 30% όταν δεν υπερβαίνει τα 700 ευρώ.

β. Μείωση του φορολογικού συντελεστή βάσει του οποίου υπολογίζεται ο φόρος επί του εισοδήματος ύψους από 0 έως 20.000 ευρώ από μισθούς και συντάξεις.

γ. Επαναπροσδιορισμό του ύψους του εισοδήματος φυσικών προσώπων και της κλίμακας υπολογισμού της ειδική εισφοράς αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από τις εν λόγω διατάξεις επέρχονται επί του κρατικού προϋπολογισμού τα ακόλουθα οικονομικά αποτελέσματα:

1. Ετήσια απώλεια εσόδων από την κατάργηση της μείωσης της έκπτωσης φόρου εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις, η οποία για το έτος 2020 εκτιμάται στα 1.920 εκατ. ευρώ περίπου και για το έτος 2021 και εφεξής στο ποσό των 2.058 εκατ. ευρώ.

2. Αύξηση εσόδων από την κατάργηση των φορολογικών αντίμετρων ανερχόμενη σε:

* 209 εκατ. ευρώ για το 2020 και εφεξής από την κατάργηση της μείωσης φόρου κατά 30% στο συνολικό ποσό του ΕΝΦΙΑ όταν αυτός δεν υπερβαίνει τα 700 ευρώ.

* 877 εκατ. ευρώ για το 2020 και 997 εκατ. ευρώ από το 2021 και εφεξής από την κατάργηση της μείωσης του φορολογικού συντελεστή που επιβάλλεται στο εισόδημα έως 20.000 ευρώ.

* 368 εκατ. ευρώ για το 2020 και 613 εκατ. ευρώ για 2021 και μετά από την κατάργηση της αύξησης του ύψους του εισοδήματος των φυσικών προσώπων ή σχολάζουσας κληρονομιάς επί του οποίου επιβάλλεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης καθώς και από την κατάργηση της αναπροσαρμογής επιμέρους συντελεστών για τον υπολογισμό της εν λόγω εισφοράς επί κατηγοριών εισοδημάτων.

Τα σε ισχύ αντίμετρα

Σχολιάζοντας τα περί "κατάργησης των αντιμέτρων", κυβερνητικοί κύκλοι υπενθυμίζουν ότι ήδη:

* Εφαρμόζεται σταδιακή μείωση του φόρου επιχειρήσεων κατά 1% το 2019 με τελική μείωση σε βάθος τριετίας μεγαλύτερη της προβλεπόμενης στη διάταξη των αντιμέτρων, στο 4%, με τη συνολική επιβάρυνση για επιχειρήσεις να μειώνεται από 29% το 2018 στο 25% το 2022.

* Εφαρμόζεται από φέτος μείωση του ΕΝΦΙΑ 30% για μικρές περιουσίες και 10% μεσοσταθμικά, ενώ προβλέπεται περαιτέρω μείωση για το 2020, μεγαλύτερη από όση προέβλεπαν τα αντίμετρα.

* Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε πριν τις ευρωεκλογές μηδενισμό της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και μείωση του συντελεστή για τα μεγαλύτερα εισοδήματα.

* Από πέρυσι εφαρμόζονται αντίμετρα που προβλεπόταν να εκκινήσουν φέτος και μάλιστα χωρίς τις περικοπές των συντάξεων, όπως αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων.

* Από 1.1.2019 εφαρμόζονται επιδότηση ενοικίου, μείωση ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, μείωση φορολογίας διανεμόμενων κερδών, ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής και του προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι" με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.


6 Ιουν 2019

Ας δούμε λοιπόν τι έχει κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ…

Γράφει η Κλεοπάτρα Παπασταματίου
Ας δούμε λοιπόν τι έχει κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σ αυτά τα μόλις τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης, κάτω από τη Δαμόκλειο σπάθη των δανειστών και έχοντας να διαχειριστεί παράλληλα μια χρεοκοπημένη οικονομία την οποία παρέλαβε από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που κυβερνούσαν επι σαράντα χρόνια εναλλάξ… μη ξεχνιόμαστε!
Πολλά από αυτά τα θετικά μέτρα ούτε εμένα ούτε  την οικογένεια μου μας αφορούν ή μας αφορούν ελάχιστα, γιατί δεν ανήκουμε στους ταλαιπωρημένους αυτού του τόπου, ναι είμαστε μεγαλοαστική οικογένεια.
Πολλά από αυτά αφορούν πολύ ειδικές ομάδες του πληθυσμού κι επίσης δεν είμαστε μέσα..!
Πολλά μάλιστα, δεν μας συμφέρουν κιόλας γιατί κατά κάποιο τρόπο παίρνουν από εμάς και δίνουν σε άλλους…!
Πολλές φορές επικρίθηκα, γιατί ενώ ανήκω σε μια οικονομικά εύρωστη οικογένεια στηρίζω ΣΥΡΙΖΑ. Η απάντηση ήταν  γιατί ενώ εγώ τρώω σ ένα καλό εστιατόριο δεν γίνεται ο συμπολίτης μου να τρώει στον κάδο των σκουπιδιών του εστιατορίου, αν μη τι άλλο προσβάλλεται η αισθητική μου όπως έλεγα ψιλοχιουμοριστικά…!
Πάμε λοιπόν, (αυτή είναι μια πρόχειρη λίστα από μέτρα, που θυμηθήκαμε μαζί με φίλους)
  • Δωρεάν περίθαλψη για 2.500.000 ανασφάλιστους
  • Διαγραφή των βεβαιωμένων οφειλών στην εφορία, όσων ανασφάλιστων νοσηλεύτηκαν σε δημόσιο νοσοκομείο επί εποχής Σαμαρά.
  • Κατάργηση του των πέντε ευρώ στα νοσοκομεία για όλους τους ασφαλισμένους.
  • Δωρεάν μετακίνηση με τα ΜΜΜ για όλους τους ανέργους.
  • Επίδομα ενοικίου και στέγασης.
  • Κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης.
  • Αύξηση του επιδόματος των παιδιών κατά 80%.
  • Αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11%.
  • Κατάργηση του υποκατώτατου μισθού.
  • Πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών ανάλογα με τα εισοδήματά τους.
  • Εκατόν είκοσι δόσεις σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία για ελεύθερους επαγγελματίες και φυσικά πρόσωπα με διαγραφή των προσαυξήσεων έως 100% και δικαίωμα συνταξιοδότησης.
  • Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 24% σε 13, μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα από 24% σε 13%, μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια και στο φυσικό αέριο από 13% στο 6%.
  • Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%.
  • Απαλλαγή από την εισφορά κοινωνικής αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και μείωση εισφοράς κοινωνικής αλληλεγγύης από 6% στο 2% για εισοδήματα από 20.000 έως 30.000 ευρώ.
  • Μόνιμη 13η σύνταξη στους συνταξιούχους.
  • Τα οικονομικά σκάνδαλα (πχ Novartis, ΚΕΕΛΠΝΟ κτλ) στην δικαιοσύνη.
  • Σχολικά γεύματα σε 153.244 μαθητές, 950 σχολείων, 63 Δήμων.
  • Ακύρωση περικοπής συντάξεων από 1/1/2019 και αύξηση 620.000 συντάξεων από την αρχή του 2019.
  • Μείωση της ανεργίας κατά 9% και μείωση της ανεργίας των νέων κατά 23%.
  • 360.000 νέες θέσεις εργασίας από το 2015.
  • Μείωση της αδήλωτης εργασίας από το 20% στο 8% μέσω της ανασύστασης του Σώματος Επιθεωρητών αδήλωτης εργασίας.
  • Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
  • Κατάργηση της Αυτοδίκαιης Αργίας των Δημοσίων Υπαλλήλων, σε περίπτωση που είχαν οποιαδήποτε δικαστική διένεξη.
  • Αύξηση των κρατικών δαπανών για την πρόνοια από 780 εκατ. το 2014 σε 3 δις το 2019.
  • Ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών αξόνων (Ιόνια οδός, Ε65, Πάτρα-Κόρινθος, Αθήνα-Θεσ/νίκη Τέμπη, Μαλιακός, Κλειδί) με επανεκκίνηση των έργων και επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων με όφελος 780 εκατ. για το δημόσιο.
  • Νέος νόμος για τα κατοικίδια. Τσιπάκια, μεταβολή στοιχείων, πρόστιμα για κακοποίηση, βρομιά, εγκατάλειψη ζώου ή ανεπαρκής χώρος διαβίωσης τους.
  • Απορρόφηση 100% τον κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έργα.
  • Πλατφόρμα για υιοθεσίες και αναδοχές, απόλυτη διαφάνεια, εκπαίδευση γονέων, χτύπημα πωλήσεων βρεφών.
  • Ίδρυση και λειτουργία κέντρων αποτέφρωσης νεκρών.
  • Σύμφωνο συμβίωσης.
  • Κατάργηση εξετάσεων υπουργείου πριν από τις εξετάσεις δραματικών σχολών. Η εξέταση των σπουδαστών θα γίνεται από τις Επιτροπές του υπουργείου μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του τρίτου έτους.
  • Νέα πλατφόρμα απλοποιημένο σύστημα για δήλωση μισθώσεων.
  • Λήξη του «Μακεδονικού» ζητήματος.
  • Απλή αναλογική ως νέος εκλογικός νόμος.
  • Αύξηση των παθήσεων που κρίνονται «επ αόριστον» ως αναπηρίες και οι πάσχοντες δεν ξαναπερνάνε ΚΕΠΑ, από 35 σε 127.
  • Μείωση θητείας για πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες για όλα τα στρατεύσιμα μέλη κι όχι μόνο το πρώτο παιδί.
  • Ηλεκτρονικό εισιτήριο αρχαιολογικών χώρων.
  • Ηλεκτρονική ανανέωση βιβλιάριων υγείας.
  • Ηλεκτρονικές υπηρεσίες ΚΕΠ.
  • Πλεονασματικά πλέον Ταμεία.
  • Συνολική Φορολογική επιβάρυνση κατά 17%  (το υπόλοιπο 83% ήταν από το ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κατά τα έτη 2010-2015)
Όταν με ρωτάνε λοιπόν «τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για μένα ή για σένα» η απάντηση είναι «ΤΙΠΟΤΑ για μένα ή για σένα ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ, ναι δεν έκανε ρουσφέτια…. βελτίωσε όμως την αισθητική και ώθησε τον πολιτισμό μου!»

Κλεοπάτρα Παπασταματίου
(Η λίστα συστάθηκε από φίλους του facebook και συνεχίζει να συμπληρώνεται…!)

Δημοσιογράφοι εκλογικής περιφερείας...