«Τώρα η νέα ελληνική κυβέρνηση, που έσπευσε να αναγνωρίσει ως μεταβατικό πρόεδρο τον Γκουαϊδό, πρέπει να επιδείξει τον ίδιο ρεαλισμό», γράφει η Deutsche Welle, με αφορμή την επιστροφή του Γερμανού πρέσβη στη χώρα της Λατινικής Αμερικής
Η απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη (12/7) για αναγνώριση του Πρόεδρου της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας, Juan Guaido, ως μεταβατικού Προέδρου της Βενεζουέλας, φέρνει σε δύσκολη θέση της χώρα μας, την ώρα που η Γερμανία αποκαθιστά τις διπλωματικές της σχέσεις με την επίσημη κυβέρνηση της Βενεζουέλας.
Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται εκτεθειμένη αφού ακόμα και ο πολέμιός του, πρέσβης Ντάνιελ Κρίνερ, έχει πλέον επιστρέψει στο Καράκας, με την κυβέρνηση να παραμένει ταυτισμένη με το δόγμα των ΗΠΑ και της κυβέρνησης Τραμπ.
«Η επιστροφή πριν λίγες ημέρες του Ντάνιελ Κρίνερ στο Καράκας πέρασε σχεδόν απαρατήρητη. Δεν μπορεί να συγκριθεί σε καμιά περίπτωση με το θόρυβο που ξεσήκωσε η κήρυξή του σε persona non grata από την κυβέρνηση Μαδούρο και η απέλασή του από τη χώρα πριν 4 μήνες. Ο πρέσβης της Γερμανίας στη Βενεζουέλα είχε ταχθεί ανοιχτά στο πλευρό του Χουάν Γκουαϊδό, όταν αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος της Βενεζουέλας στις 24 Ιανουαρίου» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο άρθρο της ελληνικής έκδοσης της γερμανικής Deutsche Welle, στο οποίο μάλιστα γίνεται ειδική αναφορά στην στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
«Τώρα η νέα ελληνική κυβέρνηση, που έσπευσε να αναγνωρίσει ως μεταβατικό πρόεδρο τον Γκουαϊδό, πρέπει να επιδείξει τον ίδιο ρεαλισμό», σημειώνει η Deutsche Welle
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, στις αρχές Ιουλίου έλαβε χώρα στο Βερολίνο συνάντηση μεταξύ του υφυπουργού Εξωτερικών για ευρωπαϊκά θέματα της Βενεζουέλας, Ιβάν Χιλ, και της εντεταλμένης του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών για τη Λατινική Αμερική και Καραϊβική, Μάριαν Σούεγκραφ, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, και την επανέναρξη του διαλόγου. Μάλιστα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι σχέσεις Γερμανίας -Βενεζουέλας δεν διακόπηκαν ποτέ, παρά την μεταξύ τους κρίση.
Κατά το ίδιο δημοσίευμα, ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Χόρχε Αρεάσα υποδέχτηκε ξανά τον Γερμανό πρέσβη σε επίσημη συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών, ανακοινώνοντας πως πλέον δεν τον θεωρεί persona non grata. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως ο Χόρχε Αρεάσα προχώρησε και σε σχετική ανάρτηση, στο οποίο αναφέρει πως «θα διατηρήσουμε την άμεση επικοινωνία και θα προσπαθήσουμε να αποκαταστήσουμε μεγάλο μέρος της διμερούς ατζέντας».
Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται πως ο νέος Έλληνας πρέσβης, Σταύρος Βενιζέλος, που θα διαδεχθεί τον απερχόμενο, Νίκο Κοτροκόη (ο οποίος φέρεται να είχε άρτιες σχέσεις με την κυβέρνηση της χώρας), αναμένεται να καθυστερήσει να «πιάσει δουλειά» στο νέο του πόστο. Αυτό, κατά γερμανικές πηγές που αναφέρει το δημοσίευμα, ενδεχομένως να σχετίζεται με το γεγονός πως η ελληνική κυβέρνηση έχει πλέον αναγνωρίσει ως νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο της χώρας τον Γκουαϊδό, που σημαίνει πως «η επίδοση διαπιστευτηρίων θα πρέπει να γίνει στον Γκουαιδό, που όμως μετά από 6 μήνες δεν κατάφερε να δημιουργήσει γύρω του κυβερνητικές δομές, και όχι στον Μαδούρο, κι αυτό φαίνεται να προβληματίζει την ελληνική πλευρά».
«Ίσως σε αυτήν την περίπτωση η Αθήνα να πρέπει να ακολουθήσει τα βήματα ρεαλισμού του Βερολίνου, το οποίο αντελήφθη ότι η κατάρρευση της κυβέρνησης Μαδούρο δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση, όσο την είχε φανταστεί η διεθνής κοινότητα» καταλήγει το δημοσίευμα.