25 Ιουν 2020

Μια φορά αποφάσισε ο ΣΥΡΙΖΑ να πει τα πράγματα με το όνομα τους για τα ΜΜΕ κι ανάσανε όλος ο κόσμος

Η ένοχη σιωπή των ΜΜΕ - Parallaxi Magazine
Το συμπέρασμα των τελευταίων ημερών είναι το εξής: μια φορά αποφάσισε ο ΣΥΡΙΖΑ να πει τα πράγματα με το όνομά τους για τα ΜΜΕ και ανάσανε όλος ο κόσμος. Και απέκτησε ξαφνικά νόημα το να κάνεις αντιπολίτευση.

Του Σχολαστικού
Το συμπέρασμα των τελευταίων ημερών είναι το εξής: μια φορά αποφάσισε ο ΣΥΡΙΖΑ να πει τα πράγματα με το όνομά τους για τα ΜΜΕ και ανάσανε όλος ο κόσμος.

Και απέκτησε ξαφνικά νόημα το να κάνεις αντιπολίτευση.

Εν τω μεταξύ, το σύστημα ανασυγκροτήθηκε για να επιβάλει την ατζέντα της κυβέρνησης.

Η οποία είναι το παρακράτος του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό πρέπει να συζητάμε όλοι. Όποιος ανοίγει άλλο θέμα, όπως π.χ. τη λίστα με τα λεφτά στα ΜΜΕ, είναι εκτός θέματος.

Ή το ότι καταρρέει ο δείκτης απασχόλησης από το πρώτο εξάμηνο του 2020, πριν την πανδημία. Και αυτό είναι εκτός θέματος.

Ή τα κόλπα του Θεοδωρικάκου, ο οποίος κατάργησε ένα διαφανές πρόγραμμα χρηματοδότησης των δήμων που παρέλαβε από τον ΣΥΡΙΖΑ και έκανε ένα για να το ελέγχει ο ίδιος.

Και να ενισχύει τους δικούς του. Και αυτό εκτός θέματος.

Ή η ύφεση της τάξης του 15% που μας έρχεται και αυτό που θα γίνει στην κοινωνία. Εκτός θέματος.

Εκτός θέματος και το γεγονός ότι χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποκλείονται από τη χρηματοδότηση που εξήγγειλε η κυβέρνηση.

Στη Βουλή απέφυγαν να καλέσουν τη ΓΣΕΒΕΕ για να μην αναδειχτεί το θέμα.

Ή τα 2,6 εκατομμύρια μίζα που φέρονται να κατέληξαν στα ταμεία της Ν.Δ. Σαμαρά, μέσω Παπασταύρου. Εκτός θέματος.

Ή ο άντρας της Ράικου, που προκάλεσε 1,7 εκατομμύρια ζημιά στο Ελληνικό Δημόσιο με παράνομη συνταγογράφηση.

Την περίοδο που η ίδια η Ράικου ήταν εισαγγελέας Διαφθοράς και έλεγχε τη Novartis. Εκτός θέματος.

Τώρα η μόνη συζήτηση είναι το παρακράτος του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό παίζουν τα κανάλια, μαζί με διάφορα εγκλήματα ανά την Ελλάδα. Αυτή είναι η ατζέντα των ΜΜΕ.

Και όταν τα ΜΜΕ παίζουν συντονισμένη ατζέντα, κανείς δεν μπορεί να την αλλάξει. Αυτό είναι το μεγάλο στρατηγικό κόλπο της κυβέρνησης. Και κοστίζει 20 εκατομμύρια δημόσιου χρήματος.

Οι τηλεπαρουσιαστές που προχθές έκαναν τους θιγμένους τώρα λυσσάνε. Διακόπτουν τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ και μιλάνε επάνω τους, σαν κανονικοί πολιτικοί αντίπαλοι.

Διότι δεν τους ενδιαφέρει να ακούσουν και να ρωτήσουν. Τους ενδιαφέρει μόνο να ρωτήσουν αυτά που τους λένε στο ακουστικό από το κοντρόλ.

Και αυτό το πράγμα θα σπάσει μόνο με την επόμενη γκέλα της κυβέρνησης που θα βγει στη φόρα και θα κάνει τα κοινωνικά δίκτυα να βουίξουν. Έτσι δουλεύει το σύστημα.

Επί της ουσίας: όταν λένε παρακράτος, αναφέρονται σε μια συνομιλία ενός κυβερνητικού στελέχους με τον άνθρωπο που η Ν.Δ. κουβαλάει ως βασικό μάρτυρα εις βάρος του Παπαγγελόπουλου.

Και η οποία ηχογραφήθηκε παράνομα, αλλά αυτό δεν ενοχλεί κανέναν.

Και στην οποία ο ίδιος ζητάει να παραβιαστούν οι νόμοι για να τακτοποιήσει την υπόθεσή του, αλλά ούτε αυτό ενοχλεί κανέναν.

Και ο οποίος φέρεται να μιλάει για παρακράτος Σαμαρά και φασισμό Βορίδη, αλλά και αυτό μένει ασχολίαστο.

(Αν σχολιαστεί, ξαφνικά το «ηχητικό ντοκουμέντο» θα ξαναγίνει «παράνομη υποκλοπή συνομιλίας». Διότι το σύστημα των ΜΜΕ είναι ευέλικτο.)

Έχει ένα ενδιαφέρον όμως να δούμε ποιοι μιλάνε για παρακράτος.

Μιλάνε για παρακράτος αυτοί που έστησαν μια Προανακριτική στη Βουλή για να μπλοκάρουν την έρευνα της Τουλουπάκη για τη Novartis.

Που εξαίρεσαν από την επιτροπή βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, για να τους αποκλείσουν από τη διαδικασία.

Που κάλεσαν αυτούς που θεωρούσαν ως προστατευόμενους μάρτυρες και προσπάθησαν να τους εκφοβίσουν.

Και επίσης τους ανέκριναν αν πήγαν ποτέ στις ΗΠΑ και πότε, για ποιον λόγο κ.λπ.

Τους εξέτασαν σε αντιπαραβολή με τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, υπό την απειλή ότι, αν πουν διαφορετικά πράγματα και διαπιστωθεί ότι είναι τα ίδια πρόσωπα, θα πάνε φυλακή για ψευδορκία.

Και, στο τέλος, προσπάθησαν να καλέσουν τους προστατευόμενους μάρτυρες με τα φυσικά τους χαρακτηριστικά.

Που επέκτειναν το κατηγορητήριο σε άσχετες υποθέσεις, μήπως καταφέρουν και μπλέξουν τον Παπαγγελόπουλο σε κατηγορίες για παραδικαστική συμμορία.

Έτσι ώστε να μπορέσουν να βάλουν στο χέρι την Τουλουπάκη διά της τεθλασμένης.

Που επιχείρησαν να φέρουν εκεί ως ύποπτους μη πολιτικά πρόσωπα, κατά παράβαση του καθήκοντός τους.

Που αρνήθηκαν να εξετάσουν τα ίδια πρόσωπα ως μάρτυρες.

Που αρνήθηκαν να καλέσουν μάρτυρες που ζήτησε η μειοψηφία της Επιτροπής.

Που άνοιξαν την κάλπη, έβγαλαν από μέσα ψηφοδέλτια και τα ξαναέριξαν.

Αυτοί μιλάνε για παρακράτος. Μάλιστα.



Ο σχολαστικός


ΑΠΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΥΓΗ

23 Ιουν 2020

Για ένα προοδευτικό, ανοιχτό, νεανικό κόμμα

Συλλογικό άρθρο μελών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Μετά από μια δεκαετία κρίσης κι ενώ η ελληνική οικονομία είχε αρχίσει να ανακάμπτει, η υφεσιακή πολιτική της Ν.Δ. το πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης και η ανεπαρκής αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας φέρνουν και πάλι σημαντικά τμήματα της κοινωνίας μπροστά στο φάσμα της φτωχοποίησης.


Την περίοδο 2010 – 2014 η κρίση χρησιμοποιήθηκε από το σύστημα ως ευκαιρία για να προωθήσει πολιτικές που διέλυαν τις εργασιακές σχέσεις και συρρίκνωναν το κοινωνικό κράτος. Σήμερα, η Ν.Δ. επιλέγει να αξιοποιήσει και αυτή την κρίση ως ευκαιρία για περαιτέρω διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων και βίαιη αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας προς όφελος των λίγων, σε βάρος των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Στη νέα κατάσταση, οι θέσεις της πληθυντικής Αριστεράς για ένα ισχυρό Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά και για παρεμβάσεις στην οικονομία, όταν αυτό είναι αναγκαίο, είναι πιο επίκαιρες από ποτέ. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία οφείλει να τις μετουσιώσει σε μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης και πάνω σε αυτή να συγκροτήσει μια νέα προοδευτική κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία, με τη νέα γενιά πρωταγωνιστή των εξελίξεων.
Η νέα γενιά βρίσκεται σήμερα μπροστά στην ολομέτωπη πια νεοφιλελεύθερη επίθεση που καταστρέφει τις, ούτως ή άλλως, συρρικνούμενες κατά τις τελευταίες δεκαετίες προοπτικές της, ενώ η κλιματική κρίση υπονομεύει την προοπτική των μελλοντικών γενεών. Συνεπώς, η  ριζοσπαστικοποίηση της νεολαίας τα τελευταία χρόνια δεν προκαλεί έκπληξη.
Οι νέοι κλίνουν όλο και πιο δυναμικά σε πολιτικές θέσεις που αμφισβητούν τις ανισότητες και το κυρίαρχο παραγωγικό μοντέλο. Ταυτοχρόνως, η μαζική εισαγωγή των νέων τεχνολογιών στην παραγωγή και οι νέες σχέσεις εργασίας, που κυρίως εφαρμόζονται στους νέους, καθιστά το ζήτημα της συγκρότησης ενός νεολαιίστικου κινήματος, στρατηγικού χαρακτήρα για την Αριστερά και τις προοδευτικές δυνάμεις. Στο πλαίσιο αυτό, είναι αναγκαίο η Αριστερά να εκπονήσει ένα συνολικό πολιτικό σχέδιο που θα απαντά στα νέα πολιτικά επίδικα. Η ανάγκη αυτή γίνεται ακόμη πιο επιτακτική μετά την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Σήμερα είναι αναγκαίο ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με όλους τους συμμετέχοντες στην παραγωγική διαδικασία. Για να μη χάσει η χώρα μας το τρένο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, χρειάζεται ένα νέο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, με έμφαση σε πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, με στόχο την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, ικανών να σταθούν στον διεθνή ανταγωνισμό, που ταυτόχρονα, όμως, θα διασφαλίζει εργασία και ζωή με αξιοπρέπεια. Με προστασία των εργαζομένων απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και κατοχύρωση του δικαιώματος του συνδικαλισμού.
Απαιτείται ένα σύγχρονο κράτος παροχής κοινωνικών υπηρεσιών. Με επενδύσεις στην υγεία και όχι ανέξοδα χειροκροτήματα στους υγειονομικούς. Με ένα εκπαιδευτικό σύστημα που να απαντάει στις σύγχρονες ανάγκες όλων των νέων, ανεξαρτήτως οικονομικής ή κοινωνικής κατάστασης, να τρέφει την καινοτομία και τη δημιουργικότητα και όχι να επιστρέφει σε πρακτικές μακρινών δεκαετιών.
Η δημόσια διοίκηση να προσαρμοστεί στο νέο ψηφιακό κόσμο, να υπηρετεί τη διαφάνεια και να μειώνει τη γραφειοκρατία. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους θα ισχυροποιήσει τον υγιή ανταγωνισμό έναντι της παρασιτικής οικονομίας.
Η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια να γίνει με δίκαιο τρόπο για τις τοπικές κοινωνίες. Ο πρόσφατος περιβαλλοντικός νόμος αποδεικνύει την υποκρισία της κυβέρνησης που προτάσσει την κλιματική κρίση ως δικαιολογία για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα.
Αναγκαίος είναι ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για την αντιμετώπιση του δημογραφικού. Το ζήτημα της κατοικίας είναι ένα φλέγον θέμα, όπου το κοινωνικό κράτος οφείλει να παρέμβει. Η βοήθεια στις εργαζόμενες μητέρες και στις μονογονεϊκές οικογένειες είναι πιο σημαντική από κάθε άλλη στιγμή.
Χρειαζόμαστε μια πολιτεία που θα προασπίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν θα αφήνει περιθώρια στο μίσος, το ρατσισμό και σε οποιαδήποτε μορφή διάκρισης.
Χρειαζόμαστε μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που θα προωθεί την ειρήνη και τη σταθερότητα, στη βάση του διεθνούς δικαίου, αλλά που δεν θα υποχωρεί μπροστά σε εκβιασμούς και σε αναθεωρητισμούς.
Για να γίνουν οι θέσεις αυτές πλειοψηφικές, χρειάζεται να διαμορφωθούν και οι κατάλληλες προϋποθέσεις στο πολιτικό υποκείμενο που θα τις προωθήσει. Γι΄ αυτόν ακριβώς το λόγο είναι αναγκαίος ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σε ένα σύγχρονο, ανοιχτό και νεανικό κόμμα, ανάγκη που πρώτος διατύπωσε με σαφήνεια ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.
Αυτό σημαίνει ένα κόμμα που θα αντιστοιχηθεί με την εκλογική του βάση. Που θα δημιουργήσει νέες δομές, ελκυστικές στους νέους ανθρώπους και θα έχει περιφερειακή συγκρότηση. Που θα αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες και θα υιοθετεί ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες. Που θα έχει χρονικούς περιορισμούς σε όλα τα αιρετά όργανα, καθώς για την αριστερά και τις προοδευτικές δυνάμεις η πολιτική δεν είναι επάγγελμα αλλά προσφορά. Ένα κόμμα, όπου η αναγκαιότητα να συσπειρώσει όλους και όλες που θέλουν να παλέψουν και να ζήσουν καλύτερα, θα υπερβαίνει φοβίες και ανασφάλειες. Με λίγα λόγια, ένα σύγχρονο αριστερό προοδευτικό κόμμα του 21ου αιώνα.

Βεργινάδη Μαρία, μέλος ΚΕΑ ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία
Βουλγαράκης Γιάννης, μέλος Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ
Ελευθεριάδης Αντώνης, τραπεζικό στέλεχος
Καλαμαράς Άκης, υπ.διδάκτορας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Καλπάκης Στέργιος, μέλος ΚΕΑ ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία
Καραβασίλης Σταύρος, μέλος ΚΕΑ ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία
Μακράκης Γιώργος, μέλος Ε.Ε ΑΔΕΔΥ, μέλος ΚΕΑ
Σακελλάρης Δημήτρης, μέλος Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ
Τεμπονέρας Διονύσης, μέλος Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ
Τζαμπάζη Μαρία, μέλος ΚΕΑ ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία
Τρούλης Γιώργος, αντιπρόεδρος ΔΟΕ, μέλος ΚΕΑ

18 Ιουν 2020

Ανοικτή δημόσια συζήτηση - OM ΣΥΡΙΖΑ Εξαρχείων

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
H Ομάδα Τ.Α. της OM ΣΥΡΙΖΑ Εξαρχείων σας προσκαλεί την Κυριακή 21 Ιουνίου, στις 7.30 το απόγευμα στη δημόσια συζήτηση, με τηλεδιάσκεψη, με θέμα:

ΜΕ ΠΟΙΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ;
Πρόοδος και συντήρηση αντιμέτωποι στο πεδίο της Αυτοδιοίκησης.

Συμμετέχουν: Ρένα Δούρου (επικεφαλής "ΔΥΝΑΜΗΣ ΖΩΗΣ"- www.dinamizois.gr), Νάσος Ηλιόπουλος (επικεφαλής ''ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΠΟΛΗΣ'' - www.anoihtipoli.gr) & Περιφερειακοί-Δημοτικοί σύμβουλοι.

Συντονίζει η Μαρία Κουβέλη (δικηγόρος-μέλος ΚΕΑ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ-μέλος ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ)

Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη, στη συντρόφισσα Περιφερειακή σύμβουλο Βίκυ Αλιμπέρτη, που έφυγε πρόσφατα από κοντά μας.

Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε με το Zoom:
ID:878 8930 0696
Password: 703619

Η πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή μισή ώρα νωρίτερα.
*Απαραίτητο είναι να έχετε κατεβάσει την πλατφόρμα zoom (δωρεάν)

Θα γίνει αναμετάδοση της συζήτησης στις σελίδες:

17 Ιουν 2020

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων για τη στέγαση των προσφύγων

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου για τη στέγαση των προσφύγων

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων, χρειάστηκε να δοθεί αγώνας από την αντιπολίτευση για να ακουστεί η φωνή των προσφύγων, αφού η παράταξη του κ. Μπακογιάννη, μαζί με εκείνην του κ. Κασιδιάρη, ψήφισαν να αποκλειστούν οι πρόσφυγες που ζητούσαν μέριμνα για τις στοιχειώδεις ανάγκες τους έξω από τον προαύλιο χώρο της Τεχνόπολης. Καταφέραμε ωστόσο να υπερψηφιστεί το παρακάτω ψήφισμα:

"Ο Δήμος της Αθήνας διεκδικεί από την κυβέρνηση έκτακτη οικονομική επιχορήγηση για την άμεση στέγαση προσφύγων, με την δυνατότητα αξιοποίησης κλειστών ξενοδοχείων και δημόσιων κτιρίων ικανών να παρέχουν στέγαση σε ευάλωτες ομάδες."

Η παράταξη Μπακογιάννη επέλεξε τη στάση της λευκής ψήφου. Όσοι στηρίξαμε ενεργητικά το ψήφισμα θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε αυτό να υλοποιηθεί και να πιέσουμε τη Δημοτική Αρχή να προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες: για ενεργητική διεκδίκηση ειδικής ενίσχυσης από την κεντρική διοίκηση και βέλτιστη αξιοποίηση των κτηριακών δυνατοτήτων της πόλης. Οι εικόνες υποβάθμισης που επαναλαμβάνονται στην πλατεία Βικτωρίας αποτελούν ευθεία παραβίαση των δικαιωμάτων των προσφύγων που απομακρύνθηκαν από τις δομές φιλοξενίας και πλήγμα για την αξιοπρέπεια της περιοχής.

 

15 Ιουν 2020

Stand up for racial justice #BlackLivesMatter


Το γράμμα του Κώστα Βαξεβάνη στους αναγνώστες του newsletter του Documento

 Share on Facebook
 Share on Twitter
 Send emai
 Print


"Αυτό που διαβάζετε δεν είναι ένα newsletter, αλλά ένα γράμμα. Απευθύνεται στον καθένα από εσάς που στηρίζει το Documento και έχει επιλέξει να ανήκει σε αυτό που πλέον αποτελεί κοινότητα.

Δεν λέω πως υποστηρίζετε το Documento, ή πως κατ' ανάγκην συμφωνείτε με όλα όσα λέμε, αλλά πως το στηρίζετε. Πρακτικά στηρίζετε το δικαίωμα όλων να ενημερώνονται όπως θέλουν, από όποιον θέλουν και με τον τρόπο που θέλουν. Αυτή η μάχη δίνεται σήμερα και γράφω το γράμμα για να εξηγήσω πράγματα που ίσως έχουν διαφύγει ή έχουν πέσει στην αντίληψή σας αποσπασματικά. Εδώ και μερικές μέρες διαβάζετε όσα αποκαλύπτονται και έχουν ξεκινήσει από τον αποκλεισμό του Documento από την καμπάνια για την πανδημία. 

Όταν συνέβη αυτό τον Μάρτη, όσα γράφαμε, όσα καταγγέλλαμε, ίσως να φάνταζαν το πονηρό παράπονο ενός Μέσου Ενημέρωσης που δεν παίρνει χρήματα. Άλλωστε οι εχθροί μας, αυτό προσπαθούσαν να ορίσουν ως αιτία της καταγγελίας την οποία υποβίβαζαν συνειδητά στο επίπεδο της γκρίνιας. 

Εμείς επιμέναμε πως οι αποκλεισμοί των Μέσων Ενημέρωσης, όποιων Μέσων Ενημέρωσης από τη διαφήμιση ή την πληροφορία, δεν βλάπτουν το Μέσο αλλά την ποιότητα της Δημοκρατίας. Αν επιτραπεί στην εξουσία να διαμορφώνει αποκλεισμούς και πολύ περισσότερο να μην απολογείται για αυτό, τότε ο πολίτης είναι ανελεύθερος και απλώς δεν το γνωρίζει. 

Οι εφημερίδες, τα sites, τα κανάλια δεν υπάρχουν για να συμφωνούμε μαζί τους, αλλά ως εγγυητές της ελεύθερης πληροφόρησης. Ο πολίτης επιλέγει στο τέλος με τα δικά του κριτήρια ποιος του κάνει και ποιος όχι. Δεν το αποφασίζουν τα κόμματα, οι πολιτικοί, οι εξουσίες ή οι δικαστές.

Δεν ήταν γκρίνια λοιπόν αλλά μάχη για να μην καθιερωθεί η λογοκρισία δια του οικονομικού αποκλεισμού.

Πέρασε καιρός και από προχθές τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Το δημόσιο χρήμα (20 εκατομμύρια παρακαλώ) δόθηκε σε μια διαφημιστική εταιρεία και μοιράστηκε αδιαφανώς , χωρίς έλεγχο, σε Μέσα Ενημέρωσης των γούστων του υπουργού κυρίου Πέτσα και φαντάζομαι της Φαμίλιας. Δεν διαμαρτυρήθηκε κανένας γιατί όσοι είχαν το ρόλο να αποκαλύψουν το σκάνδαλο, ήταν μπουκωμένοι από το χρήμα. Και σε ποιους μοιράστηκε; Σε site φαντάσματα που η τελευταία είδηση που έχουν αναρτήσει είναι το 2016, σε άλλα που όταν τα κλικάρεις δεν ανοίγουν, στο site του γνωστού κυρίου Μένιου Φουρθιώτη που φαίνεται πως πληροί τα γούστα του Πέτσα και σε άλλα τα οποία ανήκουν σε κουμπάρους του υπουργού. Όσο προχωράει η έρευνα τόσο το πράγμα γίνεται ένα σκάνδαλο να σου σηκώνεται η πέτσα.

Είναι σημαντικό πως οι αποκαλύψεις γίνονται με βάση και μόνο τον ονομαστικό κατάλογο των Μέσων, χωρίς να γνωρίζουμε τα ποσά. Σκεφθείτε να βγουν και αυτά στη δημοσιότητα τι έχει να γίνει. Πολύ φοβάμαι πως θα επιβεβαιωθεί η πληροφορία για ένα δύο παρουσιαστές που επιδόθηκαν στο τηλεοπτικό κούρεμα Πέτσα, οι οποίοι έχουν πάρει από ένα εκατομμύρια ευρώ.

Ας πάμε όμως λίγο πίσω για να δούμε πως τίποτα δεν είναι τυχαίο. Όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν έκρυψε πως ένας από τους στόχους της διακυβέρνησής του, ήταν η ισοπέδωση του Documento. Ανάμεσα στα άλλα οράματα είχε και αυτό. Ο πρωθυπουργός διατείνονταν πως το μένος του πήγαζε από τις αποκαλύψεις για τη σύζυγό του, αλλά όσοι τον γνωρίζουν καλά διαβεβαιώνουν πως αυτό που δεν συγχωρεί στο Documento, είναι η αποκάλυψη της υπόθεσης κυκλώματος παιδεραστίας με πρωταγωνιστή τον στενό του φίλο Νίκο Γεωργιάδη και η καταδίκη του μετά από την επιμονή μας να φτάσει το θέμα στη Δικαιοσύνη. Το ποιοι λόγοι κάνουν τον κύριο Μητσοτάκη τόσο ευαίσθητο περί τον Νίκο Γεωργιάδη τους αγνοούμε. Η πραγματικότητα όμως είναι πραγματικότητα.

Από τον Σεπτέμβριο του 2019, το Documento το οποίο λόγω του ειδικού του βάρους συγκέντρωνε διαφήμιση από ισχυρά brand names (μόνο το 5% απ αυτή αφορούσε το Δημόσιο) , άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα με την αγορά. Ξαφνικά η διαφήμιση κόπηκε μαχαίρι, σα να υπήρχε ένα κουμπί που κάποιος πάτησε στη στιγμή. Σύντομα καταλάβαμε πως υπήρχε ένα αόρατο χέρι και λίγο αργότερα , επιχειρηματίες άρχισαν να μας εξομολογούνται πως εκβιάζονταν από την κυβέρνηση για να κόψουν τη διαφήμιση. Ακόμη και εταιρείες που είχαν δώσει εντολή για διαφημιστική καμπάνια εβδομάδες πριν, μας έστελναν mail για να τη ματαιώσουν.

Δημοσιοποιήσαμε ποια ήταν η πραγματικότητα, αποδώσαμε την ευθύνη στον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον προκαλέσαμε αν τολμά να μας διαψεύσει. Δεν το έκανε γιατί γνώριζε πως θα βρισκόταν μπροστά σε ένα δημόσιο εξευτελισμό του. Επέλεξε τη σιωπή αφού άλλωστε δεν υπήρχαν άλλα Μέσα να καταγγείλουν τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις. Στα social media , εκατοντάδες πληρωμένα τρολς , ενημέρωναν τους ανυποψίαστους πως η διαφήμιση στο Documento κόπηκε γιατί έφυγε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που έδινε καταχωρήσεις από το Δημόσιο. Παρακοιμώμενοι δημοσιογράφοι, με αργομισθίες οι περισσότεροι, αναπαρήγαγαν αυτά τα ψέματα διαμορφώνοντας το κλίμα όπως νόμιζαν.

Εκτός από τη διαφήμιση, μια πηγή εσόδων για το Documento θα ήταν τα χρήματα από το πρόγραμμα ενίσχυσης του Τύπου. Η εφημερίδα ήταν από τις ελάχιστες , που επειδή είχε φορολογική ενημερότητα, δεν είχε χρέη και είχε το σύνολο των εργαζομένων σε μισθολόγιο, θα έπαιρνε ένα μεγάλο ποσό όπως όριζε ο νόμος. Τι έκανε λοιπόν ο κύριος Πέτσας και η κυβέρνησή του; Αφού επιχείρησε αρχικώς να χρηματοδοτήσει το ΜΑΚΕΛΕΙΟ με 200.000 ευρώ, κατήργησε το νόμο. Δεσμεύτηκε πως θα ψηφιστεί νέος νόμος σύντομα, αλλά δεν το έκανε ποτέ.

Δεν χρειάζεται πρόσβαση σε πληροφορίες για να καταλάβει κάποιος πως ο νόμος καταργήθηκε μόνο και μόνο για να μην πάρει τα χρήματα που δικαιούται το Documento.

Όταν ξέσπασε η πανδημία, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αντί να πάρει μέτρα στήριξης του Τύπου, ανακοίνωσε πως θα δώσει 20 εκατομμύρια ευρώ για καμπάνια για την πανδημία. Η καμπάνια αυτή μπορούσε και εκ του νόμου να γίνει δωρεάν, αλλά ο κύριος Πέτσας αποφάσισε να πληρώσει. Και πλήρωσε με τον τρόπο που βλέπουμε.

Τον αποκλεισμό μας καταγγείλαμε σε οργανώσεις Τύπου στο εξωτερικό οι οποίες έβγαλαν ανακοινώσεις. Όχι φυσικά η ΕΣΗΕΑ. Πριν από ένα μήνα, 77 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, το σύνολο της Κοινοβουλευτικής ομάδας δηλαδή πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, κατέθεσε ερώτηση στον αρμόδιο Υπουργό Στέλιο Πέτσα, για τον αποκλεισμό του Documento και ζήτησε στοιχεία για το ποιοι πήραν διαφήμιση και με ποια κριτήρια. Οι βουλευτές ζήτησαν και δημοσιοποίηση των ποσών, αφού πρόκειται για δημόσιο χρήμα.

Ο κύριος Πέτσας με μεγάλη καθυστέρηση απάντησε εγγράφως στο ΣΥΡΙΖΑ, με ένα μανιφέστο αθλιότητας. Είπε πως πήραν διαφήμιση όλα τα Μέσα χωρίς πολιτικά κριτήρια και εξαιρέθηκαν μόνο όσοι έκαναν διασπορά fake news και δημιουργούσαν σύγχυση στο κοινό. Δηλαδή ουσιαστικά έλεγε πως το Documento που δεν πήρε, ανήκε σε αυτή την κατηγορία. Έχει σημασία πως το επιχείρημα αλλά και το λεκτικό που χρησιμοποίησε ο κύριος Πέτσας για να δικαιολογήσει τον αποκλεισμό του Documento, είναι ακριβώς όσα είπε ο Τραμπ για να δικαιολογήσει τον αποκλεισμό των New York Times και της Washington Post από το Λευκό Οίκο. Τραμπ και τραμπαρίφες στο Μαξίμου είχαν κοινή γραμμή απέναντι στα ανεπιθύμητα Μέσα.

Ο Στέλιος Πέτσας, την επόμενη μέρα, στην ενημέρωση των δημοσιογράφων προχώρησε και παρακάτω σε επιχειρήματα αυτή τη φορά όχι Τραμπ αλλά Γιόζεφ Γκαίμπελς. Είπε πως πήραν όλα τα Μέσα διαφήμιση εκτός από αυτά που έλεγαν πως δεν υπάρχει κορονοϊός και τον αποκαλούσαν κοροϊδο-ιό. Δηλαδή κατηγορούσε το Documento πως έλεγε στον κόσμο ότι δεν υπάρχει κορονοϊος. Την εφημερίδα που βγήκε πρώτη με πρωτοσέλιδο για τη στάση ευθύνης που πρέπει να έχουμε, που προσέφερε την ηλεκτρονική της έκδοση δωρεάν στον κόσμο για να ενημερωθεί στην καραντίνα και που καθιέρωσε τι newsletter που εσείς γνωρίζετε με αντικείμενο την πανδημία.

Ο Πέτσας προσπάθησε να μας εμφανίσει συνωμοσιολόγους που παραπληροφορούσαμε τον κόσμο. Η πρώτη σφαλιάρα ήρθε στον Πέτσε από τους «εχθρούς» μας. Άνθρωποι των Ellinika Hoaxes, με τους οποίους είμαστε σε αντιπαράθεση για την προσπάθεια που κάνουν να αστυνομεύουν το διαδίκτυο, έγραψαν πως ουδέποτε υπήρξε fake news και τέτοια παραπληροφόρηση από το Documento.

Η δεύτερη σφαλιάρα ήρθε από το απλό γκουγκλάρισμα. Αν κάποιος ψάξει τη λέξη κοροϊδοι-ός , βρίσκει πως πρόκειται για λέξη σε ανάρτηση του γνωστού δημοσιογράφου Θανάση Καρτερού στο Facebook. Η ανάρτηση μιλά για την προσπάθεια που γίνεται με πρόσχημα τον κορονοϊό να εξαπατήσουν τους πολίτες και να προωθήσουν σκληρά μέτρα κοροϊδεύοντάς τους. Το Documento αναδημοσίευσε το άρθρο αυτό, όπως και πολλά άλλα site. Και ενώ ο Πέτσας μίλησε για τον κοροϊδο-ιό που δεν επέτρεψε να πάρουμε διαφήμιση, βλέπουμε στη google πως το tvxs.gr το οποίο αναδημοσίευσε και αυτό το άρθρο, χρηματοδοτήθηκε από τον Πέτσα που αποδεικνύει πως είναι επικίνδυνος φορέας του κοροϊδο-ιού.

Αυτή είναι η ιστορία με την αλήθεια μας και τα ψέματα μιας κυβέρνησης που αποφάσισε να κάνει εχθρό ένα Μέσο Ενημέρωσης. Θα συμφωνήσω με το συνάδελφο Γιώργο Λακόπουλο o οποίος σε προχθεσινό άρθρο του υποστηρίζει πως το θέμα δεν είναι ότι έκοψαν τη διαφήμιση από το Documento αλλά όσα είπε ο Πέτσας. Για λόγους που ο καθένας μπορεί να καταλάβει, δημοσιοποιήσαμε με ένταση όσα γίνονται με την εφημερίδα, αλλά πραγματικά αναγνωρίζω πως το θέμα είναι η θεσμική εκτροπή που επιχειρεί να κάνει κανονικότητα ο Πέτσας. Να αντιμετωπίζει δηλαδή τα Μέσα Ενημέρωσης κατά τα γούστα του και να δίνει πιστοποιητικά καλής δημοσιογραφίας με την ίδια ευαισθησία που έκανε ένας άλλος Στυλιανός πριν χρόνια , ο Παττακός.

Μέχρι πριν λίγο καιρό αναρωτιόμασταν αν ήμασταν μόνοι. Σήμερα, οι αποκαλύψεις που έγιναν με αφορμή τον αποκλεισμό του Documento, από το Documento, έχουν ξεσηκώσει ένα τεράστιο κύμα διαμαρτυρίας. Όλοι πλέον καταλαβαίνουν πως η κυβέρνηση επιχειρεί όσα ο Τραμπ, ο Όρμπαν και οι ακροδεξιές καθεστωτικές δυνάμεις στην Ευρώπη. Η προσπάθεια εξόντωσης του Documento , είναι προσπάθεια να εξοντώσουν τη δημοσιογραφία και να διατηρήσουν τα ευνουχισμένα υβρίδιά της για να τους κουνάνε την αγιαστούρα. Δεν είμαστε μόνοι λοιπόν. Είμαστε πολλοί και όπως αποδεικνύουν οι εξελίξεις και ισχυροί.

Το κακό με τους πολιτικούς που τρέχουν καβάλα στην αφηνιασμένη ψευδή εικόνα τους, είναι πως δεν βλέπουν το γκρεμό. Επίσης δεν ξέρουν το στίχο του Ντίνου Χριστιανόπουλου

«και τι δεν κάνατε για να με θάψετε

όμως ξεχάσατε πως ήμουν σπόρος»

Καλημέρα σας

Κώστας"

Πηγή: documentonews.gr

9 Ιουν 2020

Τι είναι δεξιός μπαμπά;;; Αυτός που δεν σέβεται ούτε τ αντερά του παιδί μου (φωτογραφία)

Ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Καράογλου κάνει ποδήλατο για να τιμήσει τη μέρα περιβάλλοντος και η ΔΙΑΣ συνοδεία του με τις μηχανές καβάλα στα πεζοδρόμια.



Γνώμη: Απομόνωση, σύγχυση και γαβγίσματα πεκινουά

Η πανδημία του κορωνοϊού και το καθολικό lockdown επέτρεψε να μπουν κάτω από το χαλί της επικαιρότητας σειρά θεμάτων που έπρεπε να αντιμετωπιστούν ή να επιλυθούν.

Επιπλέον η κρίση αυτή έδωσε το περιθώριο σε αρκετές χώρες είτε να ενισχύσουν τις διμερείς τους σχέσεις με άλλες χώρες, είτε να απομονωθούν τελείως σε μια πολιτική αυτοαπομόνωσης ακολουθώντας μικροπολιτικές σκοπιμότητες και εσωκομματικές ίντριγκες.

Στο πλαίσιο αυτό η Τουρκία παρέδωσε βοήθεια σε υγειονομικό υλικό στις περισσότερες χώρες των Βαλκανίων αλλά και σε Ιταλία, Ισπανία και ΗΠΑ, η Βουλγαρία στην Αλβανία, τη Σερβία, τη Βόρεια Μακεδονία, η Ρουμανία έστειλε στην Ιταλία υγειονομικό προσωπικό, ενώ και η Αλβανία έστειλε στην Ιταλία βοήθεια σε υλικό και γιατρούς. Η Ελλάδα από την άλλη δήλωσε την συμπαράσταση της σε Ιταλία και Ισπανία, με δυο σεμνές τελετές και τον χρωματισμό της Βουλής με τις σημαίες των χωρών αυτών.

Επιπροσθέτως οι ηγέτες χωρών όπως η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Σερβία, για να μην μιλήσουμε για την Τουρκία, είχαν επαφές με τους περισσότερους ευρωπαίους ηγέτες, όπως Macron, Merkel, Conte, ενώ δεν έλειπε από τις συνομιλίες τους και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Mike Pompeo ή ακόμα και ο ίδιος ο Donald Trump, ο Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός της Κίνας καθώς και ο Vladimir Putin.

Θα περίμενε κανείς ότι η Ελλάδα που θέλει να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην περιοχή των Βαλκανίων θα έκανε κάποιες κινήσεις συμβολικές ή έστω τυπικές με τους γείτονες της, όμως ακόμα και το τυπικό δεν έγινε απέναντι σε χώρες που περιμένουμε να στείλουν τους τουρίστες τους για το καλοκαίρι στις ελληνικές παραλίες.

Ακόμα και την πρόσκληση που έκανε ο Boyko Borissov στον Έλληνα Πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της τετραμερούς τηλεδιάσκεψης κορυφής Ελλάδας, Βουλγαρίας,  Ρουμανίας και Σερβίας, να συμμετάσχει στην επιθεώρηση των έργων από τον Βούλγαρο Πρωθυπουργό και τον Σέρβο Πρόεδρο, αγνόησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε ότι το να επισκεφθεί ένα σχολείο και να προεδρεύσει μιας σύσκεψης για την υγειονομική κάλυψη των νησιών, ήταν πιο σημαντικό από το να βρεθεί και να επιθεωρήσει με τον Βούλγαρο Πρωθυπουργό και τον Σέρβο Πρόεδρο έργα κοινού ενδιαφέροντος των τριών χωρών την 1η Ιουνίου.

Δυστυχώς η απομόνωση είναι πασιφανής. Από την μέρα που ανακοινώθηκαν τα περιοριστικά μέτρα στα μέσα Μαρτίου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός συνομίλησε στις 21 Απριλίου με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, στις 22 με τον Edi Rama για να μιλήσει για τους εποχικούς εργάτες που έπρεπε να έρθουν στην Ελλάδα, στις 13 Μαΐου με τον Πάπα Φραγκίσκο, στις 21 Μαΐου με τον Νίκο Αναστασιάδη για να διευθετηθεί το θέμα με τους Κύπριους φοιτητές στην Ελλάδα και τον Benjamin Netanyahu για την ανάληψη της Πρωθυπουργίας του και τέλος στις 25 Μαΐου με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Sisi.

Ενώ θα μπορούσε η πανδημία να είναι αφετηρία ώστε να υπάρξει προσέγγιση από την ελληνική πλευρά προς την τουρκική, στα Υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας η σύγχυση ήταν εμφανής.

Με τους διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα να είναι ερμητικά κλειστοί, η μια γκάφα διαδέχεται την άλλη. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας για ένα θέμα που ασχολούνται συνήθως τεχνικές επιτροπές κατάφερε να το κάνει μείζον να εμπλακεί το Υπουργείο Άμυνας και να εγερθεί διπλωματικό θέμα, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Σαν να μην έφτανε αυτό, ήρθε η παρέμβαση της κυβέρνησης και της ηγεσίας του ΥΠΕΞ για την προσευχή που πραγματοποιήθηκε στην Αγία Σοφία, που αν μη τι άλλο δεν ήταν το μείζον, αλλά προφανώς ήταν το «εύκολο» θέμα για αντιπαράθεση και διαχείριση, ενώ πρακτικά δεν προώθησε κανένα δικαίωμα της Ελλάδας στο γκριζάρισμα που επιχειρείται.

Φυσικά κανείς δεν σκέφτηκε από το ΥΠΕΞ ότι ίσως αυτό να ήταν παρέμβαση στα εσωτερικά μιας άλλης χώρας, καθώς δεν υπάρχει ζήτημα παραβίασης μειονοτικών ζητημάτων ή καταστρατήγηση των όρων που διέπουν την UNESCO για το παγκόσμιας κληρονομιάς αρχιτεκτονικό κι όχι «θρησκευτικό» μνημείο που είναι η Αγία Σοφία.

Ακόμα κι αν η κίνηση αυτή είναι προκλητική προς την Ελλάδα, δεν μπορεί να οδηγεί σε τέτοιες αντιδράσεις μια σοβαρή κυβέρνηση, καθώς ενισχύει τα εθνικιστικά στοιχεία στην Τουρκία που εδώ και πολλά χρόνια επιθυμούν την αλλαγή της χρήσης της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί.

Το ΥΠΕΞ και το Μαξίμου εγκλωβισμένοι στη λογική ότι η Τουρκία απειλή λεκτικά και μόνο την Ελλάδα, αντί να χαράξουν πολιτική αντιμετώπισης, αναπαύονται στις πολλαπλές και ανούσιες συνεντεύξεις, που ακούγονται σαν γάβγισμα πεκινουά που του πήραν την θέση στον καναπέ, χαϊδεύοντας τα αυτιά των ψηφοφόρων τους.

Η Τουρκία αλωνίζει στην περιοχή και η Ελλάδα έχει μείνει μόνη. Αναπαράγουν ως επιτυχία δηλώσεις του Πρέσβη ή δευτεροκλασάτων στελεχών των ΗΠΑ ενώ ακόμα και η Κύπρος δεν συμπορεύεται πλέον με την Ελλάδα. Το Ισραήλ ψάχνει εναλλακτικές μετά την άρνηση της Ελλάδας για τον Interconnector Eurasia και την δύσκολη υλοποίηση του EastMed, η Αίγυπτος κοιτάζει να έχει τις λιγότερες απώλειες στη Λιβύη, ενώ με την Ιορδανία για πρώτη φορά σε τριμερή ΥΠΕΞ δεν υπήρξε κοινή δήλωση.

Από την άλλη η πολυδιαφημιζόμενη Irini, είναι αναποτελεσματική σαν επιχείρηση, η Ιταλία συζητά με την Λιβύη τόσο για τις υποδομές όσο και για το πετρέλαιο της και με την Τουρκία για συμμετοχή στις εξορύξεις που θα πραγματοποιηθούν από τον Σεπτέμβριο, ενώ η ΕΕ σκέφτεται να ρίξει κι άλλα χρήματα στην Τουρκία για το προσφυγικό.

Όσο η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει ρεαλιστικά την γεωπολιτική κατάσταση που διαμορφώνεται χωρίς αυτήν, θα βρεθεί σε μειονεκτική θέση και δυστυχώς μη αναστρέψιμη.

/ibna

2 Ιουν 2020

Στην Ελλάδα το κράτος της δεξιάς έχει μεγάλη ιστορία βίας και τρομοκρατίας πολιτών τύπου #Μινεάπολις

Επιστολή 200 κατοίκων του χωριου Ζούψη Τυμφρηστού οι οποίοι παραπονιούνται για την βία των κρατικών αποσπασπάτων χωροφυλακής στην περιφέρειά τους. Ετος 1922 μερικούς μήνες πριν την καταστροφή της Σμύρνης ...
(αντιγραφή από το βιβλίο του Β.Ι.ΤΖΑΝΑΚΑΡΗ "Ματωμένη Μικρασία)

Από μηνών υφιστάμεθα τα πάνδεινα εκ των αποσπασπάτων τα οποία καταδιώκουν δύο επικεκηρυγμένους ληστάς, τους Παρούση και Γεωργαλήν.
Ολως ανεξετάστως, μας ρίπτουν εις τας φυλακάς, μας δέρνουν μέχρις αίματος και μας εξορίζουν μακράν των οικογενειών μας. Την Κυριακήν του Πάσχα ο αποσπαματάρχης Φλέγγας συνέλαβεν τους Γ.Γκίκαν, Αλ.Θεοδουσόπουλον, Αριστείδην Θεοδουσόπου,ον, Σ.Καραγιώργον και δ.Γεωργαντάν διότι ετόλμησαν να διαμαρτυρηθούν κατά των χωροφυλάκων οι οποίοι έδειρον μέχρις αφασίας τον μαθητήν Αλ.Προβόπουλον. 
Εισέρχονται την νύκτα οι στρατιώται εις τας οικίας μας και ενεργούν ερεύνας, φερόμενοι με αδιακρισίαν προς τας γυναίκας. Διατελούμεν εν απογνώσει και παρακαλούμεν να ληφθούν μέτρα. Ανθρωπο έχοντες τα παιδιά μας εις το μέτωπον, αναγκαζόμεθα ν'αφήνωμεν τας εργασίας μας διά να δίδωμεν κάθε ημέραν το παρών εις τον αποσπασματάρχην. Δεν μας άφησαν ούτε πρόβατα, ούτε κότες, ούτε τίποτε...