7 Ιαν 2021

3 Ιουλίου του 1964 η ελληνική δεξιά "μπουκάρει" στο κοινοβούλιο

Στην πρόσφατη Ιστορία μας υπήρξε μία και μοναδική περίπτωση όχλου που κατάφερε να μπει στη Βουλή και να προκαλέσει επεισόδια.
Ήταν 3 Ιουλίου 1964, παραμονές δημοτικών εκλογών και στην Ολομέλεια γινόταν συζήτηση για το Κυπριακό.
Την ίδια ώρα ο υποψήφιος δήμαρχος της δεξιάς για τον Δήμο Αθηναίων Γεώργιος Πλυτάς, βουλευτής της ΕΡΕ και μετά την μεταπολίτευση υπουργός της Νέας Δημοκρατίας, μιλούσε σε συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος.
Μετά το τέλος της ομιλίας, εκατοντάδες αφιονισμένοι δεξιοί,φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του Κωνσταντίνου Καραμανλή και εναντίον της κυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου ξεκίνησαν πορεία προς τη Βουλή.
Στη διαδρομή έκαναν γυαλιά-καρφιά το εκλογικό κέντρο του υποψήφιου δημάρχου της ΕΔΑ Νίκου Κιτσίκη.
Έφτασαν στη Βουλή και χωρίς να συναντήσουν αντίσταση από την αστυνομική φρουρά μπήκαν στο κτήριο και άρχισαν να χτυπούν όποιον έβρισκαν μπροστά τους.
Επικεφαλής του όχλου των οπαδών του Κωνσταντίνου Καραμανλή ήταν ο γνωστός συγγραφέας και σπουδαίος φιλόλογος Ρένος Αποστολίδης.
Κατά τις συμπλοκές τραυματίστηκαν πολλοί βουλευτές της Ένωσης Κέντρου και της ΕΔΑ,ανάμεσά τους ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος.
Η συνεδρίαση φυσικά διακόπηκε για πολλή ώρα μέχρι να καταφέρει η φρουρά της Βουλής να συλλάβει τους εισβολείς.
Για την επίθεση δικάστηκαν 32 άτομα και τελικά καταδικάστηκαν μόνο δύο,ο Αποστολίδης και άλλος ένας.
Μεταξύ αυτών που αθωώθηκαν ήταν και ο νεαρός φοιτητής της Νομικής και μετέπειτα γνωστός δικηγόρος Τάκης Μιχαλόλιας, αδελφός του κατάδικου εγκληματία Νίκου Μιχαλολιάκου.
Επειδή πολλοί «παραλληλισμοί» επιχειρούνται από χθες, να θυμίσουμε ότι στις δύο πρόσφατες περιπτώσεις απόπειρας εισβολής στη Βουλή, στην μεν πρώτη οι δράστες που προέρχονταν από τον γνωστό,ύποπτο «χώρο» απωθήθηκαν από το ΚΚΕ και στην δεύτερη ήταν και πάλι δεξιοί και χρυσαυγίτες δήθεν «πατριώτες» που μετείχαν στο συλλαλητήριο για την ονομασία της γειτονικής χώρας-την οποία μια χαρά την αναγνωρίζει ως «Βόρεια Μακεδονία» η σημερινή κυβέρνηση των γιαλαντζί «μακεδονομάχων».

Αλιευμένο από το Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: