20 Ιουλ 2022

Δίνουμε τη μάχη της αλληλεγγύης!

 Δίνουμε τη μάχη της αλληλεγγύης!

Αυτή την κρίσιμη στιγμή οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δίνουν τη μάχη της αλληλεγγύης και της στήριξης στους πυροσβέστες και τους εθελοντές που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αλλά και σε όσους και όσες έχουν πληγεί είδαν τους κόπους μίας ζωής να γίνονται στάχτη από τις πυρκαγιές.
Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με επικεφαλής την Γραμματέα Ράνια Σβίγκου και τον αναπλ. Γραμματέα Γ. Βασιλειάδη καθώς και τον τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη Χρ. Σπίρτζη βρίσκεται από το πρωί στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές στην Αττική και συμμετείχε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Γέρακα-Παλλήνης με τη συμμετοχή του δημάρχου Παλλήνης Αθ. Ζούτσου και άλλων δημάρχων της περιοχής.
Παράλληλα, το κλιμάκιο παρέδωσε είδη πρώτης ανάγκης από την Αλληλεγγύη για Όλους στις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου για τις ανάγκες των πληγέντων, των πυροσβεστών και των εθελοντών. Οι οργανώσεις μας στην Αττική συνεχίζουν να συλλέγουν είδη πρώτης ανάγκης για να διατεθούν στους πυρόπληκτους και να στηρίξουν τους άντρες και τις γυναίκες της πυροσβεστικής καθώς και τους εθελοντές.
Καλούμε τους πολίτες με όποιον τρόπο μπορούν να στηρίξουν τις κινήσεις αλληλεγγύης που αναπτύσσονται αυτή τη στιγμή.
Η Πολιτεία οφείλει άμεσα να στηρίξει όσες και όσους έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές.
Η αλληλεγγύη είναι η δύναμη της κοινωνίας.
(ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία)

18 Ιουλ 2022

Μάγκυ Δούση: «Κινδυνεύουμε να καταγραφούμε στην ιστορία ως μία ακόμα χαμένη γενιά»


Είναι νέα, δυναμική, μορφωμένη, γεμάτη με όνειρα και φιλοδοξίες. Εκλέχθηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και εκπροσωπεί επάξια τη νέα γενιά της αριστεράς που έρχεται με «αέρα» ανανέωσης.
Η Μάγκυ Δούση, στην άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε στο emea.gr, μιλά για την ανανέωση που επιχειρείται στον ΣΥΡΙΖΑ, για το πώς βλέπουν οι νέοι της αριστεράς το μέλλον τους στην Ελλάδα, για την οικονομία και τα δημόσια πανεπιστήμια.

«Στο κόμμα μας δεν υπάρχουν ούτε πολιτικά τζάκια ούτε κληρονομικά δικαιώματα», τόνισε χαρακτηριστικά η κα. Δούση, υπογραμμίζοντας ότι «για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η διαρκής ανανέωση είναι θέμα κουλτούρας, αλλά και πολιτικής στρατηγικής».

Παράλληλα, «καυτηρίασε» την οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση αναφορικά με την στήριξη και ένταξη των νέων στην αγορά εργασίας.

«Υποσχέθηκε brain gain και πυροδοτεί ένα νέο Brain drain. Εν έτει 2022, οι «τάσεις φυγής» των νέων δείχνουν να παραμένουν σε μνημονιακά επίπεδα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει κατορθώσει μέσα σε μόλις τρία χρόνια να διαλύσει τις εργασιακές σχέσεις», τόνισε χαρακτηριστικά.

Επίσης, τάχθηκε κατά της ίδρυσης πανεπιστημιακής αστυνομίας, τονίζοντας με έμφαση ότι «η ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας είναι δείκτης φόβου ενός καθεστώτος και αποτελεί μορφή προληπτικής καταστολής του κύματος θυμού και οργής των νέων που δεν μπορούν πια να δημιουργήσουν και να επιβιώσουν στην ίδια τους τη χώρα».

Ποιες είναι οι προτεραιότητες ενός νέου ανθρώπου όπως εσείς, πέρα από κόμματα και ιδεολογίες, στην Ελλάδα του 2022;

Μ. Δούση: Ανήκω στη γενιά που σπούδασε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη. Πήρε πτυχία, μεταπτυχιακά, διδακτορικά, έμαθε ξένες γλώσσες, ανέπτυξε μια πρωτοφανή σχέση με την τεχνολογία, αλλά αδυνατεί να επιβιώσει. Κινδυνεύουμε να καταγραφούμε στην ιστορία ως μία ακόμα χαμένη γενιά, όπως αυτή που μεγάλωσε και ενηλικιώθηκε μεταξύ των δυο παγκόσμιων πολέμων. Πολλοί άνθρωποι της γενιάς μου επιστρέφουν στον πατρικό τους μη μπορώντας να καλύψουν πια το κόστος ενοικίου, ο μισθός τους εξανεμίζεται την 2η ή την 3η εβδομάδα του μήνα και αδυνατούν να εκμεταλλευτούν όλη αυτή τη γνώση, τις δεξιότητες και την κατάρτιση που έχουν για να δημιουργήσουν. Για το ότι δεν υπάρχουν οι συνθήκες όχι για να ευημερήσει αυτή η γενιά, η γενιά μου, αλλά για να επιβιώσει και για το ότι υπονομεύεται το μέλλον και των επόμενων γενιών δεν είναι ένα γεγονός άσχετο με τα κόμματα και τις ιδεολογίες, γιατί αυτά μέσω της διακυβέρνησης καθορίζουν τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που έχουμε. Στην Ελλάδα η ακραία συντηρητική κυβέρνηση Μητσοτάκη ευθύνεται καθοριστικά για τα αδιέξοδα που σας περιέγραψα.

Εκλεγήκατε στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, τι κρατάτε και τι αφήνετε στην άκρη από το πολυσυζητημένο Συνέδριο του κόμματος σας;

Μ. Δούση: Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επικύρωσε με εμφατικό τρόπο το άνοιγμα του κόμματος σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου και ενέκρινε ένα κείμενο πολιτικών θέσεων το οποίο περιγράφει με πειστικό τρόπο το κοινωνικό και εθνικό όφελος που θα προκύψει από μια νέα κυβέρνηση μετά την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του Αλέξη Τσίπρα. Θα χαρακτήριζα το συνέδριο αυτό αφετηρία μιας νέας εποχής, όχι μόνο γιατί κατοχύρωσε την ισότιμη συμμετοχή ανδρών και γυναικών σε όλα τα επίπεδα, αλλά και γιατί με την έγκριση της άμεσης εκλογής πρόεδρου και κεντρικής επιτροπής από το σύνολο των μελών του κόμματος δημιουργεί ένα θετικό πρότυπο για την πολική ζωή του τόπου.

Πιστεύετε ότι η συνύπαρξη των νέων με τα παλαιά στελέχη στο κόμμα σας θα είναι αρμονική και θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα;

Μ. Δούση: Στο κόμμα μας δεν υπάρχουν ούτε πολιτικά τζάκια ούτε κληρονομικά δικαιώματα. Αυτό σημαίνει ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η διαρκής ανανέωση είναι θέμα κουλτούρας, αλλά και πολιτικής στρατηγικής. Ήμασταν ένα κόμμα λίγων χιλιάδων μελών όταν το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση. Στο νέο κοινωνικό περιβάλλον που διαμορφώνεται υπάρχει η ανάγκη από νέες μορφές πολιτικής οργάνωσης και σύγχρονα συμμετοχικά εργαλεία που μπορούν να εμπνεύσουν ανθρώπους κάθε ηλικίας να ενταχθούν σε έναν σύγχρονο πολιτικό φορέα και αυτό επιδιώξαμε. Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να έχει περισσότερα από 180.000 μέλη.

Στελέχη της κυβέρνησης επισημαίνουν ότι λαμβάνουν μέτρα για την απασχόληση των νέων, οι οποίοι πλέον θα μπορούν να βρουν στην Ελλάδα καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Ποια είναι η δική σας άποψη;

Μ. Δούση: Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα καλές αμειβόμενες θέσεις εργασίας η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει για τον πρόεδρο της ΔΕΗ που επιβραβεύει τον εαυτό του με προκλητικά ποσά και για κάποιες άλλες λίγες ανάλογες περιπτώσεις. Για όλους τους άλλους η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει κατορθώσει μέσα σε μόλις τρία χρόνια να διαλύσει τις εργασιακές σχέσεις, να καταργήσει μέχρι και το 8ωρο και άφησε την αγορά να «αυτορυθμίζεται» ανεξέλεγκτα με αποτέλεσμα το συνδυασμό υπερεργασίας και υπαμοιβής. Αυτό καταστρέφει οριζόντια και την αγορά και υπονομεύει κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια. Υποσχέθηκε brain gain και πυροδοτεί ένα νέο Brain drain. Εν έτει 2022, οι «τάσεις φυγής» των νέων δείχνουν να παραμένουν σε μνημονιακά επίπεδα. Όπως επίσης είναι γεγονός η Νέα Δημοκρατία και η διακυβέρνησή της έχει πια ταυτιστεί με μια πραγματικότητα που οι νέοι άνθρωποι αποζητούν το μέλλον τους μακριά από τη χώρα τους.

Εάν στην διακυβέρνηση της χώρας βρισκόταν ο ΣΥΡΙΖΑ ποια μέτρα θα ελάμβανε για την επαγγελματική αποκατάσταση των νέων της Ελλάδας;

Μ. Δούση: Έχουμε δεσμευτεί για την άμεση αύξηση του κατώτατου στα 800 ευρώ και τη θεσμική θωράκιση του 8ωρου, της υπερωριακής απασχόλησης, αλλά και του εργασιακού περιβάλλοντος για κάθε εργαζόμενο και κάθε εργαζόμενη. Είναι πλέον αδιαμφισβήτητο γεγονός πως τόσο η προστασία της εργασίας όσο και η ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων αποτελούν ισχυρά αναπτυξιακά μέτρα. Ταυτόχρονα, μέσα από την αύξηση επιρροής του δημοσίου στο συστημικό τραπεζικό σύστημα και μέσα από την εφαρμογή ευέλικτων χρηματοοικονομικών εργαλείων θα ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα με έμφαση στην παραγωγική διαδικασία. Θέλω να επισημάνω ότι σε αντίθεση με την οικονομική πραγματικότητα που παρουσιάζουν φιλοκυβερνητικά μέσα, η αλήθεια είναι ότι ζούμε σε μία χώρα που το 93% του ΑΕΠ αφορά στην κατανάλωση και αυτό δείχνει ότι η κυβέρνηση μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια, όχι στην ανάπτυξη, αλλά στην χρεοκοπία.

Έχετε ζήσει την κομματικοποίηση μέσα στα πανεπιστήμια από πολύ κοντά. Πιστεύετε ότι πρέπει επιτέλους να ληφθούν μέτρα ώστε να σταματήσουν οι ξυλοδαρμοί και οι καταστροφές στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας μας;

Μ. Δούση: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επί 3 χρόνια, αλλά και συστηματικά από το 2017 συκοφαντεί και υπονομεύει τα δημόσια πανεπιστήμια με προφανή στόχο την προώθηση πελατείας στα κάθε λογής ιδιωτικά κολλέγια. Είναι συνειδητή προσπάθεια παραπληροφόρησης ότι στα πανεπιστήμια αναπτύσσονται ποινικές συμπεριφορές κι αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός πως είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού οι φορές που οι πρυτάνεις έκαναν χρήση του δικαιώματός τους να καλέσουν την αστυνομία σε πανεπιστημιακό χώρο, τα τελευταία χρόνια 3 χρόνια. Και αυτό δεν είναι κάτι που εγώ διατείνομαι, αλλά το περιγράφει και ο π. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη της κυβέρνησης σε απάντησή του μετά από σχετική ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αυτό σημαίνει ότι η ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομία είναι δείκτης φόβου ενός καθεστώτος και αποτελεί μορφή προληπτικής καταστολής του κύματος θυμού και οργής των νέων που δεν μπορούν πια να δημιουργήσουν και να επιβιώσουν στην ίδια τους τη χώρα.