14 Νοε 2022

13 Νοέμβρη 1973. Η αρχή του τέλους της χούντας...

🧤Σαν σήμερα, 13 Νοέμβρη 1973, ο "Υπουργός Παιδείας" της χούντας Σιφναίος επισκέπτεται το Πολυτεχνείο και προσπαθεί, σε κοινή συνεδρίαση με τη Σύγκλητο,να εκφοβίσει τις επιτροπές αγώνα των 5 σχολών του Πολυτεχνείου, ώστε να σταματήσουν την πάλη για άμεση διενέργεια ελεύθερων εκλογών.
🧤Η κυβέρνηση Μαρκεζίνη, που είχε διοριστεί ένα μήνα πριν από τον δικτάτορα Γ.Παπαδόπουλο,ήθελε να διεξάγει "εκλογές" για να δώσει δήθεν "δημοκρατικό" μανδύα στην χούντα. 🧤Έτσι, δεν επιθυμούσε τη διεξαγωγή φοιτητικών εκλογών πριν από τις βουλευτικές.
🧤Οι φοιτητικοί σύλλογοι κατέβηκαν σε κινητοποιήσεις που αυξάνονταν συνεχώς.🧤 Η "κυβέρνηση" της χούντας έστειλε τον "Υπουργό", Παναγιώτη Σιφναίο. 🧤13 Νοέμβρη 1973 ο Σιφναίος πήγε στο Πολυτεχνείο και είπε στους φοιτητές ότι "εθνικοί" λόγοι επιβάλλουν να μη ζητούν φοιτητικές εκλογές πριν από τις βουλευτικές.
🧤Επίσης τους είπε ότι πρόθεση της κυβέρνησης ήταν η κατάργηση των επιτρόπων και ο διορισμός Διοικητικών Συμβουλίων από τους "αριστούχους" φοιτητές κάθε Σχολής. 🧤Τους απείλησε με καταστολή αν πραγματοποιούνταν απεργίες και καταλήψεις. 🧤Το ηρωικό φοιτητικό κίνημα δεν έκανε πίσω.🧤Την επόμενη ημέρα πραγματοποιήθηκαν Γενικές Συνελεύσεις, οι φοιτητές οχυρώθηκαν στο Πολυτεχνείο και αποφάσισαν να απέχουν από τα μαθήματα και να αρχίσουν μεγάλες διαδηλώσεις.🧤 Οι διαδηλώσεις σύντομα μετατράπηκαν σε λαϊκή εξέγερση κατά του φασιστικού χουντικού καθεστώτος.

📣Με πληρ. από το Praxis Review

Δεν υπάρχουν σχόλια: