Του Πάνου Τριγάζη*
Πρώτη φορά η επισήμως καθιερωμένη Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης εορτάστηκε εκτός συνόρων της Ελλάδας, 12-13 Απριλίου 2019. Αυτό συνέβη στη Βουδαπέστη και στην κοινότητα Νίκος Μπελογιάννης Ουγγαρίας με τη συμβολή της πρεσβείας της Ελλάδας και της Αυτοδιοίκησης των Ελλήνων Ουγγαρίας.
Την πρώτη μέρα, σχετική εκδήλωση φιλοξένησε το Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Βουδαπέστης με κεντρικό ομιλητή τον υφυπουργό Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, αρμόδιο για θέματα Απόδημου Ελληνισμού. Ακολούθησαν οι εκδηλώσεις της δεύτερης μέρας στην κοινότητα Μπελογιάννη, που η ύπαρξή της χρονολογείται από το 1950, όταν ιδρύθηκε για να φιλοξενήσει κυρίως παιδιά του Εμφυλίου.
Μετά την κατάθεση στεφανιού στο Μνημείο Μπελογιάννη, στην πλατεία της κοινότητας προς την οποία οδηγεί η οδός Στέφανου Σαράφη, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στη δημοτική βιβλιοθήκη με εισηγητές τον υπογράφοντα και τον πανεπιστημιακό Κωνσταντίνο Νάκο, που παρουσίασε το θέμα “Ο φιλελληνισμός στην Ουγγαρία”.
Από την πλευρά μου, επέλεξα να απαντήσω στο ερώτημα ποια κοινά έχουν ο Λόρδος Βύρων και ο Μπελογιάννης. Παραθέτω τις απαντήσεις:
1. Έφυγαν από τη ζωή και οι δύο πολύ νέοι. Ο Μπάιρον στα 36 χρόνια του και ο Μπελογιάννης στα 37, δυστυχώς με βίαιο τρόπο.
2. Υπήρξαν και οι δύο ήρωες της ανεξαρτησίας της Ελλάδας. Ο Μπελογιάννης από τις τάξεις του αντιφασιστικού κινήματος, ο δε Μπάιρον ως πολέμιος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στο πολιορκημένο Μεσολόγγι, παρότι δεν ήταν Έλληνας, αλλά Άγγλος ευγενής και μεγάλος ποιητής.
3. Θεωρούνται και οι δύο πολέμιοι κάθε τυραννίας, αφού το κίνημα της Εθνικής Αντίστασης διακήρυσσε ότι “θέλουμε ελεύθερη πατρίδα και πανανθρώπινη τη λευτεριά”, ενώ ο Μπάιρον δεσμευόταν ποιητικά ότι “θα ξεσηκώσω, αν μπορέσω, και τις πέτρες ακόμα / ενάντια στους τυράννους της Γης”.
4. Τόσο ο Μπελογιάννης όσο και ο Μπάιρον αγωνίστηκαν για την κοινωνική δικαιοσύνη, όσο κι αν είναι άγνωστο το στοιχείο αυτό για τον δεύτερο, ο οποίος είχε έμπρακτα συμπαρασταθεί στους εξεγερμένους κλωστοϋφαντουργούς του Νότιγχαμ εκφωνώντας υπέρ τους την πρώτη ομιλία του στη Βουλή των Λόρδων στις 27 Φεβρουαρίου 1812.
5. Δόθηκαν τα ονόματα και των δύο σε προσφυγικές κοινότητες, προσφύγων του Εμφυλίου για τον Μπελογιάννη στην Ουγγαρία και προσφύγων της Μικράς Ασίας στην Αττική, όπου το 1924 ο προσφυγικός συνοικισμός Παγκρατίου ονομάστηκε συνοικισμός Βύρωνος.
Με αυτά τα δεδομένα, δεν υπήρχε πιο ταιριαστός χώρος από την κοινότητα Μπελογιάννης για την πραγματοποίηση εκδήλωσης για τον φιλελληνισμό και τη διεθνή αλληλεγγύη, στη διάρκεια της οποίας είχα και την ευκαιρία να ανακοινώσω επισήμως ενώπιον Ελλήνων της Ουγγαρίας την πρότασή μας για την καθιέρωση Ημέρας Ελληνισμού της Διασποράς μας.
* Ο Πάνος Τριγάζης είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Μπάιρον για τον Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου