29 Ιουλ 2019

Γιατί δεν πήγε ο Κυριάκος στις Βρυξέλλες;

Μανώλης Σπινθουράκης

Οταν κάποια στιγμή φτάσει στις Βρυξέλλες θα έχει την ευκαιρία να διαπιστώσει πως το γεγονός ότι εκπροσωπεί το κόμμα που όντως έβαλε την Ελλάδα στην ΕΟΚ δεν προκαλεί πλέον ρίγη συγκινήσεως στα ηγετικά κλιμάκια της Ευρώπης, όπου τα πρόσωπα αλλάζουν αλλά οι εντυπώσεις μένουν. Και οι εντυπώσεις που άφησε η Ν.Δ. κατά τη δεκαετία της οικονομικής κρίσης, που ταλάνισε την ευρωζώνη και βούλιαξε την Ελλάδα, δεν ήταν, όπως πολύ καλά τα ίδια τα στελέχη του κόμματος γνωρίζουν, οι καλύτερες δυνατές.

Είναι άραγε απορίας άξιο το γεγονός ότι ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν επισκέφθηκε λίγο μετά την εκλογή του τις Βρυξέλλες;

Ενδεχομένως ναι, αν αναλογιστεί κανείς ότι έτσι ορίζουν τα ήθη και τα έθιμα στην Ε.Ε. και ότι αυτό έπραξαν η Μέρκελ, ο Μακρόν και πολλοί άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες λίγες ημέρες μετά τις δικές τους εκλογικές νίκες. Ενδεχομένως όχι, αν σκεφτεί κανείς ότι τα πρόσωπα οσονούπω αλλάζουν στα ηγετικά πόστα των Βρυξελλών και ότι η θερινή ραστώνη είναι φέτος εντονότερη παρά ποτέ στο Βέλγιο.

Εν πάση περιπτώσει όμως όταν κάποια στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης φτάσει στις Βρυξέλλες θα έχει την ευκαιρία να διαπιστώσει πως το γεγονός ότι εκπροσωπεί το κόμμα που όντως έβαλε την Ελλάδα στην ΕΟΚ δεν προκαλεί πλέον ρίγη συγκινήσεως στα ηγετικά κλιμάκια της Ευρώπης, όπου τα πρόσωπα ναι μεν αλλάζουν, αλλά οι εντυπώσεις μένουν.

Και οι εντυπώσεις που άφησε η Ν.Δ. κατά τη δεκαετία της οικονομικής κρίσης, που ταλάνισε την ευρωζώνη και βούλιαξε την Ελλάδα, δεν ήταν, όπως πολύ καλά τα ίδια τα στελέχη του κόμματος γνωρίζουν, οι καλύτερες δυνατές.

Επί πρωθυπουργίας Γ. Παπανδρέου ο τότε πρόεδρός της Αντώνης Σαμαράς εμφανίστηκε σε πρώτη φάση αντιμνημονιακός, μετά αναγκάστηκε να στείλει επιστολές ότι θα εφαρμόσει το μνημόνιο και τελικά ως πρωθυπουργός δεν το εφάρμοσε, επικαλούμενος κάποιο e-mail Χαρδούβελη το οποίο οι αρμόδιοι παράγοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ουδέποτε αναγνώρισαν.

Στη συνέχεια η Ν.Δ. αντιμετώπισε τις Βρυξέλλες περίπου ως οργάνωση βάσης του ΣΥΡΙΖΑ, αρνούμενη ακόμη και να συναντήσει επιτρόπους, όπως ο Μοσκοβισί, επειδή έβλεπαν νωρίτερα απ' ό,τι, κατά τη γνώμη της, έπρεπε το μέλλον της ελληνικής οικονομίας ευοίωνο.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη συμφωνία της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ η Ν.Δ. κινήθηκε εκτός των πλαισίων της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ, του ΟΗΕ και γενικώς της διεθνούς κοινότητας, κάτι που, με εξαίρεση το ούτως ή άλλως προβληματικό κόμμα του Ορμπαν, δεν συνηθίζεται στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο οποίο συμμετέχει.

Από την άλλη το «βαθύ κράτος» των Βρυξελλών μπορεί ποτέ να μην αγάπησε τον ΣΥΡΙΖΑ, αναγνώρισε όμως πως μετά το τέλος της περιόδου των αυταπατών ό,τι υπέγραψε το πραγματοποίησε. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος για τον οποίο ο απερχόμενος πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στις κατ' ιδίαν συνομιλίες του δεν κρύβει την εκτίμησή του προς τον Αλέξη Τσίπρα, όπως άλλωστε και δημοσίως το Eurogroup προς τον Ευκλ. Τσακαλώτο. Το «pacta sunt servanda» έχει πρωταρχική σημασία στην Ε.Ε. του έννομου καπιταλισμού.

εφσυν

Θέμος Αναστασιάδης: Ενας ζάμπλουτος που η ελληνική δικαιοσύνη θεώρησε φτωχό ..

Εικόνα
Εικόνα

26 Ιουλ 2019

«Κωλοέλληνες» της Νόρας Ράλλη


Είναι κάποιες χώρες που πώς να το κάνουμε, είναι αν μη τι άλλο, συνεπείς. Το Ιράν, για παράδειγμα. Εκεί ξέρεις: θα πεις αρνητικό για το καθεστώς; Στη φυλάκα. Το αυτό συνέβη και με τον εξαιρετικό Ιρανό σκηνοθέτη κινηματογράφου Μοχάμαντ Ρασούλοφ, ο οποίος καταδικάστηκε σε ένα χρόνο φυλάκιση καθώς και σε δίχρονη απαγόρευση συμμετοχής σε κάθε πολιτική και κοινωνική εκδήλωση εξαιτίας της κριτικής που ασκεί στα της χώρας του. Επίσημη κατηγορία: «προπαγάνδα κατά της πολιτείας»! (Μπορείτε να υπογράψετε, αν θέλετε, τη φόρμα διαμαρτυρίας για την ποινή φυλάκισης του στο www.change.org).

Υπάρχουν, όμως, και κάποιες χώρες που δεν είναι διόλου συνεπείς: Στη δικιά μας, για παράδειγμα, τη μέρα της Γιορτής για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας (μετά τη χούντα) στο Προεδρικό Μέγαρο παρευρέθησαν και η Δόμνα με τους «ψυχικά νοσούντες» -μες την τρελή χαρά και τη χρυσή πιέτα -, αλλά και ο Διονύσης Σαββόπουλος που (τυχαία μάλλον) κατέβαινε τα σκαλιά δίπλα της. Αυτός μάλλον ξέχασε τη «Συννεφούλα» και κόλλησε στο «κράτος ασυστόλων και πεσμένων κώλων» (στίχοι από το άσμα του ιδίου «Κωλοέλληνες»).

Χάρμα οφθαλμών ήτανε όλοι μαζί: Άδωνις, Βορίδης, Κυριάκος, Δόμνα, Σαββόπουλος... Όλοι να γιορτάσουν την πτώση της χούντας. Και να φανταστείς ότι τον Σαββόπουλο τον είχαν πιάσει το καλοκαίρι του '67. Δεν βασανίστηκε όπως κάτι άλλοι «ψυχικά άρρωστοι» που σιγοτραγουδούσαν τη «Συννεφούλα» του στα κελιά τους... Και τώρα... Θα ξεχάσω εγώ το 2012 όταν εξελέγη ο Σαμαράς, που είχε βγει πριν ακόμα βγει ο νέος πρωθυπουργός για το διάγγελμά του, να πει «πόσο καλό είναι που βγήκε ο Σαμαράς»;

Και τώρα κατεβαίνει τις σκάλες της δόξας δίπλα στην Δόμνα. Ολόκληρο κύκλο έκανε γύρω από τον Βούτση για να αποφύγει να μιλήσουν... Είδες πώς αλλάζουν οι καιροί τους ανθρώπους; 


εφσυν

23 Ιουλ 2019

Σήμερα το τελευταίο αντίο στον σύντροφο και φίλο Β. Καραγεώργο

Αποτέλεσμα εικόνας για Σήμερα το τελευταίο αντίο στον σύντροφο και φίλο Β. ÎšÎ±ÏÎ±Î³ÎµÏŽÏÎ³Î¿Η πολιτική κηδεία του Βαγγέλη Καραγεώργου γίνεται σήμερα Τρίτη, 23 Ιουλίου 2019, στις 4 μ.μ., στο Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς, Λεωφ. Δεκελείας 152 & Αττάλειας, Ν. Φιλαδέλφεια. Στις 5 μ.μ. θα ακολουθήσει η ταφή στο Νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου

Πιο φτωχή είναι από χθες η οικογένεια του 105,5 Στο Κόκκινο και της “Εφημερίδας των Συντακτών”. Η είδηση του θανάτου του Βαγγέλη Καραγεώργου, παρόντα από συστάσεως του ραδιοφώνου και στελέχους της εφημερίδας, συγκλόνισε τους συναδέλφους του όσο και τους φίλους και συντρόφους του, ακόμα και τους ακροατές του Κόκκινου που τον αναγνώριζαν από τη βαθιά φωνή του. Γιατί ο Βαγγέλης Καραγεώργος ήταν ένας εξωστρεφής, πληθωρικός άνθρωπος, από τη δεκαετία του '80 στον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, αγωνιστής που γέμιζε τοβ χώρο με την παρουσία του και την εύθυμη προσωπικότητά του.

Συνεχείς αναφορές γίνονταν από το Κόκκινο τη Δευτέρα στην προσωπικότητα, τη δράση και την παρουσία του Βαγγέλη Καραγεώργου στον χώρο της Αριστεράς, και ειδική εκπομπή αφιερωμένη από τους ραδιοφωνικούς του παρτενέρ, τον Δημήτρη Κουκλουμπέρη και Γ. Ανδρουλιδάκη, ενώ και η “Εφ.Συν.” αφιέρωσε μία σελίδα στη μνήμη του.

Η ΕΣΗΕΑ εξέδωσε συλλυπητήρια ανακοίνωση προς τους οικείους του στην οποία σημειώνει: «Ο Βαγγέλης Καραγεώργος ήταν ένας μαχητικός δημοσιογράφος, ευαισθητοποιημένος, με πολύπλευρη προσωπικότητα και πολλά ενδιαφέροντα, ο οποίος ανέπτυξε πλούσια κοινωνική και πολιτική δραστηριότητα. Ο πρόωρος και απροσδόκητος θάνατός του γεμίζει με θλίψη τη δημοσιογραφική οικογένεια και αφήνει μεγάλο κενό σε όσους τον γνώριζαν και συνεργάζονταν μαζί του».

Γεννήθηκε το 1966 στην Αθήνα και φοίτησε στη Νομική Κομοτηνής και στο Θεολογικό στην Αθήνα. Την επαγγελματική του σταδιοδρομία άρχισε το 1988 ως συνεργάτης του περιοδικού «Σύγχρονη Διαφήμιση». Το 1993 ξεκίνησε στην «Ελευθεροτυπία» ως συντάκτης ύλης, ενώ παράλληλα αρθρογραφούσε στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», «Εργατική Αλληλεγγύη» και στα περιοδικά «Δίφωνο», «Σοσιαλισμός» και «Η Μαμή». Μετείχε ως συνεταιριστής στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και διατηρούσε καθημερινή ραδιοφωνική εκπομπή στον ρ/σ Στο Κόκκινο.

Η πολιτική κηδεία του Βαγγέλη Καραγεώργου γίνεται σήμερα Τρίτη, 23 Ιουλίου 2019, στις 4 μ.μ., στο Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς, Λεωφ. Δεκελείας 152 & Αττάλειας, Ν. Φιλαδέλφεια. Στις 5 μ.μ. θα ακολουθήσει η ταφή στο Νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου.

13 Ιουλ 2019

Τι κόμμα θέλουμε; Αλέξης Τσιπρας στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Θέλουμε ένα κόμμα μαζικό: Με μέλη που αριθμούν τουλάχιστον στο 10% των ψηφοφόρων.

Θέλουμε ένα κόμμα νεανικό.

Έχουμε 38% στις ηλικίες 17-24. Δε γίνεται να μην έχουμε μια μαζική οργάνωσης νεολαίας.

Θέλουμε ένα κόμμα λαϊκό.

Είμαστε πρώτη δύναμη στις λαϊκές γειτονιές. Δε γίνεται να μην έχουμε Μαζικές οργανώσεις και γραφεία παντού, σε κάθε λαϊκή γειτονιά.

Θέλουμε ένα κόμμα δημοκρατικό και σύγχρονο.

Με διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας. Με συχνά δημοψηφίσματα για τις κρίσιμες αποφάσεις. Με αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας για τη δράση και τη συμμετοχή στις αποφάσεις.

Θέλουμε ένα κόμμα με ισχυρή ταυτότητα.

Με όραμα και στόχο το σοσιαλισμό με ελευθερία και δημοκρατία. Την άρση της καταπίεσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Θέλουμε ένα κόμμα αριστερό.

Όχι στα λόγια αλλά στη πράξη. Μια Αριστερά που να υπερασπίζεται τους μη προνομιούχους και να μη το βάζει στα πόδια στα δύσκολα

Θέλουμε ένα κόμμα πράσινο. Με ισχυρή περιβαλλοντική ταυτότητα. Με πρόγραμμα για τον οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας.

Να οικοδομήσουμε τη σύγχρονη πράσινη αριστερά του 21ου αιώνα.

Απαιτείται πλατύ άνοιγμα και εγγραφή νέων μελών, «που θα μας οδηγήσει σε ένα νέο συνέδριο επανίδρυσης, με πλατιές δημοκρατικές διαδικασίες όπου θα τεθούν στη κρίση των μελών τα πάντα» 

Σας καλώ να μην φοβηθούμε αλλά να τολμήσουμε.

Σας καλώ να μην αμελήσουμε, εν ονόματι οποιουδήποτε δισταγμού, αυτό το ιστορικό για τον ΣΥΡΙΖΑ καθήκον.

Να μην κρυφτούμε πίσω από παλιές οχυρώσεις για να αποφύγουμε τις νέες προκλήσεις.

Θέλουμε και αυστηρούς κανόνες δεοντολογίας των μελών αλλά και των στελεχών.

Χτες μπορεί να ήταν νωρίς, αλλά αύριο σίγουρα θα είναι αργά. Θα αλλάξουμε μαχόμενοι».

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ



8 Ιουλ 2019

Αστυνομικός διαμηνύει ότι «η Ελλάδα θα κυβερνιέται αποκλειστικά με την ισχύ των γκλομπς μας»


Ο Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος δηλώνει αστυνομικός και μέλος της ΝΔ

NewsRoom08/07/2019 | 13:22


Σε μια άθλια και βαθιά αντικοινωνική επίθεση επιδόθηκε ο αστυνομικός και -σύμφωνα με τον ίδιο- μέλος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος μέσω της σελίδας του στο facebook.

Ο Ηλιόπουλος σε χθεσινή ανάρτησή τονίζει: «Θα παρακαλέσω ευγενικά για τελευταία φορά όποιοι ΚΟΠΡΟΙ δεν πρεσβεύουν τις αρχές, τις αξίες και τα πιστεύω της Νέας Δημοκρατίας να αποχωρήσουν από μόνοι τους από το προφίλ μου γιατί από αύριο θα τους ξεσκίσω ότι έχουν και δεν έχουν».

Μάλιστα, χωρίς κανέναν προφανή λόγο, στο τέλος της ανάρτησης σημειώνει και τον Αριθμό Μητρώου του ως μέλος της ΝΔ.

Στη συνέχεια απαντώντας σε σχόλιο σημειώνει: «Η Ελλάδα από αύριο θα κυβερνιέται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με την ισχύ των γκλομπς μας.-».

Ωστόσο, δεν σταμάτησε εκεί, αφού ακολούθησαν κι άλλες αναρτήσεις.

«Από αύριο κόπροι αναρχικοί και πουτ@ν@ς γιοι θα είμαστε στα Εξάρχεια. Εδώ και τώρα επανασύσταση της ομάδας Δ», έγραψε, ενώ αργότερα διέγραψε τη συγκεκριμένη ανάρτηση όπως και τις επόμενες.

Απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη του ξεκαθαρίζει πως τα ΜΑΤ είναι στο πλευρό του και τονίζει πως η αστυνομία είναι το κράτος. «Κυριάκο Μητσοτάκη κυβέρνησε τη χώρα τη χώρα και τους Έλληνες όπως γουστάρεις! Τα ΜΑΤ είναι δίπλα σου γιατί ΕΜΕΙΣ είμαστε το Κράτος.-».

Η τελευταία ανάρτηση του Ηλιόπουλου αφορά τον Αλέξη Τσίπρα στον οποίο απευθύνεται με χυδαίο τρόπο. «Πότε ο πουτ@ν@ς γιος Αλέξης Τσίπρας θα κάνει δήλωση παράδοσης της Κυβέρνησης στον ΗΓΕΤΗ Κυριάκο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ;».

Κάποιες από τις αναρτήσεις αυτές συνόδευε στο τέλος τους ο αριθμός μητρώου του στη Νέα Δημοκρατία.

Πηγή φωτογραφιών: altsantiri.gr

6 Ιουλ 2019

Εσύ δεν έχεις τίποτα να διεκδικήσεις; #ΤώραΣΥΡΙΖΑ


Η σιωπή σου πρέπει να ακουστεί... #ΤωραΣΥΡΙΖΑ


νεές και νέοι υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Η εικόνα ίσως περιέχει: 6 άτομα, περιλαμβάνονται οι Σωτήρης Αλεξίου και Giwrgos Bairamoglou, , τα οποία χαμογελούν, κείμενο

ψηφίζεις #ΝΔ και πυροβολείς τον εαυτό σου




 

3 Ιουλ 2019

Ανοιχτή Πολιτική Συγκέντρωση στα Ανω Πετράλωνα με τον Νίκο Βούτση


Αλ. Τσίπρας στον ΣΚΑΪ: Είπαμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό (βίντεο)

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας παραχώησε συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ


«Όλα όσα συνέβησαν στο παρελθόν είναι περασμένα, δεν είναι όμως ξεχασμένα. Μένει να δούμε αν με την παρουσία μου στον Σκάι αποκαθίσταται η κανονικότητα», ανέφερε, μιλώντας ζωντανά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Σκάι, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος εξήγησε για την παρουσία του, στον τηλεοπτικό σταθμό, ότι διεκδικεί την προγραμματική αντιπαράθεση. «Ο κ. Μητσοτάκης είχε πει στη Βουλή ότι θα προσέλθει σε αντιπαράθεση προγραμματική αλλά δεν τήρησε τον λόγο του», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ορισμένες φορές με πλήγμα στην αξιοπιστία, στο κύρος και στην αντικειμενικότητα, υπερβήκατε τα όρια», επέμεινε πάντως ο πρωθυπουργός για την ανακοίνωση που είχε εκδοθεί από τη διοίκηση του Σκάι μετά την τρομοκρατική επίθεση σε βάρος του σταθμού με την οποία στοχοποιούσε την κυβέρνηση για το γεγονός.

«Εν πάση περιπτώσει είμαι εδώ διότι θέλω να εξαντλήσω κάθε δημόσια συχνότητα και γιατί πιστεύω ότι η παρουσία μου εδώ μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την επιστροφή στην πραγματικότητα», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απετέλεσε μια πολιτική δύναμη που δημιουργούσε ανασφάλεια, όχι σε δημοσιογράφους, αλλά σε ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών που σήμερα πληρώνουν για την κατοχή δημόσιας συχνότητας, σε αντίθεση με το παρελθόν που «δεν πλήρωναν μια».


Είπαμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό

«Ο ΣΥΡΙΖΑ διαχειρίστηκε πολύ μεγάλα και δύσκολα ζητήματα. Πέτυχε στον βασικό του στόχο να βγει η χώρα από τα μνημόνια. Ωστόσο, προσδοκία μεγάλης μερίδας του ελληνικού λαού ήταν αυτό να γίνει πιο γρήγορα και πιο ανώδυνα», ανέφερε για το μήνυμα του εκλογικού αποτελέσματος των ευρωεκλογών ο πρωθυπουργός. 

«Η χώρα δεν ξεκίνησε να υπάρχει το 2015. Στη χώρα, το 2015, έγιναν εκλογές, για πρώτη φορά με τη συμφωνία πάνω στο τραπέζι. Αυτό δεν έγινε το 2009, ούτε μετά που ο κ. Σαμαράς μας άφησε το 2015 με 28% ανεργία και με άδεια ταμεία. Εγώ είπα την αλήθεια στον ελληνικό λαό ότι θα συγκρουστώ. Μπορεί το παιχνίδι να ήταν στημένο. Πράγματι πήγα σε συμβιβασμό αλλά είπα την αλήθεια στον ελληνικό λαό, που προσήλθε στις κάλπες με πλήρη επίγνωση της κατάστασης», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, που υπογράμμισε ότι οι επιλογές που έκανε ήταν πολύ δύσκολες, αλλά η χώρα σήμερα είναι εκτός προγράμματος.

Ιδίως για την 5η αξιολόγηση, είπε ότι ο κ. Σαμαράς δεν την ολοκλήρωσε, επέσπευσε την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας διότι στο μυαλό του είχε το σενάριο της «αριστερής παρένθεσης» η οποία θα προκαλείτο και λόγω των άδειων ταμείων που παρέδωσε. Θύμισε εξάλλου, ότι ο κ. Σαμαράς δεν παρέδωσε καν στο Μέγαρο Μαξίμου όταν έγινε κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας πρωθυπουργός.


Στις δραματικές διαπραγματεύσεις του 2015 δεν κρύψαμε την αλήθεια από τον ελληνικό λαό

Μπορείτε να καταλογίσετε άγνοια κινδύνου αλλά δεν κρύψαμε την αλήθεια από τον ελληνικό λαό και διαπραγματευτήκαμε σκληρά μέχρι την τελευταία στιγμή, είπε ο πρωθυπουργός για τις δραματικές διαπραγματεύσεις το 2015 σημειώνοντας ότι τελικά αυτό που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ απείχε από αυτό το πρόγραμμα που ήθελε να επιβάλει ο Β. Σόιμπλε.

Για το πόσο στοίχισε το εξάμηνο της διαπραγμάτευσης, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Το 2008 το ΑΕΠ της χώρας ήταν στα 238 δισ. και το 2014 ήταν στα 178 δισ. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε το ΑΕΠ της χώρας στα 178 δισ. και σήμερα είναι 186 δισ.», είπε αλλά δεν αρνήθηκε ότι, εκείνες τις ημέρες των σκληρών διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση πήρε δύσκολες αποφάσεις με κόστος πολιτικό για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ.

Σήμερα έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, σταμάτησαν να μπαίνουν λουκέτα, έχουμε 6,3 δισ. από ξένες άμεσες επενδύσεις 

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για τη φορολογία. «Το 83% των φόρων επιβλήθηκε με το 1ο και το 2ο Μνημόνιο. Στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν ότι η μεσαία τάξη έχασε ετησίως 5.300 ευρώ από το εισόδημά της από το 2010 έως το 2015. Από το 2015 έως το τέλος του 2017, υπάρχει επιστροφή 680 ευρώ ετησίως στο μεσαίο εισόδημα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και αναφέρθηκε στα 300.000 λουκέτα, στη μείωση 40% μισθών και συντάξεων έως το 2015. «Η Ελλάδα το 2015 ήταν μια χώρα στα πρόθυρα της ανθρωπιστικής κρίσης. Ήταν ηθική μας υποχρέωση να βρούμε τον τρόπο να μην αφήσουμε αυτό το κομμάτι του πληθυσμού να περιθωριοποιηθεί. Το ΔΝΤ ήθελε το μοντέλο της εξαθλίωσης και το αποτρέψαμε», είπε απαντώντας για την αποτελεσματικότητας της επιδοματικής πολιτικής.

«Σήμερα έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, σταμάτησαν να μπαίνουν λουκέτα, έχουμε 6,3 δισ. από ξένες άμεσες επενδύσεις. Σήμερα ανοίγουν ξανά επιχειρήσεις, στον τουρισμό ανοίγουν παντού ξενοδοχεία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και αναφέρθηκε και στην εμβληματική επένδυση στην Παπαστράτος.

«Είναι άχαρο και άδικο να λέτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε πολιτική δογματική απέναντι στην επιχειρηματικότητα», είπε και ιδίως για το Ελληνικό παρέπεμψε στην λαϊκή ρήση «εκεί που μας χρωστούσανε μας πήραν και το βόδι».

«Παραλάβαμε ένα οικόπεδο, και σήμερα έχουμε προχωρήσει τις διαδικασίες με διαρκή αγώνα και έγνοια», είπε για το Ελληνικό.


Έχω προετοιμαστεί να δώσω τη μάχη για να κερδίσω. Μη βιάζονται όσοι ράβουν κοστούμια. Ο ελληνικός λαός δεν έχει πάρει ακόμα την οριστική του απόφαση

«Έχω προετοιμαστεί να δώσω τη μάχη για να κερδίσω. Μην βιάζονται όσοι ράβουν κοστούμια. Ο ελληνικός λαός δεν έχει πάρει ακόμα την οριστική του απόφαση», είπε ο πρωθυπουργός και απέρριψε κατηγορηματικά ότι η κυβέρνηση χτύπησε τη μεσαία τάξη.

«Εγώ δεν ζω στην κορυφή του Ολύμπου, μένω στους πρόποδες. Ξέρω τι γίνεται στον κόσμο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο ΠτΔ μου είπε ότι δεν θα ανακοινωθεί η απόφαση για τη δικαιοσύνη μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές για να μην γίνει η δικαιοσύνη αντικείμενο αντιπαράθεσης

«Πιστεύω ότι τρία ήταν τα μεγάλα σκάνδαλα στη χώρα, οι εξοπλιστικές δαπάνες, το σκάνδαλο στο χώρο του φαρμάκου και το πάρτι στο χώρο της υγείας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι στο σκάνδαλο της NOVARTIS υπάρχει δρόμος μπροστά».

Ιδίως για τη φαρμακευτική δαπάνη, είπε ότι δεν είναι μόνο μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο αλλά και ηθικό αν αναλογιστεί κανείς ότι πέτυχε τις τιμολογήσεις που ήθελε μεσούσης της κρίσης.

«Προφανώς η δικαιοσύνη θα αποφασίσει. Αλλά υπάρχουν ενδείξεις που ευλόγως μας οδηγούν στο ότι υπάρχει σκάνδαλο», είπε και τόνισε πως όταν διαβιβάστηκε στη Βουλή η δικογραφία με τα δέκα πολιτικά πρόσωπα, δεν υπήρχε άλλος δρόμος από την παραπομπή της υπόθεσης στη δικαιοσύνη. «Πάει πολύ να βρισκόμαστε απολογούμενοι γι΄αυτό το σκάνδαλο εμείς και να μην απαντούν εκείνοι που είχαν την ευθύνη για την προνομιακή τιμολόγηση», είπε και πρόσθεσε πως αν υπήρξε παρέμβαση από κάποιον αυτή έγινε από τους κ.κ. Σαμαρά και Λοβέρδο που στράφηκαν κατά της δικαιοσύνης. «Ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου και άλλοι από την κυβέρνηση του, είχαν κατηγορηθεί το 1988 και το 1989 για σοβαρά αδικήματα. Είδατε κανέναν τους να στραφεί κατά της δικαιοσύνης;», είπε και επέμεινε ότι η υπόθεση NOVARTIS είναι καραμπινάτο σκάνδαλο γιατί επωφελήθηκε μια εταιρεία με τρόπο που επηρέασε τις τιμές στην Ευρώπη.

«Υπήρξε την επίμαχη περίοδο σκάνδαλο, υπάρξουν καταθέσεις, mail και ενδείξεις. Έπρεπε ή δεν έπρεπε η δικαιοσύνη να στείλει τη δικογραφία στη Βουλή; Εμείς θα κάναμε τους φυσικούς δικαστές;», είπε ο κ. Τσίπρας.

Αναφέρθηκε και στη διαδικασία επιλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης και τόνισε ότι η κυβέρνηση κινήθηκε με βάση το Σύνταγμα και το νόμο. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι, με βάση το Σύνταγμα, ξεκίνησε η προεπιλογή των δικαστών από τη Βουλή, λίγο προτού λήξη η θητεία τους, και στη διαδικασία συμμετείχαν τα κόμματα. Ακολούθησε προγραμματισμένη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για το θέμα αυτό. «Είχαμε υποχρέωση να μην μείνει ακέφαλη η ηγεσία της δικαιοσύνης από την 1η Ιουλίου», είπε και σημείωσε ότι η ΝΔ αρνήθηκε να συνδράμει σε μια συναινετική επιλογή της ηγεσίας της δικαιοσύνης όταν εκλήθη, λόγω της προκήρυξης των εκλογών.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τηρήσει στο ακέραιο τη συνταγματική νομιμότητα. Κουβεντιάσαμε παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση κινήθηκε με βάση τη συνταγματική νομιμότητα. Μου είπε ότι ως εγγυητής του δημοκρατικού πολιτεύματος και της νομιμότητας, θεωρεί πως δεν πρέπει να ανακοινωθεί η απόφαση της κυβέρνησης μια βδομάδα πριν από τις εκλογές για να μην γίνει η δικαιοσύνη αντικείμενο αντιπαράθεσης. Σέβομαι την άποψή του αν και διαφώνησα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.


Ο Ποινικός Κώδικας δεν έγινε στο Μαξίμου ούτε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και το ενδεχόμενο να οδηγήσει σε αποφυλακίσεις τρομοκρατών. 

«Αναπαράγεται μια ψευδής εντύπωση, ότι εμείς θέλουμε να βγάλουμε έξω το Γιωτόπουλο ή τον Κουφοντίνα. Ο Ποινικός Κώδικας δεν έγινε στο Μαξίμου ή στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, φτιάχτηκε από νομοπαρασκευαστική επιτροπή έγκριτων νομικών», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους του Σκάι: «Αναδεικνύετε το θέμα, λίγα 24ωρα πριν από τις εκλογές, και επιβεβαιώνεται η άποψή μου ότι η κριτική σας είναι και άδικη και σκόπιμη».

Κάθε πολιτικός έχει δικαίωμα στην ιδιωτικότητα - Θα ήταν δικαιολογημένη η κριτική αν βρισκόμουν στο σκάφος κάποιου επιχειρηματία της διαπλοκής

«Ο κάθε πολιτικός έχει δικαίωμα στην ιδιωτικότητα, έχει δικαίωμα να βρεθεί με την οικογένεια και τα παιδιά του, το Σαββατοκύριακο. Βρέθηκα στο σκάφος μιας συνεργάτιδός μου. Σχολιάζετε με πολιτική σκοπιμότητα αυτό, αλλά δεν σχολιάζετε ότι κάποιοι υπέκλεψαν την ιδιωτική μου ζωή για να δημιουργήσουν θέμα προεκλογικά. Δεν ήμουν στο σκάφος του κ. Αλαφούζου ή του κ. Μαρινάκη», είπε ο κ. Τσίπρας όταν ρωτήθηκε για την φιλοξενία του σε σκάφος Κατερίνας Παναγοπούλου.

«Θα ήταν δικαιολογημένη η κριτική αν βρισκόμουν στο σκάφος κάποιου επιχειρηματία της διαπλοκής, ή στο σκάφος κάποιου επιχειρηματία με τον οποία θα είχα fake αντιπαράθεση. Βρέθηκα στο σκάφος της κ. Παναγοπούλου που ήταν συνεργάτης μου και το σκάφος ο άνδρας της δεν το απέκτησε από τη διαπλοκή», είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο Πολάκης και ο Ξανθός έστησαν στα πόδια του το δημόσιο σύστημα υγείας - Ο Π. Πολάκης χειρίστηκε λάθος επικοινωνιακά διάφορα θέματα

«Ο Πολάκης και ο Ξανθός έστησαν στα πόδια του το δημόσιο σύστημα υγείας, ανέσυραν στην επιφάνεια δύσοσμες υποθέσεις. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στο έργο του (Πολάκη). Του έχω πει ότι ο τρόπος που επικοινωνιακά χειρίστηκε διάφορα θέματα είναι κάποιες φορές λάθος», είπε ο κ. Τσίπρας όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Παύλου Πολάκη.

Προπαγάνδα ότι έδωσα το όνομα Μακεδονία - Το έδινε η κυβέρνηση της ΝΔ από το 2005

«Αναδεικνύεται σήμερα μια απίστευτη υποκρισία και απίστευτη πατριδοκαπηλεία. Ο κ. Μητσοτάκης, και εσείς στον Σκάι, οργανώσατε μια προπαγάνδα ότι ο Τσίπρας έδωσε το όνομα Μακεδονία όταν το όνομα το έδινε η κυβέρνηση της ΝΔ από το 2005», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Δεν μέμφομαι τον Καραμανλή, μέμφομαι τη ΝΔ που σύρθηκε στη γραμμή Σαμαρά ενώ από το 2005 είχε αποδεχθεί το όνομα, είπε ο κ. Τσίπρας και εξήρε τη συμβολή του Προκόπη Παυλόπουλου για να αλλάξει το Σύνταγμα της η Βόρεια Μακεδονία.

Αυτό που βαραίνει στη δική μου σκέψη για την τραγωδία στο Μάτι, δεν είναι η κακή επικοινωνιακή διαχείριση αλλά ότι χάθηκαν τόσες ζωές

«Όχι μόνο θύμωσα εκείνες τις ώρες αλλά νομίζω ότι για όποιους στην πολιτική δεν κοιτάνε μονάχα το πολιτικό κόστος, πρέπει να παραδεχθώ ότι ήταν από τις στιγμές που το συναίσθημα ήταν συντριπτικό», είπε ο Αλέξης Τσίπρας για τις τραγικές εξελίξεις στο Μάτι.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι ενώ βρισκόταν στη σύσκεψη στο Συντονιστικό, δεν ήξερε πως αυτή μεταδιδόταν δημόσια και δεν ήξερε για τους νεκρούς. «Από το αεροπλάνο βρέθηκα στο κέντρο επιχειρήσεων. Δεν είχαν εικόνα καν εκείνη την ώρα αν βγαίνει αυτό δημόσια, σε απευθείας σύνδεση», είπε και πρόσθεσε: «το τελευταίο πράγμα που εκείνη την ώρα με ένοιαζε ήταν η επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος αυτού. Βρέθηκα λοιπόν εκεί μέσα και είδα παγωμένα πρόσωπα. Ρωτούσα πράγματα που είχαν να κάνουν με τον τρόπο αντιμετώπισης της πυρκαγιάς. Εκείνη την ώρα το μόνο που είχα ως φήμη, είναι ότι υπήρχε πιθανότητα για έναν ή δύο ανθρώπους που από αναθυμιάσεις είχαν χάσει τη ζωή τους. Σήμερα μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι αυτοί που βρίσκονταν στο τραπέζι, ακριβώς επειδή αιφνιδιάστηκαν με την ύπαρξη της κάμερας και της ζωντανής σύνδεσης, πάγωσαν και δεν μου είπαν τίποτα, εκείνη την ώρα. Μόλις έφυγαν οι κάμερες μου είπαν ότι υπάρχει πιθανότητα να είναι περισσότεροι οι νεκροί. Εκείνη την ώρα, μόλις συνειδητοποίησα αυτό, ζήτησα να κάνω μια δήλωση και να έρθουμε σε επαφή με τους ανθρώπους στο πεδίο της μάχης. Μία ώρα μετά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενημέρωσε τον ελληνικό λαό για την εικόνα της καταστροφής».

«Αυτό που βαραίνει στη δική μου σκέψη δεν είναι η προφανώς κακή επικοινωνιακή διαχείριση αλλά ότι χάθηκαν τόσες ζωές», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Είμαι ευτυχής που μετά από 4 χρόνια στην εξουσία το μόνο θέμα που έχουν να μας κατηγορησουν είναι ο Πετσίτης

«Αν μετά από 4 χρόνια στην εξουσία στη διακυβέρνηση του τόπου, το μόνο που έχουν να μας κατηγορήσουν, αυτοί που έχουν ψάξει τους φακέλους μας από την κανονική και από την ανάποδη, αυτοί που έχουν γυρίσει ανάποδα για να πέσουν από τις τσέπες μας και τα κέρματα, το μόνο θέμα είναι ο Πετσίτης, εγώ είμαι ευτυχής γι' αυτό», είπε ο πρωθυπουργός.


Μαλβίνα Κάραλη: «Ο μικροαστός δε θέλει μπλεξίματα, γι’ αυτό δε μπορεί να είναι ποτέ επαναστάτης»


Δεκαεπτά χρόνια μετά το θάνατό της, τα κείμενα που έγραψε η συγγραφέας, σεναριογράφος, δημοσιογράφος και παρουσιάστρια στην τηλεόραση συνεχίζουν να είναι επίκαιρα.

Aπόσπασμα από το άρθρο της Μαλβίνας Κάραλη, «Βλέπει τσόντα ο Πρόεδρος;» (Περιοδικό 01, 1995)

«Αυτοί οι τύποι, οι μικροαστοί, δε σκέφτονται ποτέ τους να αυτοκτονήσουν γιατί η ζωή τους ανήκει στο Θεό, αλλά στην ουσία, επειδή δεν αποφασίζουν ούτε για τη ζωή τους, ούτε για το θάνατό τους. Είναι αμνήμονες εκεί που τους συμφέρει, αλλά οραματιζόμενοι το μέλλον δε ζουν ποτέ ένα παρόν της προκοπής.

Κάνουν μακροπρόθεσμα όνειρα που, κατά κανόνα, τα προφταίνει ο θάνατος. Χτίζουν ντουβάρια. Αγοράζουν οικοπεδάκια. Δεν ψάχνουν τσάντες, γιατί σπάνια ερωτεύονται και όπως όλοι οι βλάκες, ποτέ δε νιώθουν ανίσχυροι.

Τρέμουν τις υποχρεώσεις, αλλά τελικά παντρεύονται μια υπομονετικιά, αφού την πρήξαν επί χρόνια τόσο, που δε θέλει πια ούτε να τους χέσει. Κάνουν δύο μόγγολα, γιατί “ένα ίσον κανένα”. Ή τρία, αν τα δύο πρώτα είναι κορίτσια. Και βέβαια, τους αρέσουνε πολύ οι βιζιτούδες, τις οποίες πάντα ρωτάνε μετά το πήδημα: “Πώς ξέπεσες έτσι;”

Όχι, δεν έχουν αρκουδάκι οι μικροαστοί. Μόνο σκουπίδια. Σε τρόφιμα, σε ιδέες, σε τρόπο ζωής, σε πράξεις. Την ξέρω απέξω κι ανακατωτά την Αδελφότητα […]. Τρέμει μην πιαστεί κορόιδο και πάντα πιάνεται. Υπεκφεύγει. Στρεψοδικεί. Αναβάλλει. Υποκρίνεται. Ζητάει τα πάντα και δε δίνει τίποτα. Παριστάνει τη Δίκαιη.

Αρνείται τα τεστ πατρότητας για να γλιτώσει τη Διατροφή και πάντα είναι από κοντά ένας μειλίχιος και τίμιος επαρχιακός δικηγοράκος, πρόθυμος να σπιλώσει την άπορη κακομοίρα.

Ο Μικροαστός δε θέλει μπλεξίματα. Γι’ αυτό δε μπορεί να είναι ποτέ επαναστάτης, άρα παλικάρι. Δεν είναι αντιπαθής σαν υπέρμετρος, είναι σιχαμένος σαν πλαγιοδρόμος. Νομίζει πως είναι διπλωμάτης και πως λύνει γόρδιους δεσμούς, στην ουσία όμως ξεμπερδεύει μόνο τον εαυτό του και τρελαίνει όλο τον κόσμο γύρω του.

Κανείς δεν είναι πιο επικίνδυνος από αυτά τα ήσυχα, μειλίχια ανθρωπάκια, τους μικροαστούς».

*Αλιευμένο από το Κουτί της Πανδώρας

2 Ιουλ 2019

#ΤώραΣΥΡΙΖΑ #Εκλογές2019 Τώρα αποφασίζουμε για τη ζωή μας


Διπλασιασμός των Ξένων Άμεσων Επενδύσεων μέχρι το 2025

Διπλασιασμός των Ξένων Άμεσων Επενδύσεων μέχρι το 2025 - Αύξηση των εξαγωγών στο 50% του ΑΕΠ μέχρι το 2025 - €15 δισ. για νέους επιστήμονες, επιχειρηματικότητα και καινοτομία εντός 4ετίας #ΤώραΣΥΡΙΖΑhttps://www.syriza.gr/ekloges2019/  

Σε ποιους θα εμπιστευτείς το ταμείο της χώρας;

Σε ποιους θα εμπιστευτείς το ταμείο της χώρας; 
Σκέψου - Θυμήσου - Αποφάσισε #ΤώραΣΥΡΙΖΑhttps://www.syriza.gr/ekloges2019/  


Γιώργος Γεωργιάδης:Τώρα πλέον μπορώ να το γράψω μετά τις αποκαλύψεις για το Μακεδονία Σκόπια

Τώρα πλέον μπορώ να το γράψω μετά τις αποκαλύψεις για το Μακεδονία Σκόπια και την μη αλλαγή Συντάγματος στα Σκόπια ως πρόταση της Ελλάδος το 2005.

Το βράδυ της 5ης Μαϊου 2019 ήμουν στα Σκόπια με τον συνάδελφό Alexandros Markou στο εστιατόριο το γνωστό αργά για να φάμε μετά την νίκη στις προεδρικές εκλογές του Στέβο Πενταρόσκι που στηρίχθηκε από τον πρωθυπουργό Ζάεφ και τα Αλβανικά κόμματα.
Είχαμε κάνει το ρεπορτάζ στα επινίκια είχαμε κάνει ερώτηση βγάλαμε φωτογραφίες τα κάναμε όλα και ήμασταν κουρασμένοι και πεινασμένοι.
Στην είσοδο του ιταλικού εστιατορίου ο αρχισερβιτόρος που τον βλέπαμε πρώτη φορά μετά από δεκαπέντε φορές που είχαμε φάει εκεί , κατάλαβε ότι ήμαστε Έλληνες και άρχισε να μας μιλάει σε άπταιστα ελληνικά.
Είδε τις διαπιστεύσεις μας και ρώτησε τι δουλειά κάνουμε του είπαμε και τελικά βγήκε κολλητός του Ζάεφ ο άνθρωπος αυτός που κάθε καλοκαίρι δουλεύει στην Κρήτη.
Αφού κάτσαμε και αρχίσαμε έρχεται και μας λέει ότι ο πριν από λίγες ώρες νεοκλεγείς πρόεδρος της Δημοκρατίας της βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πενταρόσκι ήταν σε πτέρυγα του μαγαζιού με την οικογένειά του και φίλους για δείπνο.
Του είπα να τον ενημερώσει για την παρουσία μας.
Σε δέκα λεπτά μας φώναξε στο τραπέζι του και πήγαμε.
Ήταν δέκα άτομα .
Σηκώθηκε ευγενέστατα από το τραπέζι μας χαιρέτισε εγκάρδια και πιάσαμε κουβέντα στα Αγγλικά.
Αυτό που έχει σημασία από όσα μας είπε είναι το εξής:
" Είναι θαύμα ότι είμαι σήμερα πρόεδρος μετά από την Συμφωνία των Πρεσπών και με την επίτευξη του erga omnes."
Δηλαδή την πλήρη αλλαγή του ονόματος και μέσα στην χώρα.
Όχι διπλή ονομασία όπως είχε δεσμεύσει την χώρα η προηγούμενη πολιτική ηγεσία γεγονός που χρησιμοποιήθηκε από τον Γκρούεφσκι σε σκληρή γραμμή.
Όλοι οι πολιτικοί στα Σκόπια το θεωρούσαν κόκκινη γραμμή που δεν θα την περνούσε κανείς ποτέ το να αλλάξει το όνομα και μέσα στην χώρα με αλλαγές στο Σύνταγμα.
Και όμως.
Ο Ζάεφ το τόλμησε με ποταμό ύβρεων και απειλών κατά της ζωής του.
Και στην Ελλάδα γνώριζαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ότι οι Σκοπιανοί δεν θα δεχόταν ποτέ την παραβίαση αυτού του όρκου.
Να αλλάξει το όνομα και στο εσωτερικό και να γίνουν χιλιάδες αλλαγές σε έγγραφα σφραγίδες αγάλματα δρόμους στάδια ΜΜΕ φορείς κλπ.
Και ο Σαμαράς το ήξερε και το είπε σε συνέντευξή του .
Ότι δεν θα το κάνουν ποτέ.
Και σε αυτό το " ποτέ οι Σκοπιανοί'" χτίστηκε μια ελλαδική φενάκη και οπισθοδρόμηση .
Έχανε χρόνο και συμμάχους και διπλωματικό κεφάλαιο η Ελλάδα με αυτή τη φενάκη.
Αλλά όλα ήρθαν τούμπα.
Το κατάφερε το αδύνατον ο Τσίπρας.
Το αδιανόητο σε καιρό ειρήνης να αλλάξει όνομα μια χώρα στο εσωτερικό της και παντού.
Το Σύνταγμα της.
Την ταυτότητα της.
Την γλώσσα της.
Το εθνικό της αφήγημα.
Και να ονομαστεί η Ελλάδα από εχθρό που έκανε Γενοκτονία σε μάνα προστάτη με υπερσύγχρονα F16, στρατηγούς του ΓΕΣ να αναλαμβάνουν την εκπαίδευση του προσωπικού .
Έμείς το ζήσαμε.
Το είδαμε.
Ξέρουμε.
Είμαστε περήφανοι.
Για την μεγάλη νίκη και ανατροπή της Ελλάδας.
Που απέκτησε ένα φιλικό δικό της αδερφάκι στα σύνορα και πέταξε την Τουρκία από τα Βαλκάνια στα σύνορα Ιράκ Ιράν Συρίας Κουρδιστάν.

Γιώργος Γεωργιάδης
από το facebook 

Μπορεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αρνηθεί την υπογραφή του προεδρικού διατάγματος για τη νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης;

Τις τελευταίες ώρες έχει κορυφωθεί η πολιτική αντιπαράθεση για την επιλογή της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων από την παρούσα κυβέρνηση, και την σχετική με αυτή αρμοδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ανακύπτουν τα ακόλουθα ερωτήματα, καταρχήν είναι επιτρεπτή συνταγματικά αυτή η επιλογή; Μπορεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αρνηθεί την υπογραφή του σχετικού προεδρικού διατάγματος;
Του Παναγιώτη Γεωργιάδη*
Το άρθρο 90 παρ. 5 του Συντάγματος προβλέπει ότι η επιλογή στις ανώτατες θέσεις της Δικαιοσύνης γίνεται από το υπουργικό συμβούλιο και οι επιλεγέντες διορίζονται με προεδρικό διάταγμα. Σύμφωνα με τον Κώδικα Οργάνωσης Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών στο άρθρο 49 παρ. 3, όπως ισχύει με τον ν. 3841/2010 εξειδικεύεται η ανωτέρω συνταγματική ρύθμιση, προβλέποντας αναλυτικά τη διαδικασία επιλογής, η οποία περιλαμβάνει εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης και απόφαση υπουργικού συμβουλίου σε δύο στάδια και στο ενδιάμεσο γνώμη της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής. Το τελευταίο εδάφιο της διάταξης ορίζει: «Η γνώμη της Διάσκεψης των Προέδρων μπορεί να παραλειφθεί, αν δεν είναι δυνατή η σύγκλησή της λόγω διάλυσης της Βουλής ή για οποιονδήποτε άλλο νόμιμο λόγο». Συνεπώς κατά τα ανωτέρω ρητώς προβλέπεται ότι η διάλυση της Βουλής δεν διακόπτει τη διαδικασία επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Ο νομοθέτης προνόησε και ρύθμισε ακόμη και την περίπτωση που επίκειται επιλογή, αλλά δεν υπάρχει Βουλή διότι διαλύθηκε για την διενέργεια εκλογών, και σ’ αυτή την περίπτωση, η επιλογή γίνεται από την κυβέρνηση χωρίς τη γνώμη της Βουλής. Σύμφωνα επομένως με τον εκτελεστικό του Συντάγματος νόμο, η διαδικασία επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης εκκινεί και ολοκληρώνεται χωρίς να επηρεάζεται από μια τόσο δραστική πολιτική εξέλιξη όπως είναι η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη εκλογών.
Συνεπώς η ανωτέρω συνταγματικά κατοχυρωμένη δυνατότητα της κυβέρνησης να επιλέξει την ηγεσία της Δικαιοσύνης την δεδομένη χρονικά στιγμή δεν πρέπει να αμφισβητείται νομικά, άλλωστε ουδέποτε αμφισβητήθηκε στο παρελθόν αυτή η δυνατότητα και των προηγούμενων κυβερνήσεων, ούτε όταν ψηφίστηκε ο νόμος ούτε στα εννιά χρόνια που εφαρμόστηκε.
Η αντιπολίτευση αντιτίθεται σφόδρα στις ανωτέρω αλλαγές παρά το γεγονός ότι αφορούν άξιους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς που συγκέντρωσαν ευρύτερη συναίνεση κατά τη φάση της προεπιλογής από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Προβάλλει το επιχείρημα ότι σύμφωνα με τον νόμο 2190/94 του Αν. Πεπονή με τον οποίο είχε θεσμοθετηθεί το ΑΣΕΠ, περιλαμβάνεται διάταξη η οποία ξεκαθαρίζει με πλήρη σαφήνεια ότι «από την προκήρυξη εκλογών έως την διεξαγωγή τους απαγορεύεται οποιαδήποτε υπηρεσιακή μεταβολή στο Δημόσιο», συνεπώς είναι ανεπίτρεπτος συνταγματικά ο διορισμός τους.
Ωστόσο κατά την γνώμη μου το ανωτέρω επιχείρημα δεν έχει νομική βάση. Η διαδικασία επιλογής για τις θέσεις των Προέδρων και Αντιπροέδρων των τριών ανωτάτων δικαστηρίων και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου διαφέρει από τη διαδικασία προαγωγής των άλλων δικαστικών λειτουργών και φυσικά διαφέρει από τις προβλεπόμενες διαδικασίες για τις υπόλοιπες θέσεις του δημοσίου. Εν προκειμένω στις θέσεις αυτές (των Προέδρων και Αντιπροέδρων των τριών ανωτάτων δικαστηρίων και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου) οι προαγωγές ενεργούνται κατά το άρθρο 90 παρ.5 του Συντάγματος με προεδρικό διάταγμα ύστερα από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπως ανέπτυξα ανωτέρω. Συνεπώς η επιλογή της κυβέρνησης δεν είναι αντισυνταγματική.
Επί του ερωτήματος εάν μπορεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αρνηθεί την υπογραφή του σχετικού προεδρικού διατάγματος για την επιλογή νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης από μια κυβέρνηση που έχει εξαγγείλει τη διενέργεια εκλογών, προβάλλεται το επιχείρημα, ότι η κυβέρνηση που έχει εξαγγείλει εκλογές, ουσιαστικά τελεί υπό παραίτηση διότι έχει απωλέσει, την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος και δεν διαθέτει την δημοκρατική και συνταγματική νομιμοποίηση να παίρνει αποφάσεις που δεν είναι τρέχουσας φύσεως, ούτε έχουν επείγοντα χαρακτήρα. Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της ανωτέρω θέσης, η επιλογή της ηγεσίας ενός ανώτατου δικαστηρίου δεν περιλαμβάνεται στη «διαχείριση των τρεχουσών υποθέσεων», δηλαδή στις απολύτως αναγκαίες εκείνες ενέργειες στις οποίες, κατά δεσμευτικό συνταγματικό έθιμο, περιορίζονται οι αρμοδιότητες μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης. Ωστόσο η συγκεκριμένη επιλογή έγινε από την κυβέρνηση, στις 31 Μαΐου, σε χρόνο που δεν ήταν «υπηρεσιακή», αφού οι εκλογές της 7ης Ιουλίου δεν είχαν ούτε καν ακόμη προκηρυχθεί. Συνεπώς και υπό αυτό το πρίσμα η συγκεκριμένη επιλογή δεν έχει συνταγματικό κώλυμα.
Θεωρώ ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως έγκριτος νομικός θα διασφαλίσει την εφαρμογή του Συντάγματος και θα προστατεύσει το κύρος της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της, συναινώντας και υπογράφοντας την έκδοση των επίμαχων διαταγμάτων, που αφορούν την επιλογή δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και που συγκέντρωσαν ευρύτερη συναίνεση κατά τη φάση της προεπιλογής από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, όπως άλλωστε έπραξε και στην περίπτωση της αλλαγής του Ποινικού και Κώδικα Ποινικής δικονομίας με την κύρωση του Ν. 4619/2019 ΦΕΚ Α’ 95 (11.06.2019) – Κύρωση του Ποινικού Κώδικα, που επίσης ψηφίστηκε σε χρόνο που είχαν προκηρυχθεί οι εθνικές εκλογές.
*Ο Παναγιώτης Γεωργιάδης είναι, δικηγόρος παρ΄ Αρείω Πάγω, ιδρυτικό μέλος του σωματείου «Δικηγόροι για την Ειρήνη τη Δημοκρατία και τη Συνεννόηση στα Βαλκάνια», μέλος της Δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί»