16 Μαρ 2020

Αδ.Γεωργιάδης :Σουπερ μάρκετ και νοσοκομεία είναι το ίδιο πραγμα.


Η @eantonopoulou συμφωνεί, επικροτεί και κάνει ρτ το τουίτ που λέει να βρεθεί ένας ιός για να χαθούν οι Συριζαίοι.


15 Μαρ 2020

To κοινωνικό κράτος σώζει Του Μιχάλη Νικηφόρου (δημοσίευση facebook)

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
Για κάτι παραπάνω από μισό αιώνα οι υπέρμαχοι της ελεύθερης αγοράς (σχολή Chicago-μονεταριστές-Milton Friedman) μας αναλύουν τα οφέλη των ιδιωτικοποιήσεων στην υγεία, την παιδεία και την κοινωνική ασφάλιση.
Σε ελάχιστες εβδομάδες το αφήγημα που για δεκαετίες έχτιζαν, γκρεμίστηκε από την ίδια την ανάγκη των ανθρώπων για επιβίωση με κοινωνικούς όρους και όχι με όρους ζούγκλας. Η εξαιρετικά δυσάρεστη κατάσταση με την επέλαση του κορονοϊού ήρθε να μας θυμίσει με τον πιο εμφατικό τρόπο την ανάγκη ύπαρξης ισχυρού δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας για όλους.

Τις προηγούμενες ημέρες ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έκανε την απλή παραδοχή ότι σε περιόδους δύσκολες το μόνο σύστημα που μπορεί να εξασφαλίσει κοινωνική συνοχή και αποτελεσματικότητα είναι το δημόσιο σύστημα υγείας έναντι του ιδιωτικού που αδυνατεί να περιθάλψει επαρκώς τα έκτακτα περιστατικά, στέλνοντας τα στο δημόσιο, ενώ στο πλαίσιο του σκοπού του (το κέρδος) χρεώνει την εξέταση για τον κορονοϊό 200 ευρώ.
Παράλληλα, σε μια γενναία πολιτικά κίνηση, αλλά αναγκαία για το καλό όλων μας, ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης έχει δώσει έμπρακτη στήριξη με συμβουλές και προτάσεις στον νυν Υπουργό αποδεικνύοντας στην πράξη ότι προτεραιότητα έχει ο άνθρωπος. Η επιστημονική του επάρκεια σε συνδυασμό με τη διορατικότητά του να προβλέψει νομοθετικά και να προτείνει μεταξύ άλλων τη δυνατότητα να επιτάσσονται ιδιωτικές κλινικές, αν αυτό καθίσταται αναγκαίο, εξασφαλίζει (αν χρειαστεί) στις δύσκολες αυτές στιγμές το δικαίωμα στην Υγεία σε όσο το δυνατόν περισσότερους συνανθρώπους μας.


Στον αντίποδα, ο Υπουργός Ανάπτυξης όντας πραγματικά πίσω από τις εξελίξεις συνεχίζει να στηρίζει τη ρητορική της οικονομίας της αγοράς, λέγοντας πως ο τριπλασιασμός τιμών σε αναγκαία για την προστασία των πολιτών αγαθά, όπως τα αντισηπτικά, είναι λογικός και δεν χρειάζεται κάποια παρέμβαση. Την ίδια ώρα ο φιλελεύθερος Γάλλος Πρόεδρος δήλωνε ότι κάποια προϊόντα δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης σε καιρό κρίσης και θα πρέπει να βγουν εκτός αγορών ως κοινωνικά πλέον αγαθά.
Αυτή η ξεκάθαρα σοσιαλιστική παραδοχή έγινε μπροστά στην ανάγκη ύπαρξης κοινωνικής αλληλεγγύης και κάλυψης των αναγκών της πλειοψηφίας.
Με αίσθημα κοινωνικής και διαγενεακής αλληλεγγύης οφείλουμε να σεβαστούμε τις ευπαθείς ομάδες και να τηρήσουμε τους κανόνες ασφαλείας μένοντας απομονωμένοι, για όσο οι επιστήμονες ορίσουν και διευκολύνοντας στο μέγιστο το τιτάνιο έργο τους.

Όσον αφορά την κάλυψη των αναγκών της πλειοψηφίας είναι πλέον καθαρό και με τον πιο σαφή τρόπο ότι δεν είναι δυνατό μια κοινωνία να αυτορυθμιστεί σε καιρούς οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων. Δεν είναι δυνατό οι ανθρώπινες ζωές να τίθενται σε κίνδυνο υπό το πρίσμα της μεγιστοποίησης των κερδών και κυρίως δεν είναι δυνατό τη λύση στα πραγματικά προβλήματα να τη δώσει ένα κράτος που ευνοεί τους λίγους.

Η ανθρωπότητα χρειάστηκε δυστυχώς να φτάσει σε μια δύσκολη συγκυρία και να διαπιστώσει ότι η ανάγκη της κρατικής παρέμβασης είναι επιτακτική. Ο νέος αυτός ιός ήρθε να δοκιμάσει την κοινωνική συνοχή αλλά και να μας θυμίσει ότι το κοινωνικό κράτος σώζει.

Η Εκκλησία στον δικό της κόσμο και απέναντι από τους πολίτες ... (βιντεο)


8 Μαρ 2020

Κυριακάτικο αφιέρωμα σε #Ελληνες_Τζιχαντιστες

Kαθηγήτρια λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Ελένη Γιαμαρέλλου
«Σχετικά με την Θεία Κοινωνία αδίκως έχει δημιουργηθεί ένα τέτοιο θέμα. Είναι διαφορετικό. Η θεία κοινωνία είναι ένα μυστήριο, όταν πηγαίνεις να λάβεις τη Θεία Κοινωνία δεν την παίρνεις από συνήθεια, τη λαμβάνεις γιατί είναι σώμα και αίμα Χριστού. Είναι το μεγαλύτερο μυστήριο.Ή το πιστεύεις και κοινωνείς κανονικά ή δεν το πιστεύεις. Δεν υπάρχουν μεσοβέζικες λύσεις, κουταλάκια κλπ. Είμαι τελείως εναντίον αυτών. Αν το πιστεύουμε, δεν προκαλούμε την τύχη μας. Αν πιστεύω ότι αυτό μπορεί να με μολύνει, τότε δεν πιστεύω στο μεγαλύτερο μυστήριο. Τα άτομα που θέλουν να κοινωνήσουν δεν πρέπει να φοβούνται ότι από τη θεία κοινωνία μπορεί να μεταδοθεί ποτέ μικρόβιο».
Κυριακάτικο αφιέρωμα σε #Ελληνες_Τζιχαντιστες

5 Μαρ 2020

Μητροπολίτης Σύρου : Είμαστε όλοι μετανάστες – Και ο Ιησούς ήταν

Ηχηρό μήνυμα προς τους Χριστιανούς στέλνει ο Μητροπολίτης Σύρου, Δωρόθεος, με κείμενο – φωτιά που σχετίζεται με τις τελευταίες τραγωδίες με νεκρούς μετανάστες.

Ο κ. Δωρόθεος κάνει λόγο για φαινόμενα ξενοφοβίας και προειδοποιεί ότι  «Οσο και αν φαίνεται παράξενο ή παρακινδυνευμένο, ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τους ξένους αποτελεί τη λυδία λίθο για τη γνησιότητα και αυθεντικότητα της Χριστιανικής μας πίστης».

Μάλιστα, ο μητροπολίτης Σύρου επισημαίνει ότι «όλοι είμαστε μετανάστες με πρώτο τον Ιησού» για να καταλήξει ότι «Σήμερα, δυστυχώς, περισσότεροι "άθεοι" ενδιαφέρονται για τους ξένους, παρά "χριστιανοί"».
Μητροπολίτης Σύρου : Είμαστε όλοι μετανάστες – Και ο Ιησούς ήταν | in.gr

Αναλυτικά το κείμενο:

«Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, με τα αλλεπάλληλα κύματα των μεταναστών, που χτυπούν τις – και στις- ακτές των ακριτικών νησιών μας, αλλά και τις ακτές των μεσογειακών ευρωπαϊκών χωρών, προκαλούν ποικίλες και συχνά αντιφατικές αντιδράσεις, συχνά ιδεολογικά φορτισμένες και πολιτικά προκατειλημμένες, γεγονός που μας εμποδίζει να δούμε και να αντιμετωπίσουμε το θέμα ψύχραιμα και αποτελεσματικά.
Πρώτα-πρώτα, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η ιστορία της ανθρωπότητας, ουσιαστικά, είναι η ιστορία των μεταναστεύσεων των λαών. Ακόμα και η ελληνική ιστορία και ο πολιτισμός ρυθμίστηκαν και διαμορφώθηκαν υπό μια τάση διαρκούς μετανάστευσης ελληνικών φύλων, από τη λεγόμενη Κάθοδο των Δωριέων και τους ελληνικούς αποικισμούς, μέχρι τις μεταναστεύσεις την περίοδο της Τουρκοκρατίας και, τελευταία, μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο!
Ας μη μας διαφεύγει και η μεγάλη μετανάστευση των λαών, τον 4ο και 5ο μ.Χ. αιώνα, που επηρέασε και διαμόρφωσε καθοριστικά τη σημερινή εικόνα και τον πολιτισμό της Ευρώπης...
Πάντα, λοιπόν, οι λαοί και οι άνθρωποι μετανάστευαν, είτε για να κατακτήσουν νέους τόπους, είτε επειδή κατακτήθηκαν οι δικοί τους τόποι και πάντα θα μεταναστεύουν, όσο τουλάχιστον θα υπάρχουν στον κόσμο ανισότητες, πείνα, αδικία, καταπίεση, εκμετάλλευση, φανατισμοί, δικτάτορες στυγνοί και χωρίς ηθική πολιτικοί…
Υπό τις σημερινές, όμως, συνθήκες, της παγκοσμιοποίησης το φαινόμενο της μετανάστευσης απειλεί να διαρρήξει τον κοινωνικό ιστό και να προκαλέσει ξενοφοβικά φαινόμενα, νοοτροπίες και επιλογές, που αναιρούν την ουσία, όχι μόνο της ανθρωπιάς μας, αλλά και της Χριστιανικής μας ιδιότητας...
Όσο και αν φαίνεται παράξενο ή παρακινδυνευμένο, ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τους ξένους αποτελεί τη λυδία λίθο για τη γνησιότητα και αυθεντικότητα της Χριστιανικής μας πίστης και βιωτής!
Άλλωστε, όλοι μετανάστες είμαστε σε τούτη την κοιλάδα του κλαυθμώνος, διωγμένοι από την ουράνια πατρίδα μας, προς την οποία προσπαθούμε να επιστρέψουμε...
«Ουκ έχομεν ώδε μένουσαν πόλιν, αλλά την μέλλουσαν επιζητούμεν», τονίζει στους Εβραίους συμπατριώτες του ο Απόστολος Παύλος.
«Ουκ ει πολίτης, αλλ' οδίτης ει και οδοιπόρος. Μη είπης: Έχω τήνδε την πόλιν, και έχω τήνδε. Ουκ έχει ουδείς πόλιν. Η πόλις άνω εστί», συμβουλεύει ο ιερός Χρυσόστομος.
Όλοι, λοιπόν, ξένοι σε τούτη τη γη, με πρώτο Ξένο τον Ιησού!
Τη Μεγάλη Παρασκευή ψάλλουμε ένα συγκλονιστικό τροπάριο, κατά το οποίο ο άγιος Ιωσήφ από την Αριμαθαία παρακαλεί τον Πιλάτο: «Δός μοι τούτον τον Ξένον, όν ομόφυλοι μισούντες θανατούσι ως Ξένον», «Δώσε μου αυτόν τον Ξένο, που οι ομοεθνείς Του, μισώντας Τον, Τον σκοτώνουν σαν Ξένο»!
Ο Θεός, ως άνθρωπος, γεννήθηκε σε μια πόλη, όπου οι Παναγία Μητέρα Του και ο Μνηστήρας της Ιωσήφ ήταν ξένοι, δεν βρήκαν ούτε δωμάτιο για να μείνουν και γεννήθηκε σε στάβλο...
Στη συνέχεια, έγινε μετανάστης και πήγε με την οικογένειά Του στην Αίγυπτο, για να μη θανατωθεί από τον Ηρώδη και εκεί, σίγουρα, ο Ιωσήφ θα αναζήτησε δουλειά, ως ξένος εργάτης.
Μεγαλώνοντας περιπλανήθηκε σε όλη τη χώρα ως Ξένος, μη έχοντας «πού την κεφαλήν κλίναι» και Τον θανάτωσαν οι συμπατριώτες Του σα να ήταν Ξένος, παραδίδοντάς Τον μάλιστα σε Ξένους, στους Ρωμαίους.
Έτσι ο Ιησούς έγινε πολλαπλά ο μεγάλος Ξένος, που ποτέ δεν κατανοήθηκε ώστε να γίνει «δικός μας», παρά μόνον από λίγους, που πάντα (και τώρα) η κοινωνία τους αντιμετωπίζει ως «πτωχούς τω πνεύματι»...
Στη συνέχεια, Αυτός ο μεγάλος Ξένος έστειλε τους μαθητές Του σε «όλα τα έθνη» και εκείνοι ξενιτεύτηκαν και δίδαξαν τους ανθρώπους σε ξένες χώρες, και οι περισσότεροι θανατώθηκαν από ξένους ως ξένοι και τάφηκαν σε ξένη γη.
Ο Αβραάμ μετανάστης, ο Χριστός μετανάστης, οι Προφήτες μετανάστες, οι Απόστολοι μετανάστες, το χριστιανικό πνεύμα μεταναστευτικό...
Και εμείς, σήμερα;
Σήμερα, δυστυχώς, περισσότεροι «άθεοι» ενδιαφέρονται για τους ξένους, παρά «χριστιανοί»...
Έστω και αν όλοι γνωρίζουμε ότι όταν ο Ιησούς θέλησε να κάνει κατανοητό πώς ο άνθρωπος μπορεί να κερδίσει τη Βασιλεία των Ουρανών, χρησιμοποίησε την παραβολή του Καλού Σαμαρείτη, υπονοώντας σαφέστατα ότι το να περιμαζέψουμε και να περιποιηθούμε έναν ξένο μπορεί να μας ανοίξει τις πύλες του Παραδείσου, κατά το «ξένος ήμην και συνηγάγετέ με»....
Είναι γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μια καινούργια εποχή μεγάλης αναμείξεως των λαών και των πολιτισμών, που μπορεί να αποβεί ολέθρια «κρεατομηχανή», όπως φοβόταν ο αλησμόνητος Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.
Αυτό το γεγονός εντείνει την ανασφάλειά μας ως λαού, προστιθέμενο, μάλιστα, στις μεγάλες δυσκολίες και τα δυσεπίλυτα προβλήματα, που αντιμετωπίζουμε, και μας ενσπείρει φόβο και ανησυχία για το μέλλον του Ελληνισμού, που πολλοί διαβλέπουν ότι κινδυνεύει άμεσα από τους αλλόφυλους και αλλόθρησκους μετανάστες!
Αλλά, ακόμα και αν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος, η λύση δεν είναι να απεμπολήσουμε την ανθρωπιά μας και τη Χριστιανική μας ιδιότητα, καταδιώκοντας, εκμεταλλευόμενοι ή και εξοντώνοντας τους ξένους, αλλά διατηρώντας, ενισχύοντας, καλλιεργώντας και βιώνοντας σε όλη τους την πληρότητα τον πολιτισμό μας, την πίστη μας και τη γλώσσα μας, την ανόθευτη Ελληνική μας Παιδεία, την τιμιότητά μας και την αλληλέγγυα συλλογικότητά μας!»