27 Ιαν 2021

Εθνική ευθύνη. Παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα

Όταν τον Γενάρη του '18 ξεκινούσαμε τη μεγάλη και δύσκολη διαπραγμάτευση για την επίλυση του ονοματολογικού που οδήγησε στη Συμφωνία των Πρεσπών, ζήτησα να συναντήσω τους πολιτικούς αρχηγούς. Ήθελα να τους ενημερώσω αναλυτικά, αμέσως μετά την επιστροφή μου από το Νταβός όπου στην πολύωρη συνάντησή μου με τον Ζόραν Ζάεφ, άνοιξε ο δρόμος για την επίλυση μιας δύσκολης διπλωματικής εξίσωσης για ένα πρόβλημα που μετά από τριάντα χρόνια ήταν ακόμα άλυτο.

Ο κ. Μητσοτάκης, αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τότε, είχε ήδη πάρει τις αποφάσεις του. Δεν επρόκειτο να δώσει καμία στήριξη στην προσπάθεια επίλυσης. Η συζήτηση όμως, αν και διήρκησε λίγο, ήταν μεστή και ειλικρινής. Σε κάποια στιγμή, θυμάμαι, με ρώτησε αν με δεδομένη την άρνησή του να συναινέσει στην προσπάθεια εξεύρεσης έντιμης λύσης με τους βόρειους γείτονες, θα προχωρούσα. Του απάντησα δείχνοντας προς το Πρωθυπουργικό γραφείo αριστερά μας, πως όποιος κάθεται σε αυτήν τη καρέκλα οφείλει να κάνει αυτό που θεωρεί εθνικά επωφελές και όχι αυτό που ορίζει το δικό του πολιτικό και κομματικό συμφέρον.

Η συνάντηση τελείωσε σύντομα και έπειτα ξεκίνησε ένας μακρύς κύκλος που κράτησε έναν ολόκληρο χρόνο, με κορυφαίους σταθμούς την 12 η Ιούνη του '18 που υπογράψαμε τη Συμφωνία στις Πρέσπες και την 25η Γενάρη του '19, όπου παρά την απίστευτη πίεση συλλαλητηρίων, αλλά και επιθέσεων και απειλών και παρά το γεγονός ότι αποχώρησε από τον κυβερνητικό συνασπισμό το μικρότερο συγκυβερνών κόμμα, επικυρώσαμε τη Συμφωνία στη Βουλή.

Πρωταγωνιστής των αντιδράσεων απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών βέβαια, για να είμαι ειλικρινής, δεν ήταν ο λιγομίλητος συνομιλητής μου στη συνάντηση του Μαξίμου το Γενάρη του '18, αλλά ο πρώην κάτοικος του Μεγάρου, ο κ. Σαμαράς.

Ο κ. Μητσοτάκης απλά επέλεξε για προφανείς λόγους κομματικού συμφέροντος να υιοθετήσει την ακραία ρητορική του. Για τον κ. Σαμαρά όμως, ήταν κάτι παραπάνω από μικροπολιτική επιλογή, ήταν μια ευκαιρία. Ο πολιτικός που το 1990 έστησε τη καριέρα του ως επαγγελματίας υπερπατριώτης, ρίχνοντας την κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για το Μακεδονικό, το 2018 είδε την επανάληψη της ιστορίας όχι ως φάρσα, αλλά ως ευκαιρία να επανακάμψει.

Ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε να εκμεταλλευτεί το πολιτικό κόστος της Συμφωνίας των Πρεσπών και τον πρωταγωνιστικό ρόλο του κ. Σαμαρά στις πορείες με τις περικεφαλαίες, για να εκλεγεί Πρωθυπουργός. Σήμερα, όμως, καλείται να διαχειριστεί τις αντιφάσεις ανάμεσα στην ανεύθυνη στάση του όταν ήταν στην αντιπολίτευση και στην ανάγκη να υπηρετήσει το συμφέρον της χώρας. Η προσχώρησή του στις ακραίες και πατριδοκάπηλες θέσεις του κ. Σαμαρά χθές, τον καθιστούν Πρωθυπουργό υπό την ομηρεία του σήμερα.

Τον αναγκάζουν, ενώ τιμά τη Συμφωνία που κάποτε αποκαλούσε «εθνική ήττα που έχει ήδη ακυρωθεί στη συνείδηση του λαού» και δίνει –όπως δηλώνει ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας– «μάχες» για την ένταξη της γειτονικής χώρας στη ΕΕ, να παίζει καθυστερήσεις και να αποφεύγει την ψήφιση στη Βουλή των τριών μνημονίων συνεργασίας που απορρέουν από τη Συμφωνία. Και έτσι να εκθέτει τη χώρα διεθνώς. Και ταυτόχρονα να υπονομεύει τα εθνικά μας συμφέροντα, αφού και τα τρία μνημόνια είναι επ' ωφελεία μας. Κυρίως όμως, οι θέσεις αυτές τον οδηγούν σε ένα θαμπό στίγμα σε σχέση με τις προθέσεις της Κυβέρνησής του, στον κρίσιμο διάλογο με την Τουρκία, σε μια εποχή επικίνδυνης κλιμάκωσης των τουρκικών προκλήσεων.

Η συνέντευξη του κ. Σαμαρά στην «Καθημερινή της Κυριακής» δεν ήταν μόνο μια πρόκληση για τον κ. Μητσοτάκη, αλλά μια πρόκληση για τη χώρα. Ο κ. Σαμαράς αμφισβητεί την πάγια εθνική θέση για διεξαγωγή διερευνητικών και προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Η διαρκής κακοφωνία από την πλευρά της Κυβέρνησης δεν είναι κάτι που περνά απαρατήρητο, ούτε από την απέναντι πλευρά ούτε από τον διεθνή παράγοντα.

Η χώρα σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή δείχνει να προσέρχεται σε αυτές τις σημαντικές συνομιλίες δίχως να δηλώνει σαφώς, αλλά και δίχως να ξέρει τι επιδιώκει. Χωρίς πυξίδα, χωρίς στρατηγική, χωρίς σαφείς κόκκινες γραμμές. Και ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται να παλινωδεί ανάμεσα στη γραμμή του κ. Σαμαρά που λέει ότι κόκκινη γραμμή είναι το ίδιο το τραπέζι του διαλόγου και σε αυτήν του κ. Γεραπετρίτη που λέει ότι κόκκινη γραμμή είναι τα έξι ναυτικά μίλια.

Η εξωτερική πολιτική της χώρας, όμως, είναι κάτι πολύ πιο σοβαρό από τις ίντριγκες και τις ισορροπίες στο εσωκομματικό παιχνίδι της ΝΔ. Οι εξελίξεις το επόμενο διάστημα και οι ανακατατάξεις στην ευρύτερη περιοχή θα είναι ραγδαίες. Η Τουρκία αναγνωρίζει πόσο δυναμικό είναι το διεθνές περιβάλλον και έχει δείξει με σαφήνεια τις προθέσεις της. Και όσοι επιμένουν ότι δεν έχει στρατηγική ή ότι είναι απομονωμένη ή ότι θα "βολευτεί" μεσοπρόθεσμα σε λογικές διαλόγου «μη-λύσης», μάλλον έχουν χάσει κάθε αίσθηση της πραγματικότητας.

Είδαμε το 2020 τι κόστος έχει για τη χώρα, η Ελλάδα να μην έχει στρατηγική με αρχή, μέση και τέλος για την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας, τον ελληνοτουρκικό διάλογο, τις ευρωτουρκικές σχέσεις και την αξιοποίηση του ρόλου των ΗΠΑ στην περιοχή. Είδαμε συμμάχους μας να νίπτουν τας χείρας τους, ο ένας μετά τον άλλον, μετά τις χειρότερες προκλήσεις κατά της Ελλάδας της τελευταίας 25ετίας και κυβερνητικούς αξιωματούχους να φάσκουν και να αντιφάσκουν για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.

Σήμερα είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να χαραχτεί η εθνική στρατηγική που έλειπε το 2020, τόσο για την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας, όσο και για τις διερευνητικές για την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ με στόχο μια έντιμη συμφωνία στη βάση του διεθνούς δικαίου, διμερώς ή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με σαφείς κόκκινες γραμμές. Μια εθνική στρατηγική που –σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία– είναι αναγκαίο να υπάρξει και για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ και του πλαισίου Γκουτέρρες.

Αντιθέτως, ο κίνδυνος, αν ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κάνει πως δεν κατάλαβε τι είπε ο κ. Σαμαράς και συνεχίζει να μη σπεύδει να αποσαφηνίσει τη θέση της Κυβέρνησής του, φοβούμενος ενδεχομένως το εσωκομματικό κόστος, είναι διπλός. Είτε να οδηγήσει τη χώρα σε έναν διάλογο με την πλάτη στον τοίχο, με αποτέλεσμα να εξαναγκαστούμε σε απαράδεκτες υποχωρήσεις, είτε να αναλάβουμε στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης την ευθύνη για το ενδεχόμενο ναυάγιο των συνομιλιών.

Όσοι εκτιμούν ότι στη δεύτερη εκδοχή, μικρό το κακό, ας το ξανασκεφτούν. Η επόμενη ημέρα, με μια Τουρκία ολοένα και πιο επιθετική, που θα έχει ενισχύσει τις σχέσεις της με τον διεθνή παράγοντα, θα είναι μια πολύ δύσκολη ημέρα για την Ελλάδα.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος έλεγε: «Ο πολιτικός πρέπει να έχη το χάρισμα να βλέπη πολύ πρωτύτερα αφ' όσον βλέπουν οι άλλοι. Αν δεν έχη το χάρισμα τούτο, είναι αδύνατον να μην οδηγήσει την πατρίδα αυτού εις συμφοράς και καταστροφή». Όταν αναφέρθηκα σε αυτά τα λόγια στη Βουλή, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε, όπως ο ίδιος επισήμανε, με κριτική στάση για τον Βενιζέλο λέγοντας ότι «μία από τις αρνητικές παρακαταθήκες που τον συνοδεύει και θα τον συνοδεύει, ήταν ο εθνικός Διχασμός».

Δεν ξέρω αν είναι υπερβολή να ζητάμε από τον κ. Μητσοτάκη να έχει αυτό το χάρισμα των ηγετών ή έστω να αποδεχθεί τις ιστορικές ευθύνες της παράταξής του. Αλλά σίγουρα δεν είναι υπερβολή να του ζητάμε να αποφασίσει. Κάθεται στην καρέκλα του Πρωθυπουργού σε κρίσιμες εθνικά στιγμές, όπως και εγώ τόσο το '15 όσο και το '18. Θα πράξει το εθνικά επωφελές ή το κομματικά αναγκαίο;

Εγώ και στις δύο κρίσιμες περιστάσεις επέλεξα, συνειδητά, το εθνικά επωφελές. Οφείλει και αυτός, έστω τώρα, να πράξει το ίδιο. Διαφορετικά δεν θα είναι υπόλογος στον κύριο Σαμαρά αλλά απέναντι στην Ιστορία.

--
λαμπρος φιλιος
6975201505 

8 Ιαν 2021

Διονύσης Τεμπονέρας -Σήμερα, Νίκο Τεμπονέρα, σε έχουμε πάλι ανάγκη

 

Πέρασαν κιόλας τριάντα χρόνια, από εκείνη την ημέρα, που γεννήθηκαν τα χιλιάδες ερωτήματα.

«Γιατί, εσύ;».«Γιατί, όχι κάποιος άλλος;». «Γιατί άραγε, μπήκες μπροστά;».

Και τα απάντησες όλα τα ερωτήματα, τόσο εμφατικά, στην πορεία του χρόνου.Γιατί όπως έλεγες, όταν περπατούσαμε δίπλα δίπλα, στην πορεία, όταν σε ρώτησα «γιατί περπατάμε τόσοι πολλοί;», μου είπες ότι «περπατάμε τόσοι πολλοί μαζί, γιατί έχουμε δίκιο. Και δεν γίνεται ποτέ, να υποχωρεί το δίκιο, μπροστά στο άδικο».

Και λίγο μετά, όταν σε ρώτησα, τι γράφει η «ταμπέλα»(πανό) που κρατούσες, μου έλεγες «γράφει κάτι, για το οποίο παλεύουν, οι άνθρωποι». Και όταν σε ρωτούσα, «πότε θα σταματήσει ο Μιχάλης Βασιλάκης να μιλάει…;» μου έλεγες «σσσς… σε λίγο θα πάμε να περπατήσουμε, πάλι όλοι μαζί, με τους πολλούς ανθρώπους, μαζί μας και ο Μιχάλης».Τον αγαπούσες πολύ τον καλύτερό σου σύντροφο και αυτός στον ταξίδι του, σε είχε πάντα, ακριβό συνοδοιπόρο.

Και μετά όμως, ανέλαβαν τα «παρακρατικά λοστάρια» να σκοτώσουν τη ζωή και την γνώση. Γιατί έτσι έχουν μάθει, τα «τσεκούρια» να πορεύονται στη ζωή. Όχι, με «σημαίες και με ταμπούρλα», αλλά αγκαζέ με τα δολοφονικά χέρια του κράτους και του παρακράτους, των «αρίστων» της εποχής.

«Εγώ λοιπόν, γιατί αν δεν είμαι εγώ, θα υπάρξει κι άλλος Αλέξανδρος και άλλος Σεχζάτ και άλλος Παύλος και άλλος…» θα μου έλεγες. Και υπήρξαν πράγματι και άλλοι, που αν και έφυγαν, είμαι σίγουρος ότι, είχαν το όνομα σου, σύνθημα στα χείλη τους…«Ο Τεμπονέρας Ζει»…

Και θα υπάρξουν και άλλοι, γιατί ο άνθρωπος θυσιάζεται, μόνο όταν ξέρει βαθιά, γιατί το κάνει.«Μα, εμείς θα είμαστε και πάλι με τους πολλούς», θα μου έλεγες τώρα. Και θα είχες δίκιο.

«Και τα ονόματα και τα συνθήματα θα γίνουν πολλά. Ότι και να γίνει όμως, εμείς, δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς…», θα μου έλεγες τώρα.

Μέσα σε τριάντα χρόνια έγινες «δρόμος», σύνθημα, παρηγοριά και αγώνας.Μα σάμπως και ζωντανός δεν ήσουν όλα αυτά; Γιατί και το σχολειό και τους μαθητές σου, τους συναδέλφους σου και τους φίλους σου, τους λάτρευες και έδωσες και το αίμα σου για αυτούς.

Και οι σύντροφοί σου σε λάτρεψαν, γιατί και εσύ λάτρευες τους ανθρώπους και τη ζωή, τον μόχθο και τον ωραίο τον αγώνα.

Μα τώρα πάλι τούτοι εδώ, οι απόγονοι των «αρίστων», άριστοι βέβαια και αυτοί, σάμπως δεν κάμουνε τα ίδια;

Μάθημα για λίγους, υγεία για εκλεκτούς, δουλειά και να πεινάς…

Και η λευτεριά;«Αυτή θέλει δουλειά πολύ…Μα θα έρθει, δεν γίνεται να μην έρθει. Εμείς θα την φέρουμε, ποιος άλλος;» θα μου έλεγες τώρα.

Τριάντα χρόνια αναμετριέσαι με τους φασίστες και δεν τους χάρισες, μισό εκατοστό δημοκρατίας. Τους νίκησες.

Ξέχασα να σου πω.. Πριν λίγο καιρό και ο Παύλος τους νίκησε…!

Συμπληρώνονται φέτος 30 χρόνια, από την δολοφονία του λαϊκού αγωνιστή, αριστερού, μαθηματικού, Νίκου Τεμπονέρα. Τριάντα χρόνια, από την ημέρα, που τα φονικά, φασιστικά λοστάρια της Δεξιάς, ανέλαβαν να κάνουν την «βρώμικη δουλειά», εκ μέρους των «πολιτικών αυτουργών», της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, που ήθελαν να ντύσουν το σχολείο και συνεπώς όλη την κοινωνία, με ένα απέραντο σκοτάδι.Ο ΟΝΝΕΔίτης, καταδικασμένος σε ισόβια, δολοφόνος του Νίκου Τεμπονέρα, Γιάννης Καλαμπόκας, μαζί με επιφανή στελέχη της ΝΔ, σκοτώνει εν ψυχρώ, συνθλίβοντας το κρανίο του, τον αγωνιστή καθηγητή, στην καγκελόπορτα του 3ου Λυκείου Πατρών.

Ακόμα πιο επιφανή στελέχη της Δεξιάς, αναλαμβάνουν την υπεράσπιση των δολοφόνων, στη δίκη στο Βόλο και εισπράττουν την ισόβια καταδίκη, αλλά και την διαχρονική κατακραυγή, όλης της δημοκρατικής κοινωνίας.

Από το βράδυ της 9ης Γενάρη του 1991, ο Νίκος Τεμπονέρας γίνεται σύμβολο του αγώνα της νεολαίας για γνώση, αξιοπρεπή δουλειά, αλληλεγγύη και δημοκρατία.

Σήμερα, 30 χρόνια μετά τη στυγερή δολοφονία, το αγαθό της υγείας ανήκει σε λίγους και εκλεκτούς, που φωτογραφίζονται, «καμαρώνοντας» γιατί, αυτοί μπόρεσαν και «το έκαναν».

Το δημόσιο σχολείο, γίνεται ακριβή εκπομπή live streaming, μόνο για όσους «έχουν και μπορούν».

Οι εργαζόμενοι-άνεργοι-φτωχοί των 534 ευρώ, στοιβάζονται στα Μ.Μ.Μ. και στους χώρους εργασίας, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, περιμένοντας, σαν κιμάς την «αυτορρύθμιση», στην κρεατομηχανής της αγοράς.

Σήμερα, Νίκο Τεμπονέρα, σε έχουμε πάλι ανάγκη.

Έχουμε ανάγκη, το καθαρό σου βλέμμα, τις αξίες και τα ιδανικά σου.

Έχουμε ανάγκη, να μας θυμίσεις πάλι ότι, «αὐτὲς οἱ καρδιὲς δὲ βολεύονται παρὰ μόνο στὸ δίκιο».

Για αυτό θα είμαστε πάλι εκεί στην Πάτρα, το Σάββατο στις 9 του Γενάρη στις 18.00 στο σχολικό συγκρότημα Νίκος Τεμπονέρας.Εκεί που έδωσες τα πάντα, χωρίς να ζητάς τίποτα.

δημοσιευση στο fb του Διονύση Τεμπονέρα

7 Ιαν 2021

Τι είναι η alt-right τακτική και γιατί μας αφορά; (Της Angela Dimitrakaki)


Το παρακάτω κείμενο και η εικόνα που το συνοδεύει κυκλοφόρησε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Τι είναι η alt-right τακτική και γιατί μας αφορά; Είναι η τακτική χρήσης των μέσων προοδευτικών δυνάμεων από συντηρητικές δυνάμεις με σκοπό την ιδεολογική σύγχυση της κοινής γνώμης. Γι' αυτό συχνά επιτυγχάνει τους σκοπούς της.

Παράδειγμα: τις προάλλες, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ορμπάν επιτέθηκε σε προτεινόμενο δημόσιο έργο τέχνης με θέμα το Black Lives Matter λέγοντας: "το Black Lives Matter είναι βασικά ρατσιστικό κίνημα. Ρατσισμός δεν είναι να εναντιώνεσαι σε ένα BLM γλυπτό, ρατσισμός είναι να εγείρεις τέτοιο μνημείο. ["Black Lives Matter is basically a racist movement. The racist is not the person who opposes a BLM statue, but the person who erects one," said Orbán's chief of staff. Πηγή: The Guardian, 5.1.21]

Το σχετικό πρόσφατο παράδειγμα που έχουμε εγχώρια είναι οι τακτικές των ισχυρών που, εμπνευσμένοι από τα men's rights groups ως backlash στο αναζωπυρωμένο φεμινιστικό κίνημα μετά το 2000, στήνουν κινηματικό σκηνικό με πανό σε αθηναϊκές λεωφόρους υπέρ της περίφημης συνεπιμέλειας. Τα πανό δε σου λένε ότι η συνεπιμέλεια ισχύει στο υπάρχον οικογενειακό δίκαιο. Τα πανό δε λένε τη λέξη 'υποχρεωτική', ούτε 'μείωση διατροφής' ούτε 'πρόσβαση θύτη σε θύματα'. Τα πανό δεν απευθύνονται στο συντηρητικό κομμάτι της κοινωνίας - αυτό δεν χρειάζεται απεύθυνση, είναι μαζί τους, και εκπροσωπείται από την κυβέρνηση που είναι η ίδια εμβληματική μείξη ακροδεξιάς και (νεο)φιλελευθερισμού. Τα πανό απευθύνονται στο προοδευτικό κομμάτι της κοινωνίας. Λειτουργούν αστραπιαία και ιδεολογικά, ως σύνθημα σε τοίχο. Σου εντυπώνονται. Οδηγείς ταλαιπωρημένη/ος, πέφτει η λέξη στο κεφάλι σου από γέφυρα στην Κηφισίας ή στην Εθνική Οδό, καλή ακούγεται, δε βλέπεις πρόβλημα με το αίτημα, εξάλλου υπάρχει κίνημα - γιατί αν όχι, ποιος κρέμασε τα πανό για να τα βλέπεις; Δεν έχεις χρόνο να το ψάξεις. Δεν θα εναντιωθείς. Τα πανό αποτυπώνουν τη λογική της κυβέρνησης Ορμπάν: "εμείς οι άντρες που διεκδικούμε επιτέλους τα δικαιώματά μας είμαστε το προοδευτικό κίνημα, οι φεμινιστικές οργανώσεις που εναντιώνονται είναι η συντήρηση".

Στην ιστορία της σύγχρονης τέχνης και του οπτικού πολιτισμού ασχολούμαστε συχνά με την ανάλυση τέτοιων φαινομένων. Αλλά η κατανόηση αυτών των τακτικών πρέπει να γίνει κτήμα όλου του σύγχρονου προοδευτικού χώρου. Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας πήρε το σύνθημα της αμερικανικής τραμπικής δεξιάς "all lives matter", το μετέφρασε και το έκανε πόστερ για την πανδημία στο δημόσιο χώρο. Πράγματι, όλες οι ζωές πρέπει να μετράνε. Τι στραβό έχει το σύνθημα; Γιατί να του εναντιωθούμε;

Ας διδαχτούμε. Ας ερευνήσουμε αυτό που μας συμβαίνει.  

Γλύπτης: Péter Szalay. Δέχτηκε ήδη απειλή για τη ζωή του από ακροδεξιό.  


3 Ιουλίου του 1964 η ελληνική δεξιά "μπουκάρει" στο κοινοβούλιο

Στην πρόσφατη Ιστορία μας υπήρξε μία και μοναδική περίπτωση όχλου που κατάφερε να μπει στη Βουλή και να προκαλέσει επεισόδια.
Ήταν 3 Ιουλίου 1964, παραμονές δημοτικών εκλογών και στην Ολομέλεια γινόταν συζήτηση για το Κυπριακό.
Την ίδια ώρα ο υποψήφιος δήμαρχος της δεξιάς για τον Δήμο Αθηναίων Γεώργιος Πλυτάς, βουλευτής της ΕΡΕ και μετά την μεταπολίτευση υπουργός της Νέας Δημοκρατίας, μιλούσε σε συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος.
Μετά το τέλος της ομιλίας, εκατοντάδες αφιονισμένοι δεξιοί,φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του Κωνσταντίνου Καραμανλή και εναντίον της κυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου ξεκίνησαν πορεία προς τη Βουλή.
Στη διαδρομή έκαναν γυαλιά-καρφιά το εκλογικό κέντρο του υποψήφιου δημάρχου της ΕΔΑ Νίκου Κιτσίκη.
Έφτασαν στη Βουλή και χωρίς να συναντήσουν αντίσταση από την αστυνομική φρουρά μπήκαν στο κτήριο και άρχισαν να χτυπούν όποιον έβρισκαν μπροστά τους.
Επικεφαλής του όχλου των οπαδών του Κωνσταντίνου Καραμανλή ήταν ο γνωστός συγγραφέας και σπουδαίος φιλόλογος Ρένος Αποστολίδης.
Κατά τις συμπλοκές τραυματίστηκαν πολλοί βουλευτές της Ένωσης Κέντρου και της ΕΔΑ,ανάμεσά τους ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος.
Η συνεδρίαση φυσικά διακόπηκε για πολλή ώρα μέχρι να καταφέρει η φρουρά της Βουλής να συλλάβει τους εισβολείς.
Για την επίθεση δικάστηκαν 32 άτομα και τελικά καταδικάστηκαν μόνο δύο,ο Αποστολίδης και άλλος ένας.
Μεταξύ αυτών που αθωώθηκαν ήταν και ο νεαρός φοιτητής της Νομικής και μετέπειτα γνωστός δικηγόρος Τάκης Μιχαλόλιας, αδελφός του κατάδικου εγκληματία Νίκου Μιχαλολιάκου.
Επειδή πολλοί «παραλληλισμοί» επιχειρούνται από χθες, να θυμίσουμε ότι στις δύο πρόσφατες περιπτώσεις απόπειρας εισβολής στη Βουλή, στην μεν πρώτη οι δράστες που προέρχονταν από τον γνωστό,ύποπτο «χώρο» απωθήθηκαν από το ΚΚΕ και στην δεύτερη ήταν και πάλι δεξιοί και χρυσαυγίτες δήθεν «πατριώτες» που μετείχαν στο συλλαλητήριο για την ονομασία της γειτονικής χώρας-την οποία μια χαρά την αναγνωρίζει ως «Βόρεια Μακεδονία» η σημερινή κυβέρνηση των γιαλαντζί «μακεδονομάχων».

Αλιευμένο από το Facebook