17 Μαΐ 2022

172000 μέλη, 110000 νέα μέλη...του Νίκου Καρανίκα


Αυτά τα 172000 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η σημερινή οργανωμένη Αριστερά και είναι 172000 μοναδικότητες, με κάποιες μεν ομοιότητες αλλά όχι ομοιομορφία που προκύπτει καθ'ομοίωση κάποιου προτύπου με στάνταρτ ευθύνες και υποχρεώσεις της ομαδικότητας.
Η Αριστερά του προηγούμενου αιώνα λόγω των συνθηκών χρειάστηκε να επικεντρωθεί σε πρότυπα
αγωνιστών με αυτοθυσία, με συνέχεια, αφοσίωση, συνέπεια, και έτσι πορεύτηκαν χιλιάδες μέλη για δεκαετίες.
Σήμερα όμως έπιασαν τόπο οι αγώνες των μπαρουτοκαπνισμένων συντρόφων που πέρασαν δια πυρός και σιδήρου ώστε να ζούμε σήμερα σε μια αναπτυσόμενη-ανεπτυγμένη και δημοκρατική χώρα και έτσι άλλαξαν και οι συνθήκες ζωής που δημιούργησαν εκείνα τα πρότυπα.
Σήμερα τα πρότυπα των αγωνιστών και οργανωμένων μελών έχουν διαλυθεί μέσα στην πολυμορφία και τις νέες κοινωνικές σχέσεις.
Σήμερα ένα Αριστερό κόμμα δεν ζει κρυφά και συνωμοτικά, ούτε ασκητικά και ετοιμοπόλεμα - κυριολεκτικά.
Το σημερινό υποκείμενο της αριστερής οργάνωσης δεν μπορεί να είναι όπως παλιά απλούστατα γιατί θα οδηγηθεί στο περιθώριο ως μια μειοψηφία λόγω αυτής της αλλοτρίωσης, αυτής της φετιχιστικής σχέσης που μετατρέπει το κόμμα σε κάτι γραφικό και άχρηστο, αλλά αρκετά συγκινητικό και ηρωικό.
Είναι προφανές ότι οι εποχές άλλαξαν και το πρότυπο του ήρωα και της ηρωίδας αποτελεί μια εξιστόρηση και όχι μια ιερή εντολή.
Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι Αριστερά σημαίνει κάτι παροδικό, ευκαιριακό των απόλυτα τυχοδιωκτών και δημαγωγών .
Η σημερινή Αριστερά έχει μέλη που προσφέρουν ανάλογα με τις δυνάμεις τους, τις γνώσεις τους, την όρεξη τους, τα ενδιαφέροντα τους, τις υποχρεώσεις τους και τις ευθύνες τους.
Κάποια μέλη έχουν όρεξη και διάθεση για πολύωρες συνελεύσεις, για φλυαρία και συζητήσεις, ενώ άλλα μέλη κινούνται λακωνικά. Υπάρχουν μέλη που έχουν διάθεση για ακτιβισμό, άλλα για αφισσοκολήσεις, για εξορμήσεις, για σκληρές αντιπαραθέσεις, για χαλαρές αντιπαραθέσεις, για ιντερνετική επικοινωνία, για φυσική παρουσία στην επικοινωνία.
Κάποια μέλη έχουν διάθεση να συμμετέχουν σε διαδικασίες που έχουν ψηφοφορίες και κατάθεση προτάσεων ή για άσκηση κριτικής σε αυτές, άλλα μέλη έχουν διάθεση για μελέτη και αναστοχασμό των κοινών κειμένων και την συγγραφή νέων κειμένων.
Υπάρχουν όμως άτομα που δεν θέλουμε να είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αυτά είναι τα άτομα που αποδεικνύουν ότι είναι ρατσιστές, φασίστες, λαμόγια, απατεώνες και συκοφάντες.
Εν'ολίγης η σημερινή Αριστερά δεν είναι αυτή που γνώρισε η κοινωνία της προηγούμενης εποχής απλούστατα γιατί δεν είναι η κοινωνία ίδια και φυσικά δεν πορευόμαστε με κάποια εικόνα - μοντέλο συγκεκριμένο για την κοινωνία του αύριο.
Αυτή η πραγματικότητα δημιουργεί την απαίτηση να σχεδιάσουμε το κόμμα μας έτσι ώστε να μπορέσει να χωρέσει και αφομοιώσει δημιουργικά όλες τις εθελοντικές διαθέσεις και προσφορές των ανθρώπων που ήρθαν να ψηφίσουν στις 15 Μάη και έτσι να γίνουν μέλη ενός σύγχρονου αριστερού κόμματος που εμπιστεύεται τον πρόεδρο της και τον κάνει εγγυητή αυτής της κίνησης.

Αρκεί να καταλάβουμε πόσο πολύ άλλαξε ο κόσμος που θέλουμε να αλλάξουμε και να τον κάνουμε καλύτερο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: