24 Νοε 2022

Τι ισχύει και τι δεν ισχύει για την προστασία της πρώτης κατοικίας – Νέα Δημοκρατία vs ΣΥΡΙΖΑ. Ευκλείδης Τσακαλώτος

Το ψέμα του κυρίου Σκυλακάκη, ότι ένας Πςζ λειστηριασμός που έγινε τον Μάρτιο του 2022 έγινε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είναι τόσο χοντρό που δεν θα άξιζε καν ειρωνικού σχολίου.

Ωστόσο, επειδή οφείλονται απαντήσεις, όχι στον κύριο ΣΖαγ@κυλακάκη, αλλά στον ελληνικό λαό, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε μια και καλή τα παρακάτω:
 
- Το 2014 η απερχόμενη κυβέρνηση της ΝΔ δεν ανανέωσε την όποια προστασία από τους πλειστηριασμούς είχε θεσπίσει και η οποία έληγε εντός του έτους. Παρέδωσε μια οικονομία με ένα εκρηκτικό μίγμα δημοσίου και ιδιωτικού χρέους και μια κοινωνία απροστάτευτη και σε ανθρωπιστική κρίση.
 
- Στις αρχές του 2015, η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θέσπισε αμέσως έκτακτες ρυθμίσεις για τις οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και διαπραγματεύτηκε σκληρά τόσο γενικά για το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους όσο και ειδικά για την προστασία της κύριας κατοικίας.
 
 
- Υπό αντίξοες συνθήκες πίεσης και εκβιασμών από τους Θεσμούς, υπό το σύνθημα «Γερούν γερά» της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταφέραμε να επεκτείνουμε τον νόμο Κατσέλη ώστε (α) να συμπεριλάβει και τις οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, (β) να επεκταθεί ρητά σε ελεύθερους επαγγελματίες, επιτηδευματίες και μικρέμπορους και (γ) να αυξηθεί η περίμετρος προστασίας, με διευρυμένα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια, προκειμένου η προστασία να αφορά όχι μόνο τους ευάλωτους αλλά και το σύνολο της μεσαίας τάξης.
 
- Εκσυγχρονίσαμε τον Πτωχευτικό Κώδικα, με έμφαση στην πρόληψη και τη διάσωση των επιχειρήσεων, και όχι στην fast-track εκκαθάριση του Πτωχευτικού της ΝΔ. Το 2017 δημιουργήσαμε τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, για ολοκληρωμένες λύσεις χρέους για τις επιχειρήσεις, με κανόνες που εξασφάλιζαν τη διαφάνεια, την ίση μεταχείριση των μερών και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του οφειλέτη και του δημοσίου.
 
- Μετά την έξοδο από τα Μνημόνια και παρά την μεγάλη πίεση των Θεσμών, καταφέραμε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπήρχε καμία περίοδος χωρίς να ισχύει πλαίσιο προστασίας της κύριας κατοικίας. Έτσι, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2019 οι οφειλέτες μπορούσαν να υποβάλλουν αιτήσεις για την προστασία της κατοικίας τους στον νόμο Κατσέλη (ο οποίος δεν έληξε). Τον Μάρτιο του 2019 ψηφίστηκε ο ν. 4605/2019 για την προστασία της κύριας κατοικίας, με διευρυμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, με ρυθμίσεις μέσω πλατφόρμας αλλά και με δυνατότητα δικαστικής προσφυγής, με ένταξη και των εμπόρων και με κρατική επιδότηση για τους ευάλωτους. Παράλληλα, δημιουργήθηκαν σχήματα 120 δόσεων για οφειλές προς το δημόσιο.
 
- Έως τη λήξη του ν. 4605/2019 θα ήταν έτοιμο το μόνιμο ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους, το οποίο θα περιελάμβανε και την προστασία της κύριας κατοικίας. Δυστυχώς, όμως, μεσολάβησε η κυβερνητική αλλαγή τον Ιούλιο του 2019. Μάλιστα, η ΝΔ φρόντισε να δεσμευθεί ρητά στους Θεσμούς, ότι ο νέος Πτωχευτικός της δεν θα είχε καμία τέτοια προστασία.
 
- Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται και την έκθεση ενισχυμένης εποπτείας Ιουνίου 2019 (επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ): «Χαιρετίζουμε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να εναρμονίσουν και να βελτιώσουν τους προσεχείς μήνες με ολιστικό τρόπο τα σχήματα πτώχευσης και αφερεγγυότητας.» [σημ. πλαίσιο διαχείρισης ιδιωτικού χρέους]
 
- Συνεπώς από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρχε καμία δέσμευση για κατάργηση της προστασίας αλλά ξεκάθαρη δέσμευση για ολιστικό πλαίσιο. Η δική μας παρέμβαση ήταν μια πραγματική γέφυρα όπου στην άλλη όχθη του ποταμού θα συνέχιζε να υπάρχει προστασία της κύριας κατοικίας.
 
- Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας Νοεμβρίου 2019 - Προστασία πρώτης κατοικίας με ΝΔ: «Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, θα διασφαλίζεται η ελεύθερη επιβολή όλων των εξασφαλίσεων, (σημ. εννοεί πλειστηριασμούς) συμπεριλαμβανομένης της πρώτης κατοικίας.» σελ. 20-21
 
- Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας Μάϊου 2020 -Προστασία πρώτης κατοικίας με ακόμη περισσότερη ΝΔ: «Το σχέδιο κώδικα περιέχει επίσης πρόταση για σχέδιο πώλησης και εκμίσθωσης, σύμφωνα με το οποίο η κύρια κατοικία των επιλέξιμων δανειοληπτών θα μπορούσε να αγοραστεί από κρατική οντότητα και να εκμισθωθεί στον οφειλέτη, με δυνατότητα επαναγοράς, ενώ οι ευάλωτοι επιλέξιμοι δανειολήπτες θα δικαιούνται επιδότηση για το ενοίκιο του μισθωμένου ακινήτου.» σελ. 111 (Δηλαδή κάποιοι θα δικαιούνται επιδότηση ενοικίου για το πρώην σπίτι τους).
 
- Πράγματι, ο νόμος της ΝΔ του 2020 έβαλε οριστικό τέλος σε κάθε έννοια προστασίας της κύριας κατοικίας. Έφερε έναν εξωδικαστικό μηχανισμό, ο οποίος δίνει ρυθμίσεις μόνο αν το θέλουν οι τράπεζες και όπως το θέλουν οι τράπεζες (ποσοστό επιτυχίας διετίας: 3%), και έναν ιδιωτικό φορέα ο οποίος θα αγοράζει τα σπίτια των πολύ ευάλωτων, θα τους επιτρέπει να ζουν σε αυτά πληρώνοντας ενοίκιο για 12 χρόνια (εφόσον είναι συνεπείς) και μετά θα τους ζητάει είτε να πληρώσουν όλη την αξία του σπιτιού είτε να φύγουν. Αυτό μάλιστα έχουν το θράσος να το βαφτίζουν «προστασία»! Αλλά και ο φορέας αυτός, δύο χρόνια μετά, δεν έχει συσταθεί. Είναι θέμα ανικανότητας ή και οι ίδιοι καταλαβαίνουν ότι κοροϊδεύουν τον κόσμο;
 
- Την τετραετία 2015-2019 δεν έγινε ούτε ένας πλειστηριασμός κύριας κατοικίας λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων. Αν είχε γίνει, εξάλλου, θα το είχαν κάνει σημαία τα κανάλια, θα βλέπαμε νύχτα μέρα τα πλακάκια του σπιτιού.
 
- Το ότι δεν έγινε κανένας τέτοιος πλειστηριασμός δεν ήταν τυχαίο: ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εξασφαλίσει ένα επαρκές θεσμικό πλαίσιο, την εφαρμογή του οποίου επόπτευε προκειμένου να αποφεύγονται παρεκκλίσεις και στρεβλώσεις. Μάλιστα, και η ίδια η περίπτωση της κυρίας Κολοβού το αποδεικνύει, καθώς το σπίτι της δεν μπορούσε να πλειστηριαστεί όσο ίσχυαν ακόμα οι διατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πλειστηριασμοί που βλέπουμε σήμερα είναι 100% Mitsotakis effect!
 
- Και κάτι ακόμα: Για όσους επικαλούνται την δήλωσή μου το 2017, ότι «οι πλειστηριασμοί είναι σημαντικοί» θα ήταν χρήσιμο να μάθουν να διαβάζουν ολόκληρη μια τοποθέτηση και -αν δεν ζητάω πολλά- να μάθουν και να κατανοούν αυτό που διαβάζουν. Γιατί πάντα έλεγα ότι άλλο το τι γίνεται σε περίοδο κανονικότητας και άλλο τι γίνεται σε περιόδους κρίσης. Και πάντα έλεγα ότι σε περιόδους κρίσης πρέπει να υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη προστασία, να μοιράζεται το ρίσκο μεταξύ δανειολήπτη, τράπεζας και νομοθέτη. Και όχι μόνο το έλεγα, το νομοθέτησα κιόλας. Πιστεύει τώρα η κυβέρνηση ότι έχουμε κανονικότητα και πρέπει να χαλαρώσει η προστασία; Η Κανονικότητα της ΝΔ είναι τα δελτία, τα pass και οι πλειστηριασμοί; Υπέροχα…
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το μόνο κόμμα στη σύγχρονη ελληνική ιστορία που έκανε απολογισμό πεπραγμένων. Μέσα σε αυτόν είμαστε περήφανοι που, στις συνθήκες που κυβερνήσαμε, βγάλαμε οριστικά τη χώρα από τα Μνημόνια, ρυθμίσαμε το χρέος, αφήσαμε γεμάτα ταμεία, που κρατάν σήμερα όρθια τη χώρα, μειώσαμε τις ανισότητες και τη φτώχεια, προστατεύσαμε τα σπίτια των πολιτών.
Αλήθεια, θα δούμε αντίστοιχο απολογισμό από την κυβέρνηση των greek statistics που παρέδωσε το 2009 μια χρεωκοπημένη χώρα; Θα δούμε τέτοιο απολογισμό από την κυβέρνηση του «τα μνημόνια είναι ευλογία» που παρέδωσε άδεια ταμεία και αρρύθμιστο χρέος το 2014; Θα δούμε τέτοιο απολογισμό από τους αρνητικούς πρωταθλητές της υγειονομικής, ενεργειακής και οικονομικής κρίσης;

Βέβαια, από μια κυβέρνηση που έχει μάθει να ακούει μόνο μέσω «κοριών» δεν περιμένουμε να ακούσει τον Λαό και τις ανάγκες του.

🔶Η αλήθεια για την προστασία της πρώτης κατοικίας🔶


Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνθήκες ασφυκτικής μνημονιακής παρακολούθησης και εποπτείας, επειδή ακριβώς θεωρούσε και θεωρεί την κατοικία κοινωνικό αγαθό, έδρασε κατά τρόπο προστατευτικό της πρώτης κατοικίας. 
Παραθέτω ένα σύντομο ιστορικό, για να τελειώνουν τα θρασύτατα ψέματα της Κυβέρνησης και κάποιων που αναπολούν την ανασύσταση του «αντι – ΣΥΡΙΖΑ» μετώπου, για να θυμίσουμε την πραγματικότητα.
1) Το 2015 που αναλάβαμε την Κυβέρνηση υπήρχε ο νόμος Κατσέλη που προστάτευε επιτυχημένα την πρώτη κατοικία των μισθωτών και συνταξιούχων από χρέη προς τράπεζες και ιδιώτες.
2) Ο νόμος Σταθάκη, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, επίσης προστάτευε την πρώτη κατοικία και επιπλέον επέκτεινε την προστασία της στους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες από χρέη προς τράπεζες, ιδιώτες, αλλά και προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
3) Το 2019 έληξε η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων στον νόμο Κατσέλη, όπως τροποποιήθηκε από τον νόμο Σταθάκη, αλλά δεν έληξε η προστασία της πρώτης κατοικίας. Γι’ αυτό και οι νόμοι «ΚΑΤΣΕΛΗ – ΣΤΑΘΑΚΗ» ενοχοποιήθηκαν από τους διαβόητους «θεσμούς» και των εγχώριων υποστηριχτών τους, ως εργαλεία «στρατηγικών κακοπληρωτών» και η κατάργησή τους ετέθη ως «προϋπόθεση» για την έξοδο από τα μνημόνια. 
4) Τον Μάρτιο του 2019 νομοθετήσαμε τον νόμο 4605, στο πλαίσιο του οποίου καθιερώθηκε η διαδικασία ρύθμισης χρεών με πιστωτικά ιδρύματα για την προστασία της πρώτης κατοικίας.  Στο πλαίσιο αυτό προστέθηκαν πέραν των φυσικών προσώπων και όσοι ασκούσαν εμπορική και επιχειρηματική δραστηριότητα και είχαν λάβει δάνειο με υποθήκη της πρώτης κατοικίας, με την προϋπόθεση η αξία του ακινήτου να μην υπερβαίνει τα 175.000 ευρώ, αν στις οφειλές της  περιλαμβάνονται επιχειρηματικά δάνεια, και τα 250.000 ευρώ σε κάθε άλλη περίπτωση. Επιπρόσθετα προβλεπόταν κρατική επιδότηση της δόσης της νέας ρύθμισης (σε δανειολήπτες με συγκεκριμένα εισοδηματικά – κοινωνικά κριτήρια). 
Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε, παρά τις αντίθετες απαιτήσεις, εν ενεργεία τις διαδικασίες του νόμου ΚΑΤΣΕΛΗ – ΣΤΑΘΑΚΗ. Θέσπισε ένα μεταβατικό μηχανισμό, σύμφωνα με τον οποίο και με την οικονομική συμμετοχή του Δημοσίου οι Τράπεζες ήταν ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΣ να ρυθμίσουν τα δάνεια επί ακινήτων πρώτης κατοικίας. 
5) Το νόμο αυτό μάλιστα, τον παράτεινε η Κυβέρνηση της ΝΔ, μέχρι την κατάργηση του από τον νέο πτωχευτικό νόμο 4738/2020 (27/10/2020), ο οποίος καταργεί κάθε προστασία πρώτης κατοικίας. Θυμίζουμε ότι ο νέος πτωχευτικός νόμος της ΝΔ αποκρούστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ΜΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ στον υπουργό Οικονομικών για πολλούς λόγους και μεταξύ αυτών και για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
6) Τον Ιούλιο του 2020 καταθέσαμε τροπολογία του ν. 4605/2019 με διεύρυνση των κριτηρίων  για την υπαγωγή μεγαλύτερου αριθμού δανειοληπτών καθώς και παράταση ισχύος του νόμου. 
7) Το Σεπτέμβριο του 2020 καταθέσαμε τροπολογία για αναστολή πλειστηριασμών οφειλετών, που ως υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης έχουν ακίνητο που χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία, και οι δύο αυτές τροπολογίες απορρίφθηκαν από την Κυβέρνηση της ΝΔ.
8) Τον Ιούλιο του 2021 καταθέσαμε τροπολογία για αναστολή πλειστηριασμών που αφορούν ακίνητο που χρησιμεύει ως κύρια κατοικία του οφειλέτη, εφόσον η αντικειμενική αξία αυτού δεν υπερβαίνει τις διακόσιες ογδόντα χιλιάδες (280.000) ευρώ.
Όλες οι τροπολογίες απορρίφθηκαν από την κυβέρνηση της ΝΔ.
Σήμερα λοιπόν, που βρισκόμαστε εκτός μνημονίων, που οι Τράπεζες έχουν «εξυγιάνει τους ισολογισμούς τους;» και άρα δεν ισχύουν επιχειρήματα περί στήριξης της κεφαλαιακής τους επάρκειας, τίποτα δεν εμποδίζει ένα νέο κανονιστικό πλαίσιο που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία και θα δίνει δυνατότητες βιώσιμων ρυθμίσεων και με δικαστικές εγγυήσεις. 
Τίποτα, εκτός από την απληστία και την αισχροκέρδεια των funds και των servicers και την υποταγή της κυβέρνησης Μητσοτάκη – ΝΔ, στις ορέξεις τους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, ως φορέας της σύγχρονης Αριστεράς, μαζί με τις προοδευτικές δυνάμεις (εντός κι εκτός κοινοβουλίου) και με τους πολίτες αυτής της χώρας θα σταματήσουμε αυτή την καταστροφική πορεία. 
Όποτε γίνουν εκλογές μια νέα προοδευτική κυβέρνηση θα αναλάβει την ανόρθωση της χώρας

17 Νοε 2022

Η ανάγκη για μια νέα ηθική στον ψηφιακό μετασχηματισμό. [Μάγκυ Δούση]

 

Η Ελλάδα του 20ου και των αρχών του 21ου αιώνα σημαδεύτηκε από την άνευ ορίων κατασκευή υποδομών από μεγάλες κοινοπραξίες εταιριών. Οι υποδομές αυτές μέσα από αναθεωρήσεις μελετών, αναθεωρήσεις προϋπολογισμών - και φυσικά μέσα από ένα όργιο σπατάλης και υπερτιμολόγησης - «μετασχημάτισαν» την εικόνα της χώρας, αλλά υπονόμευσαν σε βαθμό πτώχευσης τα οικονομικά θεμέλια της χώρας. Γεγονός που οδήγησε σε μια δεκαετή κρίση χρέους που εξελίχθηκε σε μια δεκαετή υστέρηση στον κρίσιμο τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού που αποτελεί την παγκόσμια υποδομή της οικονομίας και των υπηρεσιών. Το πρόβλημα είναι ότι με τα αθέμιτα υπερκέρδη της Ελλάδας των υποδομών χρηματοδοτήθηκε το 2019 η παλινόρθωση του καθεστώτος που πτώχευσε την Ελλάδα. Το ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι η νοοτροπία ανάθεσης και υπερτιμολόγησης των έργων με επιτελική επιλογή Μητσοτάκη επανέρχεται και χειραγωγεί τη δημιουργία των ψηφιακών υποδομών που αποτελούν το συγκριτικό πλεονέκτημα οποιασδήποτε χώρας διεκδικεί πρωταγωνιστική θέση στον σύγχρονο κόσμο.
 
Είναι θέμα δημοκρατίας, αλλά και όρος επιβίωσης της ελληνικής οικονομίας, να απαλλαγούμε οριστικά από τις πτωχευτικές και αδιαφανείς πρακτικές. Προϋπόθεση αυτής της αλλαγής νοοτροπίας είναι η πολιτική αλλαγή, καθώς είναι αδύνατο να πιστέψουμε μετά από 3,5 χρόνια νεοσυντηρητικής διακυβέρνησης ότι υπάρχει, έστω και μια, πιθανότητα να αλλάξει λογική το σημερινό καθεστώς των καρτέλ και του αθέμιτου πλουτισμού. Η πτώχευση δεν έχει μόνο οικονομική διάσταση. Πρώτιστος έχει ηθική διάσταση γιατί εμπεδώνει στην κοινωνία μια αίσθηση ματαιότητας αναφορικά με την ελπίδα ενός διαφανούς και δικαίου δημοσίου βίου.
 
Με αυτά τα δεδομένα και αν παραμερίσουμε  τα επικοινωνιακά προπετάσματα καπνού περί δήθεν τεχνολογικού και ψηφιακού άλματος επί θητείας του κυρίου Πιερρακάκη, δηλαδή του αρμόδιου για τις «σύγχρονες υποδομές» υπουργού, θα διαπιστώσουμε ότι το μοντέλο ανάθεσης των δημοσίων έργων και η καθολική αδιαφάνεια υπονομεύουν την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της χώρας. Στην πραγματική ζωή η μετατροπή του χαρτιού σε "dummy data" (φωτογραφία του χάρτινου εγγράφου) δεν καταργεί την γραφειοκρατία, απλά την ψηφιοποιεί. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη το κράτος να ηγηθεί, όχι μόνο του ψηφιακού άλματος, αλλά μιας ολιστικής αναθεώρησης του μοντέλου ζήτησης και απόκτησης ψηφιακών υπηρεσιών. Στο πλαίσιο αυτό είναι αναγκαίες οι εξής τομές:
 
▪ Υποστήριξη του ψηφιακού άλματος από το δημόσιο τομέα

Παγκοσμίως το Δημόσιο αποτελεί τον μεγαλύτερο έμμεσο ή άμεσο εργοδότη στην οικονομική δραστηριότητα. Πρέπει κάποτε να συνειδητοποιήσουμε ότι οι χώρες μετασχηματίζονται και προοδεύουν υπηρετώντας το εθνικό τους σχέδιο μέσα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Με αυτήν την παραδοχή κρίνεται κατεπείγουσα η ανάγκη εμπλουτισμού του ανθρώπινου δυναμικού του δημοσίου με επιστήμονες αυξημένων προσόντων, οι οποίοι αφενός, θα κατανοούν και θα βελτιστοποιούν την  οικονομική και κοινωνική διεργασία και αφετέρου, θα αλληλεπιδρούν επί ίσοις όροις με τις εταιρίες-παρόχους οι οποίοι διαθέτουν ήδη στελέχη υψηλής κατάρτισης.
 
▪ Ρύθμιση της αγοράς αναθέσεων ψηφιακών έργων
 
Δεδομένου ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός έχει απορροφήσει και συνεχίζει να απορροφά εκατοντάδες εκατομμυρίων οφείλουμε ως χώρα να νομοθετήσουμε κανόνες υγιούς ανταγωνισμού που θα μεταφέρουν τους πόρους από τη σφαίρα του μονοπωλίου στο πεδίο δράσης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων ανάπτυξης λογισμικού και πληροφορικών συστημάτων, δηλαδή σε αυτούς που, ενώ αποδεδειγμένα μπορούν, δεν βρίσκουν ζωτικό χώρο επιβίωσης στο περιβάλλον των στρεβλώσεων που συντηρεί το τρίπτυχο «επιτελικό κράτος-τράπεζες-πολυεθνικές». Αυτό σημαίνει ότι πρέπει άμεσα να μπούμε στη εποχή κατηγοριοποίησης των έργων και της διασφάλισης ίσης πρόσβασης των επιχειρήσεων μέσα από διαφανείς διαγωνισμούς και ένα νέο χρηματοπιστωτικό σύστημα που θα υποστηρίζει το νέο δίκαιο περιβάλλον κατανομής του δημοσίου χρήματος. Με απλά λόγια, το ίδιο το κράτος θα μέριμνα για την υποχρεωτική σύμπραξη μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων στα έργα υψηλού προϋπολογισμού και, την εισαγωγή κανόνων ανάθεσης κατόπιν διαγωνισμού των έργων μικρότερης κλίμακας που αποδεδειγμένα μπορούν να διεκπεραιώσουν με επιτυχία μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό θα σημάνει την μετάβαση σε μια εποχή μίας πολυ-πολικής αγοράς. Η χώρα μας οφείλει να συνδυάζει την νέα εποχή ψηφιακών υποδομών με έναν νέο κύκλο αύξησης της ελληνικής παραγωγικής συμμετοχής στην όλη διαδικασία.
 
▪ Αλλαγή κατεύθυνσης στην ψηφιακή αναβάθμιση του κράτους
 
Η Ελλάδα οφείλει να μπει στην εποχή όπου κάθε ψηφιακό έργο βρίσκεται σε διαρκή μετασχηματισμό και εξέλιξη και με αυτό τον τρόπο να τερματιστεί το φαινόμενο «μέχρι να παραδοθεί ένα ψηφιακό έργο να είναι ήδη παρωχημένο». Με λίγα λόγια χρειάζεται να αλλάξει ο τρόπος με τον οποία συντάσσονται τα τεύχη των δημοσίων διαγωνισμών και να λαμβάνουν υπόψη τους ότι «οι υποδομές του 21ου αιώνα» (τα ψηφιακά έργα) απαιτούν διαρκή συντήρηση και επικαιροποίηση σε αντίθεση με τις υποδομές του 20ου αιώνα.
 
Ο κρατικός μηχανισμός, προκειμένου να αναβαθμίσει την ψηφιακή του ταυτότητα, απαιτείται να σχεδιάσει ο ίδιος και να οργανώσει ένα νέο και ασφαλές ψηφιακό περιβάλλον. Σε αυτή την διαδικασία, δεν αρκεί η αγορά  έτοιμων λύσεων καθότι αυτές, αφενός είναι ελλιπείς για την επίτευξη της συνολικής ψηφιακής μετάβασης, αφετέρου οι λύσεις αυτές είναι δεσμευτικές απέναντι στις εταιρίες-παρόχους ως προς την υποστήριξη των υπηρεσιών. Επίσης τα τελευταία τρία χρονιά κατά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο έχει αποδειχθεί ότι πολλές φορές δεν διασφαλίζεται η αποφυγή συγκέντρωσης προσωπικών μας δεδομένων για εμπορική χρήση.
 
 
Μια κοινωνία, η οποία σε πλανητική κλίματα, κρατά στο χέρι της ένα κινητό με το οποίο διενεργεί το 90% των συναλλαγών της μας υποχρεώνει να πείσουμε τους πολίτες της χώρας, ότι κρατούν στο χέρι τους ένα νέο κράτος που είναι ικανό να τους καταστήσει πρωταγωνιστές και όχι παρίες του σύγχρονου κόσμου.
 

Μάγκυ Δούση
Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

14 Νοε 2022

13 Νοέμβρη 1973. Η αρχή του τέλους της χούντας...

🧤Σαν σήμερα, 13 Νοέμβρη 1973, ο "Υπουργός Παιδείας" της χούντας Σιφναίος επισκέπτεται το Πολυτεχνείο και προσπαθεί, σε κοινή συνεδρίαση με τη Σύγκλητο,να εκφοβίσει τις επιτροπές αγώνα των 5 σχολών του Πολυτεχνείου, ώστε να σταματήσουν την πάλη για άμεση διενέργεια ελεύθερων εκλογών.
🧤Η κυβέρνηση Μαρκεζίνη, που είχε διοριστεί ένα μήνα πριν από τον δικτάτορα Γ.Παπαδόπουλο,ήθελε να διεξάγει "εκλογές" για να δώσει δήθεν "δημοκρατικό" μανδύα στην χούντα. 🧤Έτσι, δεν επιθυμούσε τη διεξαγωγή φοιτητικών εκλογών πριν από τις βουλευτικές.
🧤Οι φοιτητικοί σύλλογοι κατέβηκαν σε κινητοποιήσεις που αυξάνονταν συνεχώς.🧤 Η "κυβέρνηση" της χούντας έστειλε τον "Υπουργό", Παναγιώτη Σιφναίο. 🧤13 Νοέμβρη 1973 ο Σιφναίος πήγε στο Πολυτεχνείο και είπε στους φοιτητές ότι "εθνικοί" λόγοι επιβάλλουν να μη ζητούν φοιτητικές εκλογές πριν από τις βουλευτικές.
🧤Επίσης τους είπε ότι πρόθεση της κυβέρνησης ήταν η κατάργηση των επιτρόπων και ο διορισμός Διοικητικών Συμβουλίων από τους "αριστούχους" φοιτητές κάθε Σχολής. 🧤Τους απείλησε με καταστολή αν πραγματοποιούνταν απεργίες και καταλήψεις. 🧤Το ηρωικό φοιτητικό κίνημα δεν έκανε πίσω.🧤Την επόμενη ημέρα πραγματοποιήθηκαν Γενικές Συνελεύσεις, οι φοιτητές οχυρώθηκαν στο Πολυτεχνείο και αποφάσισαν να απέχουν από τα μαθήματα και να αρχίσουν μεγάλες διαδηλώσεις.🧤 Οι διαδηλώσεις σύντομα μετατράπηκαν σε λαϊκή εξέγερση κατά του φασιστικού χουντικού καθεστώτος.

📣Με πληρ. από το Praxis Review

7 Νοε 2022

Politiko Space :«Ολα τα σφυριά όλων μας πρέπει να βαράνε σ’ ένα στόχο: 9 Νοέμβρη» #έχεις_φωνή


Τη Δευτέρα 07/11 στις 21:00 ενώνουμε φωνές με εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργανώσεων, φορέων & όλους εσάς! #space για την #Απεργια_9Νοεμβρη Σας περιμένουμε! «Ολα τα σφυριά όλων μας πρέπει να βαράνε σ’ ένα στόχο: 9 Νοέμβρη». #έχεις_φωνή #politiko_space @Politiko_Space