28 Φεβ 2010

24 ώρες χωρίς εμάς - 1η Μαρτίου 2010

Η πρωτοβουλία«Πρώτη Μαρτίου 2010 – 24 ώρες χωρίς εμάς», με κεντρικό μήνυμα«Την πρώτη Μαρτίου δεν ξοδεύουμε ούτε ένα ευρώ, για 24 ώρες δεν κάνουμε καμία αγορά», σας καλεί να μας ακολουθήσετε και μέσω της αποχής μας από κάθε οικονομική κατανάλωση να δείξουμε τη συμπαράσταση μας σε όσους γίνονται θύματα ρατσισμού και ξενοφοβίας.
Την πρώτη Μαρτίου αντιτάσσουμε το «μαζί» στο «εμείς» και «εκείνοι» και συναντιόμαστε όλοι μαζί σε μια γιορτή διαπολιτιστικής συνύπαρξης λαών, στην Τεχνόπολη του ΓΚΑΖΙ στην οδό Πειραιώς 100, παρέα με:

- Την Έκθεση φωτογραφίας “Les étrangers” του Παναγιώτη Μοσχανδρέου με φωτογραφίες ανθρώπων που κάποιοι αποκαλούν "ξένους" (η έκθεση πραγματοποιήθηκε με την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες).

- Την έκθεση ζωγραφιών και κειμένων μεταναστών και Ελλήνων μαθητών.

- Τη θεατρική παράσταση για τη μετανάστευση από το 10ο Λύκειο Πειραιά. 
 
- Capoeira show (βραζιλιάνικη μουσικο-χορευτική πολεμική τέχνη) από τη σχολή Abada Athens, με τους Graduado Muralha, Gavera κ.α. 
 
- Live Performance από τους Active Member, MC Yinka, Bασίλη Γάκη, Στέλιου Κάτσαρη και 
 
- dj sets από τους Akylla, Patrick και SeouJorges. 
 
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα κληρωθούν προσκλήσεις θεατρικών παραστάσεων.

Σας περιμένουμε όλους!

25 Φεβ 2010

Η κρίση δική τους ο λογαριασμός; ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ;


Η κρίση δική τους, ο λογαριασμός δικός μας;
Eκδήλωση - Συζήτηση "Οι Eργαζόμενοι Aπέναντι Στην Κρίση"

ΤΕΤΑΡΤΗ 3 ΜΑΡΤΙΟΥ 7μ.μ.

ΘEATΡΟ ΑΛΚΜΗΝΗ "Άκης Δαβής" ΑΛΚΜΗΝΗΣ 8-12 ΚΑΤΩ ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ
Κεντρικός Ομιλητής o Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης

To κάλεσμα:
Εδώ και μερικούς μήνες έχουμε γίνει όλοι μας τα θύματα της τρομοκρατίας των ελλειμμάτων. Ακριβοπληρωμένοι Έλληνες και Ευρωπαίοι τραπεζίτες, κυβερνητικά στελέχη, υπουργοί και πρωθυπουργοί, με την πολύτιμη βοήθεια τηλεαστέρων δημοσιογράφων προσπαθούν να τρομοκρατήσουν και να πείσουν την κοινωνία ότι τα οικονομικά μέτρα εξαθλίωσης είναι απαραίτητα. Ο στόχος προφανής. Να φανούν ως μονόδρομος και τα θύματα να αποδεχτούν την μοίρα τους.

Πάλι τα ίδια!
Εδώ και 25 χρόνια από το πρώτο σταθεροποιητικό πρόγραμμα του 1985 οι συνταγές λιτότητας στη χώρα μας διαδέχονται η μία την άλλη. Πότε για να μας επαναφέρουν στην ανάπτυξη, πότε να μας κάνουν πιο ανταγωνιστικούς, πότε να δημιουργήσουν την ισχυρή Ελλάδα, πότε να μας σώσουν από την κρίση. Σήμερα και πάλι όπως πάντα η ίδια συνταγή και όπως κάθε φορά την παρουσιάζουν ως ακόμα πιο αναγκαία!

Χρωστάμε όλοι;
Όχι! Τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι τα λιγότερο φορολογούμενα στην Ευρώπη, ενώ οι έμμεσοι φόροι σε προϊόντα και υπηρεσίες, που πληρώνουμε το ίδιο φτωχοί και πλούσιοι τα υψηλότερα. Και μόνο αυτή η σύγκριση αρκεί για να καταλάβουμε ότι η εισοδηματική πολιτική της χώρα μας είναι η πιο άδικη της Ευρώπης! Τώρα μας ζητάνε με την συναίνεση μας να γίνει ακόμα πιο άδικη!

Κι όμως...
Ενώ σήμερα ο πλούτος που παράγει η κοινωνία μας είναι   περισσότερος από κάθε άλλη φορά στην ιστορίας, αντί να ζούμε όλο και καλύτερα, αντιθέτως βυθιζόμαστε σε καταστάσεις προπολεμικών εποχών. Γιατί το ζήτημα δεν είναι μόνο αν παράγουμε, αλλά και πως ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ  και κυκλοφορεί ο πλούτος που παράγουμε. Σήμερα η ψαλίδα της κοινωνικής αδικίας, τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς είναι πιο ανοιχτή παρά ποτέ. Ούτε καν η δουλειά πια, δεν εξασφαλίζει μια αξιοπρεπή διαβίωση.

ΔΕΝ είναι μονόδρομος
Τα μέτρα που μας σερβίρουν το ΠΑΣΟΚ, με την συναίνεση ΝΔ και ΛΑΟΣ, υπακούοντας τυφλά τις οδηγίες των μεγαλοτραπεζιτών και παραγόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι μονόδρομος. Τα παρουσιάζουν έτσι γιατί μόνο έτσι έχουν ελπίδα ότι ο κόσμος θα σκύψει το κεφάλι. Και αν σκύψουν οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα μια κίνηση ντόμινο θα παρασύρει τους εργαζόμενους σε όλη την Ευρώπη. Εξού και το ευρωπαϊκό "ενδιαφέρον" να "σωθούμε". Αντιθέτως και ένα παιδί θα  καταλάβαινε ότι αν φτωχύνει ο κόσμος, αυτό θα συμπαρασύρει όλη την οικονομία προς τα κάτω. Στην ουσία χρησιμοποιούν την οικονομική συνταγή που προκάλεσε την κρίση για να την αντιμετωπίσουν!

Όσοι και όσες λένε ότι θα αντιμετωπιστεί η κρίση χωρίς αναδιανομή του πλούτου και δημόσιες επενδύσεις, απλώς κοροϊδεύουν τον κόσμο. Η κυβέρνηση, μαζί ΝΔ και ΛΑΟΣ απλά υπηρετούν τις ανάγκες αυτών που θέλουν να βγουν από την κρίση ακόμα πλουσιότεροι αδιαφορώντας για το αύριο εκατομμυρίων ανθρώπων. Η κερδοσκοπία δεν σχεδιάζει για το μέλλον μας. Ζει για το παρόν της. Εμείς όμως;

ΣΥΡΙΖΑ 3ου Διαμερiσματος
ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ-ΘΗΣΕΙΟ-ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ-ΓΚΑΖΙ-ΡΟΥΦ-ΒΟΤΑΝΙΚΟ

e-mail:
syriza3ou@gmail.com + Blog: syriza-petralona.blogspot.com

Η ΑΠΕΡΓΙΑ, ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΝΕΩΝ ΑΓΩΝΩΝ


Ο ΣΥΡΙΖΑ χαιρετίζει τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και εργαζόμενες της χώρας μας που συμμετείχαν μαζικά στην απεργία και στη συγκέντρωση των συνδικάτων σε όλη τη χώρα.
Με τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα στην κυβέρνηση, στην Ε.Ε. και στις δυνάμεις του κεφαλαίου, ότι δεν θα δεχθούν την κατάργηση των εργασιακών, οικονομικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους. Ταυτόχρονα, όμως, έδωσαν και μήνυμα στις συνδικαλιστικές ηγεσίες να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τις εργατικές κινητοποιήσεις μέχρι να ανατραπεί το κυβερνητικό πρόγραμμα σταθερότητας και τα αντεργατικά μέτρα που το συνοδεύουν και στους εργαζόμενους της Ευρώπης το μήνυμα της ανάγκης πανευρωπαϊκού συντονισμού των αγώνων με στόχο την ακύρωση του συμφώνου σταθερότητας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει τη στάση της ΕΛΑΣ που απρόκλητα χτύπησε βάναυσα την πορεία των απεργών στην Αθήνα και καταλογίζει όλη την πολιτική ευθύνη γι’ αυτό το γεγονός στον Υπουργό «Προστασίας» του Πολίτη και στην κυβέρνηση.
To Γραφείο Τύπου

Μήνυμα αλληλεγγύης στους απεργούς στην Ελλάδα των βουλευτών και ευρωβουλευτών του γερμανικού κόμματος Die Linke (Η Αριστερά)


Εμείς, πολιτικοί παράγοντες μέλη του Κόμματος Die Linke, που ασχολούμαστε με τα ευρωπαϊκά και οικονομικά θέματα στη Γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή εκφράζουμε, με αφορμή τη σημερινή γενική απεργία στην Ελλάδα, την ολόπλευρη αλληλεγγύη μας στους απεργούς.
Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για την άνευ προηγουμένου εκστρατεία που έχει ενορχηστρωθεί με στόχο την Ελλάδα. Η δύσκολη θέση της χώρας γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης για την ενεργοποίηση προκαταλήψεων. Οι πολίτες της Ελλάδας, γυναίκες και άνδρες, κατασυκοφαντούνται, κατηγορούνται ότι είναι  "κατά συρροή ψεύτες και ότι συστηματικά παραποιούν τα στατιστικά στοιχειά", ότι συνεχώς κατεργάζονται " ύπουλες πολίτικες ".  
Οι Έλληνες δήθεν ζουν σ έναν "παράδεισο" απ τον οποίο "επειγόντως πρέπει να απαλλαγούμε " . Στο στόχαστρο όμως των νεοφιλελεύθερων μέσων ενημέρωσης και πολιτικών παραγόντων δεν βρίσκεται μόνον η Ελλάδα.
Προσβάλουν με τον χαρακτηρισμό " PIGS " (γουρούνια ) και την Πορτογαλία, Ιταλία και Ισπανία. Αυτή η εκστρατεία έρχεται σε αντίθεση με βασικές αρχές της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Πολίτικοι παράγοντες και δημοσιογράφοι, που κατά τα άλλα δεν κουράζονται να επικαλούνται την " όλο και στενότερη Ευρωπαϊκή Ένωση " απευθύνονται στα χαμηλότερα ανθρωπινά ένστικτα καταστρέφοντας την αμοιβαία εμπιστοσύνη που αποτελεί την προϋπόθεση για την ειρηνική συμβίωση των ευρωπαϊκών λαών. Πάντα στη κρίση το κεφάλαιο αναζητά αποδιοπομπαίους τράγους που να εισπράττουν την οργή όλων εκείνων στην Ευρώπη που απειλούνται από κοινωνική περιθωριοποίηση. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκουν να αποπροσανατολίσουν και να εξουδετερώσουν την κριτική στον καπιταλισμού .
Γνωρίζουμε τη δύσκολη θέση της Ελλάδας. Το νέο έλλειμμα για το 2009 που έχει φτάσει στο 12,7 % ασφαλώς είναι μεγάλο. Το ίδιο όμως ισχύει και για άλλες χώρες όπως π.χ. για τη Μ. Βρετανία 12 % η για την Ισπανία με 10%. Ανάλογοι αριθμοί σημειώθηκαν όμως το 2009 και στη Ιαπωνία και στις ΗΠΑ. Παντού οι αμύθητες χρηματικές δωρεές για τις τράπεζες, τα έκτακτα μετρά και οι οφειλές στη καταβολή των φόρων άνοιξαν τεράστιες μαύρες τρύπες στους κρατικούς προϋπολογισμούς .
Αποτελεί ύπουλη πράξη και αποτυχία της πολίτικης το γεγονός ότι ακριβώς εκείνες οι τράπεζες και εκείνοι οι κερδοσκόποι που μόλις χτες σώθηκαν από την βέβαιη χρεοκοπία χάρη στα κρατικά κονδύλια σήμερα θέτουν εκ νέου ολόκληρες χώρες κάτω από την πίεση των υπέρογκων τόκων  και έχουν και πάλι τη δυνατότητα να κερδοσκοπούν ασύστολα σε βάρος των χορών αυτών.
Η αλληλεγγύη με την Ελλάδα και με τα άλλα θύματα τέτοιων μηχανορραφιών επιτάσσει να τεθεί τέρμα σ αυτούς που κερδοσκοπούν από την κρίση.
Με μεγάλη ανησυχία παρατηρούμε ότι η περιπλοκή κατάσταση στην Ελλάδα αξιοποιείται από τις χρηματιστηριακές αγορές, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από τις νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις στις πρωτεύουσες των χορών μελών της ΕΕ για να επιβάλουν την κοινωνική κατεδάφιση. Θεωρούν αναγκαίο να κάμψουν αποφασιστικά την αγωνιστικότητα του ελληνικού εργατικού κινήματος ώστε να επιβάλουν μείωση μισθών και ανύψωση των ορίων συνταξιοδότησης. Επιδιώκεται να επιβληθούν στους έλληνες και στις ελληνίδες εργαζόμενους οι λεγόμενες μεταρρυθμίσεις που εμείς δεν είχαμε καταφέρει να εμποδίσουμε στη χώρα μας.
Ταυτόχρονα διαπιστώνουμε όμως ότι κάνεις δεν αναφέρεται στις τεράστιες οικονομικές ανισορροπίες στην Ευρωζώνη. Η αλήθεια είναι ότι δεν αντιμετωπίζει μόνον η Ελλάδα τέτοιες δυσκολίες. Και η Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία παλεύουν με ελλείμματα πάνω του μέσου όρου. Από την άλλη πλευρά οι χώρες του Ευρωπαϊκού πυρήνα και ειδικότερα η Γερμάνια που είναι για πολλά χρόνια ο πρωταθλητής των εξαγωγών συγκεντρώνουν ένα τεράστιο πλεόνασμα. Οι ανισορροπίες πρέπει να εξαφανιστούν . Είναι ανάγκη να εκπονηθεί μια συντονισμένη ευρωπαϊκή πολίτικη μακράς πνοής.
Οι χώρες με πλεόνασμα πρέπει να ενισχύσουν αποφασιστικά την ζήτηση της εσωτερικής αγοράς και οι εργοδότες να παραιτηθούν από την επιθετική στρατηγική για τις εξαγωγές.
Καταδικάζουμε την απόρριψη τέτοιων διεκδικήσεων από τη γερμανική κυβέρνηση. Η κυβέρνηση παίρνει το ρίσκο να θρυμματιστεί η Ευρωζώνη συνέπεια των αυξημένων πιέσεων.
Εκφράζοντας την υποστήριξη μας στο ελληνικό εργατικό κίνημα κρατάμε ζωντανές τις παραδώσεις της σοσιαλιστικής αλληλεγγύης.
Ξέρουμε ότι η πάλη των ελλήνων εργαζομένων για μια αξιοπρεπή και ανθρώπινη ζωή είναι και δική μας πάλη.
Μόνον όταν οι εργαζόμενοι στις διαφορές ευρωπαϊκές χώρες καταφέρουν να μην έρχονται σε αντιπαράθεση μεταξύ τους, μόνον τότε μπορεί να υπάρξει μια στροφή προς μια άλλη, καλύτερη Ευρώπη.
Την έκκληση υπογραφούν οι ακόλουθοι βουλευτές του κόμματος Die Linke στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην Ομοσπονδιακή Βουλή
  • Ευρωβουλευτές
Λοταρ Μπισκη, Ευρωβουλευτής ΝΤΙ ΛΙΚΕ, Πρόεδρος κοινοβουλευτικής ομάδας
Κορνελια Ερνστ, Ευρωβουλευτής
Τομας Χεντελ, Ευρωβουλευτής
Γιουργκεν  Κλιουτε ,Ευρωβουλευτής
Σαμπινε Λοζιγγ Ευρωβουλευτής
Χελμοπυτ Σολτς, Ευρωβουλευτής
Σαμπινε Βιλς, Ευρωβουλευτής
Γκαμπριελε Τσιμερ, Ευρωβουλευτής
  • Βουλευτές της Ομοσπονδιακής Βουλής
Εβα Μπουλιγκ Σροτερ , βουλευτής
Χαρλαντ Κοχ, βουλευτής
Ραλφ Λνκερτ, βουλευτής
Ουλλα Λετζερ, βουλευτής, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος για την διεθνή πολιτική και την παγκοσμιοποίηση
Δρ. Ντιτερ Ντμ, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος για ζητήματα ευρωπαϊκής πολιτικής
Αντρει Χουνκο, βουλευτής
Τομας Νοντ, βουλευτής
Ριχαρντ Πιτερλε, βουλευτής
Μιχαελ Σλεχτ, βουλευτής
Καθ. Δρ, Χερμπερτ Σουι, βουλευτής
Σαμπινε Στοουμπερ, βουλευτής
Αλεξανντερ Ουλριχ, βουλευτής
Σαχρα Βαγγενκνεχτ, βουλευτής, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος για την οικονομική πολιτική

23 Φεβ 2010

Έχουμε χίλιους λόγους όλοι και όλες να απεργήσουμε στις 24 Φλεβάρη.


Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την Πανελλαδική απεργία στις 24 Φλεβάρη.
Έχουμε χίλιους λόγους όλοι και όλες να απεργήσουμε στις 24 Φλεβάρη.
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
Φλεβάρης 2010
STRIKE BACK – ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΔΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ
Εργαζόμενοι/ες
Έχουμε χίλιους λόγους όλοι και όλες να απεργήσουμε στις 24 Φλεβάρη.

Γιατί η κυβέρνηση Παπανδρέου λίγες μέρες πριν τις εκλογές μας έλεγε ότι υπάρχουν χρήματα και λίγες μέρες μετά ανακάλυψε ότι τα ταμεία είναι άδεια. Τα χρήματα υπάρχουν όχι όμως για μας τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους συνταξιούχους, αυτούς που τελικά τα έχουν ανάγκη αλλά για τις τράπεζες , τους εφοπλιστές, το ΣΕΒ και πρόσφατα ανακαλύψαμε και τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.
Γιατί δεν ευθυνόμαστε εμείς οι εργαζόμενοι για το έλλειμμα και το χρέος. Υπεύθυνοι είναι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, που με τις πολιτικές τους τόσα χρόνια  υπηρετούν  και δεν φορολογούν το κεφάλαιο, τις τράπεζες, τα ΜΜΕ, την εκκλησία, ξεπουλούν τη δημόσια περιουσία και κάνουν τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους.
Γιατί δεν χρεοκοπήσαμε εμείς οι εργαζόμενοι αυτή τη χώρα αλλά η νεοφιλελεύθερη πολιτική του συναινετικού δικομματισμού, που με ορόσημα (Ολυμπιάδα, ΟΝΕ κ.λ.π.) και μύθους επέβαλε παρατεταμένη λιτότητα και ληστεία σε βάρος μας. Τι έγινε με τον εκσυγχρονισμό του Σημίτη, τη μεταρρύθμιση Καραμανλή και τώρα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας της κυβέρνησης Παπανδρέου; Ή μήπως χρεοκοπήσαμε από τον εργαζόμενο που πληρώνεται με το μπλοκάκι, τον εργάτη που αμείβεται με τον κατώτερο μισθό (628 ευρώ το μήνα), τον δάσκαλο που αμείβεται «υπερβολικά», τον συνταξιούχο των 486 ευρώ το μήνα, τον αγρότη που «κατασπαταλά» τις επιδοτήσεις ή μήπως από το μετανάστη που θεωρείται πολίτης β΄ κατηγορίας.
Γιατί αρνούμαστε την ευρωθηλιά του Συμφώνου Σταθερότητας που στήθηκε για να εξασφαλίσει τα κέρδη τους με αποτέλεσμα το διεθνές κεφάλαιο να κερδοσκοπεί με τα ληστρικά επιτόκια του ελληνικού χρέους και οι εργοδότες και οι τραπεζίτες να είναι ευτυχείς με τη μείωση των μισθών και των κοινωνικών δαπανών, τη διάλυση του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος.
Γιατί δεν αποδεχόμαστε το κυβερνητικό πρόγραμμα σταθερότητας, τον τριπλό διεθνή οικονομικό έλεγχο και οικονομική κατοχή της χώρας μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που ζητούν - επιπλέον από τα αντεργατικά μέτρα που ήδη έχουν παρθεί - να μας κοπεί το δώρο των Χριστουγέννων, να απελευθερωθούν πλήρως οι απολύσεις και να υπάρξει νέα αύξηση του ΦΠΑ σε όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες.
Γιατί εάν δεν τους σταματήσουμε, θα ακολουθήσουν ακόμα πιο σκληρά μέτρα με περισσότερες απολύσεις, μεγαλύτερους έμμεσους φόρους, περισσότερους επισφαλείς εργαζόμενους, περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις. Η οικονομία της χώρας μας θα καταψυχτεί και θα μπει σε πιο βαθειά ύφεση και η κοινωνία θα γίνει ένα απέραντο πτωχοκομείο με εκατομμύρια φτωχούς και ανέργους.
Γιατί δεν θα μας σταθεί εμπόδιο η δικομματική πλειοψηφία της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ), που έχει ταχθεί πλέον ανοιχτά με την κυβέρνηση, δεν οργανώνει αγώνες, δεν κάνει απεργίες, δεν εκφράζει τους εργαζόμενους και τις ανάγκες τους, λειτουργεί ως γραφείο τύπου της κυβέρνησης.
Γιατί ο  κ. Παπανδρέου , μας προκαλεί όταν λέει ότι η οικονομία δεν αντέχει μπλόκα, απεργίες, διαδηλώσεις και ότι αυτοί που αντιδρούν στα μέτρα της κυβέρνησης είναι οι βολεμένοι. Είναι βολεμένοι οι εργαζόμενοι στα stage και οι συμβασιούχοι, οι εργαζόμενοι με ενοικίαση, οι μερικά απασχολούμενοι, οι αμειβόμενοι στον ιδιωτικό τομέα με μισθούς πείνας; Είναι βολεμένοι οι δημόσιοι υπάλληλοι που ο μισός μισθός τους είναι επιδόματα; Είναι βολεμένοι οι αγρότες που πουλάνε το στάρι, το λάδι, το ρύζι με τιμές κάτω του κόστους για να θησαυρίζουν οι μεγαλέμποροι; Μήπως είναι βολεμένοι οι 750.000 άνεργοι που μόλις επιβιώνουν με 450 ευρώ το μήνα; Και τότε ο Μίχαλος του ΕΒΕΑ, οι μεγαλοεκδότες ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών καναλιών, ο Δασκαλόπουλος του ΣΕΒ, οι τραπεζίτες και εφοπλιστές σε ποια κατηγορία ανήκουν;
Γιατί το χρωστάμε στους αγώνες που έγιναν και δεν δικαιώθηκαν. Στις καθαρίστριες και στην Κωνσταντίνα Κούνεβα, στους ναυτεργάτες, στους couriers, στους εργαζόμενους με stage και στους συμβασιούχους, στους απολυμένους της ολυμπιακής και της κλωστοϋφαντουργίας Λαναρά και σε χιλιάδες ακόμα.
Γιατί η απεργία στις 10 Φλεβάρη ήταν η αρχή. Μπορούμε να νικήσουμε. Οι ενωτικοί αγώνες και ο κοινωνικός ξεσηκωμός είναι μονόδρομος.
Απαιτούμε:
 Πλήρη, σταθερή, ασφαλισμένη, αξιοπρεπή εργασία με μισθούς που να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες για όλους και όλες. Είναι δικαίωμα μας!
Στήριξη της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους και όλες τους εργαζόμενους/ες.
Μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την οικονομική και κοινωνική στήριξη των ανέργων.
Μαζικές προσλήψεις στο δημόσιο και ιδιαίτερα στην παιδία, υγεία, πρόνοια, προστασία του περιβάλλοντος.
Δίκαιο φορολογικό σύστημα.
Απόκρουση και ανατροπή των ιδιωτικοποιήσεων.
Διεύρυνση των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων.
να παρθούν πίσω όλα τα αντεργατικά μέτρα τώρα!
Να καταργηθούν το σύμφωνο σταθερότητας και το κυβερνητικό πρόγραμμα σταθερότητας.
ΣΤΙΣ 24 ΦΛΕΒΑΡΗ
ΟΛΟΙ  ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ, Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΤΡΕΨΕΙ ΤΙΣ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ.
ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ.
ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

22 Φεβ 2010

Γιάννης Δραγασάκης: Η ΕΕ οδηγείται σε "Γερμανοποίηση"

από την Αυγή της Κυριακής

Για "γερμανοποίηση, με την πολιτική έννοια του όρου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των πολιτικών της, δηλαδή μια πολιτική της Ε.Ε. που τείνει να ταυτιστεί με τα ιδιαίτερα συμφέροντα του γερμανικού κεφαλαίου, έκανε λόγο ο Γιάννης Δραγασάκης με συνέντευξή του που έδωσε πριν τρεις ημέρες στον "Κόκκινο 105,5" και στον διευθυντή του σταθμού Γ. Ανανδρανιστάκη.

Τόνισε ότι θα έχουμε μια τεράστια αναδιανομή εθνικού εισοδήματος και μια τεράστια σπατάλη αυτού του εισοδήματος, διότι δεν μπορεί να γίνει επένδυση αυτό ή να γίνει κάτι χρήσιμο για την κοινωνία εάν καταργηθεί ο 14ος μισθός, κάτι που χαρακτήρισε "παραλογισμό'.
Αναφορικά με τα μέτρα, είπε ότι ακόμη και αν το αποτέλεσμα είναι να μειωθεί το έλλειμμα και το χρέος, εγείρεται το ερώτημα τι άλλο θα επιφέρουν αυτά τα μέτρα αν εφαρμοστούν τελικά; Όπως σχολίασε ο Γ. Δραγασάκης, "η τραγωδία που ζούμε είναι ότι τα μέτρα που προτείνονται για την αντιμετώπιση της κρίσης, θα επιδεινώσουν την κρίση. Καθώς όλοι συμφωνούν ότι, όταν έχεις ύφεση και περιορίζεις με διάφορους τρόπους τη ζήτηση, είτε κόβοντας δαπάνες, είτε κόβοντας μισθούς, είτε ακόμη και εισπράττοντας φόρους, αυτό επιδεινώνει την ύφεση. Διότι περιορίζει την αγοραστική δύναμη που υπάρχει στην κοινωνία και δεδομένου μάλιστα ότι και οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια, δεν έχουμε επέκταση δανεισμού".
Όσον αφορά την πιστωτική επέκταση, είπε καθώς αυτή είναι ανύπαρκτη, ενώ θα δοθούν δάνεια μόνο για αναχρηματοδοτήσεις κ.λπ., αυτό θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη πτώση της παραγωγής, σε αύξηση της ανεργίας, σε πτώση της κατανάλωσης, του τζίρου. Επομένως θα μειωθούν τα έσοδα του δημοσίου γι' αυτόν τον λόγο και επομένως το όλο πρόβλημα θα επιδεινωθεί.
Στο ερώτημα αν υπάρχει κίνδυνος να μην επιτευχθούν καν οι δημοσιονομικοί στόχοι, απάντησε πως σε πρώτη φάση μπορεί να μειωθεί το έλλειμμα. Υπάρχει ένας παλιός κανόνας των οικονομολόγων, ότι όσες μονάδες μειώνεις το έλλειμμά σου, τόσες μονάδες μειώνεται το εθνικό εισόδημα. Αν υποθέσουμε δηλαδή ότι το πρόγραμμα είναι να μειώσουμε σε τρία χρόνια κατά δέκα μονάδες το έλλειμμα, πρέπει να περιμένουμε περίπου μια μεγάλη πτώση της παραγωγής με αντίστοιχη αύξηση της ανεργίας. Πρόσθεσε ότι η Γερμανία είναι μια μεγάλη εξαγωγική χώρα, το 49% του εθνικού της εισοδήματος είναι από εξαγωγές, πιστεύει ότι έχει το τεχνολογικό προβάδισμα έναντι άλλων χωρών και εκείνο το οποίο φοβάται είναι τον πόλεμο μέσω συναλλαγματικών υποτιμήσεων ή διολισθήσεων, στους οποίους πολέμους μπορεί να καταφύγουν οι ΗΠΑ με το δολάριο και η Κίνα με το δικό της νόμισμα, και γι' αυτό προσπαθεί να έχει τη γραμμή ότι στηρίζει τη δημοσιονομική πειθαρχία και του σκληρού ευρώ. Δηλαδή η Γερμανία δεν ποντάρει για τις εξαγωγές της σε μια διολίσθηση του ευρώ, σε μια υποτίμηση του ευρώ, αλλά σ' ένα σκληρό ευρώ και το τεχνολογικό της προβάδισμα και με το σκληρό ευρώ θα μπορεί να αγοράζει η ίδια και οι τράπεζές της πολύ φθηνά περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό. Κι επομένως το πρόβλημα που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι ότι νομίζουν ότι έχουμε μια γερμανοποίηση, με την πολιτική έννοια του όρου της Ε.Ε. και τις πολιτικές της. Δηλαδή, η πολιτική της Ε.Ε. τείνει να ταυτιστεί με τα ιδιαίτερα συμφέροντα του γερμανικού κεφαλαίου.
Αυτό δίνει και μια αντίφαση, πρόσθεσε, στην οποία θα έπρεπε να επενδύσει μια χώρα σαν την Ελλάδα. Διότι υπάρχει μια αντικειμενική σύγκρουση συμφερόντων ανάμεσα στη γραμμή που υπηρετεί το γερμανικό κεφάλαιο αυτή τη στιγμή και τις χώρες όπως είναι η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία, ενδεχομένως και η Ιταλία σε μικρότερο βαθμό αλλά και χώρες του Βορρά, οι οποίες δεν έχουν αυτή την εξαγωγική δυνατότητα που έχει η Γερμανία. Άρα μιλάμε για ένα πραγματικό πρόβλημα και όχι για παιχνίδι μόνο, επειδή υπάρχει αυτή η άποψη. Χρησιμοποιείται και ως παιχνίδι ή τουλάχιστον στην αρχή ως μοχλός πίεσης, αλλά μετά τη χρεωκοπία του Ντουμπάι τους ξέφυγε ο έλεγχος.
Σύμφωνα με τον Γ. Δραγασάκη προκύπτει ένα θέμα, ότι έχουμε χώρες εξαγωγικές με εμπορικά πλεονάσματα και χώρες που είναι εισαγωγικές κυρίως, έχουν δηλαδή ελλείμματα εμπορικά. Η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία. Το επιχείρημά τους είναι το εξής: Εφ' όσον υπάρχουν ελλείμματα, δεν υπάρχει ανταγωνιστικότητα. Και εφ' όσον δεν υπάρχει ανταγωνιστικότητα, φταίνε οι μισθοί. Άρα, να μειωθούν οι μισθοί. Από εκεί ξεκινάει το αίτημα να καταργήσουμε τον 13ο μισθό. Αυτό είναι παραλογισμός, διότι, αν δεχτούμε αυτόν τον αμφιλεγόμενο όρο ανταγωνιστικότητα, αυτός έχει να κάνει με χίλιους δυο παράγοντες, με τεχνολογίες, με οργανωτικά ζητήματα, με το μέγεθος των επιχειρήσεων, με την παράδοση της κάθε χώρας. Αυτό λοιπόν που στην ουσία μας λένε, είναι ότι κάθε ανισορροπία, κάθε έλλειμμα ανταγωνιστικότητας θα το πληρώνουν οι μισθωτοί. Και ήταν υποκριτικό που έλεγαν ότι τους ενοχλούσαν οι δημόσιοι υπάλληλοι, διότι ο 14ος μισθός που ζητούν να καταργηθεί αφορά και δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους.
Ο αντίλογος ποιος είναι; Γιατί να μειωθούν οι μισθοί των ελλειμματικών χωρών και να μην αυξηθεί ο μισθός στις πλεονασματικές χώρες. Δηλαδή γιατί να μην αυξηθεί ο μισθός του Γερμανού εργαζόμενου, όταν μάλιστα οι ίδιες οι μελέτες οι δικές τους θεωρούν ότι ο γερμανικός μισθός είναι υποτιμημένος σε σχέση με τη παραγωγικότητα κατά 5%-6%. Αν ανέβουν οι μισθοί στη Γερμανία δεν θα περάσουν καλύτερα οι Γερμανοί εργάτες κατά 5% π.χ., αλλά θα ανέβει η ζήτηση συνολικά στη Γερμανία, θα υπάρξει ανάκαμψη στη γερμανική οικονομία και η ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας λόγω μεγέθους θα συμπαρασύρει κατά κάποιο τρόπο και ως έναν βαθμό και οικονομίες, όπως είναι η ελληνική, όπως η ισπανική, όπως είναι η πορτογαλική.
Ο Γ. Δραγασάκης σχολίασε ότι στην Ευρώπη η Κεντρική Τράπεζα δάνεισε με χαμηλό επιτόκιο τις τράπεζες, αλλά τα κράτη τα έσπρωξε στην κερδοσκοπία των αγορών. Και μάλιστα είχαμε το φαινόμενο εδώ η ΕΚΤ και η πολιτική ηγεσία της Ευρωζώνης να συμπράττουν με τους κερδοσκόπους, να είναι σύμμαχοι των κερδοσκόπων, να δείχνουν την Ελλάδα. Ακόμη και τώρα παίζονται παιχνίδια τέτοια και έχουμε ένα πολιτικό σύστημα στη δική μας χώρα που δεν μπορεί να υπερασπιστεί, όχι μόνο τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, αλλά ούτε καν την αξιοπρέπειά του.
Για τον 14ο μισθό
Αναφορικά με τον 14ο μισθό και το ενδεχόμενο για την περικοπή του, απάντηση πως "αλίμονο αν δεν υπάρξει ένα παλλαϊκό μέτωπο ενάντια στην προσπάθεια να κοπεί ο 14ος μισθός", αφού αν κοπεί, σημαίνει μείωση των μισθών κατά 7% περίπου και αν περικοπή ο 14ος μισθός, θα υπάρξει μια τεράστια καθίζηση των μισθών και της αγοραστικής δύναμης από τη μια μεριά, από την άλλη όμως, οι τιμές δεν θα μειωθούν. Επομένως θα έχουμε μια τεράστια αναδιανομή εθνικού εισοδήματος και μια τεράστια σπατάλη αυτού του εισοδήματος, διότι δεν μπορεί να γίνει επένδυση αυτό ή να γίνει κάτι χρήσιμο για την κοινωνία.
Αναφερόμενος στα όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών ότι "πρέπει να κάνουμε εξεταστική επιτροπή γιατί μου λένε στις Βρυξέλλες αν θα μπει κάποιος φυλακή", είπε ότι ο υπουργός Οικονομικών δεν έχει μηχανισμούς να μπει όχι ένας στη φυλακή, αλλά χιλιάδες απ' αυτούς που κρύβουν τα κέρδη τους από την εφορία, εκτός του ότι πρέπει να κάνει εξεταστική επιτροπή για να μάθει πώς έκρυβε τα στοιχεία ο κ. Χριστοδουλάκης, ο κ. Σημίτης. "Οδηγούνται σε μια τεράστια γελοιοποίηση", σχολίασε.
Για τους κρυφούς λογαριασμούς
Ερωτηθείς για τους ειδικούς λογαριασμούς τόνισε πως αποτελούν ένα σύστημα ολόκληρο, του οποίου οι ευθύνες αποκαλύπτονται τώρα και επομένως υπάρχει μια συνενοχή, προβλέποντας πως όσο αντιλαμβάνονται οι πολίτες ότι ζούσαμε μια κρίση σε αναστολή και ότι όλος αυτός ο πλούτος που έχει δημιουργηθεί, αντί να γίνει επενδύσεις και υποδομές, έχει σπαταληθεί και μας έχει αφήσει πίσω, όλη αυτή η ιστορία ένα τεράστιο δημόσιο χρέος, θα αντιδράσει.

21 Φεβ 2010

Τι σημαίνει να είσαι Έλληνας σήμερα;

Του Πάνου Τριγάζη*

«Τι σημαίνει να είσαι Έλληνας σήμερα; Σημαίνει να έχεις Έλληνες γονείς; Μπορείς να έχεις δύο χώρες, που τις αισθάνεσαι δικές σου; Μπορείς να αισθάνεσαι ταυτόχρονα Έλληνας και Αλβανός, Έλληνας και Ουκρανός, Έλληνας και Βούλγαρος;». Τα ερωτήματα αυτά είχαν τεθεί από μαθήτρια του 1ου Γυμνασίου Βύρωνα, παιδί Αλβανών μεταναστών, στη διάρκεια ομιλίας της σε εκδήλωση του σχολείου της το 2008 για την παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού, όπου τον πρώτο ρόλο είχαν 18 μαθητές, μεταξύ των οποίων 9 παιδιά μεταναστών.
Η πρόκληση για τη χώρα μας, είχε πει κλείνοντας την ομιλία της η 15χρονη μαθήτρια, είναι «να αναγνωρίσουμε τη δική μας εσωτερική πολυμορφία και να διαμορφώσουμε όλοι μαζί - γηγενείς, μετανάστες και παιδιά μεταναστών - μια νέα εθνική συνείδηση στην οποία να καθρεφτίζεται η πολιτισμική διαφορετικότητα της σύγχρονης Ελλάδας, αλλά και η πίστη στην Πατρίδα και στο Σύνταγμα».
Θυμήθηκα την εκδήλωση αυτή - όπου θερμό μήνυμα είχε στείλει και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος - πολλές φορές τις τελευταίες εβδομάδες, που κάποιοι πολιτικοί μας διακινούν απίθανες απόψεις περί δικαιωμάτων των μεταναστών και ιθαγένειας. Απόψεις ξενοφοβικές και ψευτοπατριωτικές, τις οποίες υπερακόντισαν και ορισμένοι κληρικοί, όπως ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, ο Πειραιώς Σεραφείμ και ο Καλαβρύτων Αμβρόσιος, με απειλές του τύπου «θα μαυρίσει ο τόπος» και επικλήσεις κινδύνων για «την καθαρότητα της φυλής μας», ξεχνώντας τη ρήση του Απόστολου Παύλου «ουκ ενι Ιουδαίος ουδέ Έλλην, ουκ ενι δούλος ουδέ ελεύθερος, ουκ ένι άρσεν και θήλυ».

Περί ιθαγένειας

Και τι δεν λένε οι ακροδεξιοί αυτοί πολιτικοί και τα φερέφωνά τους. Προβάλλουν μια εντελώς αναχρονιστική αντίληψη για την ιθαγένεια και την απόκτησή της. Αρνούνται την ιθαγένεια για ανθρώπους που γεννήθηκαν εδώ και δεν ξέρουν άλλη πατρίδα από την Ελλάδα. Θέλουν να αγνοούν ότι από το 1998 ο Συνήγορος του Πολίτη χαρακτήριζε «πηγή αρκετών προβλημάτων» την «εμμονή του ελληνικού δικαίου της ιθαγένειας στη λεγόμενη αρχή του αίματος».
Υποστηρίζουν ότι η ιθαγένεια δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα, ενώ «καθένας έχει το δικαίωμα της ιθαγένειας» λέει η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο άρθρο 15. Κατά την άποψη τους, «Έλληνας γεννιέσαι, δεν γίνεσαι», κάτι που, αν ίσχυε, θα είχε τραγελαφικές συνέπειες. Μεταξύ άλλων, θα καθιστούσε αδιανόητη την έννοια της διπλής ιθαγένειας. Δεν το χωράει ο νους τους ότι ένας Έλληνας πολίτης μπορεί να έχει πολλές ταυτότητες: να είναι Έλληνας Χριστιανός, Ορθόδοξος αλλά και Καθολικός και Προτεστάντης, Έλληνας Μουσουλμάνος, Έλληνας Εβραίος, καθώς και Έλληνας μη θρησκευόμενος. Δεν δείχνουν καμιά εμπιστοσύνη στην ικανότητα της ελληνικής κοινωνίας να εντάξει τους μετανάστες.
Δεν θέλουν να αποδεχθούν οι εθνοκάπηλοι ότι δεν υπάρχουν εθνικά «καθαρά» κράτη πουθενά στον κόσμο. Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ «τα 2/3 των χωρών περιλαμβάνουν τουλάχιστον μια σημαντική μειονότητα που αναλογεί στο 10% των πληθυσμών τους» (Human Development Report 2004). Η Ελλάδα δεν είναι μεταξύ των χωρών αυτών και ακόμα λιγότερο πρέπει να φοβάται. Και σε κάθε περίπτωση είναι λάθος να συγχέονται οι μετανάστες με τις εθνικές μειονότητες, που συγκροτούνται από γηγενείς πληθυσμούς και έχουν προκύψει από εξελίξεις με μεγάλο ιστορικό βάθος.

«Υπερπατριώτες»

Εμφανίζονται, όμως, και σαν υπερπατριώτες οι κήρυκες της ξενοφοβίας και του ρατσισμού στη χώρα μας, μιλώντας στο όνομα του εθνικού συμφέροντος και των ελληνικών παραδόσεων. Όμως, ούτε το εθνικό συμφέρον υπηρετούν οι δυνάμεις αυτές (άλλωστε υπάρχει οδυνηρή εμπειρία από το παρελθόν), ούτε έχουν σχέση οι απόψεις τους με τον αληθινό πατριωτισμό. Γιατί είναι γνωστό (και όσοι έχουμε ζήσει στο εξωτερικό το ξέρουμε «από πρώτο χέρι») ότι ο παγκόσμιος θαυμασμός στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό οφείλεται στη σχέση του με πανανθρώπινες αξίες, όπως η δημοκρατία.
Αλλά και η Ελληνική Επανάσταση του 1821 ξεσήκωσε ένα μεγάλο κίνημα φιλελλήνων απ' όλο τον κόσμο, οι οποίοι στο μέγιστο μέρος τους είδαν στην επανάσταση αυτή την έκφραση των ιδεών του Διαφωτισμού. Να σταθούμε μόνο στις ιδέες του Λόρδου Βύρωνα, που είχε εμπνευστεί και από τα μηνύματα του Ρήγα του Βελεστινλή, ο οποίος διακήρυσσε την αλληλεγγύη των λαών της Βαλκανικής και την ανεξιθρησκία στο υπό ίδρυση κράτος. Είναι δε πασίγνωστο ότι η Εθνική Αντίσταση του 1941-44 τραγουδούσε ότι «θέλουμε ελεύθερη εμείς πατρίδα και πανανθρώπινη τη λευτεριά».
Επενδύουν στον φόβο και στις κάθε λογής προκαταλήψεις το κόμμα του ΛΑΟΣ και άλλοι ακροδεξιοί. Από τις δυνάμεις αυτές η εγκληματικότητα αποδίδεται αποκλειστικά στους ξένους, ενώ αποσιωπώνται οι κοινωνικές αιτίες του προβλήματος. Στους ξένους αποδίδουν και την αύξηση της ανεργίας, παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι υψηλά ποσοστά ανεργίας (8-9%) είχαμε στην Ελλάδα πριν έρθουν μαζικά οι μετανάστες στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και «βγάζοντας λάδι» το σύστημα και την κρίση του για τη σημερινή έκρηξη του προβλήματος.
Όπως, όμως, λέει ο καθηγητής του LSE Ν. Μουζέλης, «δεν είναι οι μετανάστες, αλλά οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που - σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο - οδηγούν στην υψηλή ανεργία, στην περιθωριοποίηση και την κοινωνική αποδιοργάνωση» (“Βήμα”, 29.3.2009).
Να αποκρουστούν, λοιπόν, από το ευρύτερο δυνατό προοδευτικό μέτωπο οι απόψεις αυτές και τα περί «δημοψηφίσματος» του Καρατζαφέρη, των Χρυσαυγιτών και άλλων. Απόψεις που, αν επικρατούσαν, θα έκαναν ανεπανόρθωτη ζημιά στην ίδια τη δημοκρατία αλλά και στην ήδη βαρύτατα τραυματισμένη διεθνή εικόνα της χώρας μας. Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει την επανάπαυση ή ανοχή απέναντι στην ξενοφοβία και τον ρατσισμό. Τώρα πρέπει να δυναμώσει η αντίστασή μας, πριν να είναι πολύ αργά.


*Ο Πάνος Τριγάζης είναι αντιπρόεδρος της Κίνησης Πολιτών κατά του Ρατσισμού και μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ

18 Φεβ 2010

Γράμμα από τον Κέυνς: "Δεν χτυπάς την ύφεση με κλασικές συνταγές"



Του ΕΥΚΛΕΙΔΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ*


Μας είχε προειδοποιήσει! Ο Κέυνς ξαναεμφανίστηκε στα όνειρα μου με νέα επιστολή. Την παραθέτω για άλλη μια φορά χωρίς σχόλια.

Αγαπητέ κύριε Παπακωνσταντίνου,
Όπως είχα προβλέψει στο πρώτο μου γράμμα τα πράγματα είναι σκούρα όταν διαπραγματεύεται κανείς χωρίς αυτοπεποίθηση στις δικές του αναλύσεις και αξίες. Επόμενο ήταν το πακέτο Β’ να γίνει το πρωταρχικό. Περιττό, νομίζω, να επισημάνω ότι τώρα η κατεύθυνση έχει οριστικοποιηθεί, και ότι σύντομα θα καλεστείτε να πάρετε ακόμα πιο οδυνηρά μέτρα. Μην ξεγελαστείτε από τη προθυμία της Γαλλίας και της Γερμανίας να μεσολαβήσουν για μια πιο ευρωπαϊκή λύση στα προβλήματα σας. Αυτό το γεγονός δεν σηματοδοτεί μια αλλαγή πλεύσης για τη μακροοικονομική πολιτική στο επίπεδο της Ε.Ε.
Δεν έχουν πάρει χαμπάρι ακόμα οι μεγάλες χώρες της Ε.Ε. ότι μια νομισματική ένωση δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς την κεντρική τράπεζα να δανείζει κατευθείαν στα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Χωρίς ένα ομοσπονδιακό προϋπολογισμό που θα ενίσχυε τις περιοχές αυτές που βρίσκονται σε μεγαλύτερη ύφεση, και που το κόστος αυτής της ενίσχυσης θα μοιράζεται με περιοχές με μικρότερο πρόβλημα. Χωρίς μια ενεργή δημοσιονομική πολιτική με γνώμονα τις μακροοικονομικές συνθήκες που επικρατούν σε όλη την ένωση, και όχι μόνο στις πιο ισχυρές οικονομίες. Καταλαβαίνω ότι το πρόβλημα σας, όπως και του προκατόχου σας, είναι ότι συμβουλεύεστε από οικονομολόγους που για δύο δεκαετίας συμπεριφέρονται ως εάν να μην γνωρίζουν αυτές τις απλές αρχές οικονομικής θεωρίας. Στην Αμερική, για να μην μιλήσω για τους λίγο πιο πιστούς οπαδούς μου, όπως ο Paul Krugman και Joseph Stiglitz, ακόμα και ο δεξιότατος ρεπουμπλικάνος οικονομολόγος Martin Feldstein είχε προειδοποιήσει πριν από χρόνια ότι έτσι που σχεδιάστηκε η Ε.Ε. θα αντιμετώπιζε τεράστια προβλήματα με την πρώτη σοβαρή ύφεση. Τους συμβούλους μας, όπως και τους φίλους, τους επιλέγουμε πιο προσεκτικά!
Η Γαλλία και η Γερμανία φοβούνται ότι οι δικές τους τράπεζες είναι εκτεθειμένες στα ομόλογα του ελληνικού κράτους. Επίσης ανησυχούν για την επέκταση των κερδοσκοπικών επιθέσεων σε άλλους αδύνατους κρίκους. Θέλουν να αποφύγουν τον χλευασμό που θα εισπράξουν αν αναγκαστείτε να πάτε στο ΔΝΤ. Αλλά αυτό που θα σας προταθεί δεν θα είναι κάτι καινούργιο. Θα έχετε κάποιες δανειακές διευκολύνσεις με αντάλλαγμα μέτρων στην ίδια κατεύθυνση. Στη λάθος κατεύθυνση δηλαδή.
... Επισημάνω ότι ο γνωστός ιστορικός Eric Hobsbawn έχει γράψει ότι μια από τις πιο δυσάρεστες και μη αναμενόμενες εκπλήξεις του τέλους του «σύντομου εικοστού αιώνα» ήταν η επιστροφή των δογμάτων των κλασικών οικονομολόγων.
Ας πάρουμε, ως παράδειγμα, το επιχείρημα ότι η ύφεση φτάνει προς το τέλος της και ότι το μεγάλο πρόβλημα τώρα είναι πώς θα ξεμπλέξουν οι χώρες από τα μεγάλα ελλείμματα. Οι αγορές φοβούνται ότι τα δημοσιονομικά προβλήματα των χωρών είναι εκτός ελέγχου και ότι έτσι θα ανέβουν τα μακροπρόθεσμα επιτόκια. Με αυτό τον τρόπο η ψυχολογία των επενδυτών, ευαίσθητα πλάσματα που είναι, θα καταρρέει με αποτέλεσμα η όποια τόνωση από τις δημόσιες επεμβάσεις να εξουδετερώνεται. Άρα είναι απαγορευτικές παρεμβατικές πολιτικές όπως οι δημόσιες επενδύσεις.
Πώς είχα αντικρούσει τέτοια επιχειρήματα τότε; Είχα πει ότι ο λόγος που θέλουμε χαμηλά επιτόκια είναι επειδή θέλουμε να κάνουμε πράγματα. Αν σταματάς να κάνεις πράγματα για να μειώσεις τα επιτόκια, τότε βλέπεις τον κόσμο ανάποδα! Και το πρόβλημα σε μια ύφεση είναι ότι κανείς δεν κάνει πράγματα. Δεν αμφισβητώ ότι όταν ξανά πάρει μπρος η οικονομία, όταν θα πλησιάζουμε την πλήρη απασχόληση, μπορεί να έχει η οικονομία ακόμα προβλήματα ελλειμμάτων και χρέους. Αλλά ο καιρός να αντιμετωπίσεις αυτά τα προβλήματα είναι όταν έχεις ξεφύγει από την κρίση, όχι στη μέση της κρίσης.
Καταλαβαίνω, επίσης, ότι πολλές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, αλλά και η Ελλάδα, δεν αποταμιεύουν αρκετά. Και σε σας είναι πιεστικό το ασφαλιστικό πρόβλημα. Αλλά και πάλι δεν μπορείς να ασχοληθείς με το ύψος των αποταμιεύσεων σε μια ύφεση. Είχα επισημάνει τότε ότι σε μια ύφεση μια απόφαση να μην πας σε ένα εστιατόριο σήμερα δεν ισοδυναμεί, όπως ισχυριζόταν οι κλασικοί οικονομολόγοι, με μια υπόσχεση να πας αργότερα. Μπορεί να σημαίνει, αντιθέτως, ότι απλώς μειώνεις τέτοιου είδος εξόδους, απόφαση που μεταφράζεται σε μείωση της συνολικής ζήτησης και άρα σε εμβάθυνση της ύφεσης. Σε μια οικονομία με χρήμα, οι αποταμιεύσεις δεν μετατρέπονται αυτομάτως σε επενδύσεις.
...Τα επιχειρήματά μου δεν κέρδισαν την εποχή του μεσοπολέμου. Αλλά να θυμίσω ότι πουθενά δεν ξεπεράστηκε η μεγάλη ύφεση υιοθετώντας τις συνταγές των κλασικών οικονομολόγων; Να θυμίσω επίσης ότι στη Βρετανία η Εργατική κυβέρνηση διασπάστηκε όταν ο πρωθυπουργός Ramsay MacDonald αποφάσισε να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα στο κορύφωμα της κρίσης με αποτέλεσμα να εγκαταλείψει το κόμμα του για μια κυβέρνηση εθνικής συμμαχίας με τους συντηρητικούς; Και βεβαίως λίγα χρόνια αργότερα οι συντηρητικοί πέταξαν τον MacDonald στον κάδο των απορριμμάτων. Έχετε προειδοποιηθεί!

Με εκτίμηση
John Maynard Keynes

* Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, είναι καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Το γράμμα δημοσιεύτηκε στην “Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία” και στην "Αυγή" απ' όπου και το αναδημοσιεύουμε.

15 Φεβ 2010

Τα αποκαλυπτήρια του συστήματος

Μια συνέντευξη στον Ιό της Ελευθεροτυπίας


Με καθαρές τοποθετήσεις και πειστικές απαντήσεις, ο Γ. Δραγασάκης και ο Γ. Μηλιός δίνουν το περίγραμμα μιας ρεαλιστικής και κοινωνικά δικαιότερης οικονομικής πολιτικής, που προϋποθέτει απλώς το να μη «χρωστάει κανείς σε κανέναν»
Στιγμιότυπο από τη συζήτηση στο γραφείο του «Ιού».Στιγμιότυπο από τη συζήτηση στο γραφείο του «Ιού».Μήνες τώρα, ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο του ακούνε... φωνές από παντού. Φωνές πολιτικών σχολιαστών, προπαγανδιστών, επιχειρηματιών, ιεραρχών, χρηματιστών, φοροφυγάδων, ειδικών, οικονομολόγων, αυτόκλητων σωτήρων της Ελλάδας από τα πέρατα του κόσμου. Ακούνε και φωνές εργαζομένων, αγροτών, συνδικαλιστών, συνταξιούχων, κομμάτων, στελεχών και πολιτών. Ακούνε φωνές αλλά και ξεφωνητά, ακόμα και κραυγές απόγνωσης. Ηδη όμως προδιαγράφεται στον ορίζοντα το ποιες φωνές θα εισακουστούν τελικά.
Τα σημερινά μέτρα και η προσπάθεια στήριξης από τα δεξιά με παζάρια και ποσοστώσεις ακόμα και στις διαφημισμένες ιθαγένειες των μεταναστών οριοθετούν ήδη το ζοφερό πλαίσιο των κυβερνητικών επιλογών. Τα παρακάλια στους πατριώτες «μετανάστες» κερδοσκόπους επενδυτές και στους ισχυρούς της Ε.Ε. δεν προοιωνίζονται κοινωνική δικαιοσύνη. Οσο για τις φωνές από τα αριστερά, που προεκλογικά άκουγε προσεκτικά ο πρωθυπουργός, τώρα τις καλεί να σωπάσουν! Δύο τέτοιες, του Γιάννη Δραγασάκη και του Γιάννη Μηλιού, που ειδικεύονται στα θέματα της οικονομίας, φιλοξενεί σήμερα η στήλη.
Ο Γιάννης Δραγασάκης απάντησε στο ερώτημα πώς μια θεωρητική πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας έφτασε να θεωρείται σήμερα πραγματικότητα, αποδίδοντας τις αιτίες τόσο σε υπαρκτά προβλήματα όσο και σχεδιασμούς και σε συμπτώσεις που οδήγησαν τα πράγματα εκτός ελέγχου.
«Το οικονομικό μοντέλο, το καθεστώς συσσώρευσης στην Ελλάδα παρήγαγε μεν κέρδη, αλλά παρήγαγε και ελλείμματα και μεγάλη ανεργία. Η επίσημη ανεργία, ακόμα και τη δεκαετία της οικονομικής μεγέθυνσης, δεν έπεσε κάτω από το 10%. Η παραγωγή πλούτου μοιραζόταν άνισα, ενώ συνεχώς αυξανόταν το χρέος. Το σύστημα, για να μπορεί να ισορροπεί και να παράγει, είχε ανάγκη από ολοένα και περισσότερο δανεισμό ως ποσοστό του εθνικού εισοδήματος. Εξασφάλιζε βέβαια υψηλή κερδοφορία στους επενδυτές. Δεν είχαμε δηλαδή μια συνήθη κρίση παραγωγής αλλά κρίση αναπαραγωγής, με ολοένα και δυσμενέστερους όρους για την κοινωνία».
Η κρίση φώναζε, τα χρέη σιωπούσαν
Οπως επισήμανε ο Γ. Δ. φτάσαμε για κάθε ευρώ αύξησης του εθνικού εισοδήματος να αυξάνεται 2,5 ευρώ ο δανεισμός -δημόσιος και ιδιωτικός- και αυτό οδηγούσε μαθηματικά σε κρίση βιωσιμότητας. Αυτός ο κίνδυνος από μακροπρόθεσμος έγινε άμεσος εξαιτίας των τριών παραγόντων που αναφέρονται στη συνέχεια.
Γ. Δ.: «Πιο ακριβές είναι να μιλάμε για κρίση χρέους παρά για χρεοκοπία. Η κρίση του χρέους έχει πάντα μια σχετική αυτονομία σε σχέση με την πραγματική οικονομία, καθώς είναι εξαιρετικά ευαίσθητη σε εξωγενείς παράγοντες. Ερχόμαστε λοιπόν στο φθινόπωρο του 2009, όπου έχουμε τα εξής γεγονότα. Ο πρώτος παράγοντας λοιπόν είναι ότι η παγκόσμια κρίση μπαίνει στο τρίτο στάδιο. Το πρώτο στάδιο ήταν κυρίως χρηματοπιστωτικής μορφής, το δεύτερο η κρίση παραγωγής και απασχόλησης και το τρίτο, στο οποίο έχουμε μπει τώρα, η κρίση χρέους κρατών, επιχειρήσεων και ιδιωτών. Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτείται με την κρίση του Ντουμπάι, κι αυτός είναι ο δεύτερος παράγοντας.
»Τότε τα επιτόκια δανεισμού και τα λεγόμενα spreads ανεβαίνουν για όλους. Ομως εκτινάσσονται ασύμμετρα σε βάρος των πιο αδύνατων χωρών, όπως η Ελλάδα. Ο τρίτος παράγοντας είναι η αρνητική δημοσιότητα και η καλλιεργούμενη πεποίθηση ότι η Ελλάδα οδεύει προς χρεοκοπία. Ακόμη και ο έλληνας πρωθυπουργός υιοθέτησε κάποια στιγμή τη φιλολογία αυτή.
»Τέλος, η Ε.Ε. από τη μια ενορχηστρώνει αυτή τη "στοχοποίηση" και από την άλλη δηλώνει ότι δεν θα υπάρξει στήριξη ή βοήθεια. Αυτό ήταν βούτυρο στο ψωμί των κερδοσκόπων. Ολη αυτή η "επίθεση" ξεκίνησε αρχικά με σκοπό την πίεση -με τη βοήθεια των αγορών- για να αποδεχτεί η Ελλάδα τις νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις. Η κατάσταση, όμως, άρχισε να φεύγει εκτός ελέγχου και να γίνεται η Ελλάδα μέρος ενός ευρύτερου παιχνιδιού, ενδοευρωπαϊκά (η Γερμανία πιέζει το Νότο της Ε.Ε. για χαμηλότερους μισθούς, διευκολύνοντας τη δική της θέση) αλλά και παγκόσμια, όταν με αφορμή την Ελλάδα εδραιώνεται η αντίληψη ότι το ευρώ είναι πιο ευάλωτο από το δολάριο και ότι η Ε.Ε. πάσχει από εσωτερική ασυμμετρία».
Στη συνέχεια ο Γ. Δραγασάκης απάντησε στην προσφιλή καραμέλα περί εχθρών της Ελλάδας: «Οταν αρχίζει ένα κερδοσκοπικό παιχνίδι, δεν έχει πατριωτικά ούτε εθνικά όρια. Επισημαίνω ότι αυτό που έγινε με την Ελλάδα δεν έχει να κάνει με το ότι κάποιοι ξένοι μας μισούν. Γίνεται με την κάθε οικονομία, την κάθε χώρα η οποία αποδεικνύεται ευάλωτη. Σας θυμίζω ότι κερδοσκοπικό παιχνίδι παίχτηκε ακόμα και σε βάρος της στερλίνας το 1992. Αλλωστε στη θέση της Ελλάδας τώρα μπαίνουν η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιρλανδία, παρότι την τελευταία τη χαϊδεύουν οι αγορές επειδή μείωσε τους μισθούς».
Ο Γιάννης Μηλιός ανέλυσε πώς ξεκίνησε η κρίση στις ΗΠΑ του Μπους με τα στεγαστικά δάνεια-φούσκες που δόθηκαν σε δανειολήπτες αναξιόπιστους, με μόνη εγγύηση την ολοένα και αυξανόμενη τιμή των κατοικιών, μέχρι που οι τιμές αυτές κατέρρευσαν μαζί με τους χρηματοπιστωτικούς εγγυητές των δανείων.
Γ. Μ.: «Στην Ελλάδα έχουμε το εξής παράδοξο: Οταν ο δανεισμός κατευθύνεται στις επιχειρήσεις δεν θεωρείται κακός. Τα νοικοκυριά τα σπρώξανε, με κρατική πολιτική, σε όλο και μεγαλύτερο δανεισμό, με τα στεγαστικά, τα καταναλωτικά κ.λπ. Στο κράτος όμως θεωρείται θανάσιμο αδίκημα ο υψηλός δανεισμός. Αυτό ασφαλώς είναι αντιφατικό. Είναι η πολιτική Χούβερ στις ΗΠΑ του '30, που την είδαμε στη μεγάλη κρίση, απέναντι στην πολιτική Ρούσβελτ, που έλεγε ότι στην κρίση ο δημόσιος δανεισμός πρέπει να αυξάνει για να καλύψει μέρος της ελλείπουσας ζήτησης και δαπάνης συνολικά, και ότι το θέμα της μείωσής του θα μπει μετά το τέλος της κρίσης.
»Αυτή είναι κοινωνικά αλλά και οικονομικά σαφώς πιο αποτελεσματική πολιτική, με την έννοια ότι δεν αφήνει τις οικονομίες να μπουν σε παρατεταμένη ύφεση. Η πολιτική όμως της Ε.Ε. είναι η πολιτική Χούβερ, δηλαδή πάνω απ' όλα "υγιείς προϋπολογισμοί" και μετά βλέπουμε. Αυτά λέει και το Σύμφωνο Σταθερότητας, παρότι δεν τηρείται σχεδόν από καμιά χώρα αυτή τη στιγμή. Αυτή η συγκεκριμένη πολιτική της Ε.Ε. δημιουργεί ένα οικονομικό περιβάλλον εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές που εναποθέτει στις χρηματαγορές το ρόλο του ελέγχου, της επιβράβευσης ή της τιμωρίας οποιωνδήποτε οικονομικών δρώντων παραγόντων, δηλαδή επιχειρήσεων, ασφαλιστικών ταμείων, δήμων και κρατών. Μόνο στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής οι χρηματαγορές αποκτούν αυτόν τον τεράστιο ρόλο και ρυθμίζουν τα spreads κ.λπ.
»Δεν πρόκειται για τη μία ή την άλλη χώρα απέναντι στις χρηματαγορές, αλλά κυρίως πρόκειται για ζητήματα που αφορούν και το εσωτερικό της κάθε χώρας. Για παράδειγμα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο πλαίσιο αυτής της ρύθμισης, που είναι ο ακρογωνιαίος λίθος αυτού που ονομάζουμε νεοφιλελευθερισμός, δανείζει στην Ελλάδα τις εμπορικές τράπεζες με 1% και αυτές δανείζουν το Δημόσιο με πολύ μεγαλύτερο επιτόκιο, 5% και 6%, ανάλογα με το πόσο είναι το spread κάθε φορά. Μόνο αν παρθούν τα μέτρα τού απευθείας δανεισμού, των κρατικοποιήσεων κ.λπ. θα καταρρεύσει το μοντέλο Χούβερ και θα έρθει ένα μοντέλο Ρούσβελτ στη θέση του. Οσο για τα άδεια ταμεία του Γ. Λοβέρδου, σημειώνω ότι η Ιαπωνία έχει 200% χρέος αλλά κανείς δεν συζητάει για κατάρρευση, ενώ η Ισπανία που έχει "μόνο" 60% ήδη τοποθετείται δίπλα στην Ελλάδα. Οι αριθμοί δεν είναι θέσφατο και η αλλαγή πολιτικών σπάει τα μοντέλα διαχείρισης».
Χρέη και άνοδος των spreads
Οπως τόνισε ο Γ. Μηλιός, θέλουν απλά να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία τώρα που οι εργαζόμενοι είναι πιο ανασφαλείς και η κοινωνία τρομοκρατημένη: «Το 2009 η ευρωζώνη είχε μείωση στο ΑΕΠ -5%, ενώ η Ελλάδα είχε μόνο -1,5%. Η κρίση δηλαδή είναι μικρότερη σε επίπεδο γενικής οικονομίας -οι Βαλτικές Δημοκρατίες τότε είχαν γύρω στο -11%. Αν πάρουμε λοιπόν το τι συμβαίνει στην οικονομία, γενικά με δείκτη το ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ, η κρίση είναι μικρότερη στην Ελλάδα. Αυτά τα τελευταία 10 χρόνια υπήρξε μια σύγκλιση της Ελλάδας με το μέσο όρο της Ε.Ε., η οποία και συνεχίζεται. Οταν λοιπόν μιλάμε για κρίση της χώρας δεν είναι μόνο η κρίση των δημόσιων οικονομικών, είναι και η πτώση της κερδοφορίας, η μείωση του ρυθμού ανάπτυξης κ.ο.κ. Η ευρωζώνη όμως είναι ένας σχετικά συνεκτικός οικονομικός χώρος με διαφορές ανάλογες αυτών που έχουν οι πολιτείες στις ΗΠΑ. Ενας χώρος που μπορεί να απορροφήσει κρίσεις».
Ο Γ. Δραγασάκης πρόσθεσε ότι η εκτίναξη του ελλείμματος στο 12,5% δεν ήταν ο καθοριστικός παράγοντας για την άνοδο των spreads. Τα spreads ανέβηκαν κυρίως λόγω της εισόδου της κρίσης στο στάδιο των χρεών. Πρόκειται για διεθνή τάση. Οι αγορές έκριναν ότι μια και τα κράτη μάζεψαν τις ζημιές των τραπεζών και του ιδιωτικού τομέα, τώρα τα ίδια έγιναν εστίες κινδύνου. «Οσο για το ασφαλιστικό», συνέχισε ο Γ. Δ., «τόσο η Ε.Ε. όσο και το ΔΝΤ μιλούσαν για μακροχρόνιο πρόβλημα βιωσιμότητας που θα εμφανιστεί κυρίως μεταξύ του 2020 και 2030. Τι άλλαξε λοιπόν και αντί να ψάχνουμε τρόπους για να καλύψουμε τη μελλοντική τρύπα πρέπει -εδώ και τώρα- να αποδομήσουμε το ασφαλιστικό σύστημα προς το "ιδιωτικότερο"; Αν δεν είναι αυτή η στόχευσή τους, τότε η λύση είναι να γίνει, έστω και τώρα, σοβαρή συζήτηση για την εξεύρεση ενός αποθεματικού πόρου τροφοδοτούμενου όχι μόνο με φορολογικά αλλά και με άλλα έσοδα. Ζητούν, όμως, τη δομική αλλαγή του συστήματος κι όχι την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων του. Εξοδος όμως από την κρίση δεν γίνεται με περιοριστικές πολιτικές. Πρέπει να δημιουργηθεί ζήτηση, να δημιουργηθεί απασχόληση και κυρίως πρέπει να δημιουργηθεί νέο εισόδημα. Πρέπει να βρούμε τρόπους ο δανεισμός που θα χρειαστούμε να είναι φτηνός.
»Για τα 8 δισ. που δανείστηκε η κυβέρνηση η οικονομία θα πληρώσει 2,5 δισ. τόκους στην πενταετία. Επομένως το πρόβλημα ήταν και είναι με ποιον τρόπο θα αποφύγουμε την εξαντλητική πίεση των αγορών. Η δική μου θέση είναι ότι από τη στιγμή που μια χώρα έχει εκχωρήσει το εθνικό της νόμισμα σε κάποιο θεσμό, ο θεσμός αυτός πρέπει να λειτουργήσει ως θεσμός δανεισμού τελευταίας καταφυγής. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε είναι αποπροσανατολισμός, πλήρης υποχώρηση, απουσία γραμμής άμυνας από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όταν δεν θέτει με σαφήνεια ότι χρειάζεται υποστηρικτικό πλαίσιο από την Ε.Ε. όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλες τις χώρες».
Τις συνέπειες δηλαδή της επιλογής ενιαίου νομίσματος τις αρνούνται τα ίδια τα κράτη που το συναποφάσισαν, όπως η Γερμανία, παρατηρήσαμε. «Η αυθόρμητη λειτουργία των αγορών δημιουργεί κέρδη και ζημιές, και ο τρόπος που χτίστηκε η ΟΝΕ δεν είναι ουδέτερος, προσιδιάζει στα συμφέροντα των ισχυρών και ειδικότερα του μεγάλου κεφαλαίου της Γερμανίας», παρατήρησε ο Γ. Δ. «Αυτό συντονίζεται βεβαίως με τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατικών μερίδων όλων των χωρών που βλέπουνε το μοντέλο αυτό σαν μέσο για περαιτέρω αναδιανομή», συμπληρώνει ο Γ. Μηλιός.
Γ. Δ.: «Παράλληλα χρειάζονται και εσωτερικές στρατηγικές ανάπτυξης, παραγωγικής ανασυγκρότησης, σταδιακής μείωσης του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ, αλλά και μετατροπής μέρους του εξωτερικού χρέους σε εσωτερικό, γεγονός που απαιτεί την αναδιανομή, για να υπάρξει αύξηση της εσωτερικής αποταμίευσης.
»Η ανάγκη της αναδιανομής υπάρχει και στο διεθνές σύστημα. Τα spreads είναι η διαφορά επιτοκίου με το οποίο δανείζεται μια χώρα, π.χ. η Ελλάδα, σε σύγκριση με μια άλλη χώρα, π.χ. την Γερμανία. Τα spreads λοιπόν ανεβαίνουν στην Ελλάδα κατά ένα μέρος επειδή πέφτουν εκείνα της Γερμανίας και το αντίστροφο. Υπάρχει επομένως ανάγκη μιας αναδιανομής έστω κι αν τη συζήτηση αυτή δεν τη θέλουν βεβαίως οι κερδισμένοι αυτής της υπόθεσης. Ο φόρος Τόμπιν, ή κάποιος παγκόσμιας φόρος για τις τράπεζες ή κάποιος άλλος μηχανισμός, ακόμη πιο ριζοσπαστικής αναδιανομής, πρέπει να συζητηθεί με ζωηρή πάντοτε την παρουσία της αριστεράς».
Η επιλογή της αριστεράς
Γ. Δ.: «Ερχομαι τώρα στο ερώτημα, τι μπορεί να γίνει; Το πρόβλημα, όπως το περιγράψαμε, έχει δύο σκέλη. Το πρώτο είναι το εσωτερικό, δηλαδή η ελληνική οικονομία και κοινωνία, ο τρόπος ανάπτυξης και αναδιανομής. Ομως, το δεύτερο σκέλος είναι η ευρωπαϊκή διάσταση. Αφ' ενός δεν υπάρχει μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης, αλλά η κάθε χώρα καλείται να τα βγάλει πέρα με τα δικά της μέσα. Αυτό είναι πηγή μεγάλων ανισοτήτων. Αφ' ετέρου το κοινό νόμισμα δεν συνοδεύεται από κοινούς μηχανισμούς δανεισμού (π.χ. ευρωομόλογο) και αλληλεγγύης.
»Με δεδομένο λοιπόν ότι η ευρωπαϊκή νομισματική ολοκλήρωση έχει αυτό το μονεταριστικό χαρακτήρα (ενιαίο νόμισμα χωρίς πολιτικές αντιστάθμισης των ασύμμετρων κινδύνων), οι λύσεις είναι δύο: Ή αποχωρεί μια χώρα που έχει αυτά τα προβλήματα από το ευρώ και ασκεί δική της πολιτική ή αλλάζουν οι συνθήκες και οι κανόνες της Ε.Ε. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει δανειστής της τελευταίας καταφυγής, το γεγονός ότι υπάρχει ένα Σύμφωνο Σταθερότητας το οποίο δρα μόνο ως μηχανισμός ελέγχου και πειθαρχίας της ανάπτυξης, αλλά δεν υπάρχει μηχανισμός προστασίας όταν χρειάζεται, αυτά τίθενται σαν ζητήματα για αλλαγές. Η επιλογή της αριστεράς δεν μπορεί να είναι φυσικά επιστροφή στο καθεστώς της δραχμής. Πέρα από άλλους λόγους, ιδεολογικούς αλλά και στρατηγικούς, μια τέτοια επιστροφή θα είχε όλα τα αρνητικά χωρίς τα θετικά που είχε σε άλλες εποχές».
«Θα οδηγούσε στην πλήρη απόσυρση των χρηματαγορών από την ελληνική οικονομία, με φοβερές επιπτώσεις», παρατήρησε ο Γ. Μ.
Γ. Δ.: «Μιλάμε για τη διεκδίκηση αλλαγής των συνθηκών, πριν απ' όλα του Μάαστριχτ και του Συμφώνου Σταθερότητας, και τίθεται ένα θέμα διαπραγμάτευσης και συντονισμού με άλλες χώρες που έχουν ομοειδή προβλήματα. Εφόσον οι κυβερνήσεις δεν το κάνουν αυτό, θα πρέπει η πρωτοβουλία να περάσει σε επίπεδο κοινωνίας, κινημάτων, συνδικάτων, διανοουμένων αλλά και των κομμάτων. Ο κίνδυνος είναι ορατός και μεγάλος. Είτε να μην αλλάξουν οι αποτυχημένοι κανόνες, με αποτέλεσμα τα προβλήματα να γίνουν εκρηκτικά, είτε να αλλάξουν σε ακόμη πιο συντηρητική κατεύθυνση, οπότε τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα, όχι μόνο για μας αλλά για την πλειοψηφία των λαών και των εργαζομένων της Ευρώπης.
»Την επιθετικότητα ορισμένων πολιτικών αλλά και γραφειοκρατών ενάντια στην Ελλάδα, εγώ εν μέρει την ερμηνεύω ότι δεν θέλουν να αναγνωρίσουν ότι αυτό που οικοδόμησαν, απέτυχε. Η κρίση σήμερα αποκαλύπτει την αδυναμία των υφιστάμενων κανόνων. Η κρίση όμως λειτουργεί και ως εφαλτήριο για να αλλάξουν οι κανόνες. Αυτό το αρνούνται προς το παρόν αλλά η δύναμη των γεγονότων, πιστεύω, θα επιβεβαιώσει ότι η κρίση είναι βαθιά. Το θέμα, όμως, είναι η αλλαγή να γίνει σε προοδευτική και όχι σε συντηρητική κατεύθυνση».
Γ. Μ.: «Οταν ξέσπασε η κρίση ήταν πολύ σαφές στην κοινωνία ότι είχαμε ένα σύστημα διαχείρισης των προβλημάτων που είχε φτάσει σε αποτυχία. Το κόμμα της γερμανικής αριστεράς έλεγε, κρατικοποίηση όλου του τραπεζικού συστήματος, εμείς λέγαμε άμεσα δημιουργία ενός δημόσιου πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα. Αυτό ήταν εφικτό, και αν το κράτος μετοχοποιούσε τη στήριξη που τους έδωσε θα εξασφάλιζε τον κεντρικό πυρήνα των τραπεζών.
»Εκείνη την εποχή στην κοινωνία ήταν πιο καθαρή η ιδέα ότι ο φιλελευθερισμός έχει αποτύχει. Από τις εξαγγελίες Ομπάμα ως αντιπολίτευσης αυτές οι απόψεις γινόντουσαν ακόμη πιο ισχυρές με την έννοια ότι το ίδιο το σύστημα κι όχι μόνο η αριστερά αναγνώριζε την αποτυχία του προηγούμενου μοντέλου. Με την κρίση όμως των χρεών έχουν βρεθεί οι τράπεζες στο απυρόβλητο και μας λένε ότι "για να σωθείτε βαθύνετε το παλιό σύστημα που οδήγησε στην κρίση". Μοιάζει εξτρεμισμός το να πεις τώρα κρατικοποίηση όλου του τραπεζικού συστήματος που θα επιτρέψει και έλεγχο επιτοκίων κι άλλες πολιτικές. Οικονομία, όμως, δεν είναι να αυξάνει ο πλούτος της χώρας κατά 50% και το 90% των πολιτών να μην το αντιλαμβάνεται και να χειροτερεύει η θέση του. Χρειάζεται μια αντίληψη με άλλες προτεραιότητες, που θα γίνει τώρα, μέσα στην κρίση.
»Εξάλλου αν είχαμε ντόμινο με πραγματικές χρεοκοπίες χωρών τότε θα έμπαινε ζήτημα αλλαγής μοντέλου. Μια εναλλακτική στρατηγική θα πρέπει να έχει οπωσδήποτε την απασχόληση στον άξονα της στόχευσής της, μια απασχόληση στην οποία θα παίζει ρόλο ο δημόσιος τομέας, σε μια άλλη αντίληψη και προοπτική, με δημόσιο έλεγχο του δημόσιου αγαθού. Μιας οικονομίας που θα προτάσσει τις κοινωνικές ανάγκες έναντι του κέρδους».
Γ. Δ.: «Εμείς προειδοποιούσαμε ότι πρέπει να υπάρξει πολυετές προοδευτικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Ενα πρόγραμμα που θα επέτρεπε χρονική ιεράρχηση των μέτρων, εκτίμηση και αντιμετώπιση των κινδύνων και των παρενεργειών, τη συνδυασμένη αντιμετώπιση της οικονομικής αλλά και της οικολογικής κρίσης και της κλιματικής αλλαγής.
»Πολιτικές, που μας πιέζουν να εφαρμόσουμε, για τις οποίες διαμορφώνεται ήδη μια συναίνεση με τη στήριξη από ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και ΛΑΟΣ, δεν οδηγούν στην έξοδο από την κρίση. Αντίθετα, οι εμπνευστές τους θέλουν να αξιοποιήσουν την κρίση για να επιβληθεί μια βαθύτερη προσαρμογή στο νεοφιλελεύθερο πρότυπο, το οποίο ωστόσο είναι εκείνο που κατ' εξοχήν ευθύνεται για την κρίση. Γι' αυτό και βλέπετε αυτοί που λένε να μειώσουμε τους μισθούς 10% ή 20%, βάζουν μετά τελεία. Δεν συνεχίζουν να πουν ποιες θα είναι οι συνέπειες αυτών των μέτρων, το αποσιωπούν αυτό, διότι οι συνέπειες μπορεί να είναι δραματικές. Γι' αυτό και χρειάζεται καθολική αντίσταση σε αυτά τα μέτρα και στις λογικές από τις οποίες εκπορεύονται».
* Ολόκληρη η συζήτηση στον ιστότοπο του «Ιού», www.iospress.gr.

11 Φεβ 2010

The PIGS strike back

Με σύνθημα “The PIGS strike back” (στα ελληνικά: “Τα γουρούνια ανταποδίδουν το χτύπημα”) διαδήλωναν οι νέοι και νέες του Δικτύου Συνδικαλιστών της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, φορώντας μάσκες γουρουνιών. Με το ακρωνύμιο PIGS οι βόρειοι εταίροι μας ονομάζουν τις τέσσερις άτακτες χώρες του ευρωπαϊκού νότου που παρουσιάζουν οικονομικά προβλήματα: Πορτογαλία (P), Ιταλία, Ελλάδα (G) και Ισπανία (S). Ανατρέχοντας στο λεξικό για τη σημασία της λέξης "γουρούνι" βρίσκουμε τα εξής: Ζώο παμφάγο και πολύ γόνιμο. Προσαρμόζεται σε όλες τις συνθήκες, ωστόσο αναπτύσσεται καλύτερα σε ψυχρά (προσοχή εδώ), σε ψυχρά κλίματα. Πληρωμένη απάντηση!

Η «Εποχή» τιμά τον Χάουαρντ Ζιν

Η εφημερίδα «Εποχή» διοργανώνει εκδήλωση για τον Χάουαρντ Ζιν, με προβολή της ταινίας «The people speak», την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου, στις 8 μ.μ., στο αμφιθέατρο 1 της Νομικής σχολής Αθηνών. Η ταινία προβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με ελληνικούς υπότιτλους, και βασίζεται στο βιβλίο του Ζιν «Ιστορία του λαού των Ηνωμένων Πολιτειών». Έχει γυριστεί σε διάφορες πόλεις των ΗΠΑ, με τη συμμετοχή του ίδιου του Ζιν και γνωστών αμερικανών καλλιτεχνών, που διαβάζουν αποσπάσματα.

10 Φεβ 2010

ΑΔΙΚΑ, ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΑ ΚΑΙ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΙΚΑ ΤΑ ΝΕΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ



Ανακοίνωση του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του Συνασπισμού


α νέα φορολογικά μέτρα - τα οποία εξαγγέλθηκαν παράλληλα με την ανακοίνωση της μείωσης των συνολικών αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, γεγονός που ανάβει το πράσινο φως και για αντίστοιχες μειώσεις στον ιδιωτικό τομέα - παρά την καταιγίδα διαφήμισης και προβολής που προηγήθηκε δεν μπορούν να κρύψουν την ουσία της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της κυβέρνησης. Με την επιφύλαξη της μελέτης των αναλυτικών διατάξεων του νομοσχεδίου, όταν αυτό δημοσιοποιηθεί, επισημαίνουμε:
1)    Οι μεγάλες επιχειρήσεις όχι μόνο δεν επιβαρύνονται, αλλά ελαφρύνονται σημαντικά, μέσω της μείωσης του φορολογικού συντελεστή στο 20% για τα αδιανέμητα κέρδη τους.
2)    Το αφορολόγητο όριο για μισθωτούς και συνταξιούχους παραμένει το ίδιο χαμηλό (12.000/14=860).
3)    Ο περίφημος «κοινωνικός διάλογος» αποδεικνύεται πυροτέχνημα, το οποίο δεν πρόλαβε καν να σκάσει.
4)    Ένα μεγάλο τμήμα των μισθωτών θα επιβαρυνθεί από την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης, τη στιγμή που, στα πρότυπα της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, επιχειρείται ξέπλυμα των επαναπατρισθέντων στη χώρα κεφαλαίων, ανεξαρτήτως του τρόπου δημιουργίας τους. Πλέον, μπορούμε να μιλάμε για το «πλυντήριον η Ελλάς», στο οποίο μπορούν να βρουν ασφαλές καταφύγιο τα κέρδη από το εμπόριο ναρκωτικών, τη σωματεμπορία και άλλες συναφείς ασχολίες. Κάπως έτσι φαίνεται ότι εννοεί η κυβέρνηση την μάχη ενάντια στην φοροδιαφυγή. Επιπλέον, για τους μεγαλοκαταθέτες και τους κατόχους μεγάλης αξίας κρατικών ομολόγων θα εξακολουθήσει να ισχύει η αυτοτελής φορολόγηση ως προς τους τόκους.
5)    Σημαντικότατο κομμάτι των φορολογικών υπηρεσιών παραδίδεται σε ιδιώτες.
6)    Η φορολόγηση της εκκλησίας, παρά τα όποια βήματα, παραμένει ερωτηματικό.
7)    Στα πρότυπα της πολιτικής της Ν.Δ η κυβέρνηση προχωρά σε αποσπασματικές ρυθμίσεις, χωρίς κεντρικό σχεδιασμό, οι οποίες δεν οδηγούν στην αναγκαία ριζική φορολογική μεταρρύθμιση.
Συμπερασματικά, οι βασικές ρυθμίσεις του φορολογικού νομοσχεδίου, όπως παρουσιάστηκαν από τον Υπουργό Οικονομικών, αποτελούν επίθεση «κατά ριπάς» στα εισοδήματα των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων της χώρας μας. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποδεικνύεται έτσι ότι είναι όχι μόνο πειθήνιος εκτελεστής των εντολών των διεθνών κερδοσκόπων, αλλά και ότι βρίσκεται, κυριολεκτικά εκτός τόπου και χρόνου: η χώρα έχει ανάγκη από ανάπτυξη και ουσιαστική στήριξη των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων και όχι από αχαλίνωτες, επί δικαίων και αδίκων φοροεπιδρομές.
Τμήμα Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής

Γενική Συνέλευση ΣΥΡΙΖΑ 3ου διαμερίσματος του Δ.Αθηναίων

Ολες και όλοι οι αριστεροί στις γειτονιές του 3ου Διαμερίσματος 
(Πετράλωνα-Θησείο-Ρουφ-Γκάζι-Βοτανικός-Κεραμεικός-Μεταξουργείο)
στην συνέλευση για την συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή.

ΩΡΑ 19:00 ΣΤΑ ΚΑΤΩ ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ
(Αθηναίου 18-Γραφεία ΣΥΝ)

9 Φεβ 2010

Ομιλία του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλέξη Τσίπρα στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση της Βουλής για τη μεταναστευτική πολιτική της χώρας

«Η ιστορία της ανθρωπότητας είναι η ιστορία των μετακινήσεων και των μεταναστεύσεων. Όσοι και όσες το αγνοούν αυτό, αγνοούν μάλλον και μεγάλο μέρος της ελληνικής ιστορίας.
Όσοι και όσες κάνουν πως το αγνοούν, απλά επενδύουν στα φοβικά σύνδρομα και δεν μιλάνε την γλώσσα της αλήθειας.
Και όσοι το αγνοούν και όσοι κάνουν πως δεν το ξέρουν, δεν μπαίνουν στον κόπο να αναζητήσουν τα αίτια του φαινομένου. Η ανάλυσή τους, η επιχειρηματολογία τους  η πολιτική τους πρόταση περιορίζεται σε όλα τα άλλα και κυρίως στις συνέπειες.
 Και οι δύο κατηγορίες έχουν προσχωρήσει πλήρως σε μία απαράδεκτη ορολογία και σε ρατσιστικά στερεότυπα. «Λαθρομετανάστες», λες και υπάρχουν λαθραίοι άνθρωποι. «Επιχειρήσεις σκούπα», λες και μιλάμε για απορρίμματα. «Στρατόπεδα συγκέντρωσης» λες και η ανθρωπότητα επέστρεψε στον πρώτο και τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.
Με λύπη μου έχω παρατηρήσει πως έχετε προσχωρήσει και εσείς κύριε πρωθυπουργέ στο πολιτικό σύστημα που χρησιμοποιεί αυτήν την ορολογία από την προεκλογική περίοδο του 2009.
Διαγράφετε και εσείς, κύριε πρωθυπουργέ, τους λόγους και τις αιτίες που οδηγούν εκατομμύρια ανθρώπους στην προσφυγιά και την μετανάστευση.
Το φαινόμενο της μετανάστευσης στη σύγχρονη μορφή του, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση και το οικονομικό σύστημα που κυριάρχησε τα τελευταία χρόνια, έχοντας τα κέρδη πάνω από τον άνθρωπο. Οι θεοποιημένες αγορές, αυτές που σήμερα κερδοσκοπούν σε βάρος της χώρας, διαμόρφωσαν συνθήκες πολέμου, τεράστιας φτώχειας και διατροφικής κρίσης. Το αποτέλεσμα, ένα από τα αποτελέσματα, ήταν σημαντικότατα τμήματα του πληθυσμού να εγκαταλείπουν τις χώρες του λεγόμενου τρίτου κόσμου σε αναζήτηση καλύτερης τύχης.
Οι ίδιες αγορές, οι ίδιοι διεθνείς οίκοι, με τους οποίους πρέπει, όπως λέει η κυβέρνηση, να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη τους, ευθύνονται και για την τεράστια περιβαλλοντική υποβάθμιση και την κλιματική αλλαγή. Συγκρατήστε τον όρο «περιβαλλοντικοί πρόσφυγες». Πολύ σύντομα θα γίνει ευρύτερα γνωστός και ο αριθμός του θα είναι εξίσου μεγάλος με τα σημερινά μεταναστευτικά ρεύματα.
Η μετανάστευση αφορά όλη την Ευρώπη. Φυσικά και εκεί θριαμβεύει η ίδια υποκρισία που θριαμβεύει και στη χώρα μας. Τη ίδια ώρα που η Ευρώπη του Σαρκοζί και του Μπερλουσκόνι γίνεται ένα σιδερόφρακτο κάστρο, αναζητά 20 εκατομμύρια μετανάστες μέχρι το 2030 λόγω γήρανσης και έλλειψης εργατικών χεριών. Την ίδια ώρα που το κεφάλαιο έχει πλήρη ελευθερία διακίνησης με όλους τους νόμιμους και νομιμοφανείς τρόπους, η ελευθερία διακίνησης προσώπων περιορίζεται μόνο στους ευρωπαίους πολίτες.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η θέση της αριστεράς για την μετανάστευση είναι η άρση των αιτιών που δημιουργούν κα γιγαντώνουν τα μεταναστευτικά ρεύματα. Αυτό σημαίνει την ήττα του νεοφιλελευθερισμού, την μείωση των ανισοτήτων και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών. Όχι μόνο γιατί αποτελούν τμήμα της σύγχρονης εργατικής τάξης και συγκεκριμένα του πιο ευάλωτου κομματιού της. Αλλά γιατί ο αγώνας ενάντια στον ρατσισμό, την ξενοφοβία συνδέεται με την εμβάθυνση της δημοκρατίας, βασίζεται σε αξίες οικουμενικές, την ελευθερία του ατόμου, την δυνατότητα να απολαμβάνει από κοινού και ισότιμα τα αγαθά του παραχθέντος κοινωνικού πλούτου.
Έχουν περάσει δεκαετίες από τότε που ήμασταν χώρα εξαγωγής μεταναστών. Περισσότερες από τότε που ήμασταν χώρα προσφύγων. Από το 1990 κυρίως, η Ελλάδα είναι χώρα υποδοχής μεταναστών. Με την τελευταία απογραφή του πληθυσμού, το 2001, οι αλλοδαποί  αποτελούν το 7% του πληθυσμού, με πραγματικό μεταναστευτικό πληθυσμό γύρω στο 10%. Από αυτούς, το 80% αποτελείται από  εν δυνάμει οικονομικώς ενεργά άτομα. Οι μετανάστες -εργαζόμενοι στη συντριπτική τους πλειονότητα- καταλαμβάνουν τις επισφαλείς, υψηλής εκμετάλλευσης και χαμηλών αμοιβών θέσεις εργασίας, ενώ συνεισφέρουν σχεδόν αποκλειστικά τη μισθωτή εργασία που είναι απαραίτητη στην ελληνική γεωργία.
Όλες οι νομοθετικές απόπειρες ήταν στρεβλές, αποσπασματικές και αντιμετώπισαν το φαινόμενο φοβικά. Ενίσχυσαν όλους τους μύθους πως για ότι κακό συνέβαινε σε αυτόν τον τόπο, ακόμα και για τον κακό μας τον καιρό, υπεύθυνοι ήταν οι μετανάστες. Και δυστυχώς όλες οι απόπειρες νομιμοποίησης ήταν αποκλειστικά εισπρακτικές. Παράβολα υπέρογκα, κάθε αίτηση ανανέωσης συνοδευόταν από ένα ακόμα χαράτσι. Αξίζει να σημειώσουμε πως τα έσοδα από αυτές τις διαδικασίες που αφήνουν σε ημιπαρανομία εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, είναι μεγαλύτερα από όσα φορολογούνται οι πατριώτες μας εφοπλιστές, που έχουν έδρα το Λονδίνο και κάμποσες off-shore εταιρείες κάπου στον Ειρηνικό ωκεανό.
Ο φαύλος κύκλος της νομιμότητας και της παρανομίας είναι ο ορίζοντας για την πλειονότητα των μεταναστών και των μεταναστριών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας. Ένας φαύλος κύκλος που επιτρέπει να ανθεί η εκμετάλλευση, τα διαμεσολαβητικά κυκλώματα, η καταναγκαστική πορνεία, η αστυνομική βία, ο παραλογισμός και η άγνοια από την πλευρά της δημόσιας διοίκησης. Μια εξωφρενική γραφειοκρατική διαδικασία εξελίσσεται εδώ και χρόνια, με διάφορα συναρμόδια υπουργεία, ενώ οι φάκελοι των μεταναστών πηγαινοέρχονται μεταξύ δήμων, υπουργείου Εσωτερικών, Δημοσίας Τάξης, νομαρχιών, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες άδειες να εκκρεμούν.
Οι μύθοι που καλλιεργήθηκαν έντεχνα για τον κακό, κλέφτη, εγκληματία μετανάστη σκέπασαν και μερικές ακόμα αλήθειες. Ας υποθέσουμε πως πραγματοποιείται αύριο κιόλας το όνειρο των οπαδών της φυλετικής καθαρότητας και η χώρα αδειάζει από όλους τους μετανάστες. Ρωτήστε τον κ. Λοβέρδο τι θα συμβεί στα ήδη ελλειμματικά ασφαλιστικά ταμεία. Ρωτήστε την κ. Μπατζελή τι θα συνέβαινε στην ήδη καταρρέουσα αγροτική οικονομία. Ρωτήστε τον κ. Παπακωνσταντίνου ποια θα ήταν η επιδείνωση σε όλους τους μακροοικονομικούς δείκτες.
Δεν είχαμε την παραμικρή αμφιβολία  πως το πολιτικό σύστημα θα ανακάλυπτε έναν ακόμα εσωτερικό εχθρό στο πρόσωπο του μετανάστη και του πρόσφυγα. Ήμασταν απολύτως βέβαιοι πως η ακροδεξιά και τα μέσα ενημέρωσης θα έβρισκαν πεδίο δόξης λαμπρό για να ενισχύσουν εκλογικά ποσοστά και ποσοστά τηλεθέασης. Ακόμα και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, που έβλεπαν με ικανοποίηση το φτηνό εργατικό δυναμικό να χτίζει Ολυμπιάδες, σήμερα με την οικονομική κρίση, δεν τους έχουν ανάγκη. Εκατοντάδες χιλιάδες έλληνες εργαζόμενοι βγαίνουν στην ανεργία από την «σοσιαλιστική κυβέρνηση», δημιουργούν στρατιές ανέργων που θα καλύψουν τα κενά στις «μαύρες» και επικίνδυνες εργασίες. Ακόμα και  τα «κηρύγματα μίσους» από τον άμβωνα, του Άνθιμου και άλλων μητροπολιτών, ήμασταν βέβαιοι πως θα πολλαπλασιαστούν.
Αυτό που δεν περιμέναμε όμως να συμβεί τόσο γρήγορα, ήταν η τρικομματική συναίνεση και στα κοινωνικά θέματα. Η συναίνεση στα οικονομικά θέματα ήταν ένα σοβαρό ενδεχόμενο, άλλωστε οι επιλογές ΠΑΣΟΚ, Νέας Δημοκρατίας και Λάος δεν είναι τόσο διακριτές. Δεν ήταν όμως στο ζήτημα της πολιτογράφησης και της ιθαγένειας.
Πριν δύο χρόνια, με μία συμβολική ενέργεια ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς έφερε στο προσκήνιο το ζήτημα των παιδιών που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και σπούδασαν στη χώρα μας και για το ελληνικό κράτος δεν υπάρχουν. Προσήλθα στο προεδρικό μέγαρο συνοδευόμενος με ένα από αυτά τα παιδιά. Όταν κάνεις τέτοιες ενέργειες, κόντρα στο πρωτόκολλο και στην κοινή γνώμη, δεν μπορείς να φανταστείς ότι θα συναντήσεις τέτοια αποδοχή από το σύνολο σχεδόν του τύπου, των μέσων ενημέρωσης και των πολιτών. Θέλω ειδικά να σταθώ στη θέρμη με την οποία υποδέχτηκαν ένα άνθρωπο χωρίς χαρτιά ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Στεφανόπουλος και ο νυν πρόεδρος κ. Παπούλιας.
Στο ΠΑΣΟΚ δόθηκε η ευκαιρία να κάνει μία σημαντική τομή, να αλλάξει την φιλοσοφία, να αλλάξει την αντίληψη,  για ένα θέμα που έχει ταλανίσει την ελληνική κοινωνία, όχι από χτες, αλλά σε όλο τον πολυτάραχο βίο αυτής της χώρας.
Κύριε πρωθυπουργέ, κύριε αρχηγέ της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αυτή η χώρα ήταν εθισμένη να αφαιρεί και όχι να δίνει ιθαγένεια. Ρωτήστε τους χιλιάδες δημοκράτες και κομμουνιστές πολίτες, που είχαν αυτήν την μεταχείριση από το εκδικητικό ελληνικό κράτος. Τότε το ελληνικό κράτος είχε άλλους εσωτερικούς εχθρούς να ασχοληθεί.
Στο ΠΑΣΟΚ σας δόθηκε η δυνατότητα να ανοίξετε νέους δρόμους, να σπάσετε την μονοκρατορία του δικαίου του αίματος. Χάνετε την ιστορική ευκαιρία για ένα νέο δίκαιο της ιδιότητας του πολίτη, απαλλαγμένο από αγκυλώσεις. Χάνετε την ευκαιρία για εισαγωγή στοιχείων δικαίου του εδάφους στην απόλυτη ηγεμονία του δικαίου του αίματος, χάνετε την ευκαιρία της κοινωνικής συσσωμάτωσης, που ανέφεραν μέχρι και τα επαναστατικά διατάγματα αυτού του τόπου.
Ήταν ανάγκη η ουσιαστική πρόσβαση στην ιθαγένεια των παιδιών των μεταναστών που γεννιούνται ή μεγαλώνουν στην Ελλάδα, όπως επίσης και η αναγνώριση πολιτικών δικαιωμάτων σε μετανάστες μόνιμης εγκατάστασης. Η αρχική διαβούλευση ήταν σημαντική εξέλιξη παρά τους περιορισμούς, τις ασάφειες και τις κρυμμένες παγίδες. 40 μέρες αντέξατε στις κραυγές και στα μισαλλόδοξα κηρύγματα. Κάνατε ένα βήμα μπροστά και ύστερα δέκα πίσω. Έπιασαν τόπο τα κηρύγματα μίσους, η πίεση που δεχτήκατε από δεξιά και ακροδεξιά, ακόμα και μέσα από μέσα από το ίδιο σας το κόμμα. Το μόνο που σκεφτήκατε είναι η πρόσθεση πολιτικού κόστους στο ήδη υπάρχον, από τα οικονομικά μέτρα που λάβατε. Πετύχατε, μετά την συναίνεση στο πρόγραμμα σταθερότητας,  την συναίνεση και «την πολιτική μέθοδο των τριών» και στα κοινωνικά θέματα.
Δεν αντιλαμβάνεστε όμως πως με αυτήν την πολιτική κατευνασμού προς τα δεξιά και τα ακροδεξιά, τους δίνετε την πολιτική ηγεμονία. Το ψαλίδι του κ. Ραγκούση έκοψε και έραψε, τόσο ώστε όλοι οι πολέμιοι του νομοσχεδίου, να αναγνωρίζουν σε αρκετά σημεία τον εαυτό τους. Μόνο τη γλώσσα του νομοσχεδίου να παρατηρήσει κανείς, διαπιστώνει πως η μεγάλη σας σκοτούρα ήταν πως δεν θα αντιδράσει ήπια ο κ. Σαμαράς και εντονότερα ο κ. Καρατζαφέρης. Δεν θέλετε να δώσετε αυτήν την μάχη κύριε πρωθυπουργέ? Θα την πάρουμε εμείς πάνω μας αυτήν την μάχη. Μέσα και έξω από την Βουλή. Όπως θα πάρουμε πάνω μας τις μάχες για το πρόγραμμα σταθερότητας, τα εργασιακά και πολιτικά δικαιώματα, το περιβάλλον.
 Κύριε πρωθυπουργέ, υποχωρήσατε την ώρα που άντεξαν και έδωσαν το παράδειγμα ο αρχιεπίσκοπος και ο πατριάρχης. Για αυτό και τους στοχοποίησαν οι άθλιες φυλλάδες.
Υποχωρήσατε κύριε Ραγκούση, ώστε τελικά τα παιδιά δικαιούχοι να μην ξεπερνούν το 15% του συνόλου των 200.000 παιδιών.
Υποχωρήσατε στην αναγνώριση των αυτονόητων, που θα σας πίστωναν στο ΠΑΣΟΚ,  δεκαετίες αγώνων του αντιρατσιστικού και δημοκρατικού κινήματος.
Βρήκατε όλες εκείνες τις ασφαλιστικές δικλείδες που θα αποτρέψουν και θα δυσκολέψουν τις αιτήσεις πολιτογράφησης. Με τις νέες ρυθμίσεις του κ. Ραγκούση «φως» θα δουν 130 άνθρωποι επί μακρόν διαμένοντες, 120 ανιθαγενείς, 14.000 με δελτίο διαμονής με πενταετία. Δεν δίνετε καμία ελπίδα σε όσους έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο- και αυτό είναι πολιτική σας επιλογή.
Ταυτόχρονα ζητάτε εξοντωτικά παράβολα, συνεχίζοντας την παράδοση των εισπρακτικών μέτρων.
Ζητάτε τρεις συστατικές επιστολές, λέγοντας ανερυθρίαστα πως μπορεί, αυτοί οι τρεις που θα την δώσουν, να περάσουν από την επιτροπή πολιτογράφησης για μία «φιλική κουβέντα».
Επικαλείστε φυσικά τους λόγους «δημόσιας ή εθνικής ασφάλειας». Αλλά εν έτει 2010, η αναιτιολόγητη επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας, κλείνει το μάτι στο ιδιώνυμο.
Και φυσικά δεν ξεχνάτε τα τεστ γλώσσας, πολιτικής αγωγής και ιστορίας από την επιτροπή πολιτογράφησης. Δεν θέλω να σκέφτομαι πόσοι Έλληνες θα τα κατάφερναν σε αυτά τα τεστ.
Πάντως όσοι πρόσφυγες, οικονομικοί μετανάστες και παιδιά μεταναστών περάσουν για εξέταση στο μάθημα της ιστορίας, μην τους ρωτήσετε
Ποιας χώρας το Σύνταγμα έδινε με απλές προϋποθέσεις το δικαίωμα σε έναν ξένο να γίνει πολίτης της μετά από τρία χρόνια. Η απάντηση, η Ελλάδα στο Σύνταγμα της Τροιζήνας το 1827, θα τους δημιουργήσει την εντύπωση πως αυτή η χώρα τρέχει με 183 χρόνια και ταχύτητα στο παρελθόν.
Μην τους ρωτήσετε ποια χώρα άργησε τόσο πολύ να θεσπίσει την ισότιμη και με πλήρη δικαιώματα ψήφο των γυναικών πολιτών του. Η απάντηση, η Ελλάδα το 1956, δεν αποτελεί τιμή για την χώρα που θέλουν να γίνουν πολίτες της.
Μην τους ρωτήσετε για ποιους,  η εφημερίδα «Καθημερινή», που εκπροσωπούσε ολόκληρο πολιτικό κόσμο, έγραψε το 1928 «δεν τους θέλουμε ούτε ως ψηφοφόρους, ούτε ως εκλογείς, ούτε ως εκλέξιμους, ούτε ως πολίτας  δικαιούμενους να κυβερνούν την Ελλάδα». Η απάντηση, για τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, μάλλον θα τους κάνει να σκεφτούν πως αυτός ο τόπος δεν μπορεί να φερθεί ανθρώπινα στα δικά του παιδιά, στα δικά μας θα το κάνει?
Και από την νεότατη πολιτική ιστορία, μην τους ρωτήσετε ποιος πολιτικός τον Μάρτη του 2007 δήλωνε στην εφημερίδα τα Νέα πως « η ερμαφρόδιτη αυτή κατάσταση προσβάλλει τους μετανάστες και την εικόνα της χώρας, από την στιγμή που γεννιέται ένα παιδί πρέπει να παίρνει αυτόματα την υπηκοότητα του συγκεκριμένου κράτους και βεβαίως αν θέλει και της χώρας από την οποία προέρχεται η οικογένεια του». Η απάντηση, ο κ. Καρατζαφέρης που ενάμιση χρόνο μετά ηγείται της σταυροφορίας της καθαρότητας και του δημοψηφίσματος, δεν θα τους κάνει να μειδιάσουν για αυτόν και τις πολιτικές του κωλοτούμπες, αλλά για εσάς κύριε πρωθυπουργέ που υποχωρείτε στις απαιτήσεις του.
Θα την πάρουμε εμείς την μάχη αυτή, κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, στην πλάτη μας. Δεν σταματά η κινητικότητα της ιστορίας και των ανθρώπων. Και μαζί της προχωρούν όσοι και όσες κέντρο της πολιτικής τους έχουν τον άνθρωπο και αξίες, όπως η αλληλεγγύη, η ισότητα, η αδελφοσύνη. Και μαζί της προχωρούν όσοι και όσες θέλουν ένα άλλο κόσμο, που δεν θα κυριαρχεί η αγορά και οι ανάγκες της, δεν θα γκετοποιεί εργατική τάξη και μετανάστες, δεν θα στέλνει στο οικονομικό και εκπαιδευτικό περιθώριο παιδιά, δεν θα χτίζει τοίχους για τον εξωτερικό εχθρό και φυλακές για τον εσωτερικό εχθρό.»
8/2/2010