20 Φεβ 2018

Προσευχή και Νηστεία18 σημεία για τη #Novartis

http://www.newspepper.gr/wp-content/uploads/2018/02/novartis-696x392.jpgΤης Μαρίας Μπαλάφα

Προσευχή και Νηστεία

18 σημεία για τη #Novartis

Ως σκάνδαλο – Για το πολιτικό σύστημα – Για το ΣΥΡΙΖΑ

1. Αποτελεί σκάνδαλο διεθνούς βεληνεκούς. Από τα σκάνδαλα που αστραφτερά brand name του καπιταλισμού στήνουν σε “μπανανίες”.
2. Είναι σαφώς μεγαλύτερο από εκείνο της Siemens, τουλάχιστον σε ηθική βαρύτητα γιατί: α. Αφορά στο χώρο της Υγείας, β. Συνετελέσθη ενώ η χώρα είχε μπει ήδη στο καθεστώς των μνημονίων.
3. Στα μνημόνια δεν μπήκαμε εξαιτίας της διαφθοράς και της διαπλοκής, αλλά στη μάχη των βουβαλιών μέσα στην καπιταλιστική κρίση την πλήρωσαν τα βατράχια. Όμως το πολιτικό σύστημα βρέθηκε και μπόσικο και επιρρεπές.
4. Όλοι και όλες συνομολογούμε ότι το χρέος της χώρας διογκώθηκε και από τις αποφάσεις και τις επιλογές του πολιτικού συστήματος που κυβερνούσε τη χώρα. Εκείνων που αντιλαμβάνονται το κράτος ως λάφυρο.
5. Είναι πολυτέλεια να υποστηρίζει κανείς ότι έτσι συμβαίνει στον καπιταλισμό. Κατά μετριοπαθείς υπολογισμούς το “μαύρο χρήμα” της υπεριμολόγησης και της διαφθοράς, που καταναλώθηκε τα προηγούμενα χρόνια πάνω στις πραγματικές ανάγκες της Υγείας, ανέρχεται σε 85 δισεκατομμύρια ευρώ. Το 1/4 του χρέους.
6. Είναι πολυτέλεια εις τη νιοστή να προσπεραστεί η Novartis και τα άλλα σκάνδαλα στην Υγεία σε μια χώρα που έχασε το 25% του ΑΕΠ της και το κοινωνικό κράτος κατέρρευσε.
7. Η πολιτική ρεβάνς κερδίζεται στο δρόμο και την κάλπη, αλλά τα πολιτικά πρόσωπα που ελέγχονται για εμπλοκή στο σκάνδαλο της Novartis έχουν υποτιμήσει, έχουν χλευάσει, έχουν καταστείλει τον ελληνικό λαό στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων επιβάλλοντας αντικοινωνικές επιλογές. Ο τρόπος και η συμπεριφορά αντίδρασης αυτών των προσώπων στην υπόθεση είναι δηλωτική το πως αντιλαμβάνονται τη δημοκρατία και τους θεσμούς της.
8. Οι εξεταστικές και προανακριτικές επιτροπές της βουλής αντικατοπτρίζουν τον πολιτικό συσχετισμό κάθε περιόδου. Η δικαιοσύνη είναι εκείνη που θα κρίνει. Για την ιστορία, η εξεταστική επιτροπή δεν είχε παραπέμψει τον Άκη Τσοχατζόπουλο. Η συνέχεια είναι γνωστή. Σε κάθε περίπτωση σημασία έχει να μπορέσει η δικαιοσύνη να λειτουργήσει απρόσκοπτα.
9. Όσο όλοι θα επιθυμούν τη διερεύνηση της υπόθεσης και την απόδοση των ευθυνών όπου υπάρχουν, τόσο θα απομακρύνεται η απειλή να ποινικοποιηθεί η πολιτική ζωή της χώρας.
10. Η Novartis ακουμπά τον πυρήνα του πολιτικού συστήματος έτσι όπως οικοδομήθηκε με τον πλέον ανορθόδοξο, τσαπατσούλικο και αμετροεπή δικομματισμό. Μπορεί και να τα διαλύσει ένα κόμμα όπως η ΝΔ.
11. Μπορεί να προκαλέσει φυγόκεντρες δυνάμεις στο συντηρητικό μπλοκ που μπορεί να οδηγήσουν σε νέο σχηματισμό ακροδεξιού λαϊκισμού.
12. Ως θέμα έχει φέρει στην επιφάνεια τα βαθύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΝΔ. Το κείμενο της μήνυσης του Σαμαρά, πέρα από ένα ακροδεξιό παραλήρημα ή ένα κείμενο ευθείας υπονόμευσης της λειτουργίας της Δικαιοσύνης ως ανεξάρτητη, αποτελεί εσωτερική συστημένη αλληλογραφία. Απευθύνεται στο εσωτερικό της ΝΔ και πετάει το γάντι στο άλλο μεγάλο μπλοκ εντός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εφ' όλης της ύλης: α. Την πολιτική φυσιογνωμία του κόμματος, β. Τη διάταξη των δυνάμεων και σε επίπεδο προσώπων. γ. Στην προσωπική του δικαίωση και για την περίοδο διακυβέρνησης.
13. Ο Σαμαράς έχει βγει ξανά πολύ στο προσκήνιο, ο Καραμανλής δεν μπορεί να σιωπά άλλο. Θα αναγκαστεί να μιλήσει. Έχουν περάσει πολλά χρόνια απ' όταν η μόνιμη απάντηση στο δικό του μπλοκ είναι “δεν έφτασε ο χρόνος ακόμα”. Πια θα πρέπει να μιλήσει και το σε ποια κατεύθυνση θα κρίνει το παραπέρα, προφανώς οι σώφρονες εκτιμούν ότι μια τέτοια παρέμβαση θα εγγυάται τη συνοχή της ΝΔ.
14. Ο μόνος χαμένος από αυτή τη διαδικασία θα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης που πίστεψε πως είναι αρχηγός της ΝΔ και ακόμα χειρότερα πως θα μπορούσε να γίνει και πρωθυπουργός και μπήκε χωρίς σχέδιο κάτω από το σχέδιο του Σαμαρά.
15. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει το θέμα στις πραγματικές του διαστάσεις και με την προσήκουσα σοβαρότητα. Είναι μια μάχη για την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος. Μια μάχη ταυτόχρονα και κοινωνική και θεσμική και ως τέτοια θα πρέπει να εξηγηθεί στο μεγάλο ακροατήριο με τις αρχές και τις αξίες της αριστεράς.
16. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση μετά την υπογραφή του Μνημονίου το καλοκαίρι του 2015 ανέλαβαν το ρίσκο της πολιτικής και κοινωνικής απονομιμοποίησης. Το ηθικό πλεονέκτημα είναι εκείνο που πρέπει ν' αναδειχθεί με όρους πολιτικής.
17. Η διερεύνηση και η απόδοση ευθυνών όπου υπάρχουν είναι πράξη δημοκρατίας, κοινωνικής δικαιοσύνης και ως τέτοια υποστηρίζεται. Γιατί ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει την αλήθεια, να κρίνει και να απαιτήσει μεγαλύτερο και αποτελεσματικότερο κοινωνικό έλεγχο. Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση πέρα από την ανάδειξη αυτής της αντίθεσης και της διαφοράς ανάμεσα στο παλιό πολιτικό κατεστημένο και τις μεθόδους του με τη νέα προοδευτική και ανοιχτή διακυβέρνηση έχει αναλάβει μία υποχρέωση απέναντι στο λαό, το να βγάλει τη χώρα από τα προγράμματα επιτροπείας και την τιμωρητική λιτότητα. Αυτός είναι ο στόχος που δεν πρέπει να λοξοδρομήσει.
18. Και στο βάθος συνταγματική αναθεώρηση. Η υπόθεση της Novartis επαναφέρει τη λαϊκή επιταγή για αλλαγή στο νόμο περί ευθύνης υπουργών με κυρίαρχο στοιχείο ότι οι εκλογικές αναμετρήσεις που θα μεσολαβούν δεν θα παραγράφουν τις ευθύνες για αδικήματα. Τέλος είναι η στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ να βάλει στο δημόσιο διάλογο την ανάγκη διασύνδεσης της βουλευτικής αποζημίωσης με τον κατώτατο μισθό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: