30 Απρ 2019

Αντίλογος σε δέκα κατηγορίες της αντιπολίτευσης κατά ΣΥΡΙΖΑ (πίνακας)


Του Κώστα Καλλωνιάτη   - Στον βωμό της πολιτικής συχνά διαστρέφεται η οικονομική πραγματικότητα. Πολύ περισσότερο όταν έπονται εκλογές και υπάρχει πρωτοφανής πόλωση, όπως αυτή που ζούμε στις μέρες μας. Όμως, αποτελεί σοβαρό παράπτωμα να βαρύνεται η πορεία εξυγίανσης της οικονομίας με πολιτικά παιχνίδια παραπληροφόρησης.

Στον βωμό της πολιτικής συχνά διαστρέφεται η οικονομική πραγματικότητα. Πολύ περισσότερο όταν έπονται εκλογές και υπάρχει πρωτοφανής πόλωση, όπως αυτή που ζούμε στις μέρες μας. Όμως, αποτελεί σοβαρό παράπτωμα να βαρύνεται η πορεία εξυγίανσης της οικονομίας με πολιτικά παιχνίδια παραπληροφόρησης. Και η αντιπολίτευση (Ν.Δ., ΚΙΝ.ΑΛΛ.) υποπίπτει δυστυχώς στο ολίσθημα αυτό με ορισμένες από τις βασικές κατηγορίες που απευθύνει στην κυβέρνηση για την οικονομία. Πόσο, όμως, αντέχουν οι κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κατηγορίες στη δοκιμασία γεγονότων και αριθμών;

1. Έκλεισε το τρίτο Μνημόνιο για να φέρει ένα τέταρτο πλήρες δεσμεύσεων.

Ως δεσμεύσεις εννοούνται οι περικοπές των συντάξεων, η μείωση του αφορολόγητου, τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και η αυστηρή εποπτεία από τους δανειστές. Το πρώτο μέτρο ήδη ακυρώθηκε, για το δεύτερο δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός πως δεν θα το εφαρμόσει χωρίς αρνητική αντίδραση από Βρυξέλλες, ενώ για τα πρωτογενή πλεονάσματα θα υπάρξει αναδιαπραγμάτευση και πιθανή μείωσή τους (ιδίως μετά το 2022) αναλόγως της πορείας της χώρας, μολονότι ο βασικός στόχος που υπηρετούν είναι η τρίτη παρτίδα μακροχρόνιων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Τέλος, όσον αφορά την εποπτεία, θα πρέπει κάποτε να γίνει επιτέλους αντιληπτό ότι σε έλεγχο των δημοσίων οικονομικών τους (προϋπολογισμός και υλοποίησή του) υπάγονται όλες οι χώρες - μέλη της Ε.Ε. βάσει του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Απλά στην περίπτωση της υπερχρεωμένης Ελλάδας ο έλεγχος, αντί να γίνεται ανά εξάμηνο, γίνεται ανά τρίμηνο (ενισχυμένη εποπτεία).

2. Καταστρέφει τις προοπτικές της χώρας συρρικνώνοντας το εισόδημα των πολιτών.

Οι προοπτικές της χώρας εξαρτώνται από τη βιωσιμότητα του χρέους και την οικονομική ανάπτυξη, που αυξάνει τα εισοδήματα των πολιτών. Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ (Fiscal Monitor 2019), ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ αποκλιμακώνεται από 183% το 2018 σε 143% το 2024, δηλαδή κατά 40 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ. Οι προβλέψεις αυτές είναι αποτέλεσμα των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους (μείωση επιτοκίων, αναβολή ή/και επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής κ.ά.) που εξασφάλισε με σκληρές διαπραγματεύσεις η κυβέρνηση από τους δανειστές.

Τα συμφωνηθέντα μέτρα ελάφρυνσης εκτιμάται από τον ίδιο τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) ότι θα μειώσουν τον λόγο χρέος / ΑΕΠ κατά 55 εκατοστιαίες μονάδες μέχρι το 2060. Με παρόμοιες προϋποθέσεις η τρέχουσα ανάκαμψη της οικονομίας μπορεί να σταθεροποιηθεί και να αυξηθεί περαιτέρω αυξάνοντας το εισόδημα των πολιτών.

Πάντως, ήδη την περίοδο 2014-2018 το εισόδημα εξαρτημένης εργασίας των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 5,9%, κυρίως λόγω της αύξησης της απασχόλησης, ενώ ανά μισθωτό η αύξηση την τελευταία διετία 2017-2018 ήταν 2% περίπου.

3. Αδυνατεί να προκαλέσει μία δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας.

Τελευταία, στα χρόνια και δομικά προβλήματα της οικονομίας (π.χ. γραφειοκρατία, κτηματολόγιο, δικαστικό σύστημα, φορολογία κ.λπ.) που δεν κατόρθωσε δήθεν ως διά μαγείας να εξαφανίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, προστέθηκαν ως εμπόδια της οικονομικής ανάκαμψης η παροχολογία και οι εκλογές που υποτίθεται, απειλούν με νέα ύφεση την οικονομία (ΣΕΒ). Στην πραγματικότητα ο μόνος πραγματικός κίνδυνος για την Ελλάδα είναι ο γεωπολιτικός (Τουρκία) και μία νέα πιθανή ύφεση της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας. Αυτοί που υπόσχονται 4% και πάνω ανάπτυξη ξεχνούν τα εμπόδια αυτά, όπως κι ότι η ελληνική οικονομία ήδη με 2% αναπτύσσεται 3-4 φορές ταχύτερα από τη γερμανική.

Πάντως, όσο θα προχωρεί ο παραγωγικός μετασχηματισμός της οικονομίας με βάση τα διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά και υπηρεσίες, τόσο περισσότερο θα ενισχύονται οι δυνατότητές της να ανακάμψει δυναμικά. Και το 2019, από επενδυτική τουλάχιστον άποψη, υπόσχεται πολλά περισσότερα.

4. Υπερφορολογεί συστηματικά την οικονομία προκαλώντας της ασφυξία.

Ασφαλώς οι υψηλοί φόροι αποτελούν εμπόδιο στην οικονομική δραστηριότητα. Όχι όμως το βασικό, το οποίο είναι η έλλειψη χρηματοδότησης και για την αντιμετώπιση της οποίας έχει δώσει προτεραιότητα η κυβερνητική πολιτική (εξωδικαστικός, 120 δόσεις, κόκκινα δάνεια).

Η υψηλή φορολογία πλήττει σήμερα κυρίως τους "έχοντες και κατέχοντες", αφού μόλις το 19% των φορολογουμένων πληρώνει το 90% του συνολικού φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, μόλις το 4,5% των επιχειρήσεων πληρώνει το 83% του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και το 33% των ιδιοκτητών ακινήτων φορτώνεται το 66% του ΕΝΦΙΑ. Και αυτά συμβαίνουν με δεδομένη τη μεγάλη έκταση της φοροδιαφυγής.

Παρά ταύτα η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί σε σταδιακή μείωση της φορολογίας, αρχής γενομένης από το 2018. Από τις δε προβλέψεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία έως το 2024 προκύπτουν δύο ενδιαφέροντα σημεία: πρώτον, ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας θα είναι 20% - 30% υψηλότερος αυτού της Ευρωζώνης και, δεύτερον, ότι η πορεία των κρατικών εσόδων και δαπανών έως το 2024 ισοδυναμεί με μία μέση ετήσια μείωσή τους κατά 0,8 και 0,65 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα, εξέλιξη μάλιστα εμπροσθοβαρή, που υποδηλώνει τη σταδιακή αλλά άμεση μείωση του φορολογικού βάρους όπως επιδιώκει η παρούσα κυβέρνηση.

5. Μείωσε την παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Από το 2009 έως και το 2016 είχαμε πράγματι μείωση της παραγωγικότητας της εργασίας. Όμως, τόσο το 2017 όσο και το 2018 η παραγωγικότητα της εργασίας αυξάνεται ετησίως 0,9% (ΕΛ.ΣΤΑΤ.). Επίσης, σύμφωνα με την έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, η ανταγωνιστικότητα (με βάση τις σχετικές τιμές κατανάλωσης) εμφανίζεται το 2018 και το 2019 βελτιωμένη κατά 2,8% και 4,5% αντίστοιχα έναντι του 2014.

6. Αντί να προσελκύσει, έδιωξε επενδύσεις.

Παρά την προσωρινή κάμψη του όγκου των επενδύσεων το 2018, αυτές παρέμειναν αυξημένες 12,3% έναντι του 2014 και το 2019 προβλέπεται πάνω από 10% άνοδός τους (14,8% προβλέπει η AMECO). Αξίζει να σημειωθεί πως ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου της Γενικής Κυβέρνησης, ο οποίος μειώθηκε 52% την περίοδο 2009-2014, αυξήθηκε 24% το διάστημα 2014-2018.

Ακόμη, οι Ξένες Άμεσες Επενδύσεις (ΞΑΕ) στη χώρα αυξήθηκαν 78% το διάστημα 2014-2018 και 10% το πρώτο δίμηνο του 2019 σε ετήσια βάση. Το δε απόθεμα ΞΑΕ ως ποσοστό του ΑΕΠ, το οποίο την περίοδο 2009-2014 μειώθηκε από 13,8% σε 11,8% ακολούθως αυξήθηκε σε 18,1%, το 2018 (Eurostat), δηλαδή 6,3 ποσοστιαίες μονάδες.

Τέλος, με τις μεγάλες επενδύσεις σε Ελληνικό, υποδομές και ενέργεια να είναι καθ' οδόν το 2019, η εικόνα των επενδύσεων θα γνωρίσει δραματική αλλαγή προς το καλύτερο.

7. Αύξησε το δημόσιο και τα ιδιωτικά χρέη.

Αυτοί που μιλούν για αύξηση του δημόσιου χρέους παραλείπουν να αφαιρέσουν από το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης τα αχρησιμοποίητα ταμειακά διαθέσιμα που έχει συγκεντρώσει το κράτος με τον δανεισμό του για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης (βλ. "μαξιλάρι" σε περίπτωση αδυναμίας εξόδου στις αγορές), τα οποία πρέπει να αφαιρεθούν για να έχουμε το καθαρό ή πραγματικό δημόσιο χρέος, που επί ΣΥΡΙΖΑ (2015-2018) μειώνεται κατά 9,4 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.

Όσον αφορά το ιδιωτικό χρέος, αυτό μειώνεται στο ίδιο διάστημα κατά 12,8 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ (Eurostat). Και οι δύο αυτές επιδόσεις είναι οι καλύτερες που πέτυχε ποτέ στη μεταπολίτευση μία ελληνική κυβέρνηση.

Επίσης οι επικριτές παραγνωρίζουν πως η αποτίμηση του βάρους του χρέους δεν συνδέεται μόνο με το απόλυτο μέγεθός του, αλλά και με τους όρους αποπληρωμής του, οι οποίοι προφανώς μετά την πρόσφατη ρύθμιση έχουν βελτιωθεί σημαντικά με συνέπεια την αξιοσημείωτη μείωση του κόστους χρηματοδότησης.

8. Φτώχυνε τους Έλληνες.

Κάθε χρόνο από το 2000 και μετά η Credit Suisse δημοσιεύει στατιστικές για την εξέλιξη του ιδιωτικού πλούτου (κινητής και ακίνητης περιουσίας) στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει πως την περίοδο 2010-2014 οι Έλληνες έχασαν 570 δισ. ιδιωτικού πλούτου, ενώ την περίοδο 2015-2018 αύξησαν τον πλούτο τους κατά 85 δισ.

Επίσης, επί ΣΥΡΙΖΑ αυξήθηκε η απασχόληση κατά 300.000 θέσεις εργασίας, μειώθηκαν οι άνεργοι κατά 365.000, οι μακροχρόνια άνεργοι κατά 244.000 και οι άνεργοι νέοι κατά 150.000. Επίσης, το ίδιο διάστημα μειώθηκαν οι φτωχοί κατά 240.000 περίπου και τα άτομα με σοβαρή υλική στέρηση κατά 560.000, όταν την προηγούμενη εξαετία είχαν αυξηθεί κατά 840.000 και 1.100.000 αντίστοιχα! Ποιος φτώχυνε, λοιπόν, τους Έλληνες πολίτες;

9. Διέλυσε τη μεσαία τάξη.

Αναμφίβολα η ζημιά που υπέστη η ελληνική μεσαία τάξη μέσα σε πέντε χρόνια (2009-2014) ήταν πρωτοφανής, αφού το μέσο καθαρό εισόδημα μειώθηκε κατά 31,5%. Έκτοτε, όμως, όχι μόνον ανακάμπτει, αλλά και ηγείται της ανάκαμψης της οικονομίας: την τελευταία διετία 2017-2018 η ιδιωτική κατανάλωση αυξάνεται ετησίως 1%, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα αυξάνεται 20% ετησίως, οι αγορές ιδιωτικών ΙΧ αυξάνουν 40% ετησίως, η καταναλωτική εμπιστοσύνη έχει βελτιωθεί κατά 21 μονάδες, ενώ οι ταξιδιωτικές πληρωμές αυξήθηκαν 14% το 2018 και 15% το πρώτο δίμηνο του 2019.

Ανάλογη βελτίωση έχουμε και στο επιχειρηματικό επίπεδο, αφού την περίοδο 2008-2014 είχαμε μείωση του αριθμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) κατά 165.000 (-19%), ενώ την περίοδο 2014-2018 είχαμε αύξηση του αριθμού των ΜμΕ κατά 43.000 (6,2%) (Eurostat, SME Performance Review). Η μεσαία τάξη συρρικνώθηκε επί διακυβέρνησης Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ, δεν αφανίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ όπως διατείνεται η αντιπολίτευση. Σήμερα, δε, επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο.

10. Το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται επειδή οι αγορές προεξοφλούν εκλογική νίκη της Ν.Δ.

Μέχρι πρότινος η αντιπολίτευση ισχυριζόταν πως η οικονομία δεν πήγαινε καλά επειδή την εμπόδιζε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα που εμφανώς βελτιώνεται σχεδόν σε όλους τους τομείς, αυτό συμβαίνει (όπως ισχυρίζεται) επειδή οι αγορές προεξοφλούν την εκλογική νίκη της Ν.Δ. Όμως, δεδομένου ότι τόσο στην οικονομία όσο και στα εθνικά θέματα αυτή η κυβέρνηση σημειώνει επιτυχίες, το μόνο σημάδι που έχουν οι αγορές για να κρίνουν αναλόγως είναι οι δημοσκοπήσεις. Και οι δημοσκοπήσεις αναγορεύουν σταθερά από το 2016 τη Ν.Δ. πρώτο κόμμα. Γιατί, λοιπόν, μόλις πρόσφατα μόνο να εμφανίζουν βελτίωση κλίματος λόγω Ν.Δ.;

Το αφελές και αβάσιμο του παραπάνω ισχυρισμού αποδεικνύεται με ένα απλό παράδειγμα. Αν λάβουμε τις δημοσκοπήσεις της Metron Analysis των τελευταίων 16 μηνών, θα διαπιστώσουμε πως μεταξύ Ιανουαρίου και Δεκεμβρίου 2018, που η διαφορά Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ αυξάνεται από 5,7 σε 9 ποσοστιαίες μονάδες, παράλληλα οι δείκτες εμπιστοσύνης των αγορών -όπως αποτυπώνονται στα spread, στον ΡΜΙ (δείκτης προμηθειών των μάνατζερ) και στον δείκτη οικονομικού κλίματος - επιδεινώνονται. Αντίθετα, στο πρώτο τετράμηνο του 2019 όταν η διαφορά των δύο κομμάτων στις δημοσκοπήσεις μειώνεται από τις 9 στις 7,8 μονάδες, όλοι οι παραπάνω δείκτες εμπιστοσύνης των αγορών βελτιώνονται (βλ. Πίνακα).

Μήπως, λοιπόν, με τη λογική αυτή θα έπρεπε να συμπεράνει κανείς πως οι αγορές προεξοφλούν εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ;

 

Ποσοστά κομμάτων στην πρόθεση ψήφου (βουλευτικές εκλογές) και δείκτες εμπιστοσύνης

 

Ιανουάριος 2018

Δεκέμβριος 2018

Μάρτιος 2019

Απρίλιος 2019

Ν.Δ.

26,0

29,2

28,4

28,8

ΣΥΡΙΖΑ

18,3

20,2

20,0

21,0

Διαφορά

5,7

9,0

8,4

7,8

Spread

332

409

375

332

Δείκτης ΡΜΙ

55,2

53,8

54,7

 

Δείκτης Οικονομικού κλίματος

101,4

100,9

101,3

 

Πηγές: Metron Analysisis, IOBE, ΥΠΟΙΚ

 

24 Απρ 2019

Υπάρχει τρόπος να ασκηθεί κριτική σε ΑΜΕΑ χωρίς αυτό να θεωρηθεί "αήθης επίθεση";

Ποια είναι η μομφή κατά του κου Κυμπουρόπουλου;
Είναι χυδαία επίθεση σε ένα ΑΜεΑ ή πολιτική κριτική στα λεγόμενά του;Υπάρχει τρόπος να ασκηθεί κριτική σε ΑΜΕΑ χωρίς αυτό να θεωρηθεί "αήθης επίθεση";
Ας το συζητησουμε.

Αρχικά να εξηγήσω ότι θα μιλήσουμε συγκεκριμένα για την ιατρική και κάποιες ευνοϊκές διατάξεις που προβλέπει ο νόμος για ανθρώπους με σοβαρά προβλήματα υγείας. Δεν είναι όλοι ανάπηροι ή ΑΜεΑ. Για παράδειγμα τέτοιες ευνοϊκές διατάξεις ισχύουν για καρκινοπαθείς. Ούτε όλοι οι πάσχοντες από χρόνιο ή βαρύ νόσημα περιλαμβάνονται. Για αυτό από εδώ και πέρα θα μιλάμε για «δικαιούχους». «Ανάπηροι», «ΑΜΕΑ», «πάσχοντες» κ.λπ. απλά δεν περιγράφουν σωστά το θέμα.

Οι πανελλαδικές είναι κάτι σαν διαγωνισμός. Δεν έχει σημασία μόνο πόσο καλά έγραψες αλλά και πόσο καλά έχουν γράψει οι υπόλοιποι υποψήφιοι για την ίδια σχολή.

Η ιατρική σχολή είναι από τις πιο δύσκολες να περάσει κάποιος. Πρέπει σε όλα τα μαθήματα να παραδώσεις σχεδόν τέλειο γραπτό.
Ταυτόχρονα, σχεδόν πάντα τα θέματα είναι «βατά». Δεν υπάρχει αυτό το δύσκολο θέμα που θα ζορίσει ακόμα και τους καλούς ώστε να ξεχωρίσει ο καλύτερος. Άρα το πράγμα κρίνεται σε λεπτομέρειες. Το αποτέλεσμα είναι και πολύ καλοί μαθητές να αποτυγχάνουν να περάσουν σε περιζήτητες σχολές.

Οι δικαιούχοι μαθητές, έχουν την δυνατότητα να παρακάμψουν αυτή την διαδικασία και να μπουν κατευθείαν στο πανεπιστήμιο, σε σχολή της επιλογής τους.

Δεν ξέρω αν ο Κυμπουρόπουλος έκανε χρήση αυτού του προνομίου. Ας το διευκρινίσει ο ίδιος.

Μετά μπήκες στην ιατρική που είναι δύσκολη σχολή και να τελειώσεις. Ο Κυμπουρόπουλος από ότι διαβάζω αρίστευσε. Για αυτό είναι αξιοθαύμαστος και του αξίζουν συγχαρητήρια. Χωρίς αστερίσκους.

Στην συνέχεια πας για ειδικότητα. Εκεί υπάρχουν λίστες. Θες να πας στο τάδε νοσοκομείο να κάνεις την δείνα ειδικότητα; Οκ, αρκεί να καταθέσεις τα χαρτιά σου αλλά πριν από εσένα περιμένουν Χ άλλοι για Υ θέσεις ενώ ήδη κάνουν ειδικότητα Ζ γιατροί. Πρέπει να περιμένεις να τελειώσει ένας, να γίνουν αυτοί που περιμένουν πριν από εσένα Χ-1 μέχρι το Χ να γίνει 0 και να έρθει η σειρά σου. Συχνά πολλά χρόνια.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί γιατροί να μην επιλέγουν με βάση το κύρος ή την επάρκεια του νοσοκομείου ή αν είναι στην πόλη που ζουν αλλά αυτό που έχει την μικρότερη αναμονή.

Οι δικαιούχοι μπορούν να παρακάμψουν την διαδικασία αυτή και να ξεκινήσουν αμέσως ειδικότητα ως «υπεράριθμοι». Δηλαδή, δημιουργείται μία θέση για να κάνει ειδικότητα ο δικαιούχος.
Δεν ξέρω αν ο κος Κυμπουρόπουλος έκανε χρήση αυτής της διάταξης αλλά υποθέτω πως το έκανε αφού φαίνεται να ξεκίνησε αμέσως ειδικότητα, χωρίς αναμονή.

Μετά τελειώνεις ειδικότητα και πρέπει να αποφασίσεις τι θα κάνεις επαγγελματικά. Το ιδιωτικό είναι ψιλοζόρικο. Πολλοί γιατροί ήδη εκεί έξω, έξοδα για ιατρείο, άγνωστος εσύ σχετικά στην αρχή της καριέρας σου. Υπάρχει και το δημόσιο βέβαια.

Για να μπεις εκεί θα πρέπει πρώτα να προκηρυχθεί θέση. Τα τελευταία χρόνια αυτό γίνεται με το σταγονόμετρο. Αυτό σημαίνει πως σε κάθε περίπτωση θα χρειαστεί πάλι να περιμένεις μερικά χρόνια μέχρι να μάθεις ότι μια τέτοια θέση προκηρύχθηκε. Θα καταθέσεις βιογραφικό και θα περιμένεις την κρίση. Αλλά δεν θα είσαι ο μόνος. Θα πέσουν στην μάχη και άλλοι, ειδικά για πανεπιστημιακό της αττικής, χαμός. Και συχνά θα είναι άνθρωποι με βαριά βιογραφικά, προϋπηρεσία στο εξωτερικό, δημοσιεύσεις, τα πάντα. Και φυσικά και βύσματα. Ελλάδα ζούμε.

Υπάρχει τρόπος να το παρακάμψεις και αυτό αν ανήκεις στις κατηγορίες που προβλέπει ο νόμος. Όχι μόνο την κρίση του βιογραφικού σου, αλλά και την προκήρυξη της θέσης.
Δημιουργείται θέση για εσένα αποκλειστικά. Λέγεται προσωποπαγής.
Υπάρχει για όσο καιρό είσαι εσύ σε αυτή και αν φύγεις ή πεθάνεις καταργείται.
Κάθε τμήμα κάθε νοσοκομείου μπορεί να έχει περισσότερες από μία προσωποπαγή θέση.
Δεν τίθεται θέμα ανταγωνισμού εκεί. Αν πληροίς τα κριτήρια δημιουργείται τέτοια θέση και την παίρνεις.
Αν υπάρχει και άλλος με τα ίδια κριτήρια δημιουργείται και άλλη θέση. Δεν παίρνει την δική σου.
Φυσικά «κρίνεσαι» για αυτό.
Όχι πόσο καλός είσαι, και μάλιστα σε σύγκριση με άλλους, όπως στην «κανονική» περίπτωση διορισμού, αλλά αν πλήρεις τα κριτήρια. Δηλαδή αν έχεις πτυχίο, και με 5, δεν έχει σημασία, αν τελείωσες την ειδικότητα και αν όντως έχεις την ασθένεια που περιγράφει ο νόμος.

Οι θέσεις επιμελητή «κρίνονται» κάθε 5 χρόνια. Δηλαδή πάλι καταθέτεις το βιογραφικό σου, και πάλι μπορεί άλλος να ζητήσει να πάρει την θέση σου αλλά από όσο ξέρω συνήθως παραμένεις ή αναβαθμίζεσαι σε επιμελητή Α. Επειδή παίζει ρόλο η κρίση του διευθυντή εδώ και συνήθως η προϋπηρεσία στο συγκεκριμένο τμήμα εκτιμάται. Εκτός και αν είσαι πολύ άχρηστος ή έχεις τσακωθεί αγρίως με πολύ κόσμο εκεί μέσα. Πάντως δεν είναι σύνηθες από όσο γνωρίζω στην 5ετία να χάνεις την θέση σου από άλλον.

Οι προσωποπαγείς θέσεις δεν ξέρω αν περνάν και αυτές από πενταετία. Πάντως και πάλι δεν παίζει να καταθέσει άλλος βιογραφικό για την θέση σου, είναι «προσωποπαγής», δική σου. Δεν μπορώ να φανταστώ λοιπόν λόγο για εκ νέου «κρίση» στην 5ετία παρά μόνο τυπικό.

Αυτά γενικώς γιατί πολλοί δεν τα ξέρουν και κάποιοι τα μπερδεύουν όταν επιχειρηματολογούν, είτε από άγνοια είτε από πρόθεση. Δεν έχουν απαραίτητα σχέση με το θέμα «Κυμπουρόπουλος».

Σημαντικό εδώ είναι να πούμε ότι δεν σε πιάνει κανείς από τον λαιμό να κάνεις χρήση αυτών των διατάξεων. Αν δεν σου αρέσουν μπορείς να βάλεις κανονικά τα χαρτιά σου, να περιμένεις να ανοίξει θέση για ειδικότητα κανονικά στην σειρά και όταν τελειώσεις, αν και όταν προκηρυχθεί θέση να καταθέσεις το βιογραφικό σου να κριθεί μεταξύ άλλων βιογραφικών και αν το δικό σου είναι το καλύτερο να πάρεις την θέση.

Επίσης σημαντικό εδώ είναι το ότι στην αναμονή για να αρχίσεις ειδικότητα δεν παίζει κανέναν ρόλο το αν έχεις κάποιο πρόβλημα υγείας ή οχι. Δεν υπάρχει κανενός είδους κριτήριο για το ποιός θα προηγηθεί πέρα από την ημερομηνία που κατάθεσες τα χαρτιά σου (το πτυχίο ουσιαστικά, ασχέτως βαθμού κλπ). Δηλαδή ο υγιής δεν υπερέχει του ΑΜΕΑ στην συγκεκριμένη διαδικασία.

Περίπου το ίδιο ισχύει και για τον τελικό διορισμό, αν και εδώ είναι πιο περίπλοκο το θέμα, αφού μπαίνει στην κρίση πχ του διευθυντή της κλινικής και αυτός μπορεί να κρίνει ότι η μειωμένη κινητικότητα πχ μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα. Πάντως το κύριο θέμα που κρίνεται είναι το βιογραφικό. Σε περίπτωση που αδικηθεί κάποιος λόγω μειωμένης κινητικότητας ενώ έχει καλύτερο βιογραφικό από άλλον, υγιή, μπορεί πάντα να κάνεις ένσταση.

Αυτά γενικά για ιατρική, ειδικότητες και διορισμό.

Πάμε στο τι έγινε τις τελευταίες ημέρες.

Ο κύριος Μητσοτάκης μίλησε κατά των επιδομάτων.

Ο κύριος Κυμπουρόπουλος λίγες ημέρες μετά έγραψε αυτό στο τουίτερ.





Αμέσως μετά αυτό το κείμενο.

Όταν ξεκίνησε ο μεγάλος χαμός ο κος Κυμπουρόπουλος έκανε RT αυτό.


Μετά βγήκε και σε 2-3 ραδιοφωνικές εκπομπές και είπε κάποια πράγματα.

Είπε ότι κρίθηκε από επιτροπή. Απέκρυψε το γεγονός ότι η επιτροπή δεν έκρινε το βιογραφικό του και δεν το συνέκρινε με άλλου, έκρινε μόνο αν είναι «επαρκές». Δηλαδή αν υπάρχουν 2 χαρτιά. Πτυχίο και τίτλος ειδικότητας. Αυτό που κρίθηκε επίσης είναι αν πάσχει από την ασθένεια και αν αυτή περιλαμβάνεται στις ασθένειες που ο νόμος καθορίζει.

Είπε επίσης ότι χρειάστηκε να περιμένει 7 μήνες τον διορισμό του (όχι 5 χρόνια όπως άκουσα να λέει δημοσιογράφος που δεν βρέθηκε κανείς να διορθώσει). Σύνηθες σε κάθε διορισμό, τέτοιο δημόσιο έχουμε. Η έγκριση του διορισμού του όμως ήταν περίπου αυτόματη μετά την συνεδρίαση της επιτροπής. Ούτε υπήρχε περίπτωση να απορριφθεί.

Είπε επίσης ότι θα κριθεί ξανά στην πενταετία. Πάλι απέκρυψε τον τρόπο κρίσης του. Η θέση του είναι προσωποπαγής. Δεν θα την διεκδικήσει άλλος. Θα κριθεί ξανά η «επάρκεια» όπως και την 1η φορά.

Ο κος Κυμπουρόπουλος δεν αναφέρθηκε καθόλου στην ουσία παρά του ότι του δόθηκε η ευκαιρία να το κάνει. Δεν είπε τι εννοεί με το «χάρες», που δεν θέλει, και δεν είπε την δική του εκδοχή πως θεωρεί ότι το κράτος πρέπει να εξασφαλίζει τις «ίσες ευκαιρίες», που θέλει.

Ο κος Κυμπουρόπουλος είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής. Αύριο, αν εκλεγεί, θα κληθεί να ψηφίσει υπέρ ή κατά κανονισμών, αποφάσεων ή νόμων που θα παίζουν ρόλο στις ζωές μας, φυσικά και στις ζωές των ΑΜεΑ.

Σε λίγες ημέρες έχουμε ευρωεκλογές. Κάθε τι που λέει ένας υποψήφιος είναι προεκλογική δήλωση. Οι προεκλογικές δηλώσεις δείχνουν τις προθέσεις του υποψηφίου, τι σκοπεύει να κάνει και φυσικά κρίνονται.

Οι υποψήφιοι ΑΜΕΑ δεν είναι υπεράνω κριτικής.

Όλα τα παραπάνω είναι γεγονότα που δεν νομίζω αμφισβητεί κανείς.

Γεγονός επίσης είναι το ότι ο κος Πολάκης παρενέβη αρκετές ώρες αφού είχε γίνει θέμα το τουίτ του κου Καμπουρόπουλου.

Στο μεταξύ είχαν υπάρξει εκατοντάδες τουίτ και RT στο τουίτερ, η συντριπτική πλειοψηφία κατά του επίμαχου τουίτ. Άλλα με ήπιο και άλλα με πιο μαχητικό χαρακτήρα, ακόμα και χυδαιότητες. Ο μηχανισμός της ΝΔ δεν αντέδρασε καθόλου. 5 – 6 τρολ, μερικά από αυτά προφανώς με τον ίδιο διαχειριστή έγραψαν μερικά τουίτ, πάντα εκτός θέματος και πάντα με ελάχιστες αλληλεπιδράσεις. Η ΝΔ και ο μηχανισμός της σε social και ΜΜΕ ενεργοποιήθηκε μόνο μετά την ανάρτηση του Πολάκη.

Εκτίμηση βασισμένη σε αυτό το γεγονός είναι πως αυτό είναι και το μέτρο της ευαισθησίας της ΝΔ για τις «επιθέσεις» που δέχτηκε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της. Μόνο όταν βρήκε ευκαιρία να χτυπήσει τον σύριζα μέσω του Πολάκη αντέδρασε. Αυτή είναι η ΝΔ αλλά εδώ θα επικεντρωθούμε στο συγκεκριμένο θέμα και όχι γενικά στη ΝΔ.

Πάμε τώρα σε άλλες εκτιμήσεις, που όμως βασίζονται στα παραπάνω, σε γεγονότα δηλαδή.

Ο καθένας που χρησιμοποιεί προνόμια που του δίνει κάποιος νόμος καλά κάνει και τα χρησιμοποιεί. Ειδικά όταν τα προνόμια αυτά αφορούν ΑΜΕΑ. Όπως και αν ονομάσεις τέτοιους νόμους, προνόμια, χάρες, μόρια, ελεημοσύνες, έχουν σχεδιαστεί για να βοηθούν κάποιους ανθρώπους που διαφορετικά θα αντιμετώπιζαν σοβαρότατα προβλήματα στην ζωή. Το πως θα τα ονομάσεις όμως έχει σημασία. Μόνο αν θέλεις να υποβαθμίσεις την αξία τους τα χαρακτηρίζεις χάρες ή ελεημοσύνες. Το ποιος είναι αυτός που τα χαρακτηρίζει επίσης έχει σημασία. Έχει ιδιαίτερη βαρύτητα όταν αυτό το κάνει ένας προβεβλημένος ΑΜΕΑ. Και όταν αυτός που υποβαθμίζει την σημασία τέτοιων νόμων έχει κάνει χρήση τους το πράγμα βαραίνει περισσότερο. Όχι υπέρ του.

Το τουί του κου Κυμπουρόπουλου δίνει την εντύπωση ότι έχει έρθει ως υποστήριξη των απόψεων του Κυριάκου Μητσοτάκη περί επιδομάτων. Η ακριβής φράση του Κ. Μητσοτάκη ήταν «hand outs», που μεταφράζεται και ως «ελεημοσύνη». Θυμίζω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης παλιότερα είχε πει «η κοινωνική ισότητα είναι ενάντια στην ανθρώπινη φύση».

Η όποια άποψη, κριτική, εκτίμηση για τα λεγόμενα ενός υποψηφίου δεν μπορεί να γίνει παρά στα πλαίσια των προθέσεων και πολιτικών που στηρίζει ή φαίνεται πως σκοπεύει να στηρίξει το κόμμα με το οποίο κατεβαίνει υποψήφιος.

Ο κος Κυμπουρόπουλος μέχρι και σήμερα δεν έχει διευκρινίσει ο ίδιος τι εννοούσε αλλά σύντομα το έκανε εμμέσως σαφές όταν έκανε RT το τουίτ της κας Σαπίκα. Με αυτό χαρακτηρίζονται τα επιδόματα "ελεημοσύνες" και γίνεται σαφές ότι το τουί του κου Κυμπουρόπουλου συνδέεται άμεσα με αυτά που είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επίσης, ενδεικτικό είναι το τελευταίο κείμενο που δημοσίευσε ο κος Κυμπουρόπουλος αμέσως μετά το επίμαχο τουίτ. Εκεί γίνεται λόγος για την ελεύθερη πρόσβαση αλλά καμία αναφορά σε επιδόματα ή μόρια ή διευκολύνσεις στην πρόσληψη αναπήρων.

Με άλλα λόγια ο κος Κυμπουρόπουλος έβαλε συνειδητά πλάτη στην αναλγησία του κου Μητσοτάκη και το πήγε και ένα βήμα παρακάτω. Χαρακτήρισε τις ευνοϊκές για ΑΜΕΑ διατάξεις «χάρες», ακόμα και «ελεημοσύνες». Ως εναλλακτική προτείνει «ελεύθερη πρόσβαση».

Όλα αυτή την στιγμή που διαφαίνεται η πρόθεση της ΝΔ να υποβαθμίσει, ή και να καταργήσει τέτοιες παροχές.

Είπαμε ότι ΑΜΕΑ δεν είναι υπεράνω κριτικής. Ο κος Κυμπουρόπουλος έχει λοιπόν επιδείξει αναλγησία απέναντι στα προβλήματα άλλων ανθρώπων που έχουν τα ίδια ή παρόμοια προβλήματα με αυτούς υποβαθμίζοντας τα βοηθήματα που έχει θεσμοθετήσει το κράτος και που συχνά είναι ζωτικά ακόμα και για την επιβίωσή τους, ως «χάρες», ακόμα και «ελεημοσύνες».

Η μομφή δηλαδή είναι «αναλγησία». Μομφή σαφέστατη, που δεν έχει καμία σχέση με το αν είναι ΑΜΕΑ ή όχι και μομφή πολιτική. Το ότι είναι ΑΜΕΑ δεν έχει καμία σημασία εδώ. Μπορούσε να απαντήσει στην μομφή. Δεν το έκανε.

Ταυτόχρονα ο ίδιος έχει κάνει πλήρη χρήση όλων αυτών των «χαρών» που του παρέχει το κράτος. Και δικαίως τις παρέχει το κράτος και καλά έκανε και τις χρησιμοποίησε ο ίδιος. Όμως το να υποβαθμίζεις και να διαφαίνεται η πρόθεσή σου ή έστω του κόμματος με το οποίο συστρατεύεσαι κατάργησή τους αυτές τις «χάρες», δείχνει εκτός από αναλγησία και υποκρισία.

Ο κος Κυμπουρόπουλος δηλαδή, εκτός από αναλγησία, επέδειξε και υποκρισία.

Η αναλγησία κατά την γνώμη μου είναι σαφής από όσα είπαμε μέχρι τώρα. Σε δηλώσεις του ιδίου του κου Κυμπουρόπουλου επί της ουσίας δεν μπορούμε να βασιστούμε αφού δεν έκανε τέτοιες. Προτίμησε να αφήσει τη ΝΔ να απαντάει γι’ αυτό εργαλειοποιώντας το πρόβλημά του, κάνοντάς αυτό κεντρικό ζήτημα και χρησιμοποιώντας την κατάσταση που δημιουργήθηκε για πολιτική κόντρα χαμηλού επιπέδου. Και αυτό μόνο αφού μπλέχτηκε ο Πολάκης. Νωρίτερα φάνηκε να μην ενδιαφέρεται.

Για να τεκμηριωθεί η υποκρισία ρωτήθηκε αν αυτός έχει κάνει χρήση τέτοιων διατάξεων. Πάλι επέλεξε να μην απαντήσει. Η επίδειξη του ΦΕΚ που το επιβεβαιώνει επομένως ήταν μονόδρομος.

Όλα αυτά κατά την γνώμη μου σημαίνουν ότι η κριτική που δέχτηκε ο κος Κυμπουρόπουλος είναι και δίκαιη και εύστοχη. Η επίδειξη του ΦΕΚ δεν αποτελεί «χυδαιότητα» όπως θέλει να την παρουσιάσει η ΝΔ αλλά τεκμηρίωση της μομφής με ένα δημόσιο έγγραφο που ο καθένας μπορεί να βρει.

Ο κος Κυμπουρόπουλος επίσης, επέλεξε να μην απαντήσει εδώ και ημέρες επί της ουσίας.

Απάντησε μόνο για τον διορισμό του και αυτό μισό.

Ο κος Κυμπουρόπουλος λοιπόν φαίνεται ικανοποιημένος να μιλάνε άλλοι για αυτόν και να χρησιμοποιούν το πρόβλημα υγείας του ως ασπίδα και δόρυ κατά πολιτικών τους αντιπάλων.

Ο κος Κυμπουρόπουλος είναι ένας άνθρωπος με ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας που χρησιμοποίησε το σύνολο των ευνοϊκών διατάξεων για τον εαυτό του αλλά φαίνεται να υποστηρίζει την υποβάθμιση ή και κατάργηση των διατάξεων αυτών. Αυτή είναι η μομφή την οποία ο κος Κυμπουρόπουλος επιβεβαίωσε εμμέσως. Θα ήταν προτιμότερο να μιλήσει ο ίδιος επί της ουσίας να δούμε με μεγαλύτερη σαφήνεια τι εννοεί. Επέλεξε να μην το κάνει.

Όταν κάποιοι επιτίθενται στα λεγόμενά του ο κος Κυμπουρόπουλος δεν βγαίνει να απαντήσει επί της ουσίας αλλά αφήνει την ΝΔ να υστεριάζει για αήθεις επιθέσεις λες και οι άνθρωποι με αναπηρία είναι κάποιου είδους ιερό τοτέμ των οποίων τα λεγόμενά τους πέρα κάθε κριτικής.

Ανέχθηκε ακόμα και την φράση της Βόζεμπεργκ στον Πολάκη για το «ύψος» του χωρίς διαμαρτυρία.

Δεν δείχνει λοιπόν μόνο υποκρισία και αναλγησία για τα προβλήματα συνανθρώπων του που εξαρτώνται από τέτοιες «ελεημοσύνες» αλλά και κάτι χειρότερο, αρκούμενος στο η συζήτηση να γίνεται από άλλους και να περιφέρεται γύρω από το πρόβλημα υγείας του αντί να επικεντρώνεται στην ουσία των λεγομένων του.

Τελικά, υπάρχει τρόπος να ασκηθεί κριτική σε ΑΜΕΑ χωρίς αυτό να θεωρηθεί "αήθης επίθεση";
Νομίζ πως ναι, αν παραμείνεις σταθερός στο θέμα, την ουσία, όσο και αν άλλοι, ακόμα και ο ΑΜΕΑ, προτιμά η αντιπαράθεση να γίνει με συναισθηματικούς όρους και με κεντρικό θέμα την αναπηρία και όχι την ουσία της κριτικής.

ΥΓ. Το θέμα δεν είναι Πολάκης vs Κυμπουρόπουλου.
Το θέμα είναι όσα περιγράφω σε αυτό το κείμενο.
Είτε παρέμβαινε ο Πολάκης είτε όχι το θέμα θα παρέμενε ακριβώς το ίδιο.
Η Παρέμβαση Πολάκη έδωσε την αφορμή στη ΝΔ και τον κο Κυμπουρόπουλο να προσπαθήσουν να στείλουν την μπάλα στην εξέδρα και να το χρησιμοποιήσουν για να χτυπήσουν τον πολιτικό τους αντίπαλο.
Θέση στο Πολάκης vs Κυμπουρόπουλος ή Πολάκης vs ΝΔ ή σύριζα vs ΝΔ δεν με ενδιαφέρει να πάρω και δεν θα πάρω.

Έτσι, για να προλάβω μερικούς σχολιαστές, σε σχόλια τύπου «ναι αλλά…» «…ο Πολάκης», «…ο Πετσίτης», «…η Περιστερά», «…η Μαρφίν» και τέτοια αστεία η απάντηση είναι αυτή που πάντα δίνω σε τέτοια σχόλια: «Ευχαριστώ για το ναι, συμφωνούμε. Όσο για το αλλά ο/η/το Χ δεν με αφορά. Όταν θα γράψω για τον/την/το Χ να το συζητήσουμε.»

GeroGriniaris

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΛΥΚΕΙΟ ΠΙΟ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΓΙΑ ΕΝΑ ΛΥΚΕΙΟ ΠΙΟ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ

ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

  • Η Γ΄ Λυκείου από τάξη τυπικής παρουσίας των μαθητών, μετατρέπεται σε τάξη που ολοκληρώνει τις εγκύκλιες σπουδέςδίνοντας τη δυνατότητα στους μαθητές να «εμβαθύνουν» στα αντικείμενα με τα οποία θα ασχοληθούν στην επαγγελματική τους ζωή και στις μετέπειτα σπουδές τους. Μεταξύ των προγραμμάτων που επιλέγουν οι τελειόφοιτοι, υπάρχουν τρία κοινά μαθήματα, ενώ αυτά διαφοροποιούνται σε άλλα τρία. 

  • Η ύλη των μαθημάτων δεν αυξάνεται αναλογικά προς την αύξηση των ωρών διδασκαλίας του κάθε μαθήματος. 

  • Το απολυτήριο Λυκείου δεν αποκτάται με πανελλαδικές εξετάσεις αλλά εξετάζονται σε θέματα πουκαθορίζουν οι διδάσκοντες σε ομάδες σχολείων της ίδιας περιφέρειας, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό το κύρος του απολυτηρίου. Η ρύθμιση αυτή εκφράζει και έμπρακτα την εμπιστοσύνη μας στους εκπαιδευτικούς. 

  • Προκηρύσσονται 500 νέες θέσεις καθηγητών Πανεπιστημίου προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες και για το λόγο αυτό διατίθενται 15 εκατομμύρια ευρώ. 

  • Την ολοκλήρωση της νέας αρχιτεκτονικής των Πανεπιστημίων μας «συναντούν» τον Σεπτέμβριο του 2020 πρώτοι οι φοιτητές που θα έχουν φοιτήσει στη νέα Γ΄ Λυκείου:νέα Τμήματα με νέα γνωστικά πεδία, ολοκλήρωση της συνέργειας των ΤμημάτωνΤΕΙ με αυτά των Πανεπιστημίων, τα Πανεπιστημιακά Ερευνητικά Κέντρα με τα ερευνητικά Ινστιτούτα και τα διετή προγράμματα σπουδών για αποφοίτους των ΕΠΑΛ που θα παρέχουν επαγγελματικά πτυχία και θα έχουν ολοκληρώσει τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του. 

  • Η δομή του Λυκείου που προτείνουμε διαμορφώνει ένα πλαίσιο στο οποίο οι εγκύκλιες σπουδές αναπτύσσονται στα 5 έτη (από Α΄ Γυμνασίου έως και Β΄Λυκείου), χωρίς να εμπλέκονται οι απαιτήσεις των εισαγωγικών εξετάσεων κάτι που μέχρι σήμερα καθόριζε την διδακτική πράξη στην Α΄ και ιδιαίτερα στη Β΄ Λυκείου. Οι δύο αυτές τάξεις ανακτούν τη θέση τους στις εγκύκλιες σπουδές. 

  • Η αναδιαμόρφωση της Γ Λυκείου συνοδεύεται με αναδιάταξη της ύλης των μαθημάτων στις υπόλοιπες τάξεις της δευτεροβάθμιας, ενιαιοποιώντας τις στην πράξη. 

  • Tο Εθνικό Κέντρο Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών που θα λειτουργεί στο πλαίσιο του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου θα παίξει σημαντικό ρόλο στην καθιέρωση της νέας νοοτροπίας για το Λύκειο. 

  • Πρώτη φορά υπάρχει δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης: σε πανεπιστημιακά τμήματα των οποίων οι υποψήφιοι δεν καλύπτουν τον αριθμό των θέσεων, το απολυτήριο είναι αρκετό για την εισαγωγή τους στα συγκεκριμένα τμήματα. 

Η ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 

Η ανάγκη αλλαγής του Λυκείου προκύπτει από την εδώ και δεκαετίες παραμόρφωση του Λυκείου και του τρίτου κύκλου των εγκυκλίων σπουδών, βαθμίδα που ανάλογα με τα εφαρμοζόμενα προγράμματα των εκάστοτε κυβερνήσεων θυσίαζε τις τρεις τάξεις στο βωμό των ανταγωνιστικών πανελλήνιων/πανελλαδικών εισαγωγικών εξετάσεων. Η θυσία έγκειται στο ότι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Λυκείου και ιδιαίτερα των δύο τελευταίων τάξεων αποτελούσε ένα καταναγκαστικό έργο για τους εφήβους. Η φοίτηση στις τάξεις αυτές περιοριζόταν στις περισσότερες περιπτώσεις σε παρουσία χωρίς συμμετοχή και σε φοίτηση με συμβατική αξιολόγηση, ενώ η έγνοια των μαθητών και μαθητριών ήταν στραμμένη στα φροντιστήρια και στην σκληρή προετοιμασία τους για τις εισαγωγικές. 

Το «Νέο Λύκειο» δεν «επιτίθεται στο δημόσιο» και δεν είναι εξετασιοκεντρικό,όπως προβάλλεται από πολλούς. Αντίθετα παρέχει η δυνατότητα για πιο ουσιαστική συμμετοχή των μαθητών και των μαθητριών στην ακαδημαϊκή και εν γένει τη σχολική διαδικασία. 

Η δομή του Λυκείου που προτείνεται, προεκτείνει τις εγκύκλιες σπουδές κατά δύο έτη, καθώς οι δύο πρώτες τάξεις του Λυκείου μαζί με τις τάξεις του Γυμνασίου θα αποτελέσουν τον αδιάσπαστο κορμό των εγκυκλίων σπουδών με ενιαίο ακαδημαϊκό προγραμμα. 

Η Γ Λυκείου εξάλλου δίνει τη δυνατότητα στους τελειοφοίτους να επιλέξουν έναν από τους τέσσερις παρεχόμενους κύκλους προγραμμάτων με τρία κοινά μαθήματα (Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, Θρησκευτικά, Φυσική Αγωγή). 

Τα μαθήματα που χαρακτηρίζουν τους ακαδημαϊκούς κύκλους και το μάθημα της Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας διδάσκονται σεέξι διδακτικές περιόδους την εβδομάδα, ενώ η έκταση της ύλης είναι τέτοια ώστε να επιτρέπει την εμβάθυνση και την εμπέδωση μέσα στο σχολικό πρόγραμμα. 

Το απολυτήριο Λυκείου, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία της μοριοδότησης κατά τη διαδικασία εύρεσης εργασίας, αποκτά κύρος καθώς σ’ αυτό, εκτός από την επίδοση και την συμμετοχή των μαθητλων και μαθητριών κατά την διάρκεια του έτους, μετράει και η επίδοση σε απολυτήριες εξετάσεις, όπως άλλωστε συνέβαινε πάντα. Η διαφορά είναι ότι προκειμένου να δυναμωθεί η αξία του απολυτηρίου, τα θέματα των απολυτήριων εξετάσεων ορίζονται όχι μόνον από τους διδάκοντες το μάθημα στην ίδια σχολική μονάδα, όπως συμβαίνει ως σήμερα, αλλά από τους διδάσκοντες το μάθημα σε ομάδα σχολικών μονάδων της ίδιας περιφέρειας. 

Το απολυτήριο του Λυκείου είναι η «πιστοποίηση» ότι ο/η απόφοιτος έχει τα εφόδια για να συνεχίσει τις σπουδές του/της και μπορεί να εγγραφεί σε τμήμα Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο αριθμός των αιτούντων να φοιτήσουν σε κάποιο πανεπιστημιακό τμήμα υπερβαίνουν τον αριθμό θέσεων του τμήματος, τότε οι υποψήφιοι/ες καλούνται να συμμετέχουν σε εισιτήριες εξετάσεις σε τέσσερα μαθήματα (στα τρία μαθήματα του κύκλου σπουδών που ακολούθησε και εκείνο της Ελληνικής Γλώσσας), ενώ στο μέλλον στον βαθμό εισαγωγής θα συμμετέχει και ο βαθμός απολυτηρίου.

23 Απρ 2019

Ο Μητσοτάκης «έκαψε» τον Alpha – Βούλιαξε τα νούμερα του δελτίου


Ένα αν μη τι άλλο αρνητικό ρεκόρ κατάφερε να καταγράψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη χθεσινή συνέντευξή του στον Alpha.

Το διαρκώς πρώτο σε τηλεθέαση δελτίο ειδήσεων χθες κόντεψε να χάσει την πρωτιά, την ημέρα που είχε στο στούντιό του τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τη Δευτέρα το δελτίο ειδήσεων του Alpha έκανε 19,9%, ελάχιστα μπροστά από το δελτίο του ΑΝΤ1 που ήταν στο 18,6%.

Ποσοστό μικρότερο από αυτό που κάνει συνήθως το δελτίο.

Ενδεικτικά, την περασμένη Παρασκευή 19 Απριλίου έφτασε το 22% ενώ μία μέρα πριν, 24,4%.

Την προηγούμενη Δευτέρα 15 Απριλίου έδωσε τηλεοπτική συνέντευξη ο Αλέξης Τσίπρας.

Όχι στον Alpha, αλλά στον ΑΝΤ1, στον Νίκο Χατζηνικολάου.

Τι συνέβη στην τηλεθέαση; Ο ΑΝΤ1 πέρασε πρώτος. Και μάλιστα με διαφορά: 25,4% ο ΑΝΤ1, 19,7% ο Alpha που βρέθηκε στη 2η θέση.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η συνέντευξη στον Alpha κλείστηκε από συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη εσπευσμένα μόλις τη Δευτέρα το μεσημέρι, λίγες ώρες δηλαδή πριν τη διεξαγωγή της.

Πίσω από αυτή τη βιασύνη δεν είναι λίγοι αυτοί που «διέγνωσαν» προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ να «μαζέψει» τις δηλώσεις για το δώρο Χριστουγέννων και τα επιδόματα, τα οποία προϊδέασε ότι θα κόψει από το πάνελ στο οποίο μετείχε στην Κύπρο.

Ο Πολάκης ως «κολυμπήθρα» του Σιλωάμ για φιλελεύθερες αγριότητες… (του Δημήτρη Χατζηνικόλα)

Οι ΑΜΕΑ είναι άνθρωποι με «ειδικές δεξιότητες», όπως συνηθίζουν να λένε οι ίδιοι, και συνεπώς οι απόψεις και οι θέσεις τους, ειδικά αν διεκδικούν την ψήφο μας, δεν είναι και δεν πρέπει να είναι υπεράνω κριτικής.

Ας δούμε λοιπόν πίσω από τις «ειδικές δεξιότητες» ενός εκάστου τις απόψεις και τις πολιτικές του θέσεις και ας συζητήσουμε πρωτίστως για το πως πρέπει να αντιμετωπίζονται οι ΑΜΕΑ από το Κράτος προκειμένου το τελευταίο να διασφαλίζει την ίση μεταχείριση όλων έναντι όλων.

Η προσωπική μου θέση είναι ότι τα επιδόματα και τα μόρια στους ΑΜΕΑ δεν είναι «χάρες», όπως έγραψε ο κ. Κυμπουρόπουλος. Χάρες κάνεις στους φίλους σου και στην οικογένειά σου, το Κράτος δεν κάνει χάρες, το Κράτος όταν είναι αυτό που πρέπει να είναι, πράττει τα οφειλόμενα για να είναι σύγχρονο, Δημοκρατικό και αξιοκρατικό.

Μου προκαλεί τεράστια απορία ότι ένας ΑΜΕΑ επικρίνει την μοριοδότηση για παράδειγμα των ΑΜΕΑ προκειμένου οι τελευταίοι να διεκδικούν μια θέση στο Δημόσιο. Επικρίνει τα επιδόματα που λαμβάνουν οι ΑΜΕΑ με το επιχείρημα ότι διεκδικεί ίσες ευκαιρίες που δεν υπάρχουν (Σε αυτό θα συμφωνήσουμε)!

Να το συζητήσουμε λοιπόν. Για παράδειγμα τα τυφλά παιδιά που φοιτούν σε δημόσιο σχολείο λαμβάνουν 500 € μηνιαίως. Με τι ζητά ο κ. Κυμπουρόπουλος να αντικαταστήσουμε αυτά τα 500 €; Με βιβλία στον κώδικα Μπράιγ; Με διαγραμμίσεις στα πεζοδρόμια; Μα αυτά είναι υποχρέωση της πολιτείας, όχι επίδομα! Και είναι λάθος να μπαίνουν αυτά τα δύο στην ίδια ζυγαριά. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Το αντίθετο, το ένα συμπληρώνει το άλλο.

Να υποθέσω ότι ο κ. Κυμπουρόπουλος, σπεύδει να ταυτιστεί με τις απόψεις του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, για τη γενικότερη επιδοματική πολιτική στο πλαίσιο μιας φιλελεύθερης αντίληψης περί «αυτορύθμισης» και ανάπτυξης. Σε αυτήν την περίπτωση όμως προσφέρει κάκιστες υπηρεσίες σε αυτούς τους οποίους θα εκπροσωπήσει πηγαίνοντας με το καλό στο ευρωκοινοβούλιο.

ΥΓ: Τα επιδόματα στους ΑΜΕΑ αλλά και γενικά στους μη έχοντες δεν είναι Ελληνική πατέντα, όπως ισχυρίζεται η ΝΔ στην προσπάθειά της να παρουσιάσει ένα αντιπολιτευτικό αφήγημα. Είναι κάτι που συμβαίνει σε όλον τον κόσμο και ειδικά στην Ευρώπη.

Πηγή: documentonews.gr

20 Απρ 2019

Σάββας Κωφίδης:"Το no politica είναι μια αηδία που εφηύρε το σύστημα".

Ο Σάββας Κωφίδης στο Provocateur




Οι 42 υποψήφιοι ευρωβουλευτές του «ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία»

Ολοκληρώθηκε το ψηφοδέλτιο με τους 42 υποψήφιους ευρωβουλευτές του «ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία».
Η εκδήλωση για την παρουσίαση των υποψηφίων θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα 22/04 στις 7 το απόγευμα στο ΣΕΦ, όπου θα μιλήσει ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρα.
Οι 42 υποψήφιοι ευρωβουλευτές είναι οι εξής:
  • Ελευθερία Αγγέλη, Συντονίστρια του Δικτύου Νεολαιών του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς
  • Βλάσης Αγτζίδης, Ιστορικός του Ποντιακού και μικρασιατικού Ελληνισμού
  • Κώστας Αρβανίτης, Δημοσιογράφος
  • Ευγενία (Τζένη) Αρσένη, Σκηνοθέτης - Θεατρολόγος, Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ
  • Σωτήρης Βαλντέν, Πανεπιστημιακός, τ. στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέλος της Κίνησης «Γέφυρα»
  • Αλέξης Γεωργούλης, ηθοποιός
  • Νίκος Γραικός, Ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου «Φωνή-Γραφή» για τη διάδοση των νέων ελληνικών στη Γαλλία
  • Σπύρος Δανέλλης, Βουλευτής Ηρακλείου
  • Θοδωρής Δουλουμπέκης, Πολιτικός μηχανικός, επικεφαλής ακτιβιστικής κίνησης Ευρωπαίων Σοσιαλιστών
  • Μάριος Θεοφιλάτος, Μουσικός, Μέλος της Γραμματείας Κ.Σ. Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ
  • Στέργιος Καλπάκης, Εκπαιδευτικός, Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ
  • Λουτσιάνα Καστελίνα, Ιστορικό στέλεχος της ευρωπαϊκής Αριστεράς
  • Πέτρος Κόκκαλης, Ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Πειραιά, εκπρόσωπος της πολιτικής κίνησης ΚΟΣΜΟΣ
  • Λυδία Κονιόρδου, Ηθοποιός, πρώην Υπουργός
  • Ιωάννα Κοντούλη, Οικολογικό κίνημα
  • Στέλιος Κούλογλου, Δημοσιογράφος, Ευρωβουλευτής
  • Κωνσταντίνα Κούνεβα, Ευρωβουλευτής
  • Έλενα Κουντουρά, Υπουργός, Βουλευτής Α' Αθήνας
  • Γιώτα Λαζαροπούλου, Πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων Εθνικής Τράπεζας-πρώην Εθνοdata
  • Πάνος Λάμπρου, Δημοσιογράφος, μέλος Πολιτικής Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ
  • Παναγιώτης Κουρουμπλής, Βουλευτής Β' Αθήνας, πρώην Υπουργός
  • Κυριακή Μάλαμα, σκηνοθέτης, διευθύντρια προγράμματος ΕΡΤ3, μέλος ΔΣ Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
  • Γιάννης Μουζάλας, Γιατρός, Πρώην Υπουργός
  • Ουφούκ Μουσταφά, Δικηγόρος
  • Γιονούς Μουχαμμαντί, Πρόεδρος Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων
  • Στέλλα Μπελιά, Εκπαιδευτικός, πρόεδρος ΜΚΟ «Οικογένειες Ουράνιο Τόξο», ακτιβίστρια του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος
  • Όλγα Νάσση, Πολιτιστικός ανθρωπολόγος, Ελληνική Κοινότητα Ιταλίας
  • Αλέξανδρος Νικολαΐδης, Ολυμπιονίκης TAE KWON DO
  • Ρος Ντέιλι, μουσικός
  • 'Αννα Παπαδημητρίου - Τσάτσου, Νομικός, πρώην Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών
  • Δημήτρης Παπαδημούλης, Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ευρωβουλευτής
  • Θεοδόσης Πελεγρίνης, Πρώην υφυπουργός, πρώην Πρύτανης ΕΚΠΑ
  • Γιώργος Πετρόπουλος, αντιπρόεδρος ΑΔΕΔΥ
  • Δημήτρης Πλουμπίδης, Πανεπιστημιακός, πρόεδρος Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρίας
  • Αντώνης Ρέλλας, Σκηνοθέτης, ανάπηρος ακτιβιστής
  • Νατάσα Ρωμανού, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Columbia & Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Διαστημικών Μελετών Goddard της NASA, ειδική σε θέματα κλιματικής αλλαγής
  • Φωτεινή Σκοπούλη, Πρώην υφυπουργός, Πανεπιστημιακός
  • Μιχάλης Σπουρδαλάκης, Κοσμήτορας Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών ΕΚΠΑ, Πρόεδρος της Επιτροπής Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση
  • Μαρία Τζαμπάζη, Μέλος της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ
  • Βλάσης Τσιόγκας, Αγρότης, συνδικαλιστής του αγροτικού κινήματος
  • Γιώργος Χρηστάκης, Κοινωνικός Ψυχολόγος PhD, Στέλεχος του αναπηρικού κινήματος, Χορογράφος και ιδρυτής της ομάδας DAGIPOLI DANCE Co
  • Ραλλία Χρηστίδου, Μουσικός, Τραγουδίστρια

Δημοσκόπηση GPO 9 ημέρες πριν από τις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015


Αυτό το Σαββατοκύριακο η Δημόσια Τηλεόραση λέει ΟΧΙ στο Φασισμό


❗️❗️❗️ Αυτό το Σαββατοκύριακο η Δημόσια Τηλεόραση λέει 
❌ΟΧΙ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ❌
⛔️ΟΧΙ στις ιδέες του,
⛔️ΟΧΙ στους επιγόνους του
⛔️ΟΧΙ σε "παραφυάδες'-φίλους-υμνητές-νοσταλγούς & όσους φλερτάρουν τον Φασισμό.
Σάββατοκύριακο 20-21 Απριλίου 2019, σε όλες τις εκπομπές #ΕΡΤ1🖥- #ΕΡΤ2🖥 & στο ΕΡΤ 

Αρχείο

19 Απρ 2019

Η Μπέτυ Μπαζιάνα στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Με τη δίκη της Χρυσής Αυγής να συμπληρώνει στις 20 Απριλίου τέσσερα χρόνια, η σύντροφος του πρωθυπουργού παρακολουθεί από κοντά τη διαδικασία σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού - Στο στάδιο της εξέτασης των μαρτύρων υπεράσπισης βρίσκεται η δίκη.

Την σημερινή δικάσιμο της δικής της Χρυσής Αυγής παρακολουθεί η Μπέτυ Μπαζιάνα που έφτασε λίγο πριν τις 9 και μισή στον Κορυδαλλό.

Λίγη ώρα αργότερα στην αίθουσα έφτασε και η Μάγδα Φύσσα. Μάλιστα, η Μάγδα Φύσσα ζήτησε από την κα.Μπαζιάνα να επισκεφτεί τις τουαλέτες για να δει την κατάσταση που επικρατεί. Όπως εξήγησε μιλώντας στο News 24/7: "Κατά πως φαίνεται μας επιστρέφουν πάλι εδώ. Οι τουαλέτες είναι πολύ βρώμικες. Πώς μπορούμε να αντέξουμε κάθε μέρα μέχρι τις 3 το μεσημέρι αν δεν μπορούμε να πάμε ούτε τουαλέτα;"


18 Απρ 2019

«Οι κοινωνικοί αγώνες δεν μπορούν να ποινικοποιούνται»: Η K. Κούνεβα για την αθώωση των καθαριστριών του ΥΠΟΙΚ


«...ούτε η ακραία καταστολή να μένει ατιμώρητη», σχολιάζει η Κωνσταντίνα Κούνεβα, ευρωβουλεύτρια, συνδικαλίστρια και μέλος του αγώνα των καθαριστριών.


«Με ιδιαίτερη χαρά πληροφορήθηκα την απόφαση αθώωσης των αγωνιστριών καθαριστριών του ΥΠΟΙΚ», είπε η Κ. Κούνεβα, δηλώνοντας την ικανοποίησή της για το γεγονώς πως η Δικαιοσύνη έδειξε θετικά αντανακλαστικά, απέναντι σε ένα φαινόμενο ακραίας καταστολής.

Μάλιστα, ως συνδικαλίστρια και μέλος του αγώνα των καθαριστριών για καλύτερες συνθήκες εργασίας, δε στάθηκε απλώς στον τραυματισμό της καθαρίστριας από τον αστυνομικό κατά του οποίου πάρθηκε η απόφαση, αλλά έκανε λόγω για «μια απόφαση δικαίωσης ενός εμβληματικού αγώνα».

«Οι κοινωνικοί αγώνες δεν μπορούν να ποινικοποιούνται, ούτε η ακραία καταστολή να μένει ατιμώρητη», κατέλειξε.

Μαξίμου: Ο πραγματικός αρχηγός της ΝΔ, Β. Μαρινάκης, αποφάσισε να εμφανιστεί δημόσια

«Προφανώς, οι μεταχρονολογημένες δήθεν αποκαλύψεις του Μαρινάκη, ενόψει και των εκλογών, έχουν την αξιοπιστία που τις προσδίδουν ο βίος και η πολιτεία του», τονίζει το Μέγαρο Μαξίμου σε σχόλιό του, επισημαίνοντας ότι «ο γνωστός εφοπλιστής, εκδότης, και κατηγορούμενος «βγαίνει μπροστά» ακριβώς μία μέρα μετά την οριστικοποίηση της παραπομπής του σε δίκη για κακούργημα για τα "στημένα"»

Ακολουθεί αναλυτικά το σχόλιο του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού με αφορμή τη συνέντευξη Μαρινάκη και την ανακοίνωση της ΝΔ:

Επιτέλους! Ο πραγματικός αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Βαγγέλης Μαρινάκης, διαπιστώνοντας προφανώς την ανεπάρκεια του κ. Μητσοτάκη, αποφάσισε να εμφανιστεί δημόσια.

Ο γνωστός εφοπλιστής, εκδότης, και κατηγορούμενος «βγαίνει μπροστά» ακριβώς μία μέρα μετά την οριστικοποίηση της παραπομπής του σε δίκη για κακούργημα για τα «στημένα».

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης:

- Ερευνάται από τη Δικαιοσύνη για εμπορία δύο τόνων ηρωίνης, και για μια σειρά άλλα εγκλήματα, αλλά εκτοξεύει απειλές, ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι ο πρώτος στην ιστορία Πρωθυπουργός που θα καταδικαστεί για «σκευωρία» εναντίον του. Τον ενημερώνουμε ότι πρέπει να περιμένει στη σειρά μετά τους κ. Σαμαρά, Βενιζέλο και Γεωργιάδη γιατί προηγείται η δήθεν «σκευωρία» της Novartis.

- Χρηματοδοτεί τη ΝΔ, έχει κουμπαριές με την οικογένεια Μητσοτάκη, στηρίζει με κάθε μέσο τη Δεξιά, και την άκρα Δεξιά, αλλά δηλώνει ότι δεν έχει καμιά σχέση με την αξιωματική αντιπολίτευση, ή με άλλο κόμμα.

- Έχει μετατρέψει τις εφημερίδες που ελέγχει σε όπλα τοξικού πολέμου κατά της Αριστεράς, αλλά δηλώνει ότι αυτός είναι που άφησε ελεύθερους τους δημοσιογράφους του να γράφουν τη γνώμη τους.

- Πρέπει να ψάξει πολύ κανείς για να βρει πλοίο του με ελληνική σημαία, αλλά δηλώνει πατριώτης και… Μακεδονομάχος.

Προφανώς, οι μεταχρονολογημένες δήθεν αποκαλύψεις του, ενόψει και των εκλογών, έχουν την αξιοπιστία που τις προσδίδουν ο βίος και η πολιτεία του.

Ας είναι πάντως βέβαιος, ότι την παλινόρθωση της σαπίλας που ονειρεύεται για να γλιτώσει, ως φανερός ηγέτης πλέον της ΝΔ, δεν θα την επιτρέψει ο ελληνικός λαός.
Οι «αποκαλύψεις» Μαρινάκη, θέσφατο για τη ΝΔ

Η Πειραιώς εξέδωσε νωρίτερα την Πέμπτη ανακοίνωση, αναμασώντας κάποια από τα λεγόμενα του εφοπλιστή στον «Real fm»:

«Ο κ. Βαγγέλης Μαρινάκης που επιβεβαίωσε και σήμερα τις στενές σχέσεις του με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα στα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησής του, προέβη σήμερα σε μια πολύ συγκεκριμένη καταγγελία. Είπε, ότι το 2016 ο Νίκος Παππάς του μετέφερε αίτημα του κ. Τσίπρα να δανείσει 20,5 εκατ. ευρώ στον κ. Καλογρίτσα προκειμένου να αποκτήσει τηλεοπτική άδεια. Ανέφερε, επίσης, ότι στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ελέγξει τα ΜΜΕ, τού ζητήθηκε να τοποθετήσει στον ΔΟΛ διευθυντές της αρεσκείας του Μαξίμου», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ και προσθέτει: «Ρωτάμε ευθέως τους κ.Τσίπρα και Παππά: Ισχύουν αυτά που είπε ο κ. Μαρινάκης, ναι ή όχι;».

«Απαντήσεις» ζητάει και το Κίνημα Αλλαγής μέσω του εκπροσώπου Τύπου, Παύλου Χρηστίδη, που υπογραμμίζει ότι «από τη στιγμή που υπάρχουν οι επώνυμες καταγγελίες του κ. Μαρινάκη, η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας οφείλουν πειστικές και τεκμηριωμένες απαντήσεις».

Τράμπ από τα LIDL


Ο «Αριστερισμός» του Λένιν στην ΑΥΓΗ του Σαββάτου

Τα κλασσικά έργα του Μαρξ, του Έγκελς και του Λένιν έχουν κυκλοφορήσει σχεδόν σε όλες τις γλώσσες του κόσμου και εξακολουθούν να επανεκδίδονται ακόμα και σήμερα. Μιλάνε απλά, με ειλικρίνεια, χωρίς να αποφεύγουν τις δυσκολίες και χωρίς να πέφτουν στην παγίδα της επιφανειακής προπαγάνδας.


Του Άγγελου Τσέκερη

Όχι γιατί περιλαμβάνουν δόγματα και τσιτάτα κατάλληλα για απομνημόνευση. Αλλά γιατί, αν διαβαστούν μέσα στο ιστορικό πλαίσιο στο οποίο γράφτηκαν, δείχνουν πόσο υποδειγματικός είναι ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζουν τα θεωρητικά και πολιτικά προβλήματα. Μιλάνε απλά, με ειλικρίνεια, χωρίς να αποφεύγουν τις δυσκολίες και χωρίς να πέφτουν στην παγίδα της επιφανειακής προπαγάνδας,

Και, το πιο σημαντικό, απευθύνονται στους «κολασμένους της γης», τους «από κάτω», βοηθώντας τους να ακονίσουν το μυαλό τους, να βαθύνουν την κριτική τους σκέψη και να προσεγγίσουν τον κόσμο που τους περιβάλλει μέσα από την γνώση. Η μπροσούρα του Λένιν «Αριστερισμός, παιδική αρρώστια του Κομμουνισμού», που γράφτηκε και εκδόθηκε το 1920, είναι ένα από τα πιο γνωστά έργα αυτής της κατηγορίας.
Γιατί γράφτηκε ο «Αριστερισμός»

Μετά το τέλος του Α Παγκόσμιου Πολέμου, η κατάσταση που επικρατούσε σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, δεν ήταν σε καμία περίπτωση σταθερή. Οι νικητές λεηλάτησαν του ηττημένους και τις ζώνες επιρροής τους. Όμως οι οικονομίες των κρατών δεν μπορούσαν να ανακάμψουν. Οι φτωχότερες τάξεις υπέφεραν. Και συνειδητοποιούσαν ότι είχαν στείλει να τα παιδιά τους να σκοτωθούν σε έναν πόλεμο χωρίς κανένα ηθικό έρεισμα από καμία πλευρά. Στις συνθήκες αυτές, η ακτινοβολία της Οκτωβριανής επανάστασης πέρα από τα σοβιετικά σύνορα. μεγάλωνε συνεχώς. Ένα μεγάλο κομμάτι της εργατικής τάξης στην Ευρώπη, πειθόταν ότι δεν έχει τίποτα να περιμένει από το αστικό κοινοβουλευτικό σύστημα. Και ότι η ιστορία ήταν με το μέρος των Σοβιέτ.

Ακόμα και αν τα κόμματα που εκπροσωπούσαν τους εργάτες ήταν πιο μετριοπαθή, η προλεταριακή κοινωνική βάση παρακολουθούσε με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις στην Σοβιετική Ένωση και πειθόταν ότι αυτός ήταν ο ιστορικός δρόμος για την οριστική ήττα του ληστρικού καπιταλισμού, την απελευθέρωση της εργατικής τάξης και την επικράτηση της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ο πανικός που καταλάμβανε τις αστικές τάξεις μπροστά στον κίνδυνο του μπολσεβικισμού, ενίσχυε τις τάσεις αυτές. Την ίδια στιγμή, μαζί με την χρεωκοπία της αστικής τάξης ερχόταν και η χρεωκοπία των κομμάτων της Δεύτερης Διεθνούς, που είχε υποστηρίξει την κτηνώδη σφαγή του πολέμου. Σε όλες τις χώρες, οι γέφυρες ανάμεσα στους οπορτουνιστές σοσιαλδημοκράτες και στους υποστηρικτές της ρωσικής επανάστασης κόπηκαν.

Κομμουνιστικά κόμματα άρχισαν να ιδρύονται σε όλο τον κόσμο. Στις συνθήκες αυτές, με πρωτοβουλία των μπολσεβίκων, που είχαν μετονομαστεί σε κομμουνιστές, συγκροτήθηκε η Τρίτη Διεθνής, σαν κέντρο συντονισμού αυτών των κομμάτων. Η επαναστατικές διαθέσεις που επικρατούσαν στην εργατική τάξη της Ευρώπης, είχαν ως αποτέλεσμα την δημιουργία κάποιων υπερεπαναστατικών τάσεων στο νεογέννητο κομμουνιστικό κίνημα.

Οι τάσεις αυτές αρνιόντουσαν την συμμετοχή στα αστικά κοινοβούλια ή στα ρεφορμιστικά συνδικάτα, καταδίκαζαν κάθε είδους συμβιβασμό με το αστικό πολιτικό σύστημα και επεδίωκαν έναν καθαρό δρόμο προς την προλεταριακή επανάσταση, χωρίς ενδιάμεσα στάδια. Ο Λένιν έγραψε τον «Αριστερισμό», ακριβώς για να μεταδώσει στους εκτός Σοβιετικής Ένωσης κομμουνιστές την πείρα της μπολσεβίκικης επανάστασης και να πολεμήσει τις τάσεις αυτές.
Γιατί διαβάζεται ο «Αριστερισμός»

Σε καμία περίπτωση, το εξαιρετικό αυτό κείμενο δεν ενδείκνυται για δογματικές και μηχανιστικές μεταφορές, έξω από το ιστορικό του πλαίσιο. Στον σημερινό αναγνώστη, όμως, 98 χρόνια μετά την έκδοσή του εξακολουθεί να προσφέρει πολλά πράγματα.

Πρώτα από όλα έναν διαυγή τρόπο σκέψης, που προσεγγίζει το θέμα από τις δυσκολίες του και δεν προσπαθεί να δώσει εύκολες απαντήσεις σε σύνθετα προβλήματα. Δεύτερον μια καθαρά πολιτική στάση, που εστιάζει στις διαφωνίες, χωρίς να αμφισβητεί τις προθέσεις, τα κίνητρα και την ειλικρίνεια αυτών με τους οποίους διαφωνεί. Τρίτον την παρακαταθήκη ότι ανεξάρτητα ποια γραμμή επιλέγεις να ακολουθήσεις, το σημαντικότερο από όλα είναι η εμπιστοσύνη στον εαυτό σου, η πίστη στις δικές σου δυνάμεις και η βεβαιότητα για τον σκοπό που υπηρετείς.

Το πιο σημαντικό όμως, που προσφέρει είναι την ικανοποίηση να μελετά κανείς τα πολιτικά προβλήματα που προσεγγίζει το βιβλίο, ανακαλύπτοντας ομοιότητες, αναλογίες ή διαφορές με άλλες πολιτικές και κοινωνικές συγκυρίες και ιστορικές περιόδους. Το βιβλίο «Αριστερισμός, παιδική αρρώστια του Κομμουνισμού» που προσφέρει η Αυγή, αποτελεί ανατύπωση της έκδοσης τσέπης, που κυκλοφόρησαν οι εκδόσεις «Θεμέλιο», στο πλαίσιο της ιστορικής σειράς «Μαρξιστική σκέψη», που αγαπήθηκε από πολλές γενιές ανθρώπων της ελληνικής αριστεράς.

Η «Αυγή» ευχαριστεί θερμά το «Θεμέλιο» και προσωπικά τον Θόδωρο, την Δέσποινα και την Άννα Μαλικιώση, για την πολύτιμη βοήθεια και συνεισφορά στην έκδοση αυτή.

Η ΑΥΓΗ

ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ


Δεν αλλάζει η Δεξιά...

Οι δημοτικοί σύμβουλοι των «Εντάξει», της νεοδημοκρατικής παράταξης στον Δήμο Θεσσαλονίκης, καταψήφισαν στο δημοτικό συμβούλιο την εκδήλωση που ετοιμάζει ο δήμος για τον ποιητή Μάρκο Μέσκο...

Οι δημοτικοί σύμβουλοι των «Εντάξει», της νεοδημοκρατικής παράταξης στον Δήμο Θεσσαλονίκης, καταψήφισαν στο δημοτικό συμβούλιο την εκδήλωση που ετοιμάζει ο δήμος για τον ποιητή Μάρκο Μέσκο, στις 13 Μαΐου, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, και τη διοργανώνει μια επιτροπή στην οποία συμμετέχουν η Έλλη Χρυσίδου, αντιδήμαρχος Πολιτισμού, η Βενετία Αποστολίδου, καθηγήτρια ΠΤΔΕ ΑΠΘ, ο Δημήτρης Κόκορης, αναπληρωτής καθηγητής, στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ, ο Γιώργος Ζωγραφίδης, αναπληρωτής καθηγητής στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ, και η Ελένη Χοντολίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ.

«Μα την εκδήλωση για τον Μέσκο;» αναφώνησε η Έλλη Χρυσίδου μην πιστεύοντας αυτό που έβλεπε να συμβαίνει, ενώ η επικεφαλής της "Ανοιχτή Πόλης» σχολίασε ειρωνικά: «Επειδή συμφωνούσε με τη Συμφωνία των Πρεσπών...».

Ακόμη και νεκρός δέχεται επιθέσεις ο μεγάλος ποιητής για τα πιστεύω του και για την καταγωγή του, ενώ η στάση αυτή των νεοδημοκρατών στο δημοτικό συμβούλιο δείχνει ότι η Δεξιά δεν αλλάζει. Αυτό είναι και η ουσία για το διακύβευμα των δημοτικών εκλογών στη Θεσσαλονίκη...

Μ.Πλ.

Ανοιχτή Πολιτική Εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στα Κάτω Πετράλωνα

Ομιλητές: Αριστείδης Μπαλτάς, πρώην Υπουργός, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Τζουμάκας, πρώην Υπουργός, Παναγιώτης Παναγιώτου, Δημοσιογράφος


Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία πραγματοποιεί ανοιχτή πολιτική εκδήλωση, την Κυριακή 21 Απριλίου 2019 και ώρα 11:30 π.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Κάτω Πετραλώνων (Αθηναδώρου 61), με θέμα: ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ - ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

Ομιλητές: Αριστείδης Μπαλτάς, πρώην Υπουργός, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Τζουμάκας, πρώην Υπουργός, Παναγιώτης Παναγιώτου, Δημοσιογράφος

17 Απρ 2019

“Το «Ρεύμα για Όλους» και η στήριξη των δημόσιων νοσοκομείων, δεν ήταν αρμοδιότητα της Περιφέρειας - ήταν όμως προτεραιότητα για την κοινωνική πολιτική”

Συνέντευξη της Περιφερειάρχη Αττικής στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας

«Να φύγουμε για να αναλάβουν ποιοι; Ο κ. Πατούλης και ο κ. Σγουρός, με όσα λένε στον δημόσιο λόγο τους;», έθεσε το ρητορικό ερώτημα μιλώντας σήμερα στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και στους δημοσιογράφους Μαρία Γεωργίου και Βαγγέλη Παπαδημητρίου, η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου.

«Σημείο των καιρών είναι τα fake news, όπως τα βίντεο που ανεβάζει ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, και στη συνέχεια διαψεύδονται», τόνισε μεταξύ άλλων η Περιφερειάρχης, προσθέτοντας, ότι δεν θεωρεί ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν γνωρίζει ή ότι έχει κακό επιτελείο. «Τα κάνει συνειδητά γιατί έχει καβαλήσει το κύμα του Ορμπανισμού, και υιοθετεί την άποψη νυν υπέρ πάντων η ψήφος». «Αν έστω κι ένας πολίτης δεν δει τη διάψευση αυτού που έχουν αναδείξει, μένει η εντύπωση και ο κ. Μητσοτάκης βγαίνει κερδισμένος», συνέχισε η ίδια.

Δεν ακούω άλλους υποψηφίους για την ανάληψη του κόστους κατεδάφισης των αυθαιρέτων


Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα η Περιφερειάρχης δήλωσε έτοιμη να αναλάβει την κατεδάφιση των αυθαιρέτων. «Σήμερα, δεν βρίσκεται στα χέρια μας, αλλά στην Αποκεντρωμένη. Δεν ακούω όμως άλλους υποψηφίους να είναι έτοιμοι να αναλάβουν το σχετικό πολιτικό κόστος».

«Τα προηγούμενα χρόνια δείξαμε ότι δεν αγαπούσαμε, ως διοίκηση, την κάμερα, αλλά τον αθόρυβο τρόπο δουλειάς και ουσιαστικού αποτελέσματος», επισήμανε η ίδια.

Αναφερόμενη στο σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», σχετικά με τους τίτλους σπουδών της, η Περιφερειάρχης είπε: «Είχα την τιμή το 1999 να σπουδάσω με υποτροφία του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη στο Πανεπιστήμιο του Essex, με τη σπουδαία δημοκρατική Ιστορία. Μετά από 10 χρόνια, το περασμένο καλοκαίρι, το Πανεπιστήμιο με τίμησε με τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα. Για την οικογένειά μου, προίκα είναι οι σπουδές. Το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο δεν μοιράζει δεξιά και αριστερά τις αναγορεύσεις. Είναι κρίμα μια εφημερίδα ιστορική, όπως 'Τα Νέα'».

«Για το δικό μου αξιακό πλαίσιο, έχουμε ξεπεράσει εδώ και καιρό τα όρια. Υπάρχει ακόμη μια Ελλάδα που θεωρεί ότι, για τα κορίτσια της προίκα είναι οι σπουδές. Σε αυτή την Ελλάδα απευθύνομαι ως Περιφερειάρχης, με συγκεκριμένες πολιτικές πράξεις, για να αναδειχθεί ένα ευρύ δίχτυ αξιοπρέπειας».

Κάναμε την Περιφέρεια ορατή στα διεθνή φόρα λήψης αποφάσεων


«Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στο ΣΕΦ, επισήμανε ότι διάλεξα να πάω εκεί όπου με πήγε το καθήκον, στην Περιφέρεια Αττικής. Μας πιστώνουν ότι κάναμε την Περιφέρεια ορατή στα διεθνή φόρα λήψης αποφάσεων».

Αναφερόμενη στις εθνικές τραγωδίες, η Περιφερειάρχης τόνισε, ότι «υπάρχουν ανεξάρτητα πορίσματα που ανέδειξαν ότι, υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας Αττικής δεν είχαν ευθύνη», προσθέτοντας ότι η ίδια έχει αποδείξει ότι δεν φοβάται την παραίτηση. «Παραιτήθηκα, όταν έθεσα υποψηφιότητα στις εκλογές του 2014, παραιτούμενη από βουλευτής, χωρίς να υπάρχει δίχτυ ασφάλειας ότι θα εκλεγώ».

«Δεν έχουμε μόνο κρίση χρέους. Έχουμε και κρίση Δημοκρατίας. Μπορεί 21 Αυγούστου να κλείσαμε πίσω μας την πόρτα της επιτροπείας, αλλά κάτι πρέπει να γίνει με τους νέους που προσεγγίζουν με απαξίωση την πολιτική».

Τα έργα που υλοποιούμε πρέπει να αντέχουν και τα ακραία φαινόμενα


Σχετικά με το έργο της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, η Περιφερειάρχης, τόνισε ότι πρόκειται για «μεγάλο αντιπλημμυρικό και μεγάλο αποχετευτικό έργο, με το Φαληρικό που πρόκειται να ολοκληρωθεί με το μεγάλο οικολογικό πάρκο». «Τα έργα που υλοποιούμε, πρέπει πλέον να μπορούν να αντέξουν και τα ακραία φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής».

Αναφορικά με το Πεδίο του Άρεως η Περιφερειάρχης είπε ότι η Περιφέρεια έχει υπογράψει μνημόνια συνεργασίας με διάφορους φορείς της Ελληνικής Δημοκρατίας, με την Ελληνική Αστυνομία ενώ εδώ και τρία χρόνια υπάρχει και ιδιωτική φύλαξη. Με τον ΟΚΑΝΑ, το Υπουργείο Υγείας και το ΚΕΘΕΑ  -σημείωσε- ότι έχουν υπογραφεί συμβάσεις που φτάνουν και τις 900.000 ευρώ για τη στήριξη των ανθρώπων που έχουν πρόβλημα τοξικοεξάρτησης χωρίς να είναι αρμόδια για αυτό το θέμα. «Παράλληλα, υπάρχουν πολιτιστικές πρωτοβουλίες σε εξέλιξη, που βοηθούν να επιστρέψει η ζωή στο Πεδίο του Άρεως».

Ερωτηθείσα για το θέμα των Εξαρχείων παρατήρησε ότι «η ιστορία του 'αστικού μύθου' για τα Εξάρχεια, είναι βολική σε προεκλογικές περιόδους, από ανθρώπους που δεν ενδιαφέρονται πραγματικά να βρεθούν λύσεις».

Σχολιάζοντας το θέμα των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας, η Ρένα Δούρου παρατήρησε ότι «πολλές φορές προχώρησα σε ενέργειες, αντί να προσπαθώ να εξηγήσω στον κόσμο ότι δεν είμαι αρμόδια ή… μικρή πρωθυπουργός, όπως είχαν χαρακτηριστεί κάποτε οι Περιφερειάρχες». «Το 'Ρεύμα για Όλους', και η στήριξη των δημόσιων νοσοκομείων, δεν ήταν αρμοδιότητα της Περιφέρειας. Ήταν όμως προτεραιότητα για την κοινωνική πολιτική».

Απαντώντας σε ερώτημα για τη σχέση των πολιτικών με την Αυτοδιοίκηση, η Ρένα Δούρου, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι απαιτείται ένα «διαφορετικό ηθικό παράδειγμα άσκησης διοίκησης» για να σταλεί ένα διαφορετικό μήνυμα στους πολίτες. «Δεν θέλω να πάρω τη σκυτάλη από πολιτικούς που επέλεξαν την Αυτοδιοίκηση για να… αράξουν, να κάνουν τους υπολογισμούς τους και να επιστρέψουν σε άλλα αξιώματα. Οι αυτοδιοικητικοί είναι οι… 'αυτοφωράκηδες' της κεντρικής εξουσίας».

Οι Δήμοι δεν ενδιαφέρονται για τα απορρίμματα λόγω πολιτικού κόστους


Ερωτηθείσα σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων, η Περιφερειάρχης τόνισε ότι επιμένει ότι αλλιώς τα μαζεύουν οι μνημονιακοί Δήμαρχοι και αλλιώς οι αντιμνημονιακοί και συμπλήρωσε ότι στα χρόνια των μνημονίων η λύση ήταν η ιδιωτικοποίηση και οι μεγαλοεργολάβοι, ενώ η δική μας πρόταση -όπως είπε- ήταν να ακολουθήσουμε τις ευρωπαϊκές επιταγές για τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.

«Εμείς έχουμε ψηφίσει από το 2016 τον περιφερειακό σχεδιασμό για τα απορρίμματα, αλλά πρέπει να τον εφαρμόσουν οι Δήμοι. Υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις, γιατί ελάχιστοι Δήμοι ανταποκρίθηκαν στα κίνητρα που έδωσε η Περιφέρεια. Χαλάνδρι, Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη, Κύθηρα, είναι μεταξύ των Δήμων που ανταποκρίθηκαν. Οι περισσότεροι επιλέγουν να μην ασχοληθούν, επειδή φοβούνται το πολιτικό κόστος».

Για τις σχέσεις της Περιφέρειας με τους Δήμους, είπε ότι «όταν δεν βοηθάς τον Δήμο, επειδή ο Δήμαρχος είναι διαφορετικής κομματικής προέλευσης, δεν τιμωρείς τον ίδιο, αλλά τους πολίτες. Γι' αυτό και δεν το έκανα, και η Περιφέρεια Αττικής βοήθησε πολλούς Δήμους».

Αναφερόμενη στο θέμα της απλής αναλογικής, η Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι «χρειάζεται συνεργασία και συναίνεση, για να διοικηθούν οι αυτοδιοικητικοί φορείς».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τους στόχους μελλοντικής θητείας της, η Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στο «τοπίο των πόλεων με τα κρίσιμα έργα στο Φαληρικό, τα προσφυγικά, το πάρκο Τρίτση, τα λιμάνια, στην οικονομία, όπου έχει γίνει σπουδαία δουλειά με τα Επιμελητήρια και τον πολιτισμό - έχουμε διαθέσει 71 εκατομμύρια ευρώ για την υλοποίηση πολιτιστικών έργων και πρωτοβουλιών».