24 Μαρ 2018

Η ώρα των δύσκολων αποφάσεων για το Μακεδονικό.Του Μιχάλη Δελή

Αποτέλεσμα εικόνας για Η ώρα των δύσκολων αποφάσεων για το Μακεδονικό
Ο λαϊκισμός και η εύκολη δημαγωγία, χρόνια τώρα ταλαιπωρούν τον τόπο. Γι΄αυτό η κυβέρνηση θέλει να επιβάλει μια νέα αντίληψη στην αντιμετώπιση της εξωτερικής πολιτικής, χωρίς όμως να βρίσκει, προς το παρόν τουλάχιστον, την ανάλογη ανταπόκριση από την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και από μεγάλη μερίδα της αντιπολίτευσης. Ωστόσο, υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις ότι η νέα πορεία μπορεί να οδηγήσει, σε θετικά αποτελέσματα σε σχέση με το παρελθόν.

Η κυβέρνηση αγνοώντας το πολιτικό κόστος, μας δίνει μια πρώτη ένδειξη με την στάση που αποφάσισε να τηρήσει στο Μακεδονικό, επιχειρώντας παράλληλα να πείσει την αντιπολίτευση να συνταχθεί με τη νέα αυτή πολιτική. Ανεξάρτητα όμως από τις αντιδράσεις – ακόμα και μέσα στην κυβέρνηση – ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει στην πολιτική που έχει χαράξει.

Ο Τσίπρας, υπήρξε ιδιαίτερα σαφής ως προς το τη ζημιά που μπορεί να προκληθεί από τον υπερεθνικισμό και τον λαικισμό που επιδεικνύουν ορισμένοι, σε μια στιγμή που η κυβέρνηση τείνει να βρεθεί κατηγορούμενη – ευτυχώς, όλο και από λιγότερους -, για «εθνική προδοσία», επειδή επιχειρεί να κλείσει το Μακεδονικό και να αποτρέψει την πιθανότητα, στο όνομα ενός αναποτελεσματικού εθνικισμού, να αποκληθεί τελικά το γειτονικό κράτος «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Αυτές οι επισημάνσεις του Τσίπρα έχουν την αυτονόητη σημασία τους. Όπως έχει την αυτονόητη σημασία της η επίσκεψη στα Σκόπια του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας. Η επίσκεψη αυτή σκοπεύει στην επιτάχυνση της πορείας προς την ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων των δυο χωρών και στη διαμόρφωση ενός θετικού κλίματος εμπιστοσύνης που θα βοηθήσει τελικά και την προσέγγιση στο πρόβλημα της ονομασίας. Ιδίως καθώς ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, φαίνεται ότι αντιμετωπίζει ιδιαίτερο πρόβλημα από την αντιπολίτευση για να αποδεχθεί την σύνθετη ονομασία. Από την άλλη πλευρά, η προσέγγιση αυτή απαλάσσει τη ΠΓΔΜ από τον εναγκαλισμό της Αγκυρας και επιτρέπει στην Ελλάδα να παίξει τον πραγματικό της ρόλο στα Βαλκάνια. Ένα ρόλο που δεν νοείται με αποκλεισμούς.

Μένει φυσικά το ερώτημα, για το τι θα συμβεί στις σχέσεις με την Άγκυρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: