Η επίτευξη της Μεταβατικής Συμφωνίας στις 13 Σεπτέμβρη 1995 στη Νέα Υόρκη*, αποτελεί μια από τις κορυφώσεις της κρίσης Ελλάδας-πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), η οποία έχει επανειλημμένα περάσει από υψηλούς και χαμηλούς τόνους.
Η συμφωνία έχει αμφοτεροβαρή χαρακτηριστικά, καθώς δημιουργεί δικαιώματα και υποχρεώσεις και στις δυο πλευρές, με ορισμένες προβεβλημένες διατάξεις ευνοικές για κάθε μια από αυτές.
Η ΠΓΔΜ εξασφαλίζει την αναγνώρισή της από την Ελλάδα, την άρση των κυρώσεων εις βάρος της, τη μη-παρεμπόδιση των προσπαθειών της για συμμετοχή σε διεθνείς οργανισμούς και την ανάπτυξη ομαλών σχέσεων με τη γείτονά της.
Η Ελλάδα, από την άλλη πλευρά, επιτυγχάνει την απάλειψη του συμβόλου της Βεργίνας από τη σημαία της ΠΓΔΜ, τη δήλωση ότι το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ δεν μπορεί να ερμηνευθεί ότι αποτελεί τη βάση για οποιαδήποτε εδαφική διεκδίκηση εκτός των συνόρων της ή για οποιαδήποτε επέμβαση στα εσωτερικά άλλης χώρας για την προστασία της κατάστασης και των δικαιωμάτων ατόμων που δεν είναι πολίτες της χώρας.
Υπάρχουν επίσης και διατάξεις κοινού ενδιαφέροντος που αναφέρονται στην εδαφική ακεραιότητα,πολιτική ανεξαρτησία και το απαραβίαστο των συνόρων των δυο χωρών, την ανάπτυξη συμβατικών σχέσεων, όπως οικονομικών, εμπορικών, περιβαλλοντικών και νομικών σχέσεων.
Τέλος υπάρχει ισχυρή ρήτρα επιλυσης των διαφορών, οι οποίες μπορούν να προκύψουν από την εφαρμογή της συμφωνίας, κι η οποία παρέχει το δικαίωμα προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο με μονομερή ενέργεια, χωρίς την ανάγκη σύνταξης συνυποσχετικού.
Από το δικαίωμα αυτό εξαιρείται μόνο η περίπτωση του Άρθρου 5, που αφορά Θέματα διαπραγμάτευσης του ονόματος**.
------------------------------------------
* Interim Accord – στα ελληνικά έχει αποδοθεί, εσφαλμένα ως Ενδιάμεση Συμφωνία – της 13ης Σεπτεμβρίου 1995 που υπογράφτηκε από τον Έλληνα υπουργό των Εξωτερικών κ. Κάρολο Παπόυλια και από τον Υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ κ. Stevo Crvenkovski. Tη συμφωνία υπέγραψε, επίσης, ο μεσολαβητής κ. Cyrus Vance, ως εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ( ΟΗΕ ).
** Στο Άρθρο 5, στην πρώτη παράγραφο τα δυο μέρη συμφωνούν : << να συνεχίσουν διαπραγματεύσεις, κάτω από την αιγίδα του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με την απόφαση 845 (1993) του Συμβουλίου Ασφαλείας, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας στη διαφορά που περιγράφεται σε εκείνη την απόφαση και στην απόφαση 817 (1993) >>. Εξαιρετικά σημαντική είναι και η παράγραφος 2 του Άρθρου 5. Στη παράγραφο αυτήν επιδιώκεται μια λεπτή εξισορρόπηση ανάμεσα στη διατήρηση της εκκρεμότητας του ονόματος, ως ενός σοβαρού θέματος για τις σχέσεις των δυο χωρών, και στην πιστή εφαρμογή της συμφωνίας στη διάρκεια αυτής της εκκρεμότητας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου