30 Μαρ 2019

Πάτησε το κουμπί ο Κόκκαλης: «Σε οffshore ανήκει ο Ολυμπιακός»

Πάτησε το κουμπί ο Κόκκαλης: «Σε οffshore ανήκει ο Ολυμπιακός»

Η διαμάχη εξελίσσεται σε πόλεμο με... πυρηνικά, με τον Πέτρο Κόκκαλη να πατάει το κουμπί και να αποκαλύπτει πως ο Ολυμπιακός ανήκει σε offshore εταιρία.

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κόκκαλης έδωσε την πρώτη του συνέντευξη σε εφημερίδα μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του.

Ο Πέτρος Κόκκαλης μίλησε για την «καθαίρεσή του» από τον Δήμο Πειραιά, για τον Βαγγέλη Μαρινάκη και για τον Ολυμπιακό.

Διαβάστε όσα είπε στην εφημερίδα των συντακτών:

• Τι εννοούσατε με το «άντε γεια» με το οποίο κλείσατε τη συνέντευξή σας για τον απολογισμό του έργου σας στον Δήμο Πειραιά;

Με τη φράση αυτή «αποχαιρετούσα» τον δημοτικό συνδυασμό «Πειραιάς Νικητής», με τον οποίο εργάστηκα τα τελευταία πέντε χρόνια και αποφάσισε να μου ζητήσει δήλωση μετάνοιας, δήλωση φρονημάτων, κάτι που θεώρησα αισχρό και τραμπουκισμό. Απάντησα με την άμεση αποχώρησή μου, έκανα τον απολογισμό του έργου μου και έφυγα. Δυστυχώς δεν σημαίνει το σύνηθες, που είναι «άντε γεια, άντε γεια, πρωτάθλημα ξανά στον Πειραιά», καθώς ο Ολυμπιακός έχει να πάρει πρωτάθλημα δύο χρόνια.

• Μια αποχώρηση από τον δημοτικό συνδυασμό που εσείς ονομάζετε «καθαίρεση».

Αυτή η συνεργασία από αλλού ξεκίνησε και αλλού κατέληξε. Αρχισε ως προσπάθεια για μια υπερκομματική διοίκηση των κοινών μιας πόλης αρκετά μεγάλης για να έχει σημασία και αρκετά μικρής για να μπορεί να διοικηθεί. Πολλοί άνθρωποι που δεν είχαμε καμία επαφή με τον πολιτικό στίβο δοκιμάσαμε εκεί να διοικήσουμε.

Σήμερα όμως η κατάσταση στον συνδυασμό δεν είναι ίδια μ’ αυτήν του 2014. Υπάρχει μια ακραία πολιτικοποίηση. Εγώ δεν μπορώ να ασκώ πολιτική σύμφωνα με το πώς ξυπνάει ο Βαγγέλης Μαρινάκης και με ποιον θέλει να τσακωθεί.

• Τον Β. Μαρινάκη τον γνωρίζατε από παλιά;

Οχι, τον πρωτογνώρισα πριν από 12 χρόνια όταν είχε ασχοληθεί με το τμήμα βόλεϊ του Ερασιτέχνη. Δεν είχαμε καλή συνεργασία. Στη συνέχεια έφυγα από τον Ολυμπιακό, ακολούθησαν οι συζητήσεις για να τον αναλάβει -όχι για να τον αγοράσει- καθώς δεν πλήρωσε κάποιο τίμημα.

Το 2014 μου πρότεινε να κατεβώ για δήμαρχος Πειραιά, πριν από την υποψηφιότητα του Γ. Μώραλη. Δεν ήθελα γιατί ήταν προφανές ότι εκείνη την περίοδο θα συγκροτούσε ένα δημοτικό συμβούλιο δικής του επιλογής και όχι μια οργανωτικά χτισμένη ομάδα κοινών οραμάτων.

• Ποιος είναι ο Β. Μαρινάκης κατά τη γνώμη σας;

Δεν συγχρωτιζόμαστε καλά. Είναι ένας έξυπνος άνθρωπος, με μεγάλη δραστηριότητα, μεγάλη φιλοδοξία, μεγάλη έκθεση. Κρίνετε εσείς…

• Το χαρακτηριστικό «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» που του καταλογίζετε δεν το είχατε εντοπίσει στη διάρκεια της θητείας σας, αν όχι τον πρώτο καιρό, αργότερα;

Η απάντηση είναι ότι δεν το έβλεπα. Σαφώς δεν συμφωνούσαν οι αισθητικές μας, όμως τότε δεν διέκρινα πάνω του εμφανή παρέμβαση στην κεντρική πολιτική σκηνή σε ό,τι αφορά τα πράγματα του δήμου και του Ολυμπιακού. Η ομάδα έχει κατά καιρούς απέναντί της διάφορες κυβερνητικές πολιτικές με τις οποίες όμως συναλλάσσεται θεσμικά, με τον υπουργό Αθλητισμού, παράγοντες της Πολιτείας.

Ο Ολυμπιακός ουδέποτε στην ιστορία του περιορίστηκε σε μια πολιτική απόχρωση, δεν στρατοπέδευσε απέναντι σε μια πολιτική διακυβέρνησης, η οποία, εν τέλει, είναι επιλογή του ελληνικού λαού. Ο Ολυμπιακός είναι ένας πολιτισμικός σύλλογος, όχι πολιτικός. Δεν μπορεί να έχει πολιτικούς αντιπάλους.

Σας κατηγορούν ότι συστρατευτήκατε με τον ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα που ισχυρίζονται ότι στοχοποιεί τον Βαγγέλη Μαρινάκη, άρα και τον Ολυμπιακό. 

Όσοι το λένε δεν καταλαβαίνουν τι είναι ο Ολυμπιακός. Ένα ιστορικό σωματείο που ιδρύθηκε από αστούς το 1925, με τεράστια επίδραση στους εκατοντάδες χιλιάδες Μικρασιάτες πρόσφυγες που ζούσαν εκείνη την εποχή μέσα σε πολύ χειρότερες συνθήκες απ' ό,τι οι σημερινοί πρόσφυγες.

Και ποιος ήταν ο στόχος αυτού του σωματείου; «Η κατά πάντα φίλαθλο τρόπο εξύψωση της νεολαίας». Μια διαδικασία εκσυγχρονιστικής θα λέγαμε σήμερα ενσωμάτωσης μέσα από το ευ αγωνίζεσθαι. Δηλαδή η εξύψωση των ανθρώπων, όχι η εξόντωσή τους. Αυτός είναι ο Ολυμπιακός.

Τα αθλήματα διδάσκουν συνεργασία, άμιλλα, όχι γιούργια και τους φάγαμε. Η προσέγγιση «όλοι είναι εχθροί μου» δεν πάει την ομάδα μπροστά. Αυτή είναι η αντίθεσή μου με την εταιρεία που διαχειρίζεται το ποδοσφαιρικό τμήμα του Ολυμπιακού. Και φυσικά άλλο ο Ολυμπιακός, άλλο η ΠΑΕ Ολυμπιακός κι άλλο ο πρόεδρος του Ολυμπιακού. Πρόεδρος είναι ο κ. Μώραλης, ο κ. Μαρινάκης είναι ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης της οffshore που έχει την πλειοψηφία των μετοχών.

Η κάθοδός σας στις ευρωεκλογές θα διχάσει τον κόσμο του Ολυμπιακού;

Κάθε οπαδός διατηρεί την κρίση, την πολιτική του βούληση, δεν έχει λόγο να ασχολείται με το τι πιστεύει ο Κόκκαλης ή ο Μαρινάκης. Κι έπειτα «οι κυβερνήσεις πέφτουν αλλά ο Ολυμπιακός μένει». Δεν χάσαμε κάποιο πρωτάθλημα εξαιτίας κάποιας κυβέρνησης αλλά γιατί δεν είχαμε καλή ομάδα.

«Θα παραμείνουμε ριζωμένοι στη Γη μας σαν την Ελιά και το Θυμάρι»


«Θα παραμείνουμε ριζωμένοι στη Γη μας σαν την Ελιά και το Θυμάρι» είναι το μήνυμα της φετινής «Ημέρας Παλαιστινιακής Γης». «Σήμερα γιορτάζουμε την 43η επέτειο της Παλαιστινιακής Ημέρας της Γης. Τιμούμε όλους εκείνους που αφιέρωσαν τη ζωή τους στην καταπολέμηση των παραβιάσεων, της κατοχής και της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αποτίουμε φόρο τιμής σε όλους τους ανθρώπους που έχουν θυσιάσει τη ζωή τους για εμάς, για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές ώστε να μπορούν να ζουν με Δικαιοσύνη, Ειρήνη και Ελευθερία» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, πρέσβης Τουμπάσι.

Για να τιμήσει την Ημέρα αυτή, η διπλωματική αντιπροσωπεία της Παλαιστίνης στην Ελλάδα διοργανώνει απόψε στην Αθήνα, στις 7.00 στο DAIS CENTER, μια μουσική εκδήλωση με την παγκοσμίου φήμης Παλαιστίνια τραγουδίστρια Αμάλ Μούρκους, τον διάσημο και εμβληματικό Έλληνα τραγουδιστή Λάκη Χαλκιά και την ομάδα του φημισμένου καλλιτέχνη Αλέκου Βρεττού.

«Η συνεργασία της Αμάλ Μούρκους και του Λάκη Χαλκιά στη μουσική εκδήλωση για την Ημέρας της Γης είναι αδιαμφισβήτητα ένα μεγάλο γεγονός με πολιτική και πολιτιστική σημασία. Πρόκειται για ένα γεγονός που καταδεικνύει σαφώς την αλληλεγγύη μεταξυ των δύο λαών μέσω παραδοσιακών τραγουδιών της Παλαιστίνης, με γνωστές μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη (της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ, Όταν σφίγγουν το χέρι), του Χρήστου Λεοντή (Τούτες οι μέρες), του Μάρσελ Χαλίφε, αλλά και ποιημάτων όπως "Ο ξένος σε μια μακρινή πόλη" του Mahmud Darwish , "Σας καλούμε" του Tawfiq Ziad, "Revolt as Che Guevara" του Samih El Kasem, τα οποία η καλλιτέχνιδα είχε παρουσιάσει το 1987 όταν και πήρε μέρος στην αντίστοιχη εκδήλωση. Η καλλιτέχνιδα Amal Murkus θα συμπράξει επίσης με τον γιό της Firas Zrieq έναν παγκοσμίου φήμης μουσικοσυνθέτη» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η διπλωματική αντιπροσωπεία της Παλαιστίνης στην Ελλάδα.

Με αφορμή την Ημέρα αυτή, ο κ. Τουμπάσι τονίζει πως «διατρανώνουμε και πάλι το αναφαίρετο δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού στην αυτοδιάθεση και τη δημιουργία ενός Παλαιστινιακού Κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Μιλώντας για την Ημέρα αυτή, ο πρέσβης Τουμπάσι είπε πως «σήμερα γύρω από τα εδάφη Παλαιστίνης καθώς και άλλων Αραβικών χωρών, πραγματοποιούνται πολλές διαμαρτυρίες και πρωτοβουλίες για να σηματοδοτήσουν αυτή τη σημαντική ημέρα» και προσέθεσε: «Για τους Παλαιστινίους, η Ημέρα της Γης παρουσιάζει μια ευκαιρία όχι μόνο για να σηματοδοτήσει ένα ιστορικό γεγονός, αλλά και για σκέψη νέων και δημιουργικών τρόπων και μεθόδων για περαιτέρω αντίσταση στην κλοπή εδαφών από τους Ισραηλινούς. Είναι επίσης μια ευκαιρία να καλέσουμε τη διεθνή κοινότητα να επιλέξει να σταθεί στη σωστή πλευρά της ιστορίας εκπληρώνοντας τις ευθύνες της καθιστώντας το Ισραήλ υπεύθυνο για τα εγκλήματα πολέμου και την κλοπή της γης. Δηλαδή, η Διεθνής Κοινότητα θα πρέπει να επιβάλει κυρώσεις στο Ισραήλ μέχρις ότου το Ισραήλ αποσυρθεί από τα κατεχόμενα εδάφη του 1967, τερματίσει το καθεστώς του απαρτχάιντ και να συμμορφωθεί με το διεθνώς αναγνωρισμένο δικαίωμα επιστροφής όλων των Παλαιστινίων προσφύγων». Μέχρι σήμερα, συνέχισε ο Παλαιστίνιος πρέσβης, «η διεθνής κοινότητα δεν κατάφερε να εφαρμόσει τους μηχανισμούς που θα μπορούσαν να αποτρέψουν τον αποικισμό της Δυτικής Όχθης και την καταστροφή της Γάζας» και συμπλήρωσε: «Τα τελευταία γεγονότα και οι μονομερείς αποφάσεις εκ μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ αποτελούν σαφή απόδειξη της ευνοιοκρατίας που απολαμβάνει το Ισραήλ εις βάρος του παλαιστινιακού λαού, δηλαδή την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ και την απόφαση να μετακινηθεί εκεί η Αμερικανική Πρεσβεία, καθώς και την αναγνώριση των κατακτηθέντων Υψίπεδων του Γκολάν ως εδάφη του Ισραήλ».

ΑΠΕ-ΜΠΕ


Όταν ο Θ. Σκορδάς, Γενικός Διευθυντής ΝΔ την περίοδο 2010-2012, στην κατάθεσή του για την υπέρογκη δανειοδότηση της ΝΔ, απαντούσε πως το πρόβλημα είναι ότι τα κόμματα στην Ελλάδα δεν μπορούν να πουλάνε μπρελόκ για να έχουν έσοδα.




#σεισμος #σεισμος



29 Μαρ 2019

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ

Με αφορμή τα δέκα χρόνια από το θάνατο του Χρήστου Παπουτσάκη (8/3/2009), αρχιτέκτονα και εκδότη του περιοδικού Αντί και των εκδόσεων Πολύτυπο, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση, το Σάββατο, 30 Μαρτίου 2019, από τις 5:00μμ έως τις 9:00μμ, στο αμφιθέατρο της νέας βιβλιοθήκης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), στη λεωφόρο Πειραιώς 256.
Στο χώρο θα λειτουργήσει παζάρι περιοδικών και τόμων του περιοδικού Αντί και βιβλίων των εκδόσεων Πολύτυπο και Φίλων του περιοδικού Αντί. Στο τέλος της εκδήλωσης θα πιούμε ένα κρασί στη μνήμη του.

Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα:
18:00-20:00  Παρεμβάσεις και συζήτηση
Συντονίζει η Κατερίνα Λαμπρινού, πολιτική επιστήμονας
18:00-19:00 (χαιρετισμός και παρεμβάσεις)
Χαιρετισμός
Πάνος Χαραλάμπους, εικαστικός, Πρύτανης ΑΣΚΤ
Παρεμβάσεις
Κώστας Γαβρόγλου, Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Ηλίας Νικολακόπουλος, ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ: «Το ΑΝΤΙ ως εκδοχή της Αριστεράς την περίοδο της μεταπολίτευσης»
Γιάννης Ιωάννου, γελοιογράφος
Γιάννης Φλώρος, δημοσιογράφος: «Xρήστος Παπουτσάκης: Αγωνιστής της δημοκρατίας, τολμηρός αριστερός, πρωτοπόρος διανοούμενος»
Θανάσης Γάλλος, δρ Ιστορίας ΕΚΠΑ, ιστορικός ΑΣΚΙ: «Το αρχείο και το φωτογραφικό αρχείο του περιοδικού Αντί στις συλλογές των ΑΣΚΙ»
Ζντράβκα Μιχάιλοβα, ελληνίστρια-μεταφράστρια λογοτεχνίας: «Η “Ανθολογία βαλκανικής ποίησης”, ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των βαλκανικών λαών»
19:00-20:00  Συζήτηση, ερωτήσεις, τοποθετήσεις
17:00-21:00  Παζάρι περιοδικών-βιβλίων, καφές, κρασί

Την εκδήλωση διοργανώνει η κόρη του Ελευθερία Παπουτσάκη

Αυτοδιοίκηση στην υπηρεσία της ΝΔ… (της Ελένης Τσερεζόλε)


Τον έπιασε ο πόνος τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Και τόνισε ότι η διαφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ότι ο πολίτης ψηφίζει ΝΔ. Είπε συγκεκριμένα ότι οι ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου είναι «δημοψήφισμα κατά της χειρότερης κυβέρνησης που έχει γνωρίσει η χώρα από τη Μεταπολίτευση και μετά»! Με άλλα λόγια οι κάλπες του Μαΐου δεν αφορούν το μέλλον της Ευρώπης, δεν αφορούν την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς, του λαϊκισμού, του εθνικισμού, των κλειστών συνόρων, της ξενοφοβίας, του ρατσισμού, του ακραίου λόγου. Οι ευρωεκλογές του Μαΐου, κατά τον Κ. Μητσοτάκη αποτελούν όχημα καταδίκης του… ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησής του.

Την ίδια, εργαλειακή αντιμετώπιση, επιφύλαξε ο αρχηγός της ΝΔ, μιλώντας χθες στην κοινοβουλευτική του ομάδα, και στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Λέγοντας χαρακτηριστικά «καμία περιφέρεια σε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Όσο το δυνατόν περισσότερες σε στελέχη που πρόσκεινται στη ΝΔ και οι τρεις μεγάλοι δήμοι σε στελέχη που πρόσκεινται στη ΝΔ». Πρόκειται για ενδεικτική των προθέσεων της ΝΔ προσέγγιση της λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Φυσικά κανείς δεν πέφτει από τα σύννεφα. Ο Γιώργος Πατούλης είναι ο εκλεκτός της Νέας Δημοκρατίας (έστω κι αν επιβλήθηκε στο κόμμα ενώ αρχικά ζητούσε να διεκδικήσει τον Δήμο Αθηναίων). Το πώς αντιλαμβάνεται τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο εκλεκτός του, δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, την αυτοτελή (λέμε τώρα) λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φάνηκε και από την προχθεσινή δήλωση του προέδρου της ΝΔ, περί στήριξης του Γ. Πατούλη, «όχι μόνο γιατί είναι ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας αλλά και γιατί ξέρουμε ότι μπορούμε την επόμενη μέρα να συνεργαστούμε ώστε να κάνουμε πράξη αυτά τα έργα τα οποία τόσο έχουν καθυστερήσει». Τι θέλει να πει ο ποιητής; Ότι για να προχωρήσουν κρίσιμα έργα που έχουν ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες στην Αττική (και όχι μόνο) χρειάζεται να υπάρχει σύμπτωση και ταυτότητα πολιτικών απόψεων μεταξύ Περιφερειάρχη και κεντρικής εξουσίας. Έτσι οραματίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Τοπική Αυτοδιοίκηση: στην υπηρεσία της κεντρικής εξουσίας. Για να είμαστε ειλικρινείς, δεν λέει κάτι καινούργιο. Έτσι λειτουργούσαν μέχρι το 2014 οι προκάτοχοι της σημερινής Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, απέναντι, τόσο στους δήμους όσο και στην κεντρική κυβέρνηση. Σχέσεις πελατειακές και σχέσεις υποταγής. Αυτές τις σχέσεις υποστηρίζει, όπως φαίνεται από τις δηλώσεις του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτές τις σχέσεις αποδέχεται ο «έμπειρος αυτοδιοικητικός», επί τρεις θητείες δήμαρχος Αμαρουσίου, Γ. Πατούλης.

Είτε λοιπόν πρόκειται για τις ευρωεκλογές είτε για τις αυτοδιοικητικές, η φιλοσοφία είναι η ίδια: φιλοσοφία εξαρτημένης σχέσης, φιλοσοφία που αφενός υποβαθμίζει τη σημασία των ευρωεκλογών και αφετέρου υποβαθμίζει τη σπουδαιότητα των αυτοδιοικητικών εκλογών, καθιστώντας τες ιμάντα μικροκομματικής λειτουργίας και εκμετάλλευσης. Φυσικά τίποτε από αυτά δεν ενοχλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που ήταν εξόχως αποκαλυπτικός – προθέσεων και στοχεύσεων. Αυτών ακριβώς για τις οποίες οι πολίτες θα αποφασίσουν. Αν θέλουν ευρωβουλευτές, Δήμους και Περιφέρειες στην υπηρεσία ενός κόμματος ή των πολιτών. Και ο νοών, νοείτω…

πηγή: kontranews.gr


Αλεξάντρια Οκάσιο – Κορτέζ, το νέο πρόσωπο της αμερικανικής Αριστεράς

Αποτέλεσμα εικόνας για Αλεξάντρια Οκάσιο
Αν κρίνει κανείς από τον ριζοσπαστικό πολιτικό λόγο της, τις εικονοκλαστικές απόψεις της, τη φρεσκάδα και την καθαρότητα του προσώπου της ή τις σοσιαλιστικές – όπως τις προσδιορίζει η ίδια – απόψεις της, τότε το όνομα της Αλεξάντρια Οκάσιο – Κορτέζ – ή AOK όπως την έχουν επονομάσει τα διεθνή media από τα αρχικά του ονόματός της – θα το συναντάμε ολοένα και συχνότερα στα πολιτικά πράγματα των ΗΠΑ. Και όχι μόνο για τα παραπάνω.

Η Κορτέζ έχει θορυβήσει το συντηρητικό κατεστημένο των Ρεπουμπλικανών αλλά έχει έχει βάλει σε μπελάδες και το απονευρωμένο και συμβιβασμένο κομμάτι των Δημοκρατικών.
Green New Deal: Το σχέδιο που τρόμαξε τους Ρεπουμπλικάνους

Η 29χρονη Κορτέζ, η νεότερη γυναίκα που εξελέγη ποτέ στο Αμερικανικό Κογκρέσο, έστρεψε πάλι τα φώτα της δημοσιότητας στο πρόσωπό της, υπερασπιζόμενη στο Κογκρέσο με το ακαταμάχητο σθένος της, το Green New Deal. Πρόκειται για ένα ρηξικέλευθο περιβαλλοντικό σχέδιο που υιοθέτησε η Κορτέζ μαζί με τον γερουσιαστή Εντ Μάρκι και προβλέπει το αδιανόητο για την Αμερική του Τραμπ, ο οποίος αμφισβητεί την κλιματική αλλαγή: τον μηδενισμό εντός δεκαετίας των εκπομπών CO2 και μέχρι το 2035 τη χρήση 100% καθαρής και ανανεώσιμης ενέργειας.

Οι συντηρητικοί ξεσηκώθηκαν εναντίον της. Ο πρώην σύμβουλος του Λευκού Οίκου Σεμπάστιαν Γκόρκα παρομοίασε το Green New Deal με καρπούζι: «Πράσινο απ’ έξω, ζωηρό κομουνιστικό κόκκινο από μέσα».

Στο Κογκρέσο, πάλι, ο ρεπουμπλικανός Σον Ντάφι επιχείρησε να «της βγει» από τα αριστερά: «Το Green New Deal είναι πολύ καλό για κάποιον πλούσιο φιλελεύθερο που ζει στη Νέα Υόρκη ή την Καλιφόρνια. Ακούγεται καλό γιατί θα μπορεί να ανακαινίσει το σπίτι του ή να το ξαναφτιάξει από την αρχή με μηδενικές εκπομπές ρύπων, οικονομία στην ενέργεια, προσιτό και ασφαλές». Αλλά αυτός είναι «ελιτισμός», συμπέρανε ο Ντάφι.

«Θέλετε να πείτε στους ανθρώπους ότι η επιθυμία τους για καθαρό αέρα και νερό είναι ελιτισμός;», απάντησε με σφοδρότητα η Κορτέζ. «Πείτε το αυτό στα παιδιά του νότιου Μπρονξ που υποφέρουν από παιδικό άσμα σε ποσοστά από τα υψηλότερα της χώρας. Πείτε το αυτό στα παιδιά του Φλιντ (κοινότητα κυρίως μαύρων του Ντιτρόιτ, που επί δυο χρόνια έπιναν δηλητηριασμένο νερό από τις βρύσες των σπιτιών τους), που γέμισε με μόλυβδο το αίμα τους, που ο εγκέφαλός τους καταστράφηκε για το υπόλοιπο της ζωής τους. Συμπεριλάβετέ τα στις ελίτ».
Γεννημένη στο Μπρονξ

Η Κορτέζ δεν κατάγεται από κάποια πλούσια οικογένεια του Μανχάταν αν και αναγκάστηκε να δουλέψει εκεί σαν σερβιτόρα. Ηταν μια λατινομερικανή που ζούσε με τους γονείς και τον αδελφό της Γκάμπριελ σε μια λαϊκή συνοικία του Μπρονξ της Νέας Υόρκης. Η μητέρας της, πορτορικανικής καταγωγής, για να τα φέρνει βόλτα δούλευε άλλοτε σαν καθαρίστρια και άλλοτε σαν οδηγός λεωφορείου. Ο πατέρας της, γεννημένος στο Μπρονξ, ήταν μικροεπιχειρηματίας.

Οταν τέλειωσε το λύκειο, η Κορτέζ συνέχισε στο πανεπιστήμιο της Βοστόνης όπου σπούδασε οικονομικά και διεθνείς σχέσεις, ενώ παράλληλα, ακτιβίστρια από τα σχολικά της χρόνια, δούλευε για τους μετανάστες μαζί με τον γερουσιαστή των Δημοκρατικών Έντουαρτ Κένεντι.

Αλλά μόλις πήρε το πτυχίο της, ένας πρόωρος θάνατος, αυτός του πατέρα της στα 48 του χρόνια, την υποχρέωσε να επιστρέψει στο Μπρονξ προκειμένου να σώσει την πατρική κατοικία που κινδύνευε με κατάσχεση, πιάνοντας δουλειά σε ένα μεξικάνικο εστιατόρια στο Μανχάταν. Παράλληλα, όμως, συνέχισε τις ακτιβιστικές δραστηριότητές της δημιουργώντας βιβλιοθήκη για τα παιδιά των μεταναστών ενώ παρέδιδε και μαθήματα ισπανικών. Ωσπου, το 2016 στρατεύτηκε στην προεκλογική καμπάνια του δημοκρατικού Μπέρνι Σάντερς.
Η πορεία προς το Καπιτώλιο

Η πορεία της προς το Αμερικανικό Καπιτώλιο ξεκίνησε με το κίνημα Brand New Congress (BNC), που δημιουργήθηκε από τους απογοητευμένους οπαδούς του Σάντερς που θεωρούσαν το Δημοκρατικό Κόμμα υπερβολικά κεντρώο και συμβιβαστικό. Οταν ένας από τους ιδρυτές του ανακοίνωσε ότι το κίνημα θα παρουσιάσει έναν υποψήφιο σε κάθε εκλογική περιφέρεια, η Αλεξάντρια βρέθηκε στη λίστα με τις 11.000 υποψηφιότητες προτεινόμενη από τον αδελφό της Γκάμπριελ.

«Αναρωτιόμουν τι θα έκανα εκεί. Πώς εγώ, μια απλή σερβιτόρα, θα μπορούσα να πω στους ανθρώπους ότι θα τους εκπροσωπήσω στο Κογκρέσο», εξομολογήθηκε στο περιοδικό Vanity Fair. Στις 26 του περασμένου Ιούνη η Κορτέζ έκανε την έκπληξη: στις προκριματικές εκλογές κερδίζει τον αντίπαλό της, τον 56χρονο Τζόε Κρόουλεϊ, το φαβορί της προεκλογικής εκστρατείας, με την 20ετή παρουσία στη βουλή των αντιπροσώπων και με το 1,5 εκτ. δολάρια (σύμφωνα με την Washington Post, πενταπλάσια από αυτά της Κορτέζ) που διέθεσε για την προεκλογική του καμπάνια.

Εκείνο που μέτρησε για τη νίκη της όμως, δεν ήταν ούτε τα λεφτά, ούτε η εμπειρία του αντιπάλου της. Η 14η περιφέρεια της Ν. Υόρκης που περιλαμβάνει το Μπρονξ και το Κουίνς, στην οποία ήταν υποψήφια η Κορτέζ, κατοικείται κατά 85% από Ισπανόφωνους, Αφροαμερικανούς και Ασιάτες και κατ΄50% από μετανάστες. Ποια τύχη θα μπορούσε να έχει η υποψηφιότητα του Κρόουλεϊ;

Οπως το εξήγησε η Κορτέζ στην ιστοσελίδα Politico, «υπάρχει μια μεγάλη ασυμβατότητα ανάμεσα στην κοινότητα και εκείνους που την εκπροσωπούν. Τί καινούργιο μπορούν να προσφέρουν υποψήφιοι που είναι λευκοί, που δεν είναι γυναίκες, που δεν είναι από τις κατώτερες τάξεις, που δεν υπερασπίζονται προοδευτικές πολιτικές;». Και συμπλήρωσε: «ένας δημοκράτης που δεν ζει εδώ, δεν στέλνει τα παιδιά του στα σχολεία μας, δεν πίνει το νερό μας, δεν αναπνέει τον αέρα μας, δεν μπορεί να μας αντιπροσωπεύσει».
«Κόκκινη προειδοποίηση»

Η αναπάντεχη επιτυχία έβγαλε την Κορτέζ στο φως της δημοσιότητας. Αυτοπροσδιοριζόμενη ως σοσιαλίστρια έδωσε τροφή για ανάλογους τίτλους στα media: «Κόκκινη προειδοποίηση!» κατά την New York Post, «Η φόνισσα του δημοκρατικού γίγαντα» κατά τους New York Times που θέλησαν να υπογραμμίσουν το νέο πρόσωπο της αμερικανικής αριστεράς, απειλή και γι αυτό ακόμα το καθεστωτικό κομμάτι του Δημοκρατικού Κόμματος. Οσο για το Fox News, την παρομοίασε με τον Μαδούρο της Βενεζουέλας.

Για τον μέσο Αμερικανό είναι πλέον η «κόκκινη» Κορτέζ. Το ριζοσπαστικό σοσιαλιστικό πρόγραμμά της το επιβεβαιώνει: κατώτατο ωρομίσθιο 15 δολάρια, ελεύθερη πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δικαίωμα στη στέγη που είναι «ανθρώπινο δικαίωμα», ελεύθερη, δωρεάν πρόσβαση στα δημόσια πανεπιστήμια, κατάργηση της ομοσπονδιακής συνοριοφυλακής.

Μέλος των Σοσιαλιστών Δημοκρατών της Αμερικής (DSA), οργάνωση που συνεργάζεται με το Δημοκρατικό κόμμα, η Κορτέζ συμπύκνωσε σε μια φράση της κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής της, τί σημαίνει γι αυτήν σοσιαλισμός: «Κανείς στην Αμερική να μην είναι τόσο φτωχός ώστε να μην μπορεί να ζήσει αξιοπρεπώς».
«Μικρό ψάρι μέσα σε μεγάλο βάζο»

Αλλά τα προγράμματα και τις ιδέες θα πρέπει να ξέρεις και να τα επικοινωνείς. Η Κορτέζ είναι μάστορας σε αυτό, αξιοποιώντας με εξαιρετική ευχέρεια κάθε δυνατότητα που τής δίνει η σύγχρονη τεχνολογία. Οι ακόλουθοί της στα Facebook, twitter, Instagram, You Tube μετριούνται σε εκατομμύρια και έχει χαρακτηριστεί «ιδιοφυΐα του μάρκετινγκ των κοινωνικών δικτύων».

Ετσι, η Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ στην αναμέτρησή της για το Κογκρέσο τον περασμένο Ιούνιο, δεν άφησε κανένα περιθώριο νίκης στον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών, ομογενή καθηγητή Οικονομικών Αντώνη Πάπας.

Η Κορτέζ, που ανήκει σε μια νέα γενιά αριστερών ριζοσπαστών ακτιβιστών κατάφερε μέσα από την απίστευτη πολιτική διαδρομή της, να ταρακουνήσει το μάλλον εφησυχασμένο Δημοκρατικό κόμμα και να δείξει με τη δύναμη, την τόλμη, ακόμα και τις εικονοκλαστικές προτάσεις της το δρόμο για την επανασύνδεση της αριστεράς με τους καθημερινούς ανθρώπους της ανάγκης.

Η συνέχεια, βέβαια, δεν θα είναι καθόλου εύκολη στους γυαλιστερούς και γλιστερούς διαδρόμους του Καπιτωλίου. «Είναι σαν ένα μικρό ψάρι μέσα σε ένα μεγάλο βάζο», είπε γι αυτήν η Κέιτλιν Ρίτστερ οπαδούς της. «Αλλά ελπίζω. Καθώς δεν έχει καμία σχέση με τα αφεντικά, μπορεί να λέει αυτά που πιστεύει πραγματικά».


Αν είχε χιούμορ ο Τσίπρας θα έκλεινε ένα λεωφορείο από τον Ζορπίδη και θα πήγαινε οδικώς στα Σκόπια




Γιάννα Παπαδάκου : Παρασκευή ή Δευτέρα θα σταλεί στη Βουλή δικογραφία(Παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) για πολιτικό πρόσωπο που εμπλέκεται στο σκάνδαλο Novartis.




Ο Ζορπίδης δεν πάει στα Σκόπια με τον Τσίπρα γιατί εδώ και χρόνια πηγαίνει… μόνος του!

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζορπίδης, ο οποίος αρνήθηκε να συμμετάσχει στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους επιχειρηματίες ενόψει της αποστολής στα Σκόπια, έχει λόγους να μη θέλει να συνοδεύσει τον Αλέξη Τσίπρα. Εδώ και χρόνια έχει συνηθίσει να πηγαίνει μόνος του!


Στα ταξίδια που μπορεί κανείς να βρει στο site Zorpidis.gr ξεχωρίζει φυσικά η δυνατότητα να επισκεφθεί κανείς κατά την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου την…Οχρίδα!!!!Σε ποια χώρα βρίσκεται η Οχρίδα; Στην χώρα που δεν θέλει να πάει μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα για να πείσει πως είναι «Μακεδονομάχος» και κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών!

Τιμοκατάλογος όπου περιλαμβάνεται οδική εδrορμή στην Οχρίδα της Βόρειας Μακεδονίας



Έντυπο με τις εκδρομές που περιλαμβάνει 3-4 ημέρες εκδρομή στην Οχρίδα της Βόρειας μακεδονίας


Εδώ άλλη εκδρομή


Εδώ από αναφορά σε άλλο ταξίδι στην Οχρίδα μέσω της Μπίτολα!!!

28 Μαρ 2019

Το "ανεπιθύμητο παρελθόν" ξεκινά το ταξίδι του...

Κλεμμένες ώρες, ξενύχτια, μισές διακοπές, μια διαρκής αναζήτηση χρόνου. Μα τώρα που μετά από αρκετά χρόνια τέλειωσε, νομίζω ότι πάνω από όλα ήταν ένα βιβλίο που διαμορφώθηκε πέρα από την έρευνα, μέσα από διαβάσματα και κουβέντες φίλων και συναδέλφων, ένα βιβλίο που γέννησε η συντροφικότητα και η αγάπη. Σε λίγες μέρες θα κυκλοφορήσει και στις 15 Απριλίου θα είναι η παρουσίαση από αγαπημένους μου ανθρώπους. Σα μια γιορτή. Κι ας λείπουν κάποιοι: ο Σταύρος Κωνσταντακόπουλος που μίλαγε για τον πατέρα του και το φευγιό του από την Πελοπόννησο στον εμφύλιο, ο Σπύρος Ασδραχάς για τους χωροφύλακες στη Λευκάδα. Μα έτσι είναι: πάντα κάποιοι λείπουν από τις γιορτές, μα είναι παρόντες μέσα μας και σε αυτά που γράφουμε.

Βαγγέλης Καραμανωλάκης


Αντώνης Ρέλλας: Στις 26 Μαΐου δίνουμε μια μεγάλη μάχη ιδεών και πολιτικής, όπου θα κριθούμε όλες και όλοι μας, και συνολικά ως κοινωνία.


ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΕΞΙΣΜΟΥ, ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΟΞΙΚΗΣ ΑΡΡΕΝΩΠΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΛΟΓΟ


ΤΜΗΜΑ ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ/ΦΥΛΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι ο Θάνος Τζήμερος, επικεφαλής της παράταξης «δημιουργούμε μαζί» είναι απολύτως συνεπής με τον εαυτό του και τις ηθικές του (απ)αξίες και απολύτως αμετάπειστος σε ό,τι αφορά τον πηγαίο και χυδαίο του σεξισμό που άλλωστε δεν χάνει ευκαιρία να κοινοποιεί με κάθε μέσον και τρόπο. Γνωρίζουμε για ποιον πρόκειται και θεωρούμε πως είναι αναγκαίο να απαντήσουμε στην χυδαία, ρατσιστική, σεξιστική, μισογυνική και απαξιωτική του τοποθέτηση στην πρόταση της κ. Νικολέττας Δανιά, Περιφερειακής Συμβούλου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και μέλος της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας της Περιφέρειας Αττικής για την έκδοση ψηφίσματος για την φεμινιστική απεργία. Η τοποθέτησή του έγινε στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 5/3/2019. Μεταξύ άλλων χαρακτηρίζει γελοία την πρόταση για συμμετοχή στην φεμινιστική απεργία, γελοία την απεργία και αποχή των γυναικών από την εργασία, την φροντίδα και τα μαθήματα, αμφισβητώντας την ύπαρξη διακρίσεων και ανισοτήτων κατά των γυναικών στην δημόσια και ιδιωτική ζωή με το επιχείρημα ότι κάθε αναφορά στις ανισότητες κατά των γυναικών είναι εξ ορισμού ρατσιστική διότι και οι άνδρες αντιμετωπίζουν διακρίσεις, ενώ ότι συμβαίνει στο σπίτι μας δεν μπορεί να είναι θέμα νομικής ρύθμισης και δεν είναι ζήτημα που αφορά την πολιτεία. Eξίσου απαράδεκτοι στην ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης και οι χαρακτηρισμοί του για την κ. Δανιά.

Θα αρκεστούμε μόνο να δηλώσουμε ότι αντιπροσωπεύει το σύγχρονο πρόσωπο του νεοφασίστα μισογύνη και σεξιστή που αδυνατεί να σκεφτεί και να κατανοήσει ό,τι και όποια δεν συμπεριλαμβάνεται στο ασφυκτικά ρατσιστικό και απάνθρωπο σύμπαν του. Ένα νεοφασιστικό σύμπαν που στοχοποιεί όποιον και κυρίως όποια είναι διαφορετική ή έχει αντίθετη άποψη και προσέγγιση για τα πράγματα. Κυρίως όμως, και αυτό είναι το άκρως επικίνδυνο, επιχειρεί να αφαιρέσει την ανθρώπινη ταυτότητα από εκείνες που δεν εγκρίνει ή οι οποίες δεν ταυτίζονται με τα κατά καιρούς σεξιστικά του παραληρήματα. Με λόγο, τοξικό, απάνθρωπο, υποτιμητικό και ρατσιστικό προτρέπει σε χλεύη απέναντι σε όσες δεν εμπίπτουν στο σκοταδιστικό του σύμπαν.

Καταδικάζουμε απερίφραστα τις νεοφασιστικές αντιλήψεις και την προτροπή σε αντιδημοκρατικές και ρατσιστικές πρακτικές απέναντι στις γυναίκες που τολμούν να  καταγγείλουν το σεξισμό και τη βία κατά των γυναικών. Καταδικάζουμε απερίφραστα την κατασκευασμένη μάτσο, ετεροκανονική, και νεοφασιστική, δήθεν ανωτερότητά του, και την τοξική του αρρενωπότητα που θεωρεί ότι μπορεί να ορίζει κατ' αποκλειστικότητα το πλαίσιο του δημόσιου λόγου. Ξέρουμε ότι μπορεί και χειρότερα και δεν μας εκπλήσσει. Και τον ίδιο όμως δεν θα πρέπει να τον εκπλήσσει η μαχητικότητα και η αντοχή της ριζοσπαστικής, αριστερής και φεμινιστικής μας ιδεολογίας – είναι ακαταμάχητη απέναντι σε τόσο σαθρά και χυδαία επιχειρήματα. Και αγωνίζεται σταθερά και αμετάκλητα για την έμπρακτη κατοχύρωση της ελευθερίας, της ισότητας, της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας και για να ζούμε όλες και όλοι χωρίς τον φόβο της βίας. Επειδή το ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ!


Αθήνα, 28/3/2019



--

θέλει να δώσει τα πάντα σε ιδιώτες. Θα τους το επιτρέψουμε;

Από την υγεία και την ασφάλιση μέχρι την διαχείριση απορριμμάτων και την αστυνόμευση η οικογένεια - Ανώνυμη Εταιρεία θέλει να δώσει τα πάντα σε ιδιώτες. Θα τους το επιτρέψουμε; 

 

Φτάσαμε να αποκαλούμε ήρωα οποιονδήποτε τραγουδάει το κακότεχνο «Μακεδονία ξακουστή»

Κάθε τόπος έχει τις ανάγκες του. Τις πραγματικές και τις φαντασιακές ή ψευδαισθησιακές. Τις μόνιμες και τις περιστασιακές. Ο δικός μας τόπος έχει αποκτήσει το συνήθειο να βάζει δίπλα στις πραγματικές του ανάγκες –αν όχι πάνω τους– τις πλασματικές, με κυριότερες δύο: την ανάγκη για θαύματα και την ανάγκη για ήρωες. Από θαύματα, άλλο τίποτε. Τουλάχιστον ένα κάθε μέρα, αν πιστέψουμε τα πρωτοσέλιδα των ροζ, κίτρινων ή κιτρινόμαυρων εφημερίδων που ειδικεύονται σ’ αυτόν τον παραθεολογικό τομέα. Πέφτει ένα ελικόπτερο, σκοτώνονται δύο ή τρεις και σώζεται ένας; «Θαύμα. Τον έσωσε η Παναγία». Πνίγονται ή απανθρακώνονται αρκετοί και σώζεται, πάλι, ένας; «Θαύμα. Τον έσωσε η Παναγία». Το γιατί η Παναγία θαυματουργεί μεροληπτώντας υπέρ του ενός και εγκαταλείποντας στη μοίρα του θανάτου τους άλλους, μένει ανεξήγητο. Ανελέητη η Θεοτόκος;

Η ανάγκη για ήρωες, οι οποίοι μάλιστα να συναιρούν στο πρόσωπό τους Λεωνίδες, Αλέξανδρους, Παλαιολόγους και Κολοκοτρώνηδες, μας έχει οδηγήσει στην κατάχρηση του όρου, δηλαδή στο κατώφλι της ακύρωσής του. Ξέρουμε άλλωστε με πόσο υπερβολική γενναιοδωρία αποκαλούν «ηρωικό λαό» τους οπαδούς των ποδοσφαιρικών ομάδων οι ιδιοκτήτες και οι μεγαλοπαράγοντές τους. Χρειάζεται όντως ένας κάποιος ηρωισμός για να παρακολουθείς τα μετριότατα παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος. Και πάλι όμως, αν θέλουμε να συνεχίσει να σημαίνει κάτι το «ηρωικός» όταν αναφερόμαστε στο 1940, στο 1821 ή στους Περσικούς πολέμους, πρέπει να είμαστε πιο φειδωλοί στη χρήση του για σημερινά πρόσωπα και συμβάντα.

Τις τελευταίες ημέρες, και με αποκορύφωμα τις παρελάσεις για την 25η Μαρτίου, φτάσαμε να αποκαλούμε ήρωα οποιονδήποτε τραγουδάει το κακότεχνο «Μακεδονία ξακουστή», το οποίο υποτίθεται πως είχε απαγορευτεί, σύμφωνα με τα fake news που κατακυρίευσαν τα κανάλια, τις εφημερίδες και φυσικά τα σόσιαλ μίντια. Ηρωας ο αλεξιπτωτιστής που έκανε το άλμα του μακεδονοτραγουδώντας και φροντίζοντας να αυτοβιντεοσκοπηθεί, ώστε έπειτα να ανακοινώσει στο πανελλήνιο τη σπουδαία πράξη του. Ηρωες τα βατράχια, οι εύζωνες και οι μαθητές που είπαν στις παρελάσεις ένα εμβατήριο διά του οποίου η Ελλάδα (και ιδίως το στράτευμα) χωριζόταν παλαιότερα σε «εθνικόφρονες» και «εαμοβούλγαρους» και σήμερα σε «πατριώτες» και «εθνομηδενιστές». Αραγε, ήρωες και οι χρυσαυγίτες, που μηρυκάζουν νυχθημερόν το εμβατήριο; Και οι οποίοι θα έπεφταν σε κατάθλιψη αν ήξεραν ότι η μουσική του έχει εβραϊκές ρίζες;

Παντελής Μπουκάλας

Πηγή: Η Καθημερινή

27 Μαρ 2019

Κάνει πίσω το ΠΑΜΕ για το στέλεχος των My Market

Έστω και έμμεσα και μετά από καθυστέρηση τουλάχιστον δύο ημερών, το ΠΑΜΕ αναγνώρισε ότι καμία σχέση δεν έχει με τον ΣΥΡΙΖΑ η προϊσταμένη στα My Market που πρόσφατα απομακρύνθηκε από τη θέση της μετά την κατάπτυστη προ ημερών επιστολή της προς τους εργαζόμενους της συγκεκριμένης αλυσίδας

Το ΠΑΜΕ δεν της αποδίδει τώρα καμία συνδικαλιστική ιδιότητα, ωστόσο το όλο θέμα φαίνεται να ξεκίνησε μετά από δήλωση συνδικαλιστικού του στελέχους και αναπαρήχθη από φιλικές του ιστοσελίδες.

Σε ανακοίνωσή της η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση μιλάει για "εντελώς κακοστημένη προβοκάτσια", ενώ ο επικεφαλής της παράταξης Παναγιώτης Κυριακούλιας αντέδρασε από την πρώτη στιγμή, διαψεύδοντας κατηγορηματικά ότι η εν λόγω διευθύντρια είχε οποιαδήποτε σχέση με την ΕΑΚ και φυσικά με τον ΣΥΡΙΖΑ.

"Η αλήθεια είναι μία και είναι ξεκάθαρη: η διευθύντρια των My Market ουδέποτε υπήρξε σύνεδρος στην ΟΙΥΕ και κατ' επέκταση στη ΓΣΕΕ (ούτε τελευταία, ούτε παλαιότερα), ουδέποτε υπήρξε υποψήφια στο κλαδικό σωματείων των τροφίμων. Η μοναδική της "εμπλοκή" ήταν όταν πήγε να ψηφίσει στις τελευταίες εκλογές του σωματείου, προερχόμενη από την εταιρεία πρώην Βερόπουλος σε μια εποχή που ήταν σε εξέλιξη η εξαγορά της από τα My Market και το σωματείο του Βερόπουλου είχε γράψει στο κλαδικό σωματείο το σύνολο σχεδόν των εργαζομένων με σκοπό να διασώσει όλες τις θέσεις εργασίας, που τότε κινδύνευαν. Η συγκεκριμένη μάλιστα ήταν απλή εργαζόμενη τότε" σημειώνει μεταξύ άλλων η ΕΑΚ στην ανακοίνωσή της.

Ανισότητες, νεοφιλελευθερισμός και ευρωπαϊκή ενοποίηση Προοδευτικές απαντήσεις




institouto_Poulantzas_logo_2015_final-03micro

​​Δελτίο τύπου
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Ανισότητες, νεοφιλελευθερισμός και ευρωπαϊκή ενοποίηση
Προοδευτικές απαντήσεις

(Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς │ Εκδόσεις Νήσος)


Τρίτη 2 Απριλίου 2019 και ώρα 19:00

Πολυχώρος Σπούτνικ
Κεραμεικού 46 & Μυλλέρου



Θα μιλήσουν:
∙ Σία Αναγνωστοπούλου, αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών
∙ Κώστας Δουζίνας, καθηγητής Πανεπιστημίου Λονδίνου, πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας
 και Εξωτερικής Πολιτικής της Βουλής και πρόεδρος του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς

∙ Μαρία Καραμεσίνη, καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου, πρόεδρος του ΔΣ και
διοικήτρια του ΟΑΕΔ, μέλος του ΔΣ του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς

∙ Λούκα Κατσέλη, καθηγήτρια Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, συμπρόεδρος
της Ανεξάρτητης Επιτροπής για την Ευημερία και Ισότητα σε μια Βιώσιμη Ευρώπη

∙ Δημήτρης Τζανακόπουλοςυπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος


Θα συντονίσει η Δανάη Κολτσίδα, διευθύντρια του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς


Οι ανισότητες ήρθαν στο προσκήνιο ως πολιτικό ζήτημα πρώτου μεγέθους κατά τη διάρκεια της πρόσφατης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Το διεθνές κίνημα Occupy, τα Panama και Paradise Papers, η επικράτηση του Τραμπ στις ΗΠΑ, η ψήφος του αγγλικού λαού υπέρ του Brexit, η κρίση της ευρωζώνης, η απόκλιση της περιφέρειας της ΕΕ και η περιθωριοποίηση εκτεταμένων κοινωνικών στρωμάτων με τις πολιτικές λιτότητας, η άνοδος του ευρωσκεπτικισμού και της εθνικιστικής δεξιάς και ακροδεξιάς, σήμαναν συναγερμό.
Οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες είναι ενδογενείς στις καπιταλιστικές κοινωνίες, αλλά οι μεγάλες επαναστάσεις, τα κινήματα του 19ου και 20ού αιώνα για την κοινωνική απελευθέρωση, και οι αγώνες των λαών για κοινωνική δικαιοσύνη τις περιόρισαν σημαντικά. Η έκρηξή τους την τελευταία πεντηκονταετία οφείλεται στην παγκόσμια επικράτηση του νεοφιλελευθερισμού, στην αναδιανομή του εισοδήματος και του πλούτου υπέρ του κεφαλαίου και των πλουσιότερων τάξεων, καθώς και στην ανεξέλεγκτη λειτουργία του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος και των φορολογικών παραδείσων.
Οι μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες της εποχής μας αποτελούν μεγάλη πρόκληση για τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης. Η αντιμετώπισή τους –μαζί με το αίτημα του εκδημοκρατισμού– θα πρέπει να τεθεί στον πυρήνα ενός πολιτικού σχεδίου της ευρωπαϊκής Αριστεράς που θα απαντά στο μείζον κοινωνικό ζήτημα της παρούσας συγκυρίας, πώς δηλαδή οι τάξεις και τα κοινωνικά στρώματα που έχουν πληγεί σε όλη την Ευρώπη από την οικονομική κρίση και την παγκοσμιοποίηση, και έχουν εξωθηθεί ή εγκαταλειφθεί στο περιθώριο, θα μπορέσουν να ενσωματωθούν ξανά μέσα σε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο και ένα σχέδιο ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης που, αφενός, θα ανοίγουν προοπτικές βελτίωσης της ποιότητας ζωής τους και, αφετέρου, θα κατοχυρώνουν ίσα δικαιώματα συμμετοχής στον παραγόμενο πλούτο, εντός ενός πλαισίου δίκαιης ανάπτυξης και δημοκρατικής εκπροσώπησης.
(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)


Η εκδήλωση θα βιντεοσκοπηθεί

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Με τη στήριξη του δικτύου     cid:image004.jpg@01D4DF2C.F194E890



-- 

26 Μαρ 2019

Η ΓΓΙΦ συνεχίζει να ζητά τα αυτονόητα δυνάμει του υπερνομοθετικής ισχύος νόμου 4531/2018 (Σύμβαση της Κων/λης) και για την τροποποίηση του ορισμού του βιασμού στο νέο Π.Κ.

Την τροποποίηση του ορισμού του βιασμού και την αναθεώρηση του άρθρου 336 του Ποινικού Κώδικα, ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ με αλλεπάλληλα διαβήματα στη Γενική Γραμματεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων δικαιωμάτων και  μέσω της ήδη αναρτημένης δημόσιας διαβούλευσης να ζητά και η ΓΓΙΦ, ώστε αυτός να ορίζεται με βάση την απουσία συναίνεσης στη σεξουαλική πράξη και να είναι σύμφωνος με τα διεθνή πρότυπα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επιπλέον, η ΓΓΙΦ απέστειλε και σχετική επιστολή προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, στις 26/3/2019.
Ο νομικός ορισμός του βιασμού με βάση την έλλειψη συναίνεσης δεν συνεπάγεται την άκριτη αποδοχή κάθε καταγγελίας βιασμού, με δεδομένο ότι η έλλειψη συναίνεσης πρέπει να αποδειχθεί, διαδικασία επίπονη, μακρόχρονη, ψυχοφθόρα και αβέβαιη ως προς το αποτέλεσμα, καθώς οι ισχυρισμοί θύματος και θύτη είναι αντικρουόμενοι και ελέγχονται από τα πραγματικά περιστατικά και τις περιστάσεις της κάθε υπόθεσης.
Συνεπώς, ο ορισμός του βιασμού με βάση τα διεθνή πρότυπα και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας μας αποτελεί ικανή αφετηρία, ώστε ο νόμος να λειτουργεί και παιδευτικά και ο εκάστοτε θύτης να μην συνεχίζει να διαιωνίζει με πράξεις του το σεξισμό, την πατριαρχία και την έμφυλη βία.
Δυστυχώς και στη χώρα μας επικρατεί η ατιμωρησία, ενώ τα ίδια τα θύματα βιασμού είναι αυτά που τελικά κατηγορούνται και διαπομπεύονται αντί για το θύτη. Περαιτέρω, στην Ελλάδα, επίσης δυστυχώς, στη δημιουργία αυτής της πραγματικότητας συμβάλλει και ο νομικός ορισμός του βιασμού. Ο ελληνικός  Ποινικός Κώδικας, και συγκεκριμένα το άρθρο 336, ορίζει ως βιασμό τη συνουσία, η οποία προκύπτει μετά από εξαναγκασμό με τη χρήση σωματικής βίας ή την απειλή σπουδαίου και άμεσου κινδύνου. Ο ορισμός αυτός, αγνοεί το γεγονός ότι πολλοί βιασμοί γίνονται χωρίς τη χρήση βίας, αλλά και χωρίς να έχει δοθεί ελεύθερη και εκούσια συναίνεση από το θύμα.
Πολλές γυναίκες φοβούνται ή ντρέπονται να ζητήσουν βοήθεια και άλλες δεν καταγγέλλουν έναν βιασμό επειδή φοβούνται τον στιγματισμό και τη δημόσια διαπόμπευση, ενώ όσες τολμούν να μιλήσουν, κινδυνεύουν να μην γίνουν πιστευτές. Μεταξύ πολλών άλλων εμποδίων, οι γυναίκες βρίσκονται αντιμέτωπες και με νομικό πλαίσιο που δεν αναγνωρίζει μία απλή αλήθεια: Το σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός.
Η αλλαγή της νομοθεσίας δεν θα εξαλείψει τους βιασμούς, αλλά θα αποτελέσει σημαντικό σημείο εκκίνησης ενάντια στην ατιμωρησία του βιασμού και των τραγικών συνεπειών του. Θα αποτελέσει βήμα ενάντια στην κουλτούρα του βιασμού και την κατηγορία του θύματος, ενώ, ταυτόχρονα, θα συμβάλει στην αλλαγή των κοινωνικών και ατομικών συμπεριφορών.
Σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, αλλά και διεθνώς εξετάζεται πλέον και συζητείται σοβαρά η διεύρυνση της νομικής έννοιας του βιασμού. Επίσης σε έξι (6) χώρες της Ευρώπης, ο βιασμός στην νομοθεσία ορίζεται με βάση την απουσία συναίνεσης για την σεξουαλική πράξη (Βέλγιο, Γερμανία, Ιρλανδία, Κύπρος, Λουξεμβούργο, Ηνωμένο Βασίλειο: Αγγλία/Ουαλία/Σκωτία/Βόρεια Ιρλανδία).
Στο πλαίσιο αυτό κινείται ο νόμος 4531/2018 (Σύμβαση Κων/πολης) με υπερνομοθετική ισχύ κατά το Σύνταγμα,  κατά τον οποίο :
«Άρθρο 36- Σεξουαλική βία συμπεριλαμβανομένου του βιασμού:
1.Τα Μέρη λαμβάνουν τα αναγκαία νομοθετικά ή άλλα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η ποινικοποίηση των ακόλουθων εκ προθέσεως συμπεριφορών:
α. διάπραξη μη συναινετικής κολπικής, πρωκτικής ή στοματικής διείσδυσης σεξουαλικού χαρακτήρα στο σώμα άλλου ατόμου με τη χρησιμοποίηση οποιουδήποτε οργάνου του σώματος ή αντικειμένου.
β. διάπραξη άλλων μη συναινετικών πράξεων σεξουαλικού χαρακτήρα με άτομο.
γ. ο εξαναγκασμός άλλου ατόμου να συμμετέχει σε μη συναινετικές πράξεις σεξουαλικού χαρακτήρα με τρίτο άτομο.

2. Η συναίνεση πρέπει να παρέχεται εκουσίως, ως αποτέλεσμα της ελεύθερης βούλησης του ατόμου η οποία αξιολογείται στο πλαίσιο των περιστάσεων.

3.Τα Μέρη λαμβάνουν τα αναγκαία νομοθετικά ή άλλα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι διατάξεις της παραγράφου 1 εφαρμόζονται επίσης αναφορικά με πράξεις οι οποίες διεπράχθησαν κατά των πρώην ή νυν συζύγων ή συντρόφων όπως διαλαμβάνεται στην εσωτερική νομοθεσία.

ΚΑΛΟΥΜΕ λοιπόν για άλλη μια φορά στην εφαρμογή του νόμου και στην αλλαγή του ορισμού του βιασμού στο νέο Π.Κ. σύμφωνα με το ν. 4531/2018, επισημαίνοντας ότι βιασμός, όπως και κάθε μορφής σεξουαλικού εγκλήματος θα πρέπει να πάψει να «συγκαλύπτεται μόνο με ψέματα και τα ψέματα να συντηρούνται μόνο με τη βία», όπως αναφέρει ο Ρώσος συγγραφέας, Αλεξάντρ Σολζενίτσιν (1918-2008).

Ας μην λησμονούμε εν τέλει ότι  «Pacta sunt servanda».

Το Σάββατο στη Σχολή καλών Τεχνών: Έχει “αξία” η Ιστορία; Σχετικισμός και αξιολογικό περιεχόμενο στη Φιλοσοφία της Ιστορίας

Έχει "αξία" η Ιστορία; Σχετικισμός και αξιολογικό περιεχόμενο στη Φιλοσοφία της Ιστορίας. (Σάββατο 13 Απριλίου | 12:30-14:30 | Στη Σχολή καλών Τεχνών, Αμφιθέατρο De Chirico)

Τα κινήματα της δεκαετίας του 70΄αλλάζουν ριζικά τον τρόπο προσέγγισης της ιστορίας. Η κοινωνική ιστορία με αντικείμενο τον «αφηρημένο άνθρωπο» δεν καλύπτει πλέον τις καταφανώς διαφορετικές πραγματικότητες βιωμάτων μεταξύ των κοινωνικών ομάδων. Νέες θεωρίες για την ιστορία απηχούν σε αυτά τα νέα αιτήματα. Συχνά, όμως, δεν μπορούμε, να αποφύγουμε ορισμένους ενδοιασμούς: μήπως «οι επιμέρους ιστορίες» και το υποκειμενικό τους πρίσμα παρέχουν στρεβλά θεωρητικά αποτελέσματα; Μήπως, τελικά, αμβλύνουμε τα εργαλεία ανάγνωσης της ιστορίας και ξεμακρύνουμε από τον αρχικό μας σκοπό; Ψηλαφίζοντας σημαντικές (κατά τη γνώμη μας) πτυχές του έργου των «μεγάλων» φιλοσόφων της ιστορίας (Χέγκελ, Μαρξ, Βέμπερ) θα προσπαθήσουμε, να ξεπεράσουμε τους παραπάνω ενδοιασμούς.

Ομιλήτριες/ομιλητές:

-Μαρία Αθανασία Μπιτσαρά | Απόφοιτη, Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης, ΕΚΠΑ

-Γιώργος Καραγιαννόπουλος | Απόφοιτος, Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης, ΕΚΠΑ

-Γιώργος Μαντικός | Απόφοιτος, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ