26 Μαρ 2019

Το Σάββατο στη Σχολή καλών Τεχνών: Έχει “αξία” η Ιστορία; Σχετικισμός και αξιολογικό περιεχόμενο στη Φιλοσοφία της Ιστορίας

Έχει "αξία" η Ιστορία; Σχετικισμός και αξιολογικό περιεχόμενο στη Φιλοσοφία της Ιστορίας. (Σάββατο 13 Απριλίου | 12:30-14:30 | Στη Σχολή καλών Τεχνών, Αμφιθέατρο De Chirico)

Τα κινήματα της δεκαετίας του 70΄αλλάζουν ριζικά τον τρόπο προσέγγισης της ιστορίας. Η κοινωνική ιστορία με αντικείμενο τον «αφηρημένο άνθρωπο» δεν καλύπτει πλέον τις καταφανώς διαφορετικές πραγματικότητες βιωμάτων μεταξύ των κοινωνικών ομάδων. Νέες θεωρίες για την ιστορία απηχούν σε αυτά τα νέα αιτήματα. Συχνά, όμως, δεν μπορούμε, να αποφύγουμε ορισμένους ενδοιασμούς: μήπως «οι επιμέρους ιστορίες» και το υποκειμενικό τους πρίσμα παρέχουν στρεβλά θεωρητικά αποτελέσματα; Μήπως, τελικά, αμβλύνουμε τα εργαλεία ανάγνωσης της ιστορίας και ξεμακρύνουμε από τον αρχικό μας σκοπό; Ψηλαφίζοντας σημαντικές (κατά τη γνώμη μας) πτυχές του έργου των «μεγάλων» φιλοσόφων της ιστορίας (Χέγκελ, Μαρξ, Βέμπερ) θα προσπαθήσουμε, να ξεπεράσουμε τους παραπάνω ενδοιασμούς.

Ομιλήτριες/ομιλητές:

-Μαρία Αθανασία Μπιτσαρά | Απόφοιτη, Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης, ΕΚΠΑ

-Γιώργος Καραγιαννόπουλος | Απόφοιτος, Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης, ΕΚΠΑ

-Γιώργος Μαντικός | Απόφοιτος, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ




Δεν υπάρχουν σχόλια: