Αν κρίνει κανείς από τον ριζοσπαστικό πολιτικό λόγο της, τις εικονοκλαστικές απόψεις της, τη φρεσκάδα και την καθαρότητα του προσώπου της ή τις σοσιαλιστικές – όπως τις προσδιορίζει η ίδια – απόψεις της, τότε το όνομα της Αλεξάντρια Οκάσιο – Κορτέζ – ή AOK όπως την έχουν επονομάσει τα διεθνή media από τα αρχικά του ονόματός της – θα το συναντάμε ολοένα και συχνότερα στα πολιτικά πράγματα των ΗΠΑ. Και όχι μόνο για τα παραπάνω.
Η Κορτέζ έχει θορυβήσει το συντηρητικό κατεστημένο των Ρεπουμπλικανών αλλά έχει έχει βάλει σε μπελάδες και το απονευρωμένο και συμβιβασμένο κομμάτι των Δημοκρατικών.
Green New Deal: Το σχέδιο που τρόμαξε τους Ρεπουμπλικάνους
Η 29χρονη Κορτέζ, η νεότερη γυναίκα που εξελέγη ποτέ στο Αμερικανικό Κογκρέσο, έστρεψε πάλι τα φώτα της δημοσιότητας στο πρόσωπό της, υπερασπιζόμενη στο Κογκρέσο με το ακαταμάχητο σθένος της, το Green New Deal. Πρόκειται για ένα ρηξικέλευθο περιβαλλοντικό σχέδιο που υιοθέτησε η Κορτέζ μαζί με τον γερουσιαστή Εντ Μάρκι και προβλέπει το αδιανόητο για την Αμερική του Τραμπ, ο οποίος αμφισβητεί την κλιματική αλλαγή: τον μηδενισμό εντός δεκαετίας των εκπομπών CO2 και μέχρι το 2035 τη χρήση 100% καθαρής και ανανεώσιμης ενέργειας.
Οι συντηρητικοί ξεσηκώθηκαν εναντίον της. Ο πρώην σύμβουλος του Λευκού Οίκου Σεμπάστιαν Γκόρκα παρομοίασε το Green New Deal με καρπούζι: «Πράσινο απ’ έξω, ζωηρό κομουνιστικό κόκκινο από μέσα».
Στο Κογκρέσο, πάλι, ο ρεπουμπλικανός Σον Ντάφι επιχείρησε να «της βγει» από τα αριστερά: «Το Green New Deal είναι πολύ καλό για κάποιον πλούσιο φιλελεύθερο που ζει στη Νέα Υόρκη ή την Καλιφόρνια. Ακούγεται καλό γιατί θα μπορεί να ανακαινίσει το σπίτι του ή να το ξαναφτιάξει από την αρχή με μηδενικές εκπομπές ρύπων, οικονομία στην ενέργεια, προσιτό και ασφαλές». Αλλά αυτός είναι «ελιτισμός», συμπέρανε ο Ντάφι.
«Θέλετε να πείτε στους ανθρώπους ότι η επιθυμία τους για καθαρό αέρα και νερό είναι ελιτισμός;», απάντησε με σφοδρότητα η Κορτέζ. «Πείτε το αυτό στα παιδιά του νότιου Μπρονξ που υποφέρουν από παιδικό άσμα σε ποσοστά από τα υψηλότερα της χώρας. Πείτε το αυτό στα παιδιά του Φλιντ (κοινότητα κυρίως μαύρων του Ντιτρόιτ, που επί δυο χρόνια έπιναν δηλητηριασμένο νερό από τις βρύσες των σπιτιών τους), που γέμισε με μόλυβδο το αίμα τους, που ο εγκέφαλός τους καταστράφηκε για το υπόλοιπο της ζωής τους. Συμπεριλάβετέ τα στις ελίτ».
Γεννημένη στο Μπρονξ
Η Κορτέζ δεν κατάγεται από κάποια πλούσια οικογένεια του Μανχάταν αν και αναγκάστηκε να δουλέψει εκεί σαν σερβιτόρα. Ηταν μια λατινομερικανή που ζούσε με τους γονείς και τον αδελφό της Γκάμπριελ σε μια λαϊκή συνοικία του Μπρονξ της Νέας Υόρκης. Η μητέρας της, πορτορικανικής καταγωγής, για να τα φέρνει βόλτα δούλευε άλλοτε σαν καθαρίστρια και άλλοτε σαν οδηγός λεωφορείου. Ο πατέρας της, γεννημένος στο Μπρονξ, ήταν μικροεπιχειρηματίας.
Οταν τέλειωσε το λύκειο, η Κορτέζ συνέχισε στο πανεπιστήμιο της Βοστόνης όπου σπούδασε οικονομικά και διεθνείς σχέσεις, ενώ παράλληλα, ακτιβίστρια από τα σχολικά της χρόνια, δούλευε για τους μετανάστες μαζί με τον γερουσιαστή των Δημοκρατικών Έντουαρτ Κένεντι.
Αλλά μόλις πήρε το πτυχίο της, ένας πρόωρος θάνατος, αυτός του πατέρα της στα 48 του χρόνια, την υποχρέωσε να επιστρέψει στο Μπρονξ προκειμένου να σώσει την πατρική κατοικία που κινδύνευε με κατάσχεση, πιάνοντας δουλειά σε ένα μεξικάνικο εστιατόρια στο Μανχάταν. Παράλληλα, όμως, συνέχισε τις ακτιβιστικές δραστηριότητές της δημιουργώντας βιβλιοθήκη για τα παιδιά των μεταναστών ενώ παρέδιδε και μαθήματα ισπανικών. Ωσπου, το 2016 στρατεύτηκε στην προεκλογική καμπάνια του δημοκρατικού Μπέρνι Σάντερς.
Η πορεία προς το Καπιτώλιο
Η πορεία της προς το Αμερικανικό Καπιτώλιο ξεκίνησε με το κίνημα Brand New Congress (BNC), που δημιουργήθηκε από τους απογοητευμένους οπαδούς του Σάντερς που θεωρούσαν το Δημοκρατικό Κόμμα υπερβολικά κεντρώο και συμβιβαστικό. Οταν ένας από τους ιδρυτές του ανακοίνωσε ότι το κίνημα θα παρουσιάσει έναν υποψήφιο σε κάθε εκλογική περιφέρεια, η Αλεξάντρια βρέθηκε στη λίστα με τις 11.000 υποψηφιότητες προτεινόμενη από τον αδελφό της Γκάμπριελ.
«Αναρωτιόμουν τι θα έκανα εκεί. Πώς εγώ, μια απλή σερβιτόρα, θα μπορούσα να πω στους ανθρώπους ότι θα τους εκπροσωπήσω στο Κογκρέσο», εξομολογήθηκε στο περιοδικό Vanity Fair. Στις 26 του περασμένου Ιούνη η Κορτέζ έκανε την έκπληξη: στις προκριματικές εκλογές κερδίζει τον αντίπαλό της, τον 56χρονο Τζόε Κρόουλεϊ, το φαβορί της προεκλογικής εκστρατείας, με την 20ετή παρουσία στη βουλή των αντιπροσώπων και με το 1,5 εκτ. δολάρια (σύμφωνα με την Washington Post, πενταπλάσια από αυτά της Κορτέζ) που διέθεσε για την προεκλογική του καμπάνια.
Εκείνο που μέτρησε για τη νίκη της όμως, δεν ήταν ούτε τα λεφτά, ούτε η εμπειρία του αντιπάλου της. Η 14η περιφέρεια της Ν. Υόρκης που περιλαμβάνει το Μπρονξ και το Κουίνς, στην οποία ήταν υποψήφια η Κορτέζ, κατοικείται κατά 85% από Ισπανόφωνους, Αφροαμερικανούς και Ασιάτες και κατ΄50% από μετανάστες. Ποια τύχη θα μπορούσε να έχει η υποψηφιότητα του Κρόουλεϊ;
Οπως το εξήγησε η Κορτέζ στην ιστοσελίδα Politico, «υπάρχει μια μεγάλη ασυμβατότητα ανάμεσα στην κοινότητα και εκείνους που την εκπροσωπούν. Τί καινούργιο μπορούν να προσφέρουν υποψήφιοι που είναι λευκοί, που δεν είναι γυναίκες, που δεν είναι από τις κατώτερες τάξεις, που δεν υπερασπίζονται προοδευτικές πολιτικές;». Και συμπλήρωσε: «ένας δημοκράτης που δεν ζει εδώ, δεν στέλνει τα παιδιά του στα σχολεία μας, δεν πίνει το νερό μας, δεν αναπνέει τον αέρα μας, δεν μπορεί να μας αντιπροσωπεύσει».
«Κόκκινη προειδοποίηση»
Η αναπάντεχη επιτυχία έβγαλε την Κορτέζ στο φως της δημοσιότητας. Αυτοπροσδιοριζόμενη ως σοσιαλίστρια έδωσε τροφή για ανάλογους τίτλους στα media: «Κόκκινη προειδοποίηση!» κατά την New York Post, «Η φόνισσα του δημοκρατικού γίγαντα» κατά τους New York Times που θέλησαν να υπογραμμίσουν το νέο πρόσωπο της αμερικανικής αριστεράς, απειλή και γι αυτό ακόμα το καθεστωτικό κομμάτι του Δημοκρατικού Κόμματος. Οσο για το Fox News, την παρομοίασε με τον Μαδούρο της Βενεζουέλας.
Για τον μέσο Αμερικανό είναι πλέον η «κόκκινη» Κορτέζ. Το ριζοσπαστικό σοσιαλιστικό πρόγραμμά της το επιβεβαιώνει: κατώτατο ωρομίσθιο 15 δολάρια, ελεύθερη πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δικαίωμα στη στέγη που είναι «ανθρώπινο δικαίωμα», ελεύθερη, δωρεάν πρόσβαση στα δημόσια πανεπιστήμια, κατάργηση της ομοσπονδιακής συνοριοφυλακής.
Μέλος των Σοσιαλιστών Δημοκρατών της Αμερικής (DSA), οργάνωση που συνεργάζεται με το Δημοκρατικό κόμμα, η Κορτέζ συμπύκνωσε σε μια φράση της κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής της, τί σημαίνει γι αυτήν σοσιαλισμός: «Κανείς στην Αμερική να μην είναι τόσο φτωχός ώστε να μην μπορεί να ζήσει αξιοπρεπώς».
«Μικρό ψάρι μέσα σε μεγάλο βάζο»
Αλλά τα προγράμματα και τις ιδέες θα πρέπει να ξέρεις και να τα επικοινωνείς. Η Κορτέζ είναι μάστορας σε αυτό, αξιοποιώντας με εξαιρετική ευχέρεια κάθε δυνατότητα που τής δίνει η σύγχρονη τεχνολογία. Οι ακόλουθοί της στα Facebook, twitter, Instagram, You Tube μετριούνται σε εκατομμύρια και έχει χαρακτηριστεί «ιδιοφυΐα του μάρκετινγκ των κοινωνικών δικτύων».
Ετσι, η Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ στην αναμέτρησή της για το Κογκρέσο τον περασμένο Ιούνιο, δεν άφησε κανένα περιθώριο νίκης στον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών, ομογενή καθηγητή Οικονομικών Αντώνη Πάπας.
Η Κορτέζ, που ανήκει σε μια νέα γενιά αριστερών ριζοσπαστών ακτιβιστών κατάφερε μέσα από την απίστευτη πολιτική διαδρομή της, να ταρακουνήσει το μάλλον εφησυχασμένο Δημοκρατικό κόμμα και να δείξει με τη δύναμη, την τόλμη, ακόμα και τις εικονοκλαστικές προτάσεις της το δρόμο για την επανασύνδεση της αριστεράς με τους καθημερινούς ανθρώπους της ανάγκης.
Η συνέχεια, βέβαια, δεν θα είναι καθόλου εύκολη στους γυαλιστερούς και γλιστερούς διαδρόμους του Καπιτωλίου. «Είναι σαν ένα μικρό ψάρι μέσα σε ένα μεγάλο βάζο», είπε γι αυτήν η Κέιτλιν Ρίτστερ οπαδούς της. «Αλλά ελπίζω. Καθώς δεν έχει καμία σχέση με τα αφεντικά, μπορεί να λέει αυτά που πιστεύει πραγματικά».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου