13 Ιουν 2024

📣Πρωτοβουλίες Κασσελάκη σε Ελλάδα και Ευρώπη

Με τέσσερις κινήσεις (κοινές νομοθετικές παρεμβάσεις με ΠΑΣΟΚ, Καταστατικό Συνέδριο, κάλεσμα σε Σοσιαλιστές, Πρασίνους και Αριστερά για προοδευτικό μέτωπο και ινστιτούτο κατά της Ακροδεξιάς) δείχνει αντανακλαστικά στο εκλογικό αποτέλεσμα


Σε κοινή δράση και διάλογο καλεί τις ηγεσίες των τριών προοδευτικών κομμάτων της Ευρώπης ο Στέφανος Κασσελάκης με επιστολή που έστειλε στο κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, στο Πράσινο Κόμμα της Ευρώπης και στο Ευρωπαϊκό Κόμμα της Αριστεράς. Ειδικότερα, στην επιστολή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. εκφράζει την ανησυχία που προκύπτει από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και την επιλογή των Ευρωπαίων πολιτών της συντηρητικής ομάδας του ΕΛΚ στην ηγεσία, αλλά και από την αύξηση της δύναμης των ακροδεξιών και σοβινιστικών κομμάτων. Μπροστά σε αυτή τη συνθήκη ο Στέφανος Κασσελάκης υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη για «προστασία των θεμελιωδών ελευθεριών και αξιών της Ε.Ε. για να δημιουργηθεί μια κοινωνικά δίκαιη Ευρώπη με κοινωνική συνοχή και ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς».Περιγράφοντας ένα κοινό πλαίσιο, ο Στ. Κασσελάκης θέτει συγκεκριμένους κοινούς στόχους για την προώθηση μιας προοδευτικής ατζέντας στην Ευρώπη. Οι στόχοι αυτοί είναι: α) Η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Κράτους Δικαίου, β) η προώθηση μιας αποτελεσματικής και δίκαιης ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, γ) η αποτελεσματική αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, στο πλαίσιο των στόχων του ΟΗΕ και της δίκαιης μετάβασης στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, δ) η προώθηση της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας και η δημιουργία ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας προσανατολισμένης στη διασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας και του Διεθνούς Δικαίου, ε) προχωρώντας προς μια βιώσιμη οικονομία που θα ενισχύσει τα εργασιακά δικαιώματα και θα μειώσει δραστικά την ανεργία των νέων, στ) η επίτευξη άμεσης κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας με την επιστροφή όλων των ομήρων, καθώς και η επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία βάσει του Διεθνούς Δικαίου. Και, τέλος, η σοβαρότερη πρόκληση, όπως επισημαίνει, είναι «η άνοδος της Ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη, γεγονός που θα επηρεάσει τις πολιτικές της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε όλα τα προαναφερθέντα ζητήματα, όπως έχουμε δει στο παρελθόν».

Διάλογος προοδευτικών κομμάτων και κινημάτων

Στην κρίσιμη αυτή συγκυρία η απάντηση που προκρίνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι η ενότητα των προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων και «η δημιουργία ενός πολιτικού μετώπου που θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την άνοδο ακροδεξιών και υπερσυντηρητικών δυνάμεων». Το μέτωπο αυτό θα είναι αποτέλεσμα ενός συνεκτικού πολιτικού διαλόγου για τη σύγκλιση αριστερών, προοδευτικών και πράσινων δυνάμεων, καθώς και κοινωνικών κινημάτων. «Η ενότητά μας είναι η δύναμή μας και είναι το κλειδί για τη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης» τονίζει στην επιστολή του ο Στ. Κασσελάκης. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. εκκινεί τον διάλογο με «όλες τις ομοϊδεάτες δυνάμεις μέσω επίσημων ή ανεπίσημων φόρουμ».

Εφημερίδα ΑΥΓΗ [11.6.2024]

Δεν υπάρχουν σχόλια: